liveblog
NOS NieuwsAangepast

1273 coronapatiënten op intensive care, 82 meer dan gisteren

  • Meer dan 2400 ic-bedden niet mogelijk, zeggen verpleegkundigen.
  • Veel minder mensen reizen met het openbaar vervoer.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.

Zes weken cel voor coronaspuger Landgraaf

Een 19-jarige man uit Landgraaf is veroordeeld tot zes weken cel voor het bespugen van een hulpverlener in een crisisopvang. Hij zei daarbij niks over een eventuele besmetting, maar volgens de rechter is het algemeen bekend dat spugen nu erg gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid. Bovendien vindt de rechter het bijzonder ongepast om een hulpverlener te bespugen, omdat hulpverleners juist in deze tijd een cruciale functie vervullen.

Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van 500 euro betalen, meldt 1Limburg.

Mortuarium op versmarkt bij Parijs

Op de grootste versmarkt van Frankrijk, Rungis, ten zuiden van Parijs, wordt een mortuarium ingericht. In een van de voedselhallen worden de komende dagen lichamen ondergebracht van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van corona.

De verkoop van fruit, groente, vlees en vis is in Rungis voor een groot deel tot stilstand gekomen omdat in Frankrijk alle markten zijn verboden. Daarom werd eerder al besloten dat ook particulieren er online hun eten mogen bestellen.

De politie heeft nu een van de gekoelde hallen van Rungis gevorderd om er coronadoden onder te brengen. Door de bovengemiddelde sterfte in en rond Parijs, konden de gewone mortuaria het werk niet meer aan.

Koorleden zingen op afstand

Het koor Sing4Fun uit IJsselstein repeteert de komende tijd digitaal. "Wij zouden 21 maart meedoen aan het Nederlands KorenFestival in Utrecht, op 5 mei een bijdrage leveren aan Bevrijdingsdag en op 16 mei meedoen met een korenfestival hier in IJsselstein. Dat vervalt allemaal", zegt koorlid Annemiek Kranenburg.

Toch gaat het koor door met het instuderen van een nieuw repertoire voor het eerstvolgende, eigen optreden:

IJsselsteins koor repeteert op afstand

Van Rijn: nog uitzoeken of 2400 IC-bedden maximum is

Minister van Rijn reageerde bij de inloop van het crisisoverleg (met de meest betrokken ministers) op de noodoproep van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, die zegt dat 2400 IC-bedden in de Nederlandse ziekenhuizen het maximum is. Volgens de verenging zijn er niet genoeg IC-verpleegkundigen om meer bedden aan te kunnen.

"Ik begrijp heel goed dat de verpleegkundigen zeggen dat ze onder druk staan. Het is een duidelijk signaal dat de druk hoog is bij de zorg zoals die nu georganiseerd is en daar luisteren we goed naar" aldus Van Rijn. Hij wil niet ingaan op de vraag of 2400 bedden inderdaad het maximum is. Of het er meer kunnen zijn "gaan we allemaal uitzoeken", zegt Van Rijn.

"We hebben alle ziekenhuizen gevraagd te kijken hoe opgeschaald kan worden. We moeten kijken op welke wijze dat kan. Het is een combinatie van ruimtes, mensen en personeel. Elk ziekenhuis moet dat bekijken.

Russische bedrijven langer dicht

Niet-essentiële bedrijven en instellingen in Rusland blijven tot 30 april dicht, een verlenging van drie weken. Werknemers behouden hun salaris. Dat zei president Poetin, toen hij vandaag voor de tweede keer sinds het uitbreken van de coronacrisis het Russische volk op televisie toesprak.

Werknemers van staatsbedrijven worden doorbetaald uit de schatkist. Poetin zei niet wie er moet opdraaien voor de salarissen van werknemers in de privésector.

Geen extra maatregelen om Waddentoerist te weren

De veiligheidsregio Fryslân heeft besloten dat de toegangswegen naar de veerponten van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog niet worden afgesloten. Wel wordt in de gaten gehouden of het op de parkeerplaatsen bij de terminals niet te druk wordt. Texel valt onder een andere veiligheidsregio. Daar zijn nog geen afspraken gemaakt over mogelijke extra maatregelen.

Half maart riepen de burgemeesters van de Wadden toeristen op om niet naar de eilanden te komen. Ze deden dat uit vrees voor besmetting, en uit vrees om niet genoeg hulp te kunnen bieden als bewoners van de eilanden ernstig ziek worden. Tot nu toe zijn alleen inwoners van Texel opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus en er is daar ook iemand aan overleden.

Versoepeling rusttijden vrachtwagenchauffeurs verlengd

De versoepeling van de rusttijden van vrachtwagenchauffeurs wordt verlengd tot 1 juni. Op die manier wil minister Van Nieuwenhuizen voorkomen dat de bevoorrading van essentiële goederen in het gedrang komt. "Dat sluit aan bij de verlengde kabinetsmaatregelen. Onze chauffeurs zijn in deze moeilijke tijden onmisbaar en we moeten ervoor zorgen dat de bevoorrading van bijvoorbeeld supermarkten en apotheken goed op gang blijft. Dat is in het belang van ons allemaal."

De minister bepaalde twee weken geleden dat chauffeurs in verband met de coronacrisis langer de weg op mogen. De maatregel gold in eerste instantie tot en met 6 april.

82 patiënten meer dan gisteren op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Nederland is opgelopen naar 1273. Dat zijn er 82 meer dan gisteren. Dat heeft Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gezegd op een persconferentie in het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC. Op dit moment zijn er nog voldoende IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Hoeveel bedden dat zijn kan Kuipers niet precies zeggen, maar het gaat in de richting van de 1600 coronabedden die ze dit weekend willen hebben.

Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen inmiddels coronapatiënten. Gisteren steeg het aantal bezette bedden met 40. De dagen daarvoor was het gemiddeld 100. In totaal hopen ze volgende week 2400 IC-bedden te hebben, waarvan zo'n 1900 coronabedden.

Kuipers denkt dat er ook de komende twee weken nog voldoende ic-bedden zijn. "Dat is de tijd die we goed vooruit kunnen kijken." Over of het aantal bedden daarna moet worden uitgebreid naar meer dan 2400 bedden wil hij niet speculeren. Beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen waarschuwde vandaag dat daar niet genoeg personeel voor is.

Kuipers maakte duidelijk dat het waarschijnlijk een betere optie is om uit te wijken naar Duitsland. Tot nu toe zijn er minder dan tien coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen overgebracht, maar dat zouden er eind deze maand dus aanzienlijk meer kunnen worden. Mogelijk ook naar ziekenhuizen ver weg, bijvoorbeeld in Berlijn. Dat is vervelend voor familie, maar "wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen", zei Kuipers.

Bekijk hier de persconferentie met Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding:

De dagelijkse persconferentie over het aantal coronapatiënten op de intensive care

Parkeerplaatsen bij stranden regio Den Haag dit weekend dicht

De parkeerterreinen bij de stranden en recreatiegebieden in de veiligheidsregio Haaglanden worden dit weekend afgesloten. Daarmee moet voorkomen worden dat mensen met het mooie weer massaal naar het strand of de recreatiegebieden komen.

'We zullen de toeloop nauwlettend volgen. Ik hoop niet dat het nodig is, maar als het nodig is, zullen in de hele regio de stranden gesloten worden", zegt Johan Remkes, voorzitter van de veiligheidsregio. "Het wordt onbeheersbaar als je te veel mensen op het strand ziet, de anderhalve meter afstand niet in acht wordt genomen en er met groepen van meer dan drie personen wordt verbleven op het strand', zegt Remkes.

De waarnemend burgemeester van Den Haag waarschuwt dat mensen beboet worden als ze zich niet aan de maatregelen houden.

Coronapatiënten opgevangen in Europarlement

Het Europees Parlement stelt bedden ter beschikking voor coronapatiënten. Voorzitter David Sassoli zegt dat het parlement, dat nauwelijks nog bij elkaar komt, wil helpen. "Daarom hebben we de Brusselse autoriteiten aangeboden om een deel van ons gebouw te gebruiken om patiënten in op te vangen."

Het parlement biedt ook de dienstwagens van de Europarlementariërs, honderd in totaal, aan om de patiënten te kunnen vervoeren. Het aanbod geldt ook voor de gebouwen in Luxemburg en Straatsburg, aldus Sassoli.

ACM komt met richtlijnen voor vouchers

De Autoriteit Consument & Markt komt met richtlijnen voor tegoedbonnen voor reizen, evenementen en andere producten die door het coronavirus niet kunnen doorgaan of worden geleverd. Veel bedrijven geven liever een voucher dan dat ze het geld teruggeven, omdat ze anders failliet dreigen te gaan. Volgens de ACM kan dat een goede oplossing zijn, maar moeten bedrijven zich wel aan deze richtlijnen houden:

  • Consumenten houden in principe recht op terugbetaling
  • Met de voucher moet de consument hetzelfde of een vergelijkbaar product kunnen kopen
  • De tegoedbon moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden
  • Als de consument niet het hele bedrag opmaakt, moet die het restant uitbetaald krijgen
  • De voucher moet ook de reserverings- en administratiekosten vergoeden
  • Klanten die alleen een aanbetaling hadden gedaan, hoeven niet eerst het hele bedrag over te maken voordat ze een voucher krijgen

De ACM zegt kritisch te gaan volgen hoe bedrijven met de richtlijnen omgaan.

Patiënten in Straatsburg behandeld met duikmasker uit Twente

De Universiteit Twente maakt duikmaskers geschikt om patiënten mee te beademen op intensive cares. Een aangepast duikmasker moet voor zo'n twintig tot dertig procent van de coronapatiënten in de ziekenhuizen ingezet kunnen worden.

Het masker is gebaseerd op een Italiaans ontwerp en omsluit het hoofd van de patiënt volledig. Zo wordt "een gesloten circuit gecreëerd en besmettingsgevaar in de omgeving van de patiënt is dan beperkt", zegt professor Stefano Stramigioli tegen RTV Oost.

Het masker wordt voorzien van een koppelstuk uit de 3D-printer, zodat er in plaats van een snorkel een beademingsslang in past. In het Franse Straatsburg zijn deze week de eerste patiënten behandeld met het omgebouwde duikmasker uit Twente. De resultaten zijn hoopgevend.

Iets meer Britten overleden dan gisteren

In het Verenigd Koninkrijk zijn in een dag tijd 569 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er iets meer dan gisteren. Het Britse dodental komt daarmee op 2921, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid.

33.718 Britten zijn positief getest op het coronavirus.

Wat betekent thuiswerken voor onze gezondheid?

Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoeken wat het effect is van thuiswerken op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen. De studie is onderdeel van een groter onderzoek dat al sinds 2011 gaande is, waarin de gezondheid van 24.000 deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop gevolgd wordt.

"Van deze groep mensen weten wij dus heel veel. Over hun beweeggedrag, over ziekte, over gezondheid, over risicofactoren", zegt inspanningsfysioloog Maria Hopman. "Nu mensen ineens massaal ander gedrag vertonen omdat ze meer thuis zijn en mogelijk daardoor minder bewegen, is het een ideale groep om te onderzoeken wat er met hun fysieke en mentale gezondheid gebeurt."

VS: 6,6 miljoen werklozen erbij in week tijd

Afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten ruim 6,6 miljoen nieuwe aanvragen gedaan voor een WW-uitkering. Niet eerder waren dat er zoveel in een week tijd. Vorige week explodeerde het aantal WW-aanvragen al met 3,3 miljoen, en daarmee werd het record van 3,1 miljoen uitkeringsaanvragen van juli 2013 verbroken.

Meer dan elf miljoen werknemers zijn inmiddels hun baan kwijtgeraakt. Veel bedrijven liggen stil en winkels en horeca zijn gesloten, wat voor een tsunami aan ontslagen zorgt.

Man in Almere opgepakt voor diefstal en coronahoesten

In Almere is een man aangehouden die bewust in de richting van medewerkers van een winkel had gehoest. Hij zei daarbij dat hij besmet was met het coronavirus, meldt Omroep Flevoland.

De man zou hebben gehoest naar het personeel nadat hij iets had gestolen uit de winkel. Dat gebeurde dinsdag al, maar de politie heeft het nieuws vandaag naar buiten gebracht. Morgen moet de man voor de rechter komen.

De afgelopen weken zijn er in het land meerdere mensen aangehouden voor soortgelijke bedreigingen.

'Voetballers willen veiligheidsgarantie'

Voorzitter Evgeniy Levchenko van spelersvakbond VVCS betwijfelt of Nederlandse profvoetballers achter het plan staan om de Eredivisie en Eerste Divisie in juni en juli af te maken. "Het RIVM en de KNVB moeten de volledige gezondheid van de spelers kunnen garanderen. Als er spelers zijn die er een minder goed gevoel bij hebben, moet je zoeken naar een andere oplossing", zegt de oud-speler.

Vanmiddag praat de VVCS met de aanvoerders van alle clubs over het plan van de KNVB.

'Zou gek zijn om te spelen als er nog mensen met het virus rondlopen'

Carglass wil rekeningen voorlopig niet betalen

Autoschadebedrijf Carglass vraagt zijn leveranciers uitstel van betaling. In een brief vraagt het bedrijf met meer dan vijftig vestigingen in Nederland, zijn leveranciers om respijt "tot onze wereldwijde omzet zich herstelt tot 75 procent van het normale handelsniveau".

Het bedrijf zegt de vraag naar autoruitenherstel "sterk" te hebben zien teruglopen, doordat het aantal gereden kilometers veel lager is. Carglass stelt financieel gezond te zijn en hoopt de rekeningen vanaf 1 juli weer te kunnen betalen.

Volgens Carglass is er nadrukkelijk niet voor gekozen de betalingstermijnen eenzijdig op te rekken. Carglass zegt ondertussen met het merendeel van de leveranciers een oplossing te hebben gevonden die werkbaar is voor beide partijen.

625 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis, 166 nieuwe doden gemeld

Er zijn 625 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 477 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 5784.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 166, meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 134 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

"De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar", meldt het RIVM. "Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten."

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 1339 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1083. In totaal zijn er nu 14.697 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

NOS

In deze video legt NOS op 3 uit wat de cijfers die het RIVM elke dag publiceert wél zeggen, maar ook wat ze juist níét vertellen

Frankrijk positief over Nederlands plan voor fonds

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire noemt het "een positieve stap" dat Nederland geld wil stoppen in een Europees fonds om de coronacrisis te boven te komen. Gisteren werd bekend dat Nederland een miljard euro ervoor uit wil trekken.

"Het is een eerste stap", zei Le Maire. "Maar wij vinden dat we nog iets verder moeten gaan."

Frankrijk wil een speciaal fonds instellen voor de komende vijf tot tien jaar, buiten de huidige financiële afspraken om, voor leningen aan EU-landen die het nodig hebben. Die leningen moeten gegarandeerd worden door alle EU-lidstaten.

Hoeveel geld in dat fonds moet komen, zei Le Maire nog niet te kunnen zeggen. "Dat staat open voor discussie." Over het Nederlandse voorstel zei de minister: "Het is goed nieuws dat nu iedereen zich bewust van is van de noodzaak van solidariteit in Europa."

In het Nederlandse voorstel wordt overigens nadrukkelijk gesproken over giften. Frankrijk voelt meer voor leningen.

Vitens: risico op legionella door ongebruikte leidingen

Vanwege de maatregelen tegen corona worden veel waterleidingen in gesloten gebouwen, zoals in scholen, zwembaden, kantoren, horeca en sportscholen, niet gebruikt. Daardoor kan de legionellabacterie in de leidingen ontstaan en het RIVM adviseert om te kijken of de leidingen toch tweewekelijks gespoeld kunnen worden, schrijft waterleidingbedrijf Vitens.

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van het pand. Meer informatie over het voorkomen van legionellabesmettingen is te vinden op de site van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

AH-filiaal Leiden onder vuur om photoshoppen

Een Albert Heijn-filiaal in Leiden ligt op sociale media onder vuur, nadat het een bewerkte foto op Facebook had geplaatst. Op de foto is te zien dat AH-personeel op de stoep een hart onder de riem wordt gestoken met de tekst 'vakkenvullers, we kunnen niet zonder jullie'. Maar op de originele foto stond ook de tekst 'minimumloon 14 euro', en die was in de versie van het AH-filiaal weggehaald.

Inmiddels heeft Albert Heijn de foto verwijderd. "De foto was inderdaad bewerkt", zegt een woordvoerder. "De winkel is blij met alle steunbetuigingen. Maar het weghalen van een deel van de tekst was niet handig, dat ziet de winkel nu ook."

Het krijt op de stoep was een actie van vakbond FNV, die een landelijk minimumloon van 14 euro wil. Ruben Bres, een van de stoepkrijters, vertelde op de lokale radiozender Sleutelstad FM dat het zware tijden zijn voor het personeel en dat zij nu extra gewaardeerd worden.

Duterte waarschuwt overtreders: het wordt je dood

De Filipijnse president Duterte roept in een televisietoespraak op de lockdown-orders van zijn regering strikt op te volgen. "Daag de overheid niet uit. Je zult verliezen."

Duterte keihard tegen schenders lockdown: 'schiet ze dood'

Bijna 90 procent minder instappers in ov

Het aantal instappers in het openbaar vervoer is met bijna 90 procent gedaald ten opzichte van een vergelijkbare dag in 2019. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

Gisteren werd er 540.000 keer ingecheckt. Op een gemiddelde woensdag in 2019 was dat 4,43 miljoen keer.

Het kabinet riep mensen op 12 maart op om zoveel mogelijk thuis te werken. De volgende dag daalde het aantal instappers met 35 procent, ten opzichte van een gewone niet-coronadag.

Het aantal inchecktransacties is overigens niet hetzelfde als het aantal reizigers: mensen kunnen meerdere keren inchecken voor één reis, bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere vervoerder.

ANP
Een leeg station Rotterdam Centraal

'2400 IC-bedden is het absolute maximum', zeggen verpleegkundigen

In de Nederlandse ziekenhuizen is 2400 IC-bedden het absolute maximum. Er zijn simpelweg niet genoeg verpleegkundigen om meer bedden aan te kunnen. Dat zegt Gerton Heyne, de voorzitter van beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen in De Telegraaf.

Volgens Heyne is elke wens boven de 2400 "spelen met vuur, een illusie". Hij wijst erop dat het vak van een IC-verpleegkundige niet alleen bepaalde vaardigheden vergt, maar mentaal ook zeer belastend is.

EU-chef Von der Leyen: speciaal fonds voor deeltijd-ww

Reuters
Von der Leyen houdt een toespraak over corona

Er komt een speciaal Europees fonds voor deeltijd-WW. Uit de pot van honderd miljard euro kunnen werknemers in vooral Italië en Spanje gedeeltelijk in dienst blijven bij bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen hebben met name landen als Nederland en Duitsland bij de vorige crisis goede ervaringen opgedaan met deeltijd-WW. "Als het eenmaal voorbij is heb je mensen nodig bij bedrijven die de boel weer kunnen opstarten. Daarom is deeltijd-WW een goede manier om mensen toch bij de bedrijven te houden."

Ook kondigde de Europese Commissie aan dat er extra steunmaatregelen komen voor de vissers die door de crisis niet meer kunnen uitvaren.

Hongarije

Von der Leyen veroordeelde verder de maatregelen die Hongarije heeft genomen. Het land van premier Orbán heeft vanwege het coronavirus de noodtoestand voor onbepaalde tijd verlengd, waardoor het kabinet met volmachten kan regeren.

Volgens de Europese Commissie is die maatregel buiten proportie. "Ik snap dat je noodmaatregelen moet kunnen nemen, dat doen alle landen. En dat je daarvoor bestaande structuren tijdelijk aan de kant moet schuiven. Maar het moet altijd voor een beperkte periode zijn en achteraf te controleren."

De Europese Commissie wil stappen ondernemen tegen Hongarije, maar welke dat zijn kon Von der Leyen nog niet zeggen. In het verleden stapte de Commissie naar het Europees Hof van Justitie om landen die van de regels afweken op de vingers te tikken.

Kamer: coulant zijn voor gestrande reizigers

De Tweede Kamer wil dat het kabinet met een coulanceregeling komt voor Nederlanders die door de coronacrisis gestrand zijn in het buitenland en hoge kosten hebben gemaakt. Alle partijen in de Kamer behalve de VVD dringen daar op aan in vragen aan minister Blok.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig Nederlanders terug te halen en voor die hulp geldt een eigen bijdrage van 300 euro (vooral voor vluchten binnen Europa) of 900 euro (buiten Europa). De meerderheid van de Kamer vindt dat er in bepaalde gevallen iets extra's moet worden geregeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die al hoge kosten hebben gemaakt voor verlenging van hun verblijf of voor de aankoop van tickets die uiteindelijk geen uitkomst boden en om mensen die door de eigen bijdrage in financiële problemen komen.

950 doden in Spanje erbij, dodental boven de 10.000

In Spanje zijn er de afgelopen 24 uur 950 doden bij gekomen. Niet eerder in de coronacrisis werden zoveel doden op één dag gemeld in Spanje. Daarmee komt het dodental in Spanje op 10.003, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het aantal besmettingen is gestegen van 102.136 naar 110.238. Volgens de Spaanse gezondheidsautoriteiten daalt het aantal besmettingen per dag wel.

Haagse wijk bedankt 'helden, toppers en sterren' met stoepkrijt

In de Haagse wijk Vroondaal hebben bewoners massaal stoepkrijt gepakt om iedereen die in deze periode aan het werk is te steunen. Dat leverde vanuit de lucht prachtige beelden op:

Honderden leerlingen 'zoek' in de regio Den Haag

Van honderden leerlingen die thuis les zouden moeten krijgen, is niet bekend waar ze zijn. Ze hebben geen contact meer met hun school. Alleen al in Den Haag en omgeving zijn bijna 400 leerlingen 'zoek', blijkt uit een rondgang langs scholen door Omroep West.

"Ik maak mij zorgen om de ruim tweehonderd leerlingen met wie wij helemaal geen contact kunnen krijgen", zegt Ewald van Vliet van Lucas Onderwijs, waar 78 scholen uit Den Haag en omgeving onder vallen. Eerder deze week bleek al dat De Haagse Scholen, waar 52 scholen onder vallen, het contact was verloren met 170 leerlingen.

De gemeente Den Haag is bekend met het probleem en heeft dagelijks contact met schoolbesturen. Een woordvoerder van Onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) laat weten dat aan alle scholen en schoolbesturen is gevraagd aan te geven hoeveel kinderen er buiten beeld zijn. Daarvan hoopt de gemeente snel een goed beeld te hebben.