NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 6 mei: laagste aantal opnames in zeven weken tijd

Het aantal doden in verband met het coronavirus is gestegen met 36. Gisteren kwamen er nog 86 overledenen bij. Bij het extra lage cijfer van vandaag speelt mogelijk een rol dat gisteren een feestdag was. Op die dagen treedt er vaak een vertraging op in de melding van overlijdens door de GGD's.

In totaal zijn er in Nederland nu 5204 overledenen van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn 27 nieuwe opnames gemeld; het laagste aantal sinds 15 maart. Gisteren werden er nog 89 doorgegeven. Bij de ziekenhuisopnames is het weekendeffect over het algemeen minder sterk aanwezig.

In totaal zijn er nu 11.153 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.

Het RIVM wijst erop dat de dagelijks gemelde cijfers dus kunnen achterlopen: met name sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen.

Overigens telt het RIVM alleen overledenen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceert wekelijks cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Daaruit blijkt dat de 'oversterfte' door covid-19 ongeveer twee keer zo hoog is als het aantal door het RIVM geregistreerde doden. Wel neemt ook dit aantal in heel Nederland af, met uitzondering van de regio's Hollands-Midden en Rotterdam-Rijnmond.

Uit het epidemiologische rapport dat het RIVM dagelijks publiceert, blijkt dat 70-plussers nog altijd het leeuwendeel uitmaken van de overledenen. Er zijn drie mensen overleden in de leeftijdscategorie van 20 tot 29 en een persoon van tussen de 10 en 20. Het dodelijke slachtoffer in die laatste categorie is overigens een meerderjarige, dus iemand van 18 of 19, meldde het RIVM vorige maand.

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is verder gedaald, tot 626. Dat zijn er 18 minder dan gisteren, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van die 626 coronapatiënten liggen er 23 in Duitse ziekenhuizen; drie minder dan gisteren vanwege terugplaatsingen naar Nederland.

Het aantal patiënten op IC's met andere ziektes dan covid-19 nam ook weer licht toe: met 3 naar 397. "We verwachten dat de komende week de non-covid-zorg weer verder wordt opgepakt", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het landelijk Netwerk Acute Zorg.

De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC; ruim twee keer zoveel als nu.

Intensive care op 6 mei (gecorrigeerd op 7 mei)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl