liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: miljard euro in noodfonds voor zwaarst getroffen landen

  • Het aantal IC-opnames van coronapatiënten is met 40 gestegen naar 1191. De stijging is minder sterk dan verwacht.
  • RIVM: minder doden en ziekenhuisopnames dan gisteren.
  • Het kabinet wil een miljard euro in een noodfonds stoppen voor de zwaarst getroffen Europese landen.
  • IC-artsen en verpleegkundigen staan onder zware druk, maar er is nog geen sprake van een crisissituatie.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Lees hier verder in het nieuwe liveblog.

Russische medische goederen in New York aangekomen

Op het John F. Kennedy-vliegveld in New York is een vliegtuig van de Russische luchtmacht met medische goederen geland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ging daar een telefoongesprek tussen de presidenten Trump en Poetin aan vooraf.

Volgens Russische media had het toestel 60 ton goederen aan boord, waaronder mondkapjes. Het ministerie verstuurde deze tweet met beelden van het vertrek van het toestel uit Rusland.

Ajax-directeur Overmars haalt uit naar KNVB: stop competitie

Technisch directeur van Ajax Marc Overmars roept voetbalbond KNVB op niet mis te verstane wijze op een punt te zetten achter het eredivisieseizoen. "De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt", aldus Overmars.

Eerder vandaag maakte de KNVB bekend de eredivisie en eerste divisie in de zomer te willen uitspelen. De Europese voetbalbond UEFA had er bij de KNVB op aangedrongen de competitie dit jaar af te ronden. Daarvoor is tot 3 augustus de tijd gegeven.

'VS neemt corona nu serieus, maar nog geen duidelijke aanpak voor hele land'

In Amerika lijkt de houding ten opzichte van het coronavirus nu echt gedraaid. Na een trage start komen er steeds meer maatregelen. President Trump en zijn team gaan inmiddels uit van een inktzwart scenario voor de komende tijd.

Lees hier hoe correspondent Arjen van der Horst de ontwikkelingen duidt:

Dorp Heerde zwaar getroffen door coronavirus: 'Het lijkt wel een horrorfilm'

Het dorp Heerde in Gelderland is een van de zwaarst getroffen plaatsen in Nederland. In het bijzonder het verzorgingstehuis, waar de afgelopen dagen 14 van de 70 bewoners zijn overleden. Elke dag zijn er meerdere uitvaarten. Het raakt de gemeenschap diep.

Dorp Heerde zwaar getroffen door coronavirus: 'Het lijkt wel een horrorfilm'

Kabinet: een miljard euro in noodfonds voor zwaarst getroffen landen

Het kabinet heeft een noodfonds voorgesteld voor de Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. "We zullen grofweg een miljard euro doneren als teken van solidariteit", zegt minister Hoekstra (Financiën), die andere EU-landen gevraagd heeft mee te doen.

Gisteren gaf Hoekstra toe te weinig empathie te hebben getoond met Zuid-Europese landen, die hard getroffen zijn door de crisis. Eerder kreeg Nederland kritiek omdat het vasthoudt aan strenge voorwaarden voor landen die aanspraak willen maken op het Europees Stabilisatie Mechanisme en omdat het niet mee wil werken aan de uitgifte van Europese obligaties.

Voetbalclub OSS'20 loopt promotie mis nu seizoen is stopgezet

Voor het amateurvoetbal is de knoop al doorgehakt. Het seizoen is stopgezet. Er promoveert of degradeert geen enkele club. Dat is een bittere pil voor veel teams, bijvoorbeeld voor het eerste elftal van OSS'20.

Voetbalclub OSS'20 loopt promotie mis nu seizoen is stopgezet

WHO-chef: komende dagen wereldwijd meer dan 50.000 doden

Baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft zijn zorgen geuit over de snelheid waarmee het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt. "In de afgelopen vijf weken is er een bijna exponentiële groei van het aantal nieuwe besmettingen, en het aantal doden is de afgelopen week meer dan verdubbeld", zei Tedros op een persconferentie.

"De komende dagen zullen we de grens van 1 miljoen geregistreerde besmettingen en 50.000 doden wereldwijd voorbijgaan", zei hij. Op dit moment zijn er ongeveer 885.000 besmettingen vastgesteld en meer dan 44.000 doden.

Madrileens ziekenhuispersoneel klapt mee

Personeel van het ziekenhuis Gregorio Marañón in Madrid doet mee met het dagelijkse applaus dat om 20.00 uur in het hele land te horen is. Ze worden toegejuicht vanuit de ramen van de huizen aan de overkant van de straat. Ook tientallen politieagenten doen mee. Sinds de afgrendeling van het land herhaalt het ritueel zich dagelijks in heel Spanje. Aanvankelijk werd er alleen geklapt voor het ziekenhuispersoneel. Maar het gebeurt nu ook voor de coronapatienten in ziekenhuizen en de ruim 9000 doden die het land inmiddels telt.

Oplossing voor Amerikaans vliegdekschip

AFP
De USS Theodore Roosevelt

De kapitein van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt heeft toestemming om een groot deel van zijn bemanning in quarantaine onder te brengen op het eiland Guam. Zo'n duizend opvarenden zijn ondergebracht in hotels en een marinebasis. Daar moeten ze zeker veertien dagen in isolatie doorbrengen. De verwachting is dat er nog zo'n 3000 zullen volgen.

Op het oorlogschip is bij zo'n honderd bemanningsleden corona vastgesteld. De kapitein vreesde dat dit aantal snel zou oplopen, omdat de bijna 5000 bemanningsleden dicht bij elkaar leven en werken. Hij richtte daarom een noodkreet aan de marineleiding, die gisteren uitlekte.

Het verhaal achter de coronacijfers

In deze video zie je wat de dagelijkse cijfers van het RIVM betekenen, maar ook wat ze juist niét betekenen.

Speciale coronahelpdesk voor statushouders, gerund door vrijwilligers

In Almere is een helpdesk geopend voor statushouders met vragen over corona en de maatregelen die de overheid daartegen neemt. De initiatiefnemer is Yordi Lassooy Tekle, een tolk die voor Eritrese statushouders brieven van de overheid en andere instellingen vertaalde.

Samen met andere oud-vluchtelingen heeft ze deze week de Corona Helpdesk Statushouders opgericht. De behoefte aan informatie is groot, zei ze in radioprogramma Nieuws en Co. "We krijgen dertig tot veertig telefoontjes per dag."

Volgens Lassooy Tekle gaan veel Eritreeërs gewoon door met de traditionele gebedsbijeenkomsten, omdat ze de informatie van de overheid niet kunnen lezen en verstaan. Als er corona-achtige klachten zijn, weten ze niet hoe ze medische hulp kunnen krijgen.

Lassooy Tekle schat het aantal statushouders dat onvoldoende Nederlands spreekt op 100.000. "Die groep is vergeten. Het nieuws is in het Nederlands. Ik denk dat het de taak is van de overheid om alles wat er gezegd wordt in verschillende talen te vertalen of te ondertitelen, Er zitten genoeg tolken thuis die dat willen doen."

Het RIVM biedt zijn informatie over corona wel in het Engels aan.

Frankrijk vierde land boven 4000 doden

Frankrijk is het vierde land met meer dan 4000 coronadoden. Het aantal is in een dag met 509 gestegen naar 4032. Ook in Italië, Spanje en de VS vielen er tot dusver minstens 4000 doden.

Vandaag zijn in Frankrijk voor het eerst cijfers openbaar gemaakt waaruit blijkt dat het werkelijke aantal slachtoffers door corona veel hoger ligt dan gedacht. In verpleeghuizen in het noordoosten van het land blijken de afgelopen weken 570 senioren te zijn overleden door het virus, meldden de autoriteiten in de betreffende regio, Grand Est. Dat cijfer is nog niet in het totale aantal verwerkt.

Tot nu toe waren die cijfers niet bekend en zijn ze ook niet meegeteld in de officiële landelijke statistieken. Landelijk worden er tot nu toe alleen doden in ziekenhuizen geregistreerd en dat zijn er nu dus in totaal 4032. Alleen al door deze nieuwe sterftecijfers in één regio, blijkt het landelijke dodental dus 14 procent hoger te liggen.

Van de twaalf andere Franse regio's zijn dit soort cijfers nog niet bekend. Het lijkt er wel op dat Grand Est vergeleken met andere regio's zwaar getroffen is. In de regio is corona vastgesteld in twee derde van alle verpleeghuizen, werd vanavond bekend.

Leerplichtambtenaar gaat kwetsbare leerlingen thuis opzoeken

Leerplichtambtenaren gaan deurbezoeken afleggen bij kwetsbare kinderen. Het gaat om kinderen die ook in de normale situatie al extra begeleiding nodig hebben.

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil dat deze kinderen ook gedurende de coronacrisis goede opvang krijgen. "We merken nu dat het soms moeilijk is om deze kinderen te bereiken. Daarom zullen we de leerplichtambtenaren nu gaan inzetten, niet om te beboeten, maar om met deurbezoeken contact te leggen en ervoor te zorgen dat voor die leerlingen goede opvang kan worden verzorgd."

In Zwolle en Ede gaan leerplichtambtenaren al langs de deur bij deze kwetsbaren kinderen. Andere grote steden zullen snel hun voorbeeld volgen, zegt Slob. Komende weken moeten in alle gemeenten de leerplichtambtenaren bij probleemgezinnen langs.

Volgens Slob zijn er vele honderden, mogelijk duizenden leerlingen in probleemgezinnen die weinig of geen ondersteuning krijgen bij het thuisonderwijs tijdens de coronacrisis of waar de thuissituatie soms ronduit onveilig is.

Hij wijst erop dat niet alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen recht hebben op opvang op school. "We hebben vanaf het begin ruimte geboden aan gemeenten om samen met scholen en instanties als jeugdhulpverlening ook voor deze leerlingen opvang te regelen nu de scholen dicht zijn. Mijn oproep aan gemeenten is om de ruimte die geboden is ook te gebruiken." Volgens Slob hoeft dat niet altijd op school. Dat kan wat hem betreft ook in bibliotheken en bijvoorbeeld buurthuizen.

De Jonge: transparant zijn over scenario's crisisfase

Minister De Jonge zegt dat het kabinet met artsen en zorginstanties bezig is met fase 3, de crisisfase. In deze fase is er te weinig plaats op de intensivecareafdelingen en moet gekozen worden wie zo'n bed krijgt. Er worden allerlei scenario's uitgewerkt door medici en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De Tweede Kamer wil dat er duidelijkheid komt over de criteria die daarbij worden gehanteerd.

PVV-leider Wilders besprak de angst van een 80-jarige vrouw, die vanwege haar leeftijd vreest geen IC-bed te krijgen als ze ziek wordt. De Jonge beloofde dat artsen dit nooit op basis van leeftijd zullen doen, wel op basis van kwetsbaarheid. Hij maakte daarbij duidelijk dat het nooit aan de politiek is om criteria op te stellen, omdat het een medische afweging is op basis van professionaliteit. "Maar ik begrijp de behoefte aan transparantie."

De minister van Volksgezondheid probeert er alles aan te doen om nog meer IC-bedden te vinden, maar wil geen getal noemen.

Curaçao beperkt autogebruik in strijd tegen corona

NOS/Dick Drayer

Curaçao heeft een nieuwe maatregel afgekondigd in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Automobilisten mogen nog maar twee dagen per week hun auto gebruiken. Welke dagen dat zijn, hangt af van het kenteken.

Op zondag mag niemand meer in de auto stappen, behalve mensen met een cruciaal beroep en een ontheffing. Die mogen ook de rest van de week met de auto de straat op. Hetzelfde geldt voor bus- en taxichauffeurs.

Tienduizenden ondernemers kloppen aan voor noodvergoeding

Bij het noodloket voor bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis hebben zich inmiddels enkele tienduizenden ondernemers gemeld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Via het noodloket kunnen ondernemers die zwaar getroffen zijn door de gezondheidsmaatregelen van het kabinet, eenmalig aanspraak maken op een tegemoetkoming van 4000 euro. Het loket is sinds vrijdag open. Sindsdien zijn er volgens het ministerie bijna 40.000 aanvragen ingediend.

Het gaat vooral om horeca-ondernemers, maar ook kapperszaken en schoonheidssalons zijn hard getroffen doordat zij de deuren zeker tot 28 april moeten sluiten. Voor de maatregel is door het kabinet een half miljard euro opzijgezet.

Steunbetuiging bij woonzorgcentrum Het Anker in Voorburg

NOS

Aantal coronadoden staat New York bijna 2000, gouverneur verwacht piek eind april

Gouverneur Cuomo van New York zegt dat aantal doden in zijn staat door corona nu zeker 1941 bedraagt. Gisteren waren er dat nog 1550. Zeker 83.712 inwoners zijn positief getest.

Cuomo verwacht dat de piek van het aantal besmettingen eind april wordt bereikt. De staat heeft 110.000 bedden nodig, speciaal voor corona-patiënten, en 37.000 beademingsapparaten. Alle speelplaatsen gaan dicht om te bevorderen dat mensen afstand houden. Eerder werd al besloten dat inwoners van niet-essentiële reizen moeten afzien.

"Het gehuil van ambulances in de verder akelig lege straten is de hartverscheurende soundtrack van de crisis geworden", schrijft persbureau AP. "En het ergste moet nog komen."

Lab in Lelystad voert tests uit voor Nijmeegs ziekenhuis

Het laboratorium van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad heeft vandaag voor het eerst coronatesten uitgevoerd voor het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, meldt Omroep Flevoland.

Er kunnen dagelijks 500 tests worden gedaan. Door 24 uur per dag te werken kan dat aantal later worden opgevoerd naar 1500.

"Wij zijn een onderzoeksinstituut", zei WBVR-directeur Ludo Hellebrekers eerder, "maar we zijn ook een crisisorganisatie voor het ministerie van LNV. Wij kunnen meteen opschalen naar 24/7 draaien als er een crisis is door uitbraak van een dierziekte. Of van een zoönose, een dierziekte die op mensen kan overgaan. En dat kunnen we nu ook. Wij zijn er juist ook om in dit soort crisissituaties diagnostiek te doen."

Er zijn extra laboranten uit andere labs van de Wageningen University bijgeschoold om straks bij te springen als er dag en nacht gewerkt moet worden of als veel personeelsleden ziek worden.

Aantal doden in Italië stijgt minder hard dan gisteren

In Italië is het aantal geregistreerde doden door het coronavirus in de afgelopen 24 uur met 727 toegenomen naar 13.155. Gisteren was de toename, met 837 nieuwe sterfgevallen, groter.

Het aantal vastgestelde besmettingen nam toe met 4782 naar 110.574. Die stijging was sterker dan gisteren. In Lombardije, de grootste brandhaard van het land, is zowel het aantal doden als besmettingen sneller gegroeid dan gisteren.

Applaus voor coronapatiënt in Zwolle die het ziekenhuis mag verlaten

Blijdschap in het Isala-ziekenhuis in Zwolle om een coronapatiënt die, na een opname op de IC, ook de verpleegafdeling mag verlaten en naar huis mag. Hij kreeg applaus van het personeel.

Genezen coronapatiënt verlaat ziekenhuis onder applaus

1191 IC-patienten met coronavirus, toename lager dan verwacht

Op dit moment liggen er volgens het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) 1191 patiënten met het coronavirus op de intensive care. Dat zijn er 40 meer dan gisteren en minder dan verwacht. De afgelopen dagen steeg het aantal bezette IC-bedden telkens met ongeveer 100. Van de 1400 coronabedden op de IC's zijn er nog zo'n 200 vrij voor nieuwe patiënten beschikbaar op dit moment.

Het plan is om de IC-capaciteit in Nederland voor coronapatiënten uit te breiden naar 1900 bedden. De kritische grens is daarmee bereikt. Daarboven zal er geselecteerd moeten worden, zei NVIC-voorzittter Diederik Gommers vanochtend in de Tweede Kamer. Het RIVM houdt er serieus rekening mee dat er op het hoogtepunt 2500 coronapatienten zijn die een IC-bed nodig hebben.

De Jonge: we stoppen niet als we 2400 bedden hebben

Als het aantal IC-bedden komend weekend inderdaad is opgeschaald tot 2400, is dat niet het eindpunt. "We zullen blijven proberen dat aantal nog verder op te rekken", zei minister De Jonge in de Tweede Kamer. Alles wordt gedaan om de piek in coronapatiënten op te vangen. Als dat niet lukt, kan de situatie ontstaan dat artsen een keuze moeten gaan maken tussen patiënten.

"We halen alles uit de kast om niet in die fase te komen", zei De Jonge. "Maar die mogelijkheid is er wel, daar moeten we eerlijk over zijn."

Hij benadrukte dat het aantal van 2400 IC-bedden (waarvan 1900 voor coronapatiënten) al veel meer is dan ooit voor mogelijk werd gehouden. PvdA en PVV willen een motie indienen waarin het kabinet wordt gevraagd de IC-capaciteit tot 3000 bedden uit te breiden.

De Jonge: We zoeken naar meer IC-bedden, maar getallen noem ik niet

Nijmeegse Vierdaagse betaalt voorlopig geen inschrijfgeld terug

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse betaalt voorlopig geen inschrijfgeld terug aan lopers die dit jaar niet meer mee willen doen. Het besluit om het evenement vanwege het coronavirus af te gelasten is nog niet genomen. De Vierdaagse zou op 21 juli van start gaan. De organisatie wil uiterlijk eind april de knoop doorhakken.

De inschrijving voor de 104de editie van het evenement sloot vrijdag. Volgens het reglement hebben wandelaars die zich hebben aangemeld daarna nog twee weken de tijd om zich te bedenken. In die tijd kunnen ze annuleren en dan krijgen ze de 100 euro inschrijfgeld terug, meldt Omroep Gelderland.

Volgens de organisatie is er door de coronacrisis een nieuwe situatie ontstaan. "Als we moeten afgelasten zullen we de pijn met zijn allen moeten dragen en de lasten naar redelijkheid en billijkheid moeten delen. We zullen een deel van het inschrijfgeld dan retourneren, maar ook een deel niet", aldus het Vierdaagsebestuur. Hoe die verdeling precies uitvalt, wordt uitgezocht.

België sluit grensovergang vanwege markt Maastricht

België sluit grensovergang vanwege markt Maastricht

Volop vrijwilligers om verplegend personeel naar ziekenhuis Alkmaar te rijden

Mensen in Noord-Holland hebben zich massaal aangemeld om medewerkers van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar van en naar hun werk te rijden. Het ziekenhuis heeft personeel vanwege het coronavirus van de vestiging in Den Helder overgeplaatst naar het drukke ziekenhuis in Alkmaar.

Om te voorkomen dat deze verplegers 's avonds laat en 's morgens vroeg na hun dienst zelf terug naar huis moeten rijden, deed het ziekenhuis bij de vrijwilligerscentrale een oproep voor mensen die de verplegers heen en weer willen rijden. "Wij vragen al zoveel van onze medewerkers, dan kunnen we ze eigenlijk niet na een lange nacht nog in de auto laten stappen. Het risico dat je in slaap valt achter het stuur tijdens die lange tocht naar huis is gewoon te groot", zegt planner Sylvia Bommer tegen NH Nieuws.

Er zijn zoveel aanmeldingen dat het ziekenhuis nu vraagt om niet meer op de oproep te reageren. "We vinden het hartverwarmend dat er zoveel mensen zijn die hun hulp aanbieden. We zijn daar echt heel erg blij mee. In no time konden we de oproep intrekken", zegt Bommer.

Om de veiligheid in de auto te waarborgen mogen de vrijwillige chauffeurs niet met hun eigen auto komen. Ze rijden in een speciale bus waar iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit.

Mondkapjes en temperatuurmeting voor passagiers KLM-vluchten New York

In KLM-vluchten van en naar New York worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, meldt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel. Zo krijgen passagiers voor het instappen mondmaskers van het personeel die ze verplicht moeten dragen. Ook wordt van alle passagiers de temperatuur gemeten voor het instappen.

KLM wil de vluchten naar JFK Airport wel voorzetten, mede vanwege de vracht die daar naartoe wordt gebracht.

Sommige maatregelen gaan ook voor andere bestemmingen gelden. In eerste instantie geldt dat voor vluchten naar Los Angeles en Incheon in Zuid-Korea.

Nederlanders gerepatrieerd

KLM vliegt morgen waarschijnlijk naar Sydney om gestrande Nederlanders op te halen, meldt NH Nieuws. Het toestel maakt dan eerst een tussenstop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De bemanning zou na een overnachting doorgaan naar Australië.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wil tegen de regionale omroep nog niet bevestigen dat het vliegtuig ook echt vertrekt. "De vlucht staat met potlood in het vluchtschema geschreven." Het ministerie wil geen valse hoop wekken voor Nederlanders die gestrand zijn in Australië.

Rutte wil ‘coronafonds’ oprichten voor steun aan Zuid-Europa

Nederland wil dat er een Europees steunfonds wordt opgericht om lidstaten te steunen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals Italië en Spanje. In de Tweede Kamer zei premier Rutte dat Nederland daar "substantieel" aan wil bijdragen.

Landen kunnen uit dat fonds een gift krijgen om de kosten op te vangen van alle medische zorg. Morgen hoopt hij daarover een 'conferencecall' te hebben met EU-voorzitter Michel en de Italiaanse en Spaanse premiers.

Rutte zei ook dat hij onlangs een uur met bondskanselier Merkel heeft gesproken over de steun aan Zuid-Europa. In Italië en Spanje is veel verontwaardiging over de vasthoudendheid waarmee Nederland voorwaarden stelt aan financiële hulp en de weigering om mee te werken aan de uitgifte van Europese obligaties. "We hebben daarbij niet de goede toon getroffen", zei Rutte, "zowel minister Hoekstra als ik. Er is geen twijfel dat wij solidair zijn."

Rutte wil coronafonds met giften voor getroffen EU-landen

Wimbledon voor het eerst sinds WO II geannuleerd

Ook tennistoernooi Wimbledon gaat dit jaar niet door. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is het toernooi geannuleerd.