NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Kabinet: miljard euro in noodfonds voor zwaarst getroffen landen

 • Het aantal IC-opnames van coronapatiënten is met 40 gestegen naar 1191. De stijging is minder sterk dan verwacht.
 • RIVM: minder doden en ziekenhuisopnames dan gisteren.
 • Het kabinet wil een miljard euro in een noodfonds stoppen voor de zwaarst getroffen Europese landen.
 • IC-artsen en verpleegkundigen staan onder zware druk, maar er is nog geen sprake van een crisissituatie.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Lees hier verder in het nieuwe liveblog.

 • Russische medische goederen in New York aangekomen

  Op het John F. Kennedy-vliegveld in New York is een vliegtuig van de Russische luchtmacht met medische goederen geland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ging daar een telefoongesprek tussen de presidenten Trump en Poetin aan vooraf.

  Volgens Russische media had het toestel 60 ton goederen aan boord, waaronder mondkapjes. Het ministerie verstuurde deze tweet met beelden van het vertrek van het toestel uit Rusland.

 • Ajax-directeur Overmars haalt uit naar KNVB: stop competitie

  Technisch directeur van Ajax Marc Overmars roept voetbalbond KNVB op niet mis te verstane wijze op een punt te zetten achter het eredivisieseizoen. "De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt", aldus Overmars.

  Eerder vandaag maakte de KNVB bekend de eredivisie en eerste divisie in de zomer te willen uitspelen. De Europese voetbalbond UEFA had er bij de KNVB op aangedrongen de competitie dit jaar af te ronden. Daarvoor is tot 3 augustus de tijd gegeven.

 • 'VS neemt corona nu serieus, maar nog geen duidelijke aanpak voor hele land'

  In Amerika lijkt de houding ten opzichte van het coronavirus nu echt gedraaid. Na een trage start komen er steeds meer maatregelen. President Trump en zijn team gaan inmiddels uit van een inktzwart scenario voor de komende tijd.

  Lees hier hoe correspondent Arjen van der Horst de ontwikkelingen duidt:

 • Dorp Heerde zwaar getroffen door coronavirus: 'Het lijkt wel een horrorfilm'

  Het dorp Heerde in Gelderland is een van de zwaarst getroffen plaatsen in Nederland. In het bijzonder het verzorgingstehuis, waar de afgelopen dagen 14 van de 70 bewoners zijn overleden. Elke dag zijn er meerdere uitvaarten. Het raakt de gemeenschap diep.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dorp Heerde zwaar getroffen door coronavirus: 'Het lijkt wel een horrorfilm'
 • Kabinet: een miljard euro in noodfonds voor zwaarst getroffen landen

  Het kabinet heeft een noodfonds voorgesteld voor de Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. "We zullen grofweg een miljard euro doneren als teken van solidariteit", zegt minister Hoekstra (Financiën), die andere EU-landen gevraagd heeft mee te doen.

  Gisteren gaf Hoekstra toe te weinig empathie te hebben getoond met Zuid-Europese landen, die hard getroffen zijn door de crisis. Eerder kreeg Nederland kritiek omdat het vasthoudt aan strenge voorwaarden voor landen die aanspraak willen maken op het Europees Stabilisatie Mechanisme en omdat het niet mee wil werken aan de uitgifte van Europese obligaties.

 • Voetbalclub OSS'20 loopt promotie mis nu seizoen is stopgezet

  Voor het amateurvoetbal is de knoop al doorgehakt. Het seizoen is stopgezet. Er promoveert of degradeert geen enkele club. Dat is een bittere pil voor veel teams, bijvoorbeeld voor het eerste elftal van OSS'20.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Voetbalclub OSS'20 loopt promotie mis nu seizoen is stopgezet
 • WHO-chef: komende dagen wereldwijd meer dan 50.000 doden

  Baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft zijn zorgen geuit over de snelheid waarmee het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt. "In de afgelopen vijf weken is er een bijna exponentiële groei van het aantal nieuwe besmettingen, en het aantal doden is de afgelopen week meer dan verdubbeld", zei Tedros op een persconferentie.

  "De komende dagen zullen we de grens van 1 miljoen geregistreerde besmettingen en 50.000 doden wereldwijd voorbijgaan", zei hij. Op dit moment zijn er ongeveer 885.000 besmettingen vastgesteld en meer dan 44.000 doden.

 • Madrileens ziekenhuispersoneel klapt mee

  Personeel van het ziekenhuis Gregorio Marañón in Madrid doet mee met het dagelijkse applaus dat om 20.00 uur in het hele land te horen is. Ze worden toegejuicht vanuit de ramen van de huizen aan de overkant van de straat. Ook tientallen politieagenten doen mee. Sinds de afgrendeling van het land herhaalt het ritueel zich dagelijks in heel Spanje. Aanvankelijk werd er alleen geklapt voor het ziekenhuispersoneel. Maar het gebeurt nu ook voor de coronapatienten in ziekenhuizen en de ruim 9000 doden die het land inmiddels telt.

 • Oplossing voor Amerikaans vliegdekschip

  De USS Theodore Roosevelt AFP

  De kapitein van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt heeft toestemming om een groot deel van zijn bemanning in quarantaine onder te brengen op het eiland Guam. Zo'n duizend opvarenden zijn ondergebracht in hotels en een marinebasis. Daar moeten ze zeker veertien dagen in isolatie doorbrengen. De verwachting is dat er nog zo'n 3000 zullen volgen.

  Op het oorlogschip is bij zo'n honderd bemanningsleden corona vastgesteld. De kapitein vreesde dat dit aantal snel zou oplopen, omdat de bijna 5000 bemanningsleden dicht bij elkaar leven en werken. Hij richtte daarom een noodkreet aan de marineleiding, die gisteren uitlekte.

 • Het verhaal achter de coronacijfers

  In deze video zie je wat de dagelijkse cijfers van het RIVM betekenen, maar ook wat ze juist niét betekenen.

 • Speciale coronahelpdesk voor statushouders, gerund door vrijwilligers

  In Almere is een helpdesk geopend voor statushouders met vragen over corona en de maatregelen die de overheid daartegen neemt. De initiatiefnemer is Yordi Lassooy Tekle, een tolk die voor Eritrese statushouders brieven van de overheid en andere instellingen vertaalde.

  Samen met andere oud-vluchtelingen heeft ze deze week de Corona Helpdesk Statushouders opgericht. De behoefte aan informatie is groot, zei ze in radioprogramma Nieuws en Co. "We krijgen dertig tot veertig telefoontjes per dag."

  Volgens Lassooy Tekle gaan veel Eritreeërs gewoon door met de traditionele gebedsbijeenkomsten, omdat ze de informatie van de overheid niet kunnen lezen en verstaan. Als er corona-achtige klachten zijn, weten ze niet hoe ze medische hulp kunnen krijgen.

  Lassooy Tekle schat het aantal statushouders dat onvoldoende Nederlands spreekt op 100.000. "Die groep is vergeten. Het nieuws is in het Nederlands. Ik denk dat het de taak is van de overheid om alles wat er gezegd wordt in verschillende talen te vertalen of te ondertitelen, Er zitten genoeg tolken thuis die dat willen doen."

  Het RIVM biedt zijn informatie over corona wel in het Engels aan.

 • Frankrijk vierde land boven 4000 doden

  Frankrijk is het vierde land met meer dan 4000 coronadoden. Het aantal is in een dag met 509 gestegen naar 4032. Ook in Italië, Spanje en de VS vielen er tot dusver minstens 4000 doden.

  Vandaag zijn in Frankrijk voor het eerst cijfers openbaar gemaakt waaruit blijkt dat het werkelijke aantal slachtoffers door corona veel hoger ligt dan gedacht. In verpleeghuizen in het noordoosten van het land blijken de afgelopen weken 570 senioren te zijn overleden door het virus, meldden de autoriteiten in de betreffende regio, Grand Est. Dat cijfer is nog niet in het totale aantal verwerkt.

  Tot nu toe waren die cijfers niet bekend en zijn ze ook niet meegeteld in de officiële landelijke statistieken. Landelijk worden er tot nu toe alleen doden in ziekenhuizen geregistreerd en dat zijn er nu dus in totaal 4032. Alleen al door deze nieuwe sterftecijfers in één regio, blijkt het landelijke dodental dus 14 procent hoger te liggen.

  Van de twaalf andere Franse regio's zijn dit soort cijfers nog niet bekend. Het lijkt er wel op dat Grand Est vergeleken met andere regio's zwaar getroffen is. In de regio is corona vastgesteld in twee derde van alle verpleeghuizen, werd vanavond bekend.

 • Leerplichtambtenaar gaat kwetsbare leerlingen thuis opzoeken

  Leerplichtambtenaren gaan deurbezoeken afleggen bij kwetsbare kinderen. Het gaat om kinderen die ook in de normale situatie al extra begeleiding nodig hebben.

  Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil dat deze kinderen ook gedurende de coronacrisis goede opvang krijgen. "We merken nu dat het soms moeilijk is om deze kinderen te bereiken. Daarom zullen we de leerplichtambtenaren nu gaan inzetten, niet om te beboeten, maar om met deurbezoeken contact te leggen en ervoor te zorgen dat voor die leerlingen goede opvang kan worden verzorgd."

  In Zwolle en Ede gaan leerplichtambtenaren al langs de deur bij deze kwetsbaren kinderen. Andere grote steden zullen snel hun voorbeeld volgen, zegt Slob. Komende weken moeten in alle gemeenten de leerplichtambtenaren bij probleemgezinnen langs.

  Volgens Slob zijn er vele honderden, mogelijk duizenden leerlingen in probleemgezinnen die weinig of geen ondersteuning krijgen bij het thuisonderwijs tijdens de coronacrisis of waar de thuissituatie soms ronduit onveilig is.

  Hij wijst erop dat niet alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen recht hebben op opvang op school. "We hebben vanaf het begin ruimte geboden aan gemeenten om samen met scholen en instanties als jeugdhulpverlening ook voor deze leerlingen opvang te regelen nu de scholen dicht zijn. Mijn oproep aan gemeenten is om de ruimte die geboden is ook te gebruiken." Volgens Slob hoeft dat niet altijd op school. Dat kan wat hem betreft ook in bibliotheken en bijvoorbeeld buurthuizen.

 • De Jonge: transparant zijn over scenario's crisisfase

  Minister De Jonge zegt dat het kabinet met artsen en zorginstanties bezig is met fase 3, de crisisfase. In deze fase is er te weinig plaats op de intensivecareafdelingen en moet gekozen worden wie zo'n bed krijgt. Er worden allerlei scenario's uitgewerkt door medici en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De Tweede Kamer wil dat er duidelijkheid komt over de criteria die daarbij worden gehanteerd.

  PVV-leider Wilders besprak de angst van een 80-jarige vrouw, die vanwege haar leeftijd vreest geen IC-bed te krijgen als ze ziek wordt. De Jonge beloofde dat artsen dit nooit op basis van leeftijd zullen doen, wel op basis van kwetsbaarheid. Hij maakte daarbij duidelijk dat het nooit aan de politiek is om criteria op te stellen, omdat het een medische afweging is op basis van professionaliteit. "Maar ik begrijp de behoefte aan transparantie."

  De minister van Volksgezondheid probeert er alles aan te doen om nog meer IC-bedden te vinden, maar wil geen getal noemen.