NOS Nieuws

Aantal doden en ziekenhuisopnamen door corona stijgt weer

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 166 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er nieuwe 134 doden gemeld. In totaal zijn nu in Nederland voor zover bekend 1339 mensen overleden aan het virus.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 625 toegenomen tot 5784. Ook die toename is groter dan een dag eerder; toen werden er 477 ziekenhuisopnames gemeld.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen naar 1273. Dat zijn er 82 meer dan gisteren. Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen inmiddels coronapatiënten.

Gisteren steeg het aantal bezette bedden nog met 40. De dagen daarvoor was het gemiddeld 100. In totaal hopen de ziekenhuizen volgende week 2400 IC-bedden te hebben, waarvan zo'n 1900 coronabedden.

Het RIVM wijst er steeds op dat het hier om dagkoersen gaat en dat er pas een trend te zien is door naar een langere periode te kijken. Ook worden ziekenhuisopnames en sterfgevallen soms pas na een aantal dagen doorgegeven. Het instituut zegt wel al enige tijd te constateren dat het aantal doden en ziekenhuisopnamen wordt geremd door de genomen maatregelen.

Peel en Maas

De meeste door de GGD gemelde coronapatiënten zijn nog altijd in Noord-Brabant, al lijkt de piek in die provincie al een tijdje gepasseerd. Daarna volgen Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg.

De meeste ziekenhuisopnames per inwoner zijn in de Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas, met 251 patiënten op de 100.000 inwoners. Ook in het Brabantse Bernheze zijn er veel ziekenhuisopnames (208 patiënten op de 100.000 inwoners). Klik hier voor de interactieve kaart.

Leeftijden

Volgens het RIVM is de helft van alle gemelde patiënten 65 jaar of ouder. Bij de overleden patiënten was de helft 81 jaar of ouder. De jongste overleden patiënt was in de leeftijdscategorie 35-39. Deze persoon had net als de meeste andere overledenen ernstige andere kwalen.

Opvallend blijft de oververtegenwoordiging van mannen bij zowel de overledenen als de ziekenhuisopnames. Bij 63 procent van de opnames gaat het om mannen, tegenover 37 procent vrouwen. Bij de overledenen zijn de cijfers vergelijkbaar: 61,5 procent mannen, 38.5 procent vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl