Bayern München-doelman Manuel Neuer
NOS VoetbalAangepast

Bundesliga mag halverwege mei worden hervat

De Bundesliga mag halverwege mei worden hervat met wedstrijden zonder publiek. Dat is de uitkomst van het overleg van bondskanselier Angela Merkel met de zestien Duitse deelstaten.

De Deutsche Fußball Liga (DFL) vergadert donderdag over de exacte datum voor de doorstart van de competitie. Er moeten nog negen speelronden worden afgewerkt. De DFL wil dat de Bundesliga weer op 15 mei wordt hervat. Alle 36 profclubs uit de eerste en tweede voetbalklasse van Duitsland werden daar woensdagavond over geïnformeerd. Het streven is beide competities voor juli te beëindigen.

De clubs mogen zich donderdag tijdens een door de DFL belegde vergadering uitspreken over de invulling van het plan om het Duitse voetbal weer te hervatten. De Duitse voetbalprofs moeten, voordat ze na twee maanden weer aan het seizoen beginnen, eerst in quarantaine. Die heeft de vorm van een trainingskamp en hoeft, zo bleek woensdag, niet per se twee weken te duren.

Eerste grote competitie

Het is de eerste grote voetbalcompetitie die gaat worden hervat. In Engeland, Spanje en Italië is er nog geen beslissing genomen. Frankrijk heeft inmiddels Paris Saint-Germain als kampioen aangewezen.

'Het wordt in de Bundesliga een zaak van testen, testen en testen'

De Duitse regering wil dat de clubs quarantainemaatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals het beleggen van een trainingskamp voorafgaand aan de hervatting van de competitie. Ook moeten de spelers getest worden op het coronavirus. Dat gebeurt momenteel al.

Volgens de DFL is het van groot belang dat de competitie uitgespeeld kan worden. Veel clubs zitten in financiële moeilijkheden door een gebrek aan inkomen. Als de Bundesliga hervat wordt, zijn de Duitse clubs in elk geval verzekerd van de televisiegelden.

De spelers van Bayern München trainen in groepjes vanwege het coronavirus

Maandag kwam nog naar buiten dat bij tien spelers uit de eerste en tweede Bundesliga het coronavirus was vastgesteld. Daardoor groeide in Duitsland de twijfel over de haalbaarheid van het plan om de voetbalcompetitie binnenkort voort te zetten. FC Köln-middenvelder Birger Verstraete liet zich, na drie positieve tests bij zijn club, kritisch uit over de mogelijke herstart.

De Duitse voetbalclubs waren sinds maandag 6 april alweer in aangepaste vorm aan het trainen.

Het is niet goed dat het voetbal een speciale rol speelt.

Kogelstootster Christina Schwanitz

Duitse topsporters hadden al voor de beslissing van de regering kritiek op de mogelijke herstart van de Bundesliga. "Het is niet goed dat het voetbal een speciale rol speelt", zei kogelstootster Christina Schwanitz.

Ze krijgt bijval van onder anderen olympisch kanokampioen Ronald Rauhe en olympisch roeikampioen Karl Schulze. Rauhe: "Voetbal is niet het middelpunt van de wereld, maar deze sport lijkt in Duitsland een andere prioriteit te hebben dan bijvoorbeeld scholen en kinderdagverblijven."

Schulze pleit voor een uniforme oplossing voor alle sporten in Duitsland. "Uiteindelijk moet er een politieke beslissing worden genomen. Iedereen doet weer aan sport of helemaal niemand."

Kroatië en Servië ook

Na Turkije en Duitsland volgden woensdag ook aankondigingen van de Servische en Kroatische competities. In beide landen wordt op 30 mei, zonder toeschouwers, weer afgetrapt.

In Servië worden de vier resterende speelronden van het reguliere seizoen afgewerkt. De play-offs om de titel en degradatie zijn wel geschrapt, zo meldde de Servische voetbalbond FSS. Dat gebeurde na een stemming onder de clubs. Het bekertoernooi wordt in juni voltooid te beginnen met de kwartfinales.

Rode Ster Belgrado staat aan kop in de hoogste klasse met 11 punten voorsprong op stadgenoot Partizan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl