Artsen komen met steunfonds voor zorgpersoneel bij ziekte of overlijden

  • Yfke Nijland

  • Yfke Nijland

50.000 euro bij overlijden en 30.000 euro in geval van arbeidsongeschiktheid door een IC-opname. Twee artsen van het UMC Utrecht hebben een steunfonds opgezet voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten.

Hun nieuwe Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) moet voorkomen dat verpleegkundigen en ambulancepersoneel zich zorgen moeten maken over de financiële gevolgen voor henzelf of nabestaanden als ze zélf arbeidsongeschikt worden of komen te overlijden. Het geld moet komen van overheid, organisaties, bedrijven en burgers.

Twee jaar ondersteuning

Het zorgpersoneel dat dag in dag uit corona-patiënten verpleegt, loopt zelf een risico om besmet te raken, benadrukken de twee oprichters van ZWIC, orthopedisch chirurg Sander Muijs en traumachirurg Marijn Houwert. Op basis van ziekte- en sterftecijfers van zorgmedewerkers in het buitenland, schatten zij dat in Nederland mogelijk 400 zorgmedewerkers op een IC terechtkomen. Zo'n honderd professionals zouden zelfs kunnen overlijden.

Muijs en Houwert vroegen zich af of Nederland wel voldoende zorgt voor alle collega's in de frontlinie. "Een operatie-assistent met wie ik samenwerkte, zei tegen mij: wat als ik zelf ziek word? En dat zette me aan het denken," aldus Muijs.

Samen schreven ze een blog over het onderwerp in vakblad Medisch Contact waar honderden reacties op volgden. Daarop besloten ze zich in te zetten voor een steunfonds.

Hun doel is om het steunfonds zodanig te vullen dat zorgmedewerkers in ziekenhuizen en nabestaanden twee jaar lang financieel kunnen worden ondersteund. Het salaris van zorgpersoneel is ontoereikend om alle doorlopende kosten te betalen in geval van blijvende ziekte of sterfte. Omdat medisch-specialisten veel meer verdienen, is de buffer bij deze groep veel groter en is een extra vergoeding voor hen niet onmiddellijk nodig.

Het is wel heel fijn voor de gezinnen die hier mee te maken gaan krijgen.

Verpleegkundige Emilie Hoeks-Mol

"Wij cijferen onszelf graag weg, maar ik besef wel dat ik blootgesteld wordt en meer kans heb op besmetting", zegt operatie-assistent Eva Koehorst (26). Het initiatief van de twee artsen vindt ze een goed idee. Koehorst werkt gemiddeld zes dagen per week: naast haar werk op de operatiekamer assisteert ze nu ook op de speciale covid-afdeling van het UMC in Utrecht. "Het lucht me op dat er iets geregeld is voor het geval mij iets overkomt."

SEH-verpleegkundige Emilie Hoeks-Mol (44) denk er ook zo over. "Toen ik voor het eerst over het fonds hoorde, schrok ik. Ik dacht: ik ga echt niet ziek worden. Maar na een paar dagen bedacht ik: het is wel heel fijn voor de gezinnen die hier mee te maken gaan krijgen".

Eerste geld binnen

Stichting ZWIC hoopt dat overheid, organisaties, bedrijven en burgers bij zullen dragen aan het steunfonds. Inmiddels zijn de eerste bedragen binnen. De stichting richt zich in eerste instantie op (familieleden van) zorgverleners die het meest in direct contact staan met covid-19-patiënten.

Ook vakbond Nu '91 pleit vandaag bij het kabinet voor het opzetten van een goede compensatieregeling voor (nabestaanden van) zorgpersoneel. Daaruit zouden nabestaanden en mensen die door hun werk last hebben gekregen voor PTSS een goede financiële tegemoetkoming betaald moeten krijgen.

De oproep heeft inmiddels gehoor gevonden bij PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij heeft er bij minister Hugo de Jonge op aangedrongen met een fonds te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl