liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: mondkapje kun je zelf maken • Kappers opgelucht, bioscopen teleurgesteld

  • Volgens minister Hugo de Jonge kan vanaf juni iedereen met klachten worden getest op corona.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
  • Het RIVM meldt 36 nieuwe sterfgevallen en 27 extra ziekenhuisopnames. Ook het aantal IC-patiënten is opnieuw afgenomen. Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog voor donderdag 7 mei, met het laatste coronanieuws.

Terugkijken: samenvatting van de persconferentie

Samenvatting: Rutte en De Jonge kondigen versoepelingen aan

Eigenzinnige corona-aanpak leidt in Stockholm tot 'vorm van groepsimmuniteit'

Zweden koos aan het begin van de coronacrisis voor een eigenzinnige aanpak: detailhandel en scholen bleven open. Tegelijkertijd werd erop gerekend dat mensen de nieuwe coronaregels vrijwillig zouden naleven.

Nu stevent regio Stockholm, met ruim 2 miljoen inwoners, af op een zekere vorm van groepsimmuniteit. Er is reden tot optimisme: wat het aantal doden betreft hoort Zweden in Europa tot de middenmoot, terwijl de druk op de gezondheidszorg afneemt.

Deze aanpak is lang vol te houden en daarom de beste oplossing, vinden deze Zweden:

'Onze aanpak is lang vol te houden'

Saunacentra teleurgesteld: 'Dit is de doodsteek'

Sauna- en wellnesscentra zijn ontsteld over de plannen van het kabinet om sauna's pas in september te openen. "We zijn heel erg teleurgesteld, ook geschrokken en zelfs verbijsterd", zegt voorzitter Jos Keizer van branchevereniging VNSWB tegen het ANP.

Er zijn volgens hem geen inhoudelijke argumenten om sauna's en wellnesscentra achter in de rij te zetten. "Terwijl onze branche juist heel veel meer fysieke ruimte en mogelijkheden biedt en juist eerder open zou kunnen."

De branchevereniging wil met de overheid in gesprek om hun plannen voor te leggen. "Er ligt een goed protocol, er is genoeg ruimte om mensen te ontvangen. De anderhalve meter afstand is geen probleem. We begrijpen het niet", aldus Keizer.

Keizer voorziet een ramp voor zijn sector. "Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eerste gesloten en als laatste weer open? We zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen."

Experts: versoepelen verstandig, maar testbelofte moet worden waargemaakt

Het kabinet kondigde vanavond voor het eerst vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen aan. In dit artikel reageren vier experts op de besluiten van het kabinet:

Rijlessen mogen ook weer, maar airco moet uit

De brancheorganisaties zijn "zeer content" dat er vanaf maandag - onder strikte voorwaarden - weer rijlessen mogen worden gegeven. Er ligt een veiligheidsprotocol klaar voor de herstart, schrijft de branchevereniging op hun website.

Voorafgaand aan elke les wordt de leerling uitgebreid gescreend aan de hand van een vraaggesprek. Als er geen sprake is van klachten, kunnen de lessen plaatsvinden met anderhalve meter afstand. Ook wordt het voertuig voor iedere les gedesinfecteerd en gelucht. Tijdens de les moet de airco zo veel mogelijk uitstaan en ramen zo veel mogelijk dicht zijn om luchtcirculatie tegen te gaan, staat op de website van rijscholenbranchevereniging.

Proef met bezoek in 25 verpleeghuizen

Vanaf 11 mei mogen 25 verpleeghuizen onder voorwaarden hun deuren weer openen voor bezoek, bevestigde minister De Jonge op de persconferentie. Dit besluit wordt positief ontvangen door seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Mensen hebben grote behoefte aan perspectief. Met dit kabinetsbesluit is er weer een stip aan de horizon gekomen", zegt directeur Manon Vanderkaa.

Uit een enquête onder ruim 2000 mensen met een naaste in het verpleeghuis blijkt dat er veel begrip is voor de lockdown (67 procent). Maar ruim helft van alle ondervraagden geeft aan dat er nu onvoldoende mogelijkheden zijn om contact te houden met hun naasten in het verpleeghuis.

Bij een ruime meerderheid is er verdriet (73 procent) dat ze hun naaste in niet mogen bezoeken. Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan dat hun familielid eenzaamheid ervaart in het verpleeghuis.

Sinds 20 maart geldt een strikt bezoekverbod voor verpleeghuizen. Er wordt alleen bezoek toegelaten bij mensen die stervende zijn. Meer details over de naderende proef vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Kappers 'zielsgelukkig' nu ze weer open mogen

Kappers zijn zielsgelukkig dat ze vanaf 11 mei weer open mogen. "Ik ben vooral heel blij voor onze ondernemers", zegt Maurice Crusio van branchevereniging ANKO. "Dit komt geen moment te vroeg. Economisch gezien stond het water aan de lippen bij veel ondernemers."

Crusio denkt dat veel kappers nu nog net hun zaak kunnen redden van de ondergang. "Daarom is dit fantastisch nieuws. We hebben hier hard voor geknokt en iedere mogelijkheid aangegrepen om te laten zien dat we er klaar voor zijn."

Over de voorwaarden voor de heropening, zoals het vooraf screenen van klanten op klachten, maakt hij zich niet zo veel zorgen. Zolang mensen maar eerlijk zijn over of ze symptomen hebben.

Volgens Crusio staat zijn telefoon inmiddels roodgloeiend; mensen willen graag weer een knipbeurt. "Iemand zei laatst: jullie kappers zijn het gezicht van de coronapandemie. Niks is zo zichtbaarder dan die koppies die er niet meer zo goed uitzien."

Rutte legt uit wat er verandert in het openbaar vervoer

'In tram, metro en trein is anderhalve meter afstand niet realistisch'

Dertig bezoekers is nog te weinig, zeggen bioscopen en poppodia

De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten is blij dat bioscopen vanaf 1 juni weer open mogen, maar het aantal van dertig toegestane personen noemt directeur Gulian Nolthenius 'teleurstellend'.

"Als branche hebben we zelf een protocol gemaakt gebaseerd op 100 bezoekers. Dat is al zo'n 25 procent van de zaalbezetting, dertig personen zit daar zwaar onder. Het is de vraag of filmtheaters en bioscopen het zien zitten om daar open voor te gaan."

Nolthenius acht de kans groot dat veel ondernemingen gesloten zullen blijven. "100 was al niet rendabel, zelfs verliesgevend. En dat is jammer, want wij willen niets liever dan bezoekers afleiding geven in deze tijd."

Hetzelfde geldt ook voor de Nederlandse poppodia en festivals. "Je hebt personeel nodig om je te handhaven. Je moet behoorlijk wat kaarten verkopen wil je dat gat dichten", zegt Berend Schans, directeur van de branchevereniging. "Door open te gaan voor dertig mensen loop je een bedrijfsrisico dat op geen enkele manier gedekt is. Waarom zou je dat doen?"

Ook Schans denkt daarom dat veel poppodia voorlopig dicht zullen blijven. En zolang die dichtblijven, is de kans volgens hem ook groot dat veel ervan zullen omvallen. "Poppodia kunnen gemiddeld vijf maanden overbruggen, maar er is ook een aantal dat dit maar twee maanden kan. Dus er moeten wel extra maatregelen komen, anders houden zij dat niet vol."

Gepresenteerde versoepelingen gebeuren 'alleen als het kan'

Er komen dus een behoorlijk aantal versoepelingen aan, maar die kunnen ook teruggedraaid worden als blijkt dat het aantal coronapatiënten weer fors stijgt en de IC-afdelingen de toename niet aankunnen. Het kabinet blijft "bijschakelen", is de boodschap op de persconferentie. "We blijven steeds de effecten volgen, dus we doen het steeds alleen als het kan", benadrukt Rutte.

De Jonge spreekt over een "controlefase", waar het testen en het contactonderzoek dus heel belangrijk zijn. Het kabinet rekent dat dit nog maanden zal duren, tot er uiteindelijk een vaccin is.

OV-NL: 'Mooie maatregelen'

De branchevereniging van ov-bedrijven, OV-NL, is blij met de invoering van de mondkapjes in het ov. "Dit zijn mooie maatregelen", zegt voorzitter Pedro Peters. "Die komen helemaal overeen met het advies dat wij hebben gegeven: een slimme combinatie van maatregelen."

OV-NL pleitte eerder al voor het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. Hoewel het ov met deze maatregelen nog altijd maar 40 procent van het aantal reizigers kan vervoeren, ziet de branchevereniging dit als een behoorlijke vooruitgang. "Op dit moment vervoeren we maar 10 procent, dus vanaf 1 juni gaat alles weer rijden. Alles gaat uit de kast."

Tegelijkertijd roept de branchevereniging reizigers nog wel steeds op om het ov zo min mogelijk te gebruiken. Scholen gaan ook bekijken of ze lestijden kunnen aanpassen, zodat de spits wordt verspreid over de dag.

Rutte: 'Vanaf 1 juli bijeenkomsten tot 100 personen weer mogelijk'

Rutte: in kerken, congrescentra en crematoria maximaal 100 personen

Ondernemers en horeca: 'Blij dat er perspectief is'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn opgelucht met de vanavond aangekondigde versoepelingen.

"Ik ben blij dat er nu wat perspectief is", zegt KHN-voorzitter Willemsen. "Als horecaman vind ik dat heel mooi, als ondernemer vind ik dat nog wel heel spannend."

Hij doelt daarmee op het tweede steunpakket dat premier Rutte aankondigde op zijn persconferentie. "Het is wel nog de vraag hoe dat tweede steunpakket eruit gaat zien, want we wachten nog op antwoorden op vragen over het eerste steunpakket."

VNO-NCW-voorzitter De Boer noemt de versoepelingen een opsteker voor ondernemers in zwaar weer. "Door de gesloten sectoren weer op te starten, verminderen we de diepte en de kosten van de recessie. Maar voor alle ondernemers die nog wachten of maar beperkt aan de bak kunnen, moeten we met het tweede noodpakket zorgen dat ze worden gecompenseerd. Zodat we zo veel mogelijk banen en bedrijvigheid in stand kunnen houden. Voor veel sectoren moet de klap bovendien nog komen."

Rutte: mondkapje voor ov kun je zelf maken

Vanaf 1 juni worden niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Wie geen mondkapjes heeft, kan er zelf een maken, zegt premier Rutte. Er komt ook een website waarop beschreven staat hoe zo'n mond-neus-kapje het beste genaaid kan worden.

Medische mondkapjes zijn namelijk nodig voor het zorgpersoneel, dus die kunnen reizigers niet aanschaffen. "Mensen moeten dit zelf regelen". Iemand zonder mondkapje in het openbaar vervoer krijgt wel een boete, maar het is nog niet vastgesteld hoe hoog die boete is.

Het kabinet was lang tegen het verplichten van mondkapjes, omdat het niet voldoende beschermt tegen het coronavirus. Inmiddels heeft Rutte zich laten overtuigen dat mondkapjes "een toegevoegde waarde" hebben op plekken waar de anderhalve meter niet gemakkelijk te handhaven is. "Het draagt eraan bij dat je anderen minder snel besmet."

"Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende", zegt de branchevereniging voor alle openbaarvervoerbedrijven op zijn website. "Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen."

Aantal toegestane visite blijft ongewijzigd

Het kabinet heeft toch niet besloten het toe te staan om meer bezoekers thuis te ontvangen. Het advies blijft: maximaal drie, buiten het gezin. Er moet namelijk anderhalve meter afstand worden gehouden. "En de Nederlandse huizen zijn doorgaans niet zo groot. Behalve als je misschien in een paleis woont", aldus Rutte.

Rutte: dit vraagt nog meer verantwoordelijkheid

De komende fase het stap voor stap terugdraaien van de 'intelligente lockdown' zal niet eenvoudig zijn, benadrukt Rutte. Want iedereen moet op anderhalve meter van elkaar blijven en dat zal moeilijker worden als er meer mensen op weg mogen.

"Het zal nog meer verantwoordelijkheid vragen. We moeten dit doen met 17 miljoen mensen." De versoepeling zal een stortvloed aan vragen oproepen, zegt de premier.

Het kabinet gaat met het tweede economische steunpakket rekening houden met ondernemers die voorlopig niet open kunnen. "We maken niet alleen mensen blij, we stellen ook mensen teleur."

Rutte: 'Dit vraagt nog meer verantwoordelijkheid'

Dit verandert er vanaf 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

  • Openbaar vervoer weer volgens normale dienstregeling, dragen mondkapje verplicht.
  • Middelbare scholen weer open, in de praktijk zal dat 2 juni zijn vanwege Pinksteren.
  • Terrassen weer geopend, maximaal tien personen bij elkaar.
  • Ook restaurants, theaters en bioscopen mogen weer klanten ontvangen.
  • Alleen op reservering, maximaal 30 bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar.
  • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen.

Controlegesprek bij reserveringen in horeca

Over drie weken, op 1 juni, mogen bioscopen, restaurants, musea en culturele instellingen weer open. Maar er is een maximum gesteld van 30 personen, inclusief het personeel. Dus dat betekent dat er gereserveerd moet worden.

Er vindt ook een controlegesprek plaats, waarbij gekeken wordt of er geen coronaklachten zijn. Het is niet duidelijk of dat gesprek per telefoon of ook online gaat. "Het is cruciaal dat dit gesprek heel serieus wordt genomen", zegt Rutte.

Rutte: 'Terrassen, restaurants, cafés, bioscopen, theaters en concertzalen onder voorwaarden open'

De maatregelen vanaf 11 mei

Dit verandert er vanaf 11 mei aan de bestaande coronamaatregelen:

  • Contactberoepen mogen weer aan de slag, zoals kappers. Onder contactberoepen vallen ook: acupunctuur, pedicure, opticien en rij-instructeurs.
  • Alleen op afspraak en klanten moeten aantonen dat ze geen coronasymptomen vertonen, mondkapje niet verplicht.
  • Niet-contactsporten, zoals tennis en golf, mogen buiten weer. Wedstrijden nog niet toegestaan.
  • Bibliotheken weer open.

Een volledig overzicht van de maatregelen vind je hier.

Rutte: 'Per 11 mei de meeste mensen met contactberoepen aan de slag'

De Jonge: iedereen met klachten kan vanaf juni worden getest

Volgens minister Hugo de Jonge kan vanaf juni iedereen worden getest op corona die dat wil, hij hoopt dat 1 juni haalbaar is. Wie besmet is moet twee weken in thuisquarantaine en de GGD gaat dan contactonderzoek doen.

De Jonge benadrukt dat voorzichtigheid nog geboden is. "Het virus is niet weg. Bescherm jezelf en daarmee elkaar."

De Jonge: 'In juni kan iedereen met klachten worden getest'

Rutte waarschuwt: 'Nederland kan alleen van het slot als we ons verstandig gedragen'

Premier Rutte zegt dat het nu, na twee maanden, tijd is voor versoepeling van allerlei coronamaatregelen. Hij maakt wel een 'winstwaarschuwing', zo zei hij op de persconferentie. "We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich verstandig gedraagt."

Minister De Jonge: coronacrisis is pas voorbij als een vaccin is

"Wanneer is dit voorbij?", die vraag is volgens Minister de Jonge de "ultieme stip op de horizon". Pas als er een vaccin is, dan is het voorbij, benadrukt De Jonge.

'OMT gaf geen advies over versoepeling'

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet niet geadviseerd over de versoepeling van de maatregelen na 2 juni, laten twee OMT-leden aan de NOS weten. Alleen over de contactberoepen en het buiten sporten heeft het OMT het kabinet geadviseerd.

Over de terrassen, bioscopen, restaurants, musea, bijeenkomsten en middelbare scholen is geen advies uitgebracht.

Bekijk op deze kanalen de persconferentie over versoepeling coronamaatregelen

Op een persconferentie die om 19.00 uur begint, lichten premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid toe hoe de komende weken en maanden eruit zullen zien.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via deze kanalen:

Rover: 'Invoering mondkapjes goede maatregel'

Reizigersvereniging Rover vindt de invoering van de mondkapjes in het openbaar vervoer een goed idee. "De dienstregeling moet naar 100 procent, zodat iedereen op zijn werk kan komen", zegt Freek Bos, directeur van Rover, naar aanleiding van de uitgelekte plannen van het kabinet die vanavond bekend worden gemaakt.

Ook stuurt Rover aan op het inzetten van touringcars ter ondersteuning van de normale dienstregeling. "Zij hebben nu ook al een tijd geen inkomsten", zegt Bos. "Of bestel alvast elektrische bussen, die dan over een half jaar klaar zijn voor gebruik."

Volgens Bos is dit een mooi moment om het gebruik van dieselbussen terug te schroeven. "Zo kun je ook beter de klimaatdoelen halen."

Nederlandse universiteiten geven na de zomer 'hybride onderwijs'

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft een leidraad bekendgemaakt voor het universitair onderwijs na de zomer: On Campus, als het kan. Online omdat het kan. Daarmee wil de koepelorganisatie duidelijkheid scheppen. Want universiteitsbesturen, docenten en studenten hebben veel vragen over de vorm die het onderwijs moet krijgen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.

De universiteiten bereiden zich voor op verschillende scenario's. Ze hervatten colleges op locatie waar dat conform de anderhalvemeterregel kan. Waar dat niet mogelijk is, blijven ze uitwijken naar online lesgeven.

Al het universitair onderwijs en onderzoek gebeurt sinds 16 maart op afstand. Ondertussen zijn meer activiteiten online gegaan. Deze maand houden alle Nederlandse universiteiten online open dagen. Hun voorlichting is inmiddels ook digitaal beschikbaar.

Mondkapjes hinderen communicatie voor doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden in België vragen om doorzichtige mondkapjes. Liplezen en gezichtsuitdrukkingen zijn voor hen erg belangrijk in de communicatie.

Wereldwijd is er een tekort aan mondkapjes, doorzichtige mondkapjes zijn nog schaarser. Een liefdadigheidsinstelling in Vlaanderen heeft daarom video's online gezet met hoe mensen ze zelf kunnen maken.

Dat ziet er zo uit:

'We hebben doorzichtige mondmaskers nodig'

Kamerdebat klaar, KLM moet volgens minister flink reorganiseren

De Tweede Kamer is klaar met het debat over steun voor KLM. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën zal KLM ook met financiële steun van de overheid flink moeten reorganiseren om het hoofd boven water te houden.

De steun voor KLM, waarvoor 2 tot 4 miljard euro beschikbaar is, krijgt vooralsnog de vorm van garantstellingen en leningen. Hoekstra kon niet uitsluiten dat de overheid in een later stadium ook aandelen bijkoopt.

Daarnaast moeten er volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur afspraken worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid en hinderbeperking. Maar die gaan wat haar betreft gelden voor de hele luchtvaartsector en niet alleen voor KLM.

Tot augustus geen voetbal in België

De Belgische voetbalcompetitie ligt in ieder geval nog tot augustus stil. De nationale veiligheidsraad van het land heeft de coronamaatregelen weliswaar iets versoepeld, maar sportwedstrijden zijn tot en met 31 juli verboden.

De competitie is formeel nog niet beëindigd. Een stemming over het voorstel is al vier keer uitgesteld, in afwachting van het overheidsadvies. Op 15 mei is er weer een algemene vergadering van de Pro League.

De UEFA hoopt nog steeds dat zoveel mogelijk nationale competities afgemaakt kunnen worden. Ook is het de bedoeling dat de Champions League en de Europa League uitgespeeld gaan worden.

De Europese voetbalbond wil uiterlijk 25 mei van alle 55 aangesloten bonden weten hoe de nationale competities afgerond worden. In Nederland en Frankrijk is er al een streep doorheen gegaan vanwege het coronavirus.

Vandaag werd bekend dat de Duitse Bundesliga halverwege mei weer hervat wordt. Ook in Portugal, Polen, Turkije en Zwitserland gaan de competities de komende weken weer verder.

Duitsland grotendeels van het slot

Bondskanselier Merkel heeft nieuwe coronamaatregelen gepresenteerd waarin voor bijna alle sectoren mogelijkheden staan om weer open te gaan. Voorwaarde daarbij is dat er een goed hygiëne- en afstandsplan door te voeren is.

"De eerste fase van de pandemie ligt achter ons", zei Merkel. "De goede cijfers laten het toe dat we verder versoepelen." Berlijn stelt wel een voorwaarde: zodra ergens het aantal nieuwe besmettingen boven de 50 per 100.000 mensen komt, moet lokaal alles weer op slot. "Een noodrem", noemt de Beierse minister-president Markus Söder dit.

In het Barberini Museum in Potsdam hebben ze al maatregelen getroffen om mensen weer te kunnen ontvangen. Het kunstmuseum laat maar een derde van het gebruikelijke aantal bezoekers toe, mits die zich aan de richtlijnen houden: anderhalve meter afstand en een mondkapje.

De eerste bezoekers kwamen volgens de nieuwe richtlijnen naar de Monet-tentoonstelling kijken:

Duitse musea weer open: 'Alsof ik weer zuurstof binnen krijg'

'Uber schrapt duizenden banen'

Behalve bij Airbnb en taxibedrijf Lyft komt er ook een ontslagronde aan bij taxidienst Uber. Het bedrijf heeft besloten 3700 medewerkers te ontslaan, oftewel een op de zeven personeelsleden. Het gaat hier om kantoormedewerkers. De chauffeurs en bezorgers van Uber en Uber Eats ziet het bedrijf als zelfstandigen.

Morgen komt het bedrijf met kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar. Daarin zal het wegvallen van ritjes al duidelijk merkbaar zijn, al wordt er rekening mee gehouden dat het tweede kwartaal van dit jaar nog een stuk heftiger zal zijn.

In een memo die is ingezien door de Financial Times waarschuwt topman Khosrowshahi dat er mogelijk ook aanvullende kostenbesparingen aankomen: "We kijken naar veel scenario's." Hij belooft in de komende twee weken met een update komen.

Khosrowshahi heeft besloten om de rest van dit jaar geen salaris meer aan te nemen. Het aandeel van Uber staat na de aankondiging ruim 2 procent in de min op de Amerikaanse beurs.

Nog meer arbeidsmigranten uit Velp naar isolatieschip

Nog eens drie arbeidsmigranten uit een wooncomplex in Velp zijn overgebracht naar het isolatieschip in Arnhem. Daarmee komt het totale aantal migranten dat nu in strikte isolatie op het cruiseschip verblijft op 31, meldt Omroep Gelderland.

Afgelopen zondag werd de groep bewoners van het complex in isolatie geplaatst omdat de meeste van hen besmet waren met het coronavirus. Het gaat voornamelijk om Roemenen die werken in de vleesindustrie.

De GGD Gelderland-Midden heeft bron- en contactonderzoek uitgevoerd bij vleesverwerker Vion in Scherpenzeel, waar de arbeidsmigranten werken. Daaruit zijn geen nieuwe besmettingen naar voren gekomen.

Aantal coronapatiënten op IC's blijft dalen

Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen is 628. Dat zijn er 16 minder dan gisteren. Er liggen daarnaast nog 397 patiënten op IC's met andere klachten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal Nederlandse coronapatiënten op een Duitse IC is drie minder dan gisteren: 23.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het aantal covidpatiënten op de IC blijft gestaag dalen. We verwachten dat de komende week de non-covid-zorg weer verder wordt opgepakt."

De grens van 700 bedden is vaak genoemd als een belangrijke kritieke grens waar het aantal coronapatiënten onder moet komen en blijven. Zo zouden versoepelingen pas kunnen plaatsvinden als het aantal IC-patiënten met corona onder die grens daalt, en kan de reguliere zorg dan pas weer echt goed worden opgestart. Op het hoogtepunt lagen 1424 coronapatiënten op de IC.

Vanaf 1 juni normale dienstregeling, mondkapjes verplicht

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht op zijn minst een 'niet-medisch' mondkapje te dragen. Bronnen die betrokken zijn bij de besluitvorming over de coronamaatregelen bevestigen dat het kabinet dat vanavond zal bekendmaken.

Ook is duidelijk dat vanaf aanstaande maandag, 11 mei, kappers en nagelstudio's weer hun deuren mogen openen.

Meer details lees je in dit artikel:

Vanaf zondag mogen Belgen weer op visite

De Belgische premier Wilmès maakte de versoepeling bekend na beraad in de Nationale Veiligheidsraad. Gezien het afvlakkende aantal coronabesmettingen wordt het volgens de premier tijd om de teugels iets te laten vieren.

Alle winkels mogen maandag hun deuren openen, zoals eerder aangekondigd met strikte inachtneming van strenge regels. Slechts een klant per tien vierkante meter voor maximaal een halfuur is toegestaan. Mond- en neusbedekking wordt sterk aanbevolen.

Markten mogen nog niet open, maar voedselkraampjes of foodtrucks kunnen wel toestemming vragen. Sportwedstrijden zijn tot minstens 31 juli verboden.

Minister: pas steun als plannen van KLM overtuigend zijn

KLM moet met een overtuigend strategisch plan komen dat aantoont dat de luchtvaartmaatschappij langdurig kan overleven. Pas dan komt de overheid met het steunpakket over de brug, heeft minister Van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer beloofd in het debat over KLM:

Van Nieuwenhuizen: gaan niet zomaar geld geven aan KLM

In het plan moet duurzaamheid een belangrijk onderdeel zijn. "Ik kan niet op de details ingaan omdat de gesprekken met KLM nog lopen", zegt Van Nieuwenhuizen. "Maar ik kan u verzekeren dat wij minstens zo ambitieus zijn als de collega's van de Franse staat met Airfrance." Beide bedrijven moeten zich enorm inspannen om de toekomst aan te kunnen, verwacht de minister. Van Nieuwenhuizen wijst er op dat KLM op nummer een staat van de wereld op de duurzaamheidsindex.

Ze begrijpt dat de medewerkers van KLM en de bedrijven die door of via KLM hun bestaan verdienen, ongerust zijn. "Er zitten nu heel veel mensen thuis op de bank die zich zorgen maken. Dat is erg zuur, want er is ook door hen de afgelopen jaren keihard gewerkt om het bedrijf weer de goede kant op te krijgen. Niemand heeft erom gevraagd in deze omstandigheden terecht te komen." Van Nieuwenhuizen vertrouwt er op dat KLM "de lenigheid heeft" om ook deze crisis weer te weerstaan.

Meer huurwoningen beschikbaar dankzij corona

Er zijn minder kenniswerkers en expats in Nederland, en dat betekent dus minder bezette huurwoningen. Het aanbod van huurwoningen in Nederland is de afgelopen maand flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius die de NOS heeft opgevraagd.

RIVM meldt 36 nieuwe doden

Er zijn 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 89. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.153.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 36, meldt het RIVM. Gisteren was dat 86. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5204 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 232. In totaal zijn er nu 41.319 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Vakbond eist opnieuw voldoende beschermingsmiddelen

Vakbond NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, wil dat zorgmedewerkers uit voorzorg beschermende middelen mogen gebruiken, ook als ze 1,5 meter afstand kunnen houden. Vooralsnog is dat niet volgens de richtlijn. "Met name in de thuiszorg voelt men zich onveilig omdat daar de beschermende middelen niet preventief mogen worden ingezet, terwijl daar wel behoefte aan is", stelt de bond. "Zeker vanwege het feit dat zij op een dag in contact komen met vele patiënten en hun naasten."

Eerder trok de vakbond al aan de bel over het tekort aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en isolatiejassen.

Duidelijkheid over regeling KLM pas over weken

Het gaat nog weken duren voordat duidelijk is hoe de financiële steun voor KLM eruit gaat zien. "En echt alles op een rij hebben duurt wel enkele maanden", zegt minister Hoekstra van Financiën. De Tweede Kamer wil in een debat meer te weten komen over wat het kabinet met het reddingsplan voor KLM van plan is. Daar wordt nu over onderhandeld tussen het kabinet en de luchtvaartmaatschappij.

Wat daar over tafel gaat, kan niet allemaal in de openbaarheid worden besproken, zegt Hoekstra tegen de Kamerleden. "Maar KLM krijgt in ieder geval geen gratis geld", zegt hij. "Het gaat om leningen en garanties. En wat wij vragen is dat er geen dividend, geen winstdeling en geen bonussen worden uitgekeerd." Ook de personeelsleden, onder wie de piloten die honderdduizenden euro's verdienen, moeten via salarisafspraken een bijdrage leveren.

Minister Hoekstra van Financiën zegt dat er achteraf best kritiek kan komen op de reddingsdeal voor KLM en dat hij te optimistisch was, maar dat hij nu geen alternatief ziet:

Hoekstra: de boel de boel laten is geen alternatief

In de Tweede Kamer zijn er partijen, zoals SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks, die vinden dat er in ruil voor de steun strenge eisen gesteld moeten worden aan duurzaamheidsmaatregelen. GroenLinks-Kamerlid Snels: "KLM is zeker belangrijk, maar 'blauwe trots', ik heb er weinig mee." VVD en CDA vinden het niet verstandig om KLM te confronteren met strengere eisen dan aan andere luchtvaartmaatschappijen worden gesteld. Al vinden ook deze partijen dat de luchtvaartmaatschappij moet investeren in "een zuinige vloot". VVD-Kamerlid Van der Linde: "Het geld moet goed besteed worden, want het is belastinggeld."

Auto-industrie wil subsidie op nieuwe auto's

Een premie voor autokopers, dat is misschien wel de belangrijkste maatregel waar de Duitse auto-industrie op hoopte bij overleg gisteren met bondskanselier Merkel. De Duitsers zijn niet de enige: ook de andere Europese autofabrikanten hopen op hulp van belastingbetalers.

Twee arrestaties voor oplichting met mondkapjes

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft twee mannen aangehouden voor oplichting bij de verkoop van mondkapjes. Het gaat om een 51-jarige man uit Schiedam en een 26-jarige man uit Den Haag. Ze zouden zich hebben voorgedaan als leverancier van mondkapjes. Hun klanten zouden voor 80.000 euro hebben besteld, maar kregen nooit iets geleverd. Ze stortten het geld op de bankrekening van het bedrijf van een van de verdachten.

De FIOD heeft woningen van beide mannen doorzocht en beslag gelegd op bankrekeningen, telefoons, digitale administratie en documenten.

Eerste Kamer gaat tijdelijk in Ridderzaal vergaderen

De Ridderzaal in Den Haag wordt de komende dagen omgebouwd tot vergaderzaal voor de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de senatoren er vanaf dinsdag terechtkunnen. De plenaire zaal van de Eerste Kamer, vlak bij de Ridderzaal op het Binnenhof, is te klein om met meer dan veertien mensen tegelijk te debatteren.

Prioriteit nummer 1 voor dieven Zuid-Afrika: drank

Criminelen hebben een hotel in het Zuid-Afrikaanse stadje Rustenberg overvallen om alcoholische dranken te scoren. Op videomateriaal van de beveiligingscamera's is te zien dat ze eerst een koelkast leeghalen, voordat ze naar de kamers gaan om te kijken wat voor waardevolle spullen daar te halen zijn.

Een van de regels van de strenge lockdown in Zuid-Afrika is dat er geen alcohol verkocht mag worden. De afgelopen weken zijn er door het hele land daarom al veel drankwinkels geplunderd.

Bijna zes weken zonder drank valt Zuid-Afrikanen zwaar. Veel burgers willen dat het verbod wordt opgeheven. De regering houdt vast aan de drooglegging omdat mensen nuchter beter afstand houden van elkaar en vooral omdat het ertoe leidt dat de ziekenhuizen minder vol zijn. Klinieken krijgen doorgaans veel slachtoffers binnen van geweld en vaak is daarbij alcohol in het spel.

Het grootste ziekenhuis van Kaapstad meldde dat het twee derde minder mensen binnenkrijgt met bijvoorbeeld schot- en steekwonden na vechtpartijen en schrijft dat toe aan het alcoholverbod.

'Advies aan kabinet: tennissen en golfen kan weer'

Sporten waarbij spelers geen contact maken, zoals golf, tennis en zwemmen, kunnen binnenkort weer beoefend worden. Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in zijn jongste advies aan het kabinet, meldt De Telegraaf. In het OMT zitten wetenschappers die het kabinet adviseren over het Nederlandse coronabeleid. Hun advies wordt standaard overgenomen.

Voorwaarde voor de hervatting van deze niet-contactsporten is dat mensen zich goed aan de geldende coronavoorschriften houden. Dan is het risico beheersbaar, zegt het OMT.

Het kabinet vergadert later vandaag over het nieuwste OMT-advies en vanavond geeft premier Rutte een persconferentie over de besluiten. Die persconferentie is vanaf 19.00 uur te zien bij de NOS, onder meer via NPO Start, NPO Radio 1 en NOS.nl.

OM Rusland: complotvideo's van internet verwijderen

Video's waarin wordt beweerd dat het coronavirus in het laboratorium is gecreëerd met als doel de mensheid uit te roeien, moeten van het internet worden verwijderd. Die opdracht heeft het Russische Openbaar Ministerie gegeven aan de mediawaakhond Roskomnadzor.

Op Russische websites en op sociale media doen allerlei samenzweringstheorieën de ronde over de herkomst van het virus. Zo zou miljardair Bill Gates zo'n project hebben gefinancierd om daarmee een einde te maken aan de overbevolking.

Volgens het Russische OM is er geen enkele aanwijzing voor de juistheid van zulke complottheorieën. Ook worden die niet onderschreven door de Russische regering, de Wereldgezondheidsorganisatie noch door enige andere instantie.

Waar in Europa is het dragen van mondbescherming verplicht?

In Nederland wordt volop gediscussieerd over het nut van het dragen van mondkapjes. In veel Europese landen is het dragen verplicht. Een overzicht van het mondkapjesbeleid in de Europese landen.

Paus bidt voor mediapersoneel

In Vaticaanstad heeft de paus gelovigen opgeroepen te bidden voor mensen die in de media werken. Die riskeren tijdens hun werk blootgesteld te worden aan het coronavirus, zei Franciscus. De paus vraagt katholieken elke dag te bidden voor een andere beroepsgroep.

Paus bidt voor mediamedewerkers

'Historisch diepe recessie' in Europese Unie

In alle eurolanden samen krimpt de economie volgens de Europese Commissie dit jaar met 7,75 procent. In Nederland zal de krimp 6,8 procent bedragen. Dat is iets lager dan waar het IMF en de Nederlandse regering van uitgaan.

Maar het zijn op dit moment allemaal schattingen die met heel veel onzekerheden zijn omgeven, benadrukt Eurocommissaris Dombrovskis. "We kunnen het slechts voorlopig in kaart brengen." Het is volgens hem wel duidelijk dat de gevolgen veel ernstiger zijn dan tijdens de financiële crisis. De economische schok raakt bovendien ook zonder uitzondering alle EU-landen. "Het is een historisch diepe recessie." De recessie leidt tot minder inflatie, meer werkloosheid en een veel hogere staatsschuld.

Volgend jaar groeit de economie van de negentien eurolanden weer, zo is de verwachting. In de Brusselse rekenmodellen komt men uit op een groei van 6,3 procent, terwijl de investeringen met meer dan 10 procent toenemen. De groei is wel minder sterk dan de krimp dit jaar.

Grenzen Baltische staten weer open

Estland, Letland en Litouwen openen vanaf 15 mei hun grenzen weer voor elkaars burgers. Dat twittert de Letse premier Karins, die wijst op de succesvolle aanpak van de coronacrisis in de Baltische staten. Daar zijn in totaal zo'n 4000 besmettingen vastgesteld en 120 coronadoden geteld.

Burgers van buiten de drie landen mogen straks ook naar binnen, maar moeten bij aankomst wel eerst twee weken in quarantaine.

Fors minder orgaantransplantaties

Sinds de coronacrisis is er een sterke daling te zien in het aantal orgaantransplantaties. De Nederlandse Transplantatie Stichting meldt dat het aantal transplantaties met 63 procent is afgenomen. Een woordvoerder zegt dat dit komt doordat er minder verkeersongelukken gebeuren en dat donors die positief testen op corona niet geschikt zijn voor transplantatie.

Daarnaast ziet de stichting dat er minder mensen met een hersenbloeding of herseninfarct op de IC belanden. Hoe dat komt, is niet bekend.

Voorzichtig gaat China weer over tot de orde van de dag

Nu de Chinese overheid zegt de coronacrisis grotendeels bezworen te hebben, wagen burgers zich weer op straat.

Voorzichtig gaat China weer over tot de orde van de dag

Immuniteit na groot onderzoek in Tsjechië: 4 à 5 procent

De opbouw van immuniteit tegen het coronavirus lijkt vooralsnog langzaam te verlopen in Tsjechië. Het land heeft ruim 26.000 mensen getest op antilichamen en houdt daarmee een van de grootste immuniteitsonderzoeken in Europa. Uit voorlopige resultaten blijkt dat niet meer dan 4 of 5 procent van de mensen immuniteit heeft opgebouwd.

En opvallend: in de twee grootste steden Praag en Brno is de immuniteit waarschijnlijk lager dan gemiddeld in het land. Het rapport, dat door overheid is gepresenteerd, laat zien dat naar schatting 27 tot 38 procent van de Tsjechische coronapatiënten geen ziekteverschijnselen vertoont.

Tsjechië heeft met 7899 geregistreerde ziektegevallen en 258 doden relatief weinig coronagevallen. Het land sloot als een van de snelsten zijn grenzen en deed in maart de meeste winkels en restaurants dicht. Tsjechië wil gefaseerd weer opstarten en het ministerie zegt de resultaten uit het rapport hier vooralsnog niets aan veranderen.

Fransen hebben gemiddeld 2,5 coronakilo's

Tijdens de lockdown in Frankrijk zijn mensen gemiddeld 2,5 kilo aangekomen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 3000 volwassenen in opdracht van een gezondheidssite. 57 procent van de ondervraagden zegt dikker te zijn geworden; bij mannen gaat het om 2,7 kilo, vrouwen hebben iets minder coronakilo's met een toename van 2,3 kilo.

De gewichtstoename lijkt het logische gevolg van gebrek aan lichaamsbeweging, stress door het thuiszitten en het eten van extra tussendoortjes. Ook geeft 42 procent van de Fransen aan meer tijd te besteden aan het bereiden van maaltijden. Overigens is 29 procent van de ondervraagden juist afgevallen.

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronacrisis op de maatschappij.

Macron blundert met mondkapje

Op sociale media wordt volop de draak gestoken met president Macron en diens bezoek aan een school ten westen van Parijs. De president droeg daarbij een mondkap, maar Franse media laten nu aan de lopende band zien welke dingen Macron allemaal fout deed.

Hij raakte de stof van het masker regelmatig aan, wat de Franse overheid officieel afraadt. Hij trok zijn mondkap op een gegeven moment zelfs helemaal weg van zijn gezicht.

Macron trok zijn mondkapje naar beneden

Ook had hij zijn masker soms te laag, helemaal onder zijn neus zitten, waardoor de bescherming nihil is. De minister van Onderwijs was ook aanwezig en zat óók met zijn handen aan zijn masker. En een lokale politicus boog zich in het klaslokaal voorover naar Macron om hem iets in zijn oor te fluisteren, zonder enige afstand in acht te nemen.

Culturele instellingen vrezen dat het doek valt en willen meer steun

Musea en theaters vragen de overheid om met meer geld over de brug te komen om hun sectoren te redden. Het steunpakket van 300 miljoen euro voor de culturele sector is onvoldoende, stellen ze, vooral omdat voornamelijk door het Rijk gesubsidieerde instellingen ervoor in aanmerking komen. "Op een gegeven moment kun je alleen de boel draaiende houden. Dat betekent dat je geen tentoonstellingen meer kunt maken en dat je daarna ook geen publieksinkomsten kunt genereren", zegt Rein Wolfs van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Bundesliga hoopt op hervatting op 22 mei

De Bundesliga kan weer hervat worden, maar dan moeten alle spelers, begeleiders en hun clubstaf eerst twee weken in quarantaine. Dat staat in het voorstel van de Duitse regering voor het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus. Vanmiddag overlegt bondskanselier Merkel met de premiers van de deelstaten over die versoepeling. De Bundesliga hoopt op 22 mei (zonder publiek) weer te beginnen.

Reservepakket beschermingsmiddelen voor huishoudelijke hulp

Mensen die hulp geven aan iemand met een vastgestelde of mogelijke coronabesmetting kunnen onder bepaalde voorwaarden ook aanspraak maken op mondkapjes, isolatiejassen, brillen en handschoenen. Dat heeft minister Van Rijn voor Medische Zorg besloten. De beschermingsmiddelen worden verdeeld door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Het gaat om mensen die huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdvoorziening verzorgen bij mensen thuis. Als die zorg niet kan worden uitgesteld of de medewerker betwijfelt of de situatie veilig is, dan kan hij of zij voortaan aanspraak maken op een reservepakket aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Zo gaan andere Europese landen om met grote luchtvaartmaatschappijen

De Tweede Kamer praat vandaag met ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen over de miljardensteun die het kabinet aan KLM wil geven. Het noodpakket komt wel met voorwaarden, maar over die details wordt nog onderhandeld.

Ook andere Europese luchtvaartmaatschappijen krijgen geld van hun overheid, maar niet allemaal. Een overzicht:

Trouw: Bedrijf uit Apeldoorn verkocht ondeugdelijke coronatests

Een biotechnologiebedrijf uit Apeldoorn heeft ruim 1,5 miljoen onbetrouwbare coronatests verkocht, meldt Trouw. Fabrikant Inzek zegt dat de sneltest in 10 minuten "zeer accuraat" kan vaststellen of iemand besmet is (geweest). De eigenaar spreekt in de krant over 90 procent betrouwbaarheid.

Maar twee onafhankelijke studies stellen volgens Trouw dat de kans zeer groot is dat de test een verkeerde diagnose stelt. Ook de Europese Commissie en het RIVM stellen dat er nog geen betrouwbare sneltests voor antilichamen zijn.

Het bedrijf prees de tests aan als Dutch-made, terwijl ze uit China kwamen. Afnemers zijn Nederlandse ziekenhuizen en apotheken, maar ook overheden en instellingen in onder meer Spanje, Rusland, Servië en Benin.

De sneltest van Biozek

Rode Kruis: 30 miljoen nodig voor hulp in crisis

Het Rode Kruis verwacht dit jaar voor het hele Koninkrijk der Nederlanden zo'n 30 miljoen euro nodig te hebben om coronahulp te bieden. De hulporganisatie verwacht dat honderdduizenden mensen in nood komen en hulp nodig hebben, en spreekt van de grootste hulpactie sinds de Watersnoodramp. Twee derde van het geld is nodig voor de hulpverlening in Caribisch Nederland, waar de toerisme-industrie is ingestort.

Kabinet presenteert vandaag 'spoorboekje' voor de komende maanden

Het kabinet komt vanavond met een opzet voor versoepelingen van de coronamaatregelen voor de komende maanden. Mogelijk kunnen kappers volgende week hun zaak weer openen. Bij klachten zullen ze getest worden. Ook wordt mogelijk bekendgemaakt dat horecaondernemers hun terrassen vanaf 1 juni kunnen openen. De middelbare scholieren gaan waarschijnlijk vanaf 1 juni weer naar school. Lees daar hier meer over. De persconferentie is vanavond vanaf 19.00 uur live te volgen bij de NOS.

Koningin Elizabeth belt met Australische premier Morrison

De Britse koningin Elizabeth heeft gisteren gebeld met premier Morrison van Australië. Volgens Morrison was de koningin "zeer geïnteresseerd" om te horen hoe de Australiërs omgaan met het coronavirus. "Ook het herstel na de bosbranden was een belangrijk aandachtspunt, evenals de aanhoudende droogte", meldde Morrison op Instagram. "Hare Majesteit was daarnaast blij om te horen dat onze paardenraces nog altijd worden gehouden."

Koningin Elizabeth is ook het staatshoofd van Australië. Het land telt 96 coronadoden en minder dan 7000 besmettingsgevallen. In buurland Nieuw-Zeeland, waarvan Elizabeth ook het staatshoofd is, zijn tot nu toe 21 doden en een kleine 1500 besmettingsgevallen. De afgelopen dagen werden er in Nieuw-Zeeland geen nieuwe besmettingen geregistreerd, vandaag waren het er twee.

Democratische voorverkiezingen in New York moeten door, zegt rechter

De Democratische voorverkiezingen in de staat New York moeten gewoon doorgaan, ook al is oud-vicepresident Biden de enige overgebleven Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november. Dat is door de rechter besloten. De kiesraad van de Democraten had besloten de voorverkiezingen op 23 juni niet te houden, omdat er geen opponenten meer zijn en vanwege de coronapandemie.

Oud-kandidaten Bernie Sanders en Andrew Yang waren daarop naar de rechter gestapt. Nadat hij zich als kandidaat had teruggetrokken, zei Sanders dat hij wel door wilde gaan met het binnenhalen van gedelegeerden tijdens de voorverkiezingen. Hoe meer gedelegeerden hij heeft, hoe meer invloed hij kan uitoefenen op de partij.

De rechter gaat daarin mee, meldt persbureau AP. Volgens haar is het niet houden van de verkiezingen ongrondwettelijk en hebben de Democraten genoeg tijd om ervoor te zorgen dat de verkiezingen alsnog op een veilige manier kunnen doorgaan. Ze wijst er ook op dat geen enkele andere staat de voorverkiezingen heeft geannuleerd.

90 procent van winst Disney verdampt

The Walt Disney Company heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal zien dalen met ruim 90 procent. De winst ging omlaag naar 460 miljoen dollar, zo liet het bedrijf nabeurs weten. Vorig jaar wist het bedrijf in dit kwartaal nog 5,4 miljard dollar winst te boeken.

Disney wordt hard geraakt door de coronacrisis. De pretparken en vakantieresorts van het bedrijf zijn dicht en de cruises die het bedrijf organiseert kunnen door de coronacrisis niet doorgaan. Wel is er meer interesse in streamingdienst Disney+. Die kreeg er in een maand tijd 5,5 miljoen betalende gebruikers bij, waarmee nu 54,5 miljoen mensen voor Disney+ betalen. Winst maakt Disney er nog niet mee: de divisie boekte een verlies van 812 miljoen dollar.

De nieuwe topman van het Amerikaanse bedrijf, Bob Chapek, probeerde toch optimistisch te zijn. Volgens hem is het bedrijf "uitzonderlijk veerkrachtig". Hij verwacht dat Disney sterker uit de crisis komt.

Duitsland wil grote evenementen langer verbieden, winkels waarschijnlijk wel open

De Duitse regering wil dat het verbod op grootschalige evenementen tot zeker eind augustus van kracht blijft. Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van een concept-akkoord tussen bondskanselier Merkel en de deelstaten. Later vandaag wordt daarover gesproken.

De federale regering steunt een voorstel van deelstaten om alle winkels in Duitsland weer te openen, mits er hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Ook de scholen zouden nog voor de zomer helemaal open moeten gaan. Gisteravond meldde de ARD al dat de Duitse horeca waarschijnlijk tussen 9 en 22 mei gecontroleerd opengaat.

Berlijn wil verder dat de zestien Duitse deelstaten zelf grotendeels gaan bepalen hoe ze omgaan met de coronamaatregelen. Wel moet het aantal corona-infecties beperkt blijven: als er meer dan 50 mensen per 100.000 mensen besmet zouden raken, moeten de maatregelen wat de federale regering betreft weer strikter worden.

Brazilië meldt recordaantal coronadoden op één dag

In Brazilië zijn in 24 uur tijd 600 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het grootste aantal doden sinds de uitbraak van het virus in het Zuid-Amerikaanse land. Het dodental in Brazilië staat nu op 7921, veruit het meeste van heel Zuid-Amerika.

Vooral de steden São Paulo en Rio de Janeiro zijn zwaar getroffen. Ook de deelstaat Ceará, in het noordoosten, heeft te kampen met veel coronadoden. De hoofdstad Fortaleza gaat komende vrijdag op slot.

Volgens de autoriteiten zijn er 6935 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal komt op 114.715. Ruim 100.000 coronatests die zijn uitgevoerd door private partijen moeten nog door de overheid worden geregistreerd.

Recordaantal coronadoden in Brazilië

Trump vervangt speciale corona-werkgroep

De Amerikaanse president Donald Trump gaat op korte termijn zijn speciale corona-werkgroep onder leiding van vicepresident Pence opheffen. Hij zei dat het land in de huidige coronacrisis geleidelijk in een nieuwe fase komt en dat een nieuw team zich nu gaat richten op veiligheidsmaatregelen en heropening van de economie.

"Pence en zijn team hebben geweldig werk verricht", aldus Trump tijdens een bezoek aan een mondkapjesfabriek. "We kijken nu echter naar andere dingen, we kijken naar het versoepelen van maatregelen en daar hebben we een andere groep voor nodig." De twee deskundigen binnen het huidige team, immunoloog Anthony Fauci en coördinator en arts Deborah Birx, blijven wel aan als adviseur.

Een document van het Witte Huis, dat maandag via The New York Times uitlekte, beschreef dat het aantal doden per dag in de VS mogelijk nog verder stijgt, naar 3000 in juni. De VS meldt nu gemiddeld 1750 coronadoden per dag.

President Trump bij het bezoek aan de mondkapjesfabriek

Welkom in dit nieuwe liveblog

Welkom in het liveblog van woensdag 6 mei. Het corona-nieuws van gisteren (dinsdag 5 mei) is hier terug te lezen.