Bloedafname bij Sanquin
NOS Nieuws

'Bloedbanken gaan opbouw immuniteit coronavirus onderzoeken'

Onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken gaan een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het nieuwe coronavirus. Daarvoor gebruiken ze een nieuwe bloedtest. Doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt, bevestigt bloedbank Sanquin na berichtgeving in het AD.

Met de test, die wordt uitgevoerd met bloed en plasma van tienduizenden donoren van de bloedbanken, wordt onderzocht of die donoren antistoffen hebben aangemaakt tegen het coronavirus. Zo moet duidelijk worden of er in Nederland al een grote groep tegen het virus bestand is.

"Er komen dagelijks ongeveer tweeduizend bloeddonoren bij de bloedbank, dat is een goede vertegenwoordiging van de mensen van 18 tot 79 door het hele land", zegt hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin in de krant. "We gaan de eerste monsters deze week meten en als alles goed gaat, meten we twee weken van nu de hele bulk. We beginnen met 10.000 mensen, dat zijn alle mensen die in Nederland in één week bloed doneren."

"Noodzakelijke info voor het RIVM"

Bij het bestrijden van de coronacrisis baseert de overheid zich grotendeels op adviezen van het RIVM. Sanquin hoopt met het bevolkingsonderzoek te helpen: "Dit is wat het RIVM nodig heeft om te bepalen hoe het gaat, of er meer nodig is, of dat we op de goede weg zijn. Daarvoor is deze informatie heel noodzakelijk", zei Merlijn van Hasselt van Sanquin in het NOS Radio 1 Journaal.

Overigens heeft de bloedbank nog steeds dringend behoefte aan donoren: "Los van corona is het ook nog griepseizoen. Patiënten hebben ook in deze moeilijke tijden bloed nodig", zegt Van Hasselt. Zaterdag zijn er daarom extra locaties van Sanquin geopend om bloed te doneren:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl