NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kabinet ziet af van verkoop onderzoeksinstituut vaccins • Voorzichtig optimisme in Frankrijk

 • Tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar voor hervatting van de reguliere zorg.
 • Premier Rutte waarschuwde in het Kamerdebat voor te veel optimisme over versoepeling van de maatregelen.
 • Het aantal werklozen in de VS blijft hard oplopen; in een week kwamen er weer 5 miljoen aanvragen voor een uitkering bij.
 • Het aantal doden in verpleeghuizen en andere instellingen is volgens het CBS en RIVM bijna verdubbeld ten opzichte van eerder dit jaar.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.
Liveblog gesloten
 • Zwitserland presenteert plan om lockdown gefaseerd op te heffen

  De Zwitserse regering heeft plannen gepresenteerd om coronamaatregelen te versoepelen. Vanaf 27 april mogen kappers, schoonheidssalons en massagesalons weer open. Op 11 mei gaan de scholen weer open, net als de meeste winkels en markten. Vanaf 8 juni volgen hogescholen en universiteiten, musea, dierentuinen en bibliotheken, tenzij het coronavirus weer een opleving krijgt.

  Momenteel zijn in Zwitserland alleen supermarkten, apotheken en andere essentiële winkels open. Winkels waar levensmiddelen worden verkocht mogen bovendien geen zaken verkopen die niet noodzakelijk zijn.

  De Zwitserse president Simonetta Sommaruga zei dat de verspreiding van het coronavirus is afgeremd en dat ziekenhuizen de zorg aankunnen. Om deze "winst niet in gevaar te brengen" blijven afstandsregels en hygiënemaatregelen voorlopig van kracht.

  In Zwitserland zijn 1017 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

 • Maradona-standbeeld met mondkapje

  In Buenos Aires heeft het bekende standbeeld van oud-topvoetballer Diego Maradona een mondkapje gekregen. De overheid wil daarmee het belang van mondbescherming benadrukken in de strijd tegen coronavirus.

  Dat ziet er zo uit:

  EPA

  Het dragen van een mondkapje is in Buenos Aires verplicht. Op meerdere monumenten in de hoofdstad is daarom een mondkap geplaatst.

 • Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

  De Braziliaanse president Bolsonaro heeft zijn minister van Volksgezondheid ontslagen. Luiz Mandetta en de president waren het oneens over de manier waarop het coronavirus moet worden aangepakt. Zo was Mandetta een groot voorstander van een aanpak waarbij Brazilianen gedwongen worden om zo veel mogelijk thuis te blijven. Bolsonaro vindt dat daarmee de Braziliaanse economie onnodig wordt beschadigd.

  Mandetta liet via Twitter weten dat hij is ontslagen. "Ik wil graag mijn dank uitspreken voor de kans die mij is gegeven. Dat ik onze gezondheidszorg heb mogen beheren en dat ik onze strijd tegen het coronavirus heb mogen organiseren, deze grote uitdaging die ons zorgsysteem binnenkort het hoofd moet bieden", schrijft hij. Bolsonaro bevestigde in een persconferentie dat hij en Mandetta allebei "uit elkaar wilden."

  Direct na de bekendmaking van de populaire minister van Volksgezondheid en ook tijdens de persconferentie van Bolsonaro braken lawaaiprotesten uit, waarbij mensen vanaf balkons op potten en pannen sloegen.

 • Gemeenten hoeven minder woningen voor statushouders te regelen

  Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft gemeenten en provincies gevraagd om in de tweede helft van dit jaar voor 6.500 asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning te regelen. Eigenlijk zouden gemeenten dit voor 9.000 statushouders moeten doen, maar mede vanwege de coronacrisis lijkt dit "een te grote opgave", schrijft het ministerie.

  Dit werd vandaag besproken aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie. Daar ging het ook over de zoektocht naar nieuwe locaties voor asielzoekerscentra (azc's). De tijdelijke opvang in Duinrell, waar tussen de 650 en 930 asielzoekers terechtkunnen, wordt verlengd tot de zomer. Het azc Musselkanaal met 428 plekken, dat in 2018 werd gesloten, wordt deze zomer weer in gebruik genomen.

 • Drinkwater Sint-Eustatius op rantsoen

  Op Sint-Eustatius is onrust ontstaan doordat het lokale drinkwaterbedrijf drinkwater voor onbepaalde tijd op rantsoen heeft gezet. Er is geen reden opgegeven.

  Prominenten van het eiland noemen de rantsoeneringsmaatregel in een brief aan het bestuur onacceptabel, omdat ook inwoners van het eiland nadrukkelijk wordt verzocht regelmatig hun handen te wassen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Dit jaar is het drinkwater al drie keer eerder op rantsoen gegaan. Meestal komt dat door kapotte pompen of lekkende leidingen. Op Sint-Eustatius zijn twee mensen positief getest op corona, zij kwamen via Sint Maarten uit Nederland.

 • Eerste coronageval op Bonaire

  Op Bonaire is een eerste besmettingsgeval bekend geworden. Dat zei de gezaghebber van de bijzondere gemeente op een persconferentie.

  Het gaat om inwoner van Bonaire die teruggekeerd is uit Aruba en lichte ziekteverschijnselen vertoonde. Uit verschillende testen werd niet duidelijk of er sprake was van besmetting. Vanochtend bevestigde het RIVM dat de laatste test nu wel positief was.

  De zieke behoort niet tot een risicogroep en is in zelfquarantaine gegaan sinds het begin van zijn symptomen. Er komt geen lockdown op het eiland.

  Met de komst van corona op Bonaire heeft het hele Caribische deel van het Koninkrijk coronapatiënten. Het hoogste aantal positief geteste patiënten is op Aruba, daar zijn 95 mensen positief en zijn twee patiënten overleden. Op Curaçao staat de teller al een week op veertien, met één dode. Op Sint-Maarten zijn 57 mensen positief getest en zijn negen patiënten overleden.

 • Voorzichtig optimisme in Frankrijk

  De Franse gezondheidsautoriteiten zijn voorzichtig optimistisch over de indamming van het coronavirus. De cijfers wijzen erop dat "we een plateau hebben bereikt en vanaf nu langzaam afdalen", zegt Jerome Salomon, hoofd van de Franse gezondheidsautoriteit.

  Hij voegde eraan toe dat het gezondheidssysteem nog steeds onder grote spanning staat en dat het belangrijk is dat de Franse burgers zich houden aan de lockdownmaatregelen, die deze week werd verlengd tot 11 mei.

  Het aantal IC-patiënten in Frankrijk daalde vandaag voor de achtste dag op rij. Er liggen bijna duizend patiënten minder op de IC's dan op 8 april, toen met 7148 patiënten een piek werd bereikt.

  Het aantal ziekenhuisopnames daalde voor de tweede achtereenvolgende dag en ook het dodental loopt minder hard op dan voorheen. Met 17.920 slachtoffers staat Frankrijk vierde op de lijst van landen met de meeste coronadoden, na de VS, Italië en Spanje.

 • Serious Request haalt ruim 150.000 euro op voor Rode Kruis

  Met de actie Never Walk Alone heeft 3FM Serious Request na vier dagen 150.824 euro opgehaald voor het Rode Kruis.

  De hulporganisatie kan dat gebruiken voor haar hulplijn en om pakketten van de Voedselbank rond te brengen.

  Zaterdag wordt de actie afgesloten met een eindshow, die online te volgen is.

  Onder meer songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy gaat zingen.

 • Tandartspraktijken klaar om deuren weer te openen

  Tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar om weer open te gaan voor reguliere zorg. Wel onder aangepaste omstandigheden: zo moeten patiënten bij binnenkomst hun handen wassen en zorgen dat ze zo kort mogelijk in de wachtkamer zitten.

 • Regering moet bijdragen aan steunfonds zorgverleners

  De regering moet bijdragen aan een steunfonds voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten. Een motie daarover is aangenomen in de Tweede Kamer. Het gaat om het fonds van de Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) die is opgericht door twee artsen van UMC Utrecht.

  ZWIC wil voorkomen dat verpleegkundigen en ambulancepersoneel zich zorgen moeten maken over de financiële gevolgen voor henzelf of nabestaanden als ze arbeidsongeschikt worden of overlijden door het coronavirus. PvdA en D66 vroegen vandaag in het Tweede Kamerdebat om financiële steun voor het fonds en de Kamer stemde daarmee in.

  Lees hier meer over het fonds:

 • Kabinet ziet af van verkoop van onderzoeksinstituut naar vaccins

  Nederland doet een onderzoeksinstituut voor vaccins in Bilthoven voorlopig toch niet van de hand. Het kabinet heeft zich bedacht nu alle landen vanwege coronapandemie op zoek zijn naar vaccins.

  De vaccinfabriek van het Bilthovense instituut is in 2012 al geprivatiseerd, en het overgebleven onderzoekscentrum Intravacc zou binnenkort volgen. Het kabinet ziet daar nu vanaf. "Het stond in de verkoop, maar we zetten dat on hold", zegt minister De Jonge. "Juist in het licht van de ontwikkelingen."

  De fabriek is verkocht aan het Indiase Serum Institute. Volgens het radioprogramma Argos en De Groene Amsterdammer zette minister Schippers de verkoop door ondanks waarschuwingen van experts. Het kabinet verzekerde volgens Argos en De Groene destijds ten onrechte dat Nederland in geval van nood weer een beroep zou kunnen doen op de fabriek. Het Serum Institute heeft gezegd niets van zo'n afspraak te weten.

 • Zorgverleners kunnen mondmaskers bestellen bij website hulptroepen.nu

  Vanaf vandaag kunnen zorgverleners mondmaskers bestellen bij hulptroepen.nu, een website die is opgezet door Sywert van Lienden met KLM, Coolblue, Flexport en andere Nederlandse bedrijven.

  Wie vandaag bestelt, heeft overmorgen de spullen in huis, belooft voormalig jongerenactivist Van Lienden. De deelnemers hebben geen winstoogmerk.

  De mondmaskers worden besteld in China. Om de betrouwbaarheid te garanderen is samen met onder meer de TU Delft getest volgens de protocollen van het RIVM.

  Het is de bedoeling een half miljoen mondmaskers per week naar Nederland te halen.

 • India klaagt moslimleider aan voor doodslag vanwege corona

  In India wordt de islamitische prediker Muhammad Saad Kandhlawi door de autoriteiten aangeklaagd voor doodslag omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor een groot aantal coronabesmettingen. Eerder was hij al aangeklaagd omdat hij het verbod op het organiseren van grote bijeenkomsten zou hebben overtreden.

  Kandhlawi is de aanvoerder van Tablighi Jamaat, een van de grootste islamitische bekeringsbewegingen ter wereld. Half maart hield de beweging een grote internationale bijeenkomst in New Delhi. Volgens de autoriteiten in India heeft dat geleid tot meer dan duizend coronabesmettingen.

  Het centrum waar de bijeenkomst werd gehouden, is van de buitenwereld afgegrendeld en de deelnemers zijn in quarantaine gezet, inclusief moslims uit Indonesië, Maleisië en Bangladesh.

  De kwestie heeft in India de spanningen tussen moslims en hindoes vergroot.

 • Koken voor daklozen in plaats van voor passagiers

  De koks van KLM die normaal gesproken het eten voor vliegtuigpassagiers bereiden, zetten zich de komende tijd in voor Noord-Hollandse daklozen. Vanwege het coronavirus vervoert de luchtvaartmaatschappij nauwelijks passagiers en worden er in de keukens van Schiphol minder vliegtuigmaaltijden bereid. Nu al koken de cateringmedewerkers dagelijks voor cliënten van zorginstelling Parnassia.

  Noord-Hollandse dak- en thuislozen konden voor de coronacrisis als dagbesteding gezamenlijk op meerdere locaties maaltijden bereiden. Die locaties zijn nu gesloten. "Dat betekende dat we een andere manier moesten vinden om bij de mensen maaltijden te kunnen bezorgen", zegt Jan Luijben van Parnassia tegen NH Nieuws. De koks van KLM bieden nu hulp.

  "Het is leuk als je ziet hoe dat hier gaat, dat het idee van vrijwilligerswerk in de praktijk leidt tot iets heel moois", vertelt Cityhopper-gezagvoerder en vrijwilliger Luc Aughuet. "Dat wij iets kunnen betekenen voor de samenleving in Nederland."

 • Kamerdebat afgelopen

  Het Kamerdebat over de coronacrisis is afgelopen. Het ging vooral over beschermingsmiddelen, bezoek aan mensen in verpleeghuizen, de corona-apps en mogelijkheden om de maatregelen te versoepelen.

  In het debat temperde Rutte de verwachtingen over zo'n versoepeling. "Ik waarschuw voor de gedachte dat het nu zo goed gaat dat we vast wel volgende week gaan aankondigen dat veel dingen worden versoepeld. Ik ben zelf nog echt helemaal niet zo vrolijk over de cijfers."