NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

63 coronapatiënten overleden sinds gisteren, dodental staat nu op 276

 • Het kabinet heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden gisteren aanzienlijk aangescherpt.
 • Sinds gisteren zijn 63 coronapatiënten overleden, 29 meer dan een dag eerder.
 • De centrale eindexamens gaan niet door, het resultaat van de schoolexamens bepaalt straks het diploma.
 • Supermarkten en drogisterijen gaan het aantal klanten in de winkel beperken.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Dit liveblog wordt gesloten

  We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat is hier te vinden.

 • Atletiekwedstrijd FBK Games gaat niet door

  De FBK Games gaan dit jaar als gevolg van de coronacrisis niet door. De atletiekwedstrijd, vernoemd naar de atlete Fanny Blankers-Koen, zou op 1 juni gehouden worden in Hengelo. "Met pijn in het hart moeten we dit besluit nemen", verklaart directeur Ellen van Langen. "We hebben echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid dit virus een halt toe te roepen en dit is de enige verantwoorde beslissing op dit moment."

  De organisatie doet geen poging een nieuw tijdstip in 2020 te vinden, waardoor de volgende FBK Games op 6 juni 2021 zullen plaatsvinden.

 • Cijfers RIVM: 63 patiënten afgelopen dag overleden aan coronavirus

  De afgelopen 24 uur zijn 63 mensen overleden aan het coronavirus, meldt het RIVM. Het zijn er 29 meer dan een dag eerder. Toen werden er 34 doden gemeld, eergisteren waren het er 43. Het totale dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus staat nu op 276.

  1495 mensen zijn opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dat zijn er 265 meer dan gisteren. Gisteren was de toename 242.

  RIVM/NOS

  Volgens het RIVM zijn er verschillende redenen voor de schommelingen in de aantallen. "Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn." In totaal zijn nu 5560 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus, 811 meer dan gisteren.

  De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De meeste positief geteste mensen komen uit de provincie Noord-Brabant (1739), gevolgd door Zuid-Holland (758) en Noord-Holland (740).

 • Gehoorscreening baby's stopt tijdelijk

 • 'Duizenden extra mensen nodig bij zorginstellingen Noord-Nederland'

  Zorginstellingen in Noord-Nederland hebben op korte termijn duizenden extra mensen nodig. Dat zegt Zorgplein Noord, de overkoepelende organisatie van 270 zorg- en welzijnsinstellingen in Groningen, Friesland en Drenthe tegen RTV Noord. "Gemiddeld hebben de zorginstellingen nu tussen de zeven en vijftien mensen nodig", legt Matthijs van Walsum van Zorgplein Noord uit. "Als ik dan spreek voor 270 instellingen, dan kun je het wel uitrekenen."

  Met name de druk op verzorgingstehuizen is hoog: doordat daar een bezoekersverbod geldt, mogen er ook geen mantelzorgers meer komen die werk uit handen kunnen nemen van het personeel.

  "We zijn vooral op zoek naar mensen met ervaring in de zorg, maar mensen die geen ervaring hebben zijn ook van harte welkom. Die kunnen we bijvoorbeeld via het Rode Kruis ergens plaatsen", zegt Van Walsum. Alleen mensen zonder ziekteverschijnselen komen in aanmerking voor een aanstelling.

 • Olympische Spelen Tokio uitgesteld tot 2021

  De Olympische Spelen van deze zomer in Tokio worden uitgesteld. Dat is de Japanse premier Abe overeengekomen met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zei de premier in een persconferentie.

  De Spelen zouden worden gehouden van 24 juli tot en met 9 augustus, maar de afgelopen dagen lieten meerdere landen al weten geen sporters af te vaardigen deze zomer, als gevolg van de coronacrisis. Het evenement moet nu uiterlijk in de zomer van 2021 plaatsvinden.

 • Kabinet: EU moet meer doen aan problemen in landbouw en visserij

  Het kabinet wil dat de Europese Commissie meer doet aan de financiële problemen in de landbouw en visserij door de coronacrisis. Volgens minister Schouten zijn de eerder aangekondigde steunmaatregelen niet genoeg.

  Schouten noemt de situatie zorgelijk: "Veel sectoren hebben te maken met plotselinge vraaguitval, dalende prijzen, transport- en logistieke problemen en wegvallen van seizoensarbeiders", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze wil onder meer compensatie voor de geleden schade voor de sierteelt en vraagt extra steun voor de visserij.

  De minister vindt verder dat boeren met liquiditeitsproblemen eerder Europese inkomenssteun moeten kunnen krijgen dan gebruikelijk en ze wil ook soepeler regels voor controles, bijvoorbeeld aan de grenzen.

  De Europese ministers van landbouw praten morgen in een videoconferentie over de problemen.

 • Lege straten en parken

  1/3 In dit Amsterdamse park wordt gehandhaafd, bezoekers houden afstand NOS
  2/3 De Vismarkt in Utrecht NOS Ooggetuige/Lana Buunk
  3/3 Lege straat in Amsterdam NOS
 • Drukte bij Meldpunt Thuiszorg

  De telefoon van het Meldpunt Thuiszorg, dat vanmorgen werd geopend, staat sindsdien roodgloeiend. Het meldpunt van seniorenorganisatie KBO-PCOB is bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen, maar door de coronacrisis problemen hebben met de thuiszorg. Bijvoorbeeld doordat zorgverleners wegens ziekte niet meer kunnen komen.

  Bij het meldpunt hebben zich ook veel ouderen met vragen gemeld, zegt woordvoerder Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze extra risico lopen als zorgverleners zonder beschermingsmiddelen binnenkomen. "Maar we komen ook schrijnende gevallen tegen, zoals van senioren die ernstig ziek zijn en niet meer genoeg zorg krijgen."

  KBO-PCOB raadt ouderen aan om bij problemen altijd contact te zoeken met de eigen zorgverlener. "Wij verzamelen alle signalen en leggen die voor aan bijvoorbeeld het ministerie, de Tweede Kamer en zorgverzekeraars. Het is belangrijk om de signalen op te vangen, want er is wel echt iets aan de hand."

 • Geen fysieke mbo-examens tot en met 6 april

  Tot en met 6 april worden er geen fysieke examens afgenomen op het mbo. Minister Van Engelshoven van Onderwijs heeft een advies hiertoe overgenomen van de MBO Raad.

  "Daarmee krijgen scholen de ruimte om de komende weken afstandsonderwijs in te richten en om te kijken hoe examinering de komende maanden mogelijk is, vooral ook in de beroepspraktijk", zegt Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad. De komende dagen wordt overlegd over hoe het mbo-onderwijs er tot de zomer uit moet komen te zien.

  Vanmorgen werd bekend dat de centrale eindexamens op middelbare scholen dit jaar geschrapt worden. Scholen moeten nu op basis van de schoolexamens beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet.

 • Manu Dibango (bekend van 'mama-sé, mama-sa, mama kossa') overleden aan coronavirus

  Saxofonist en bandleider Manu Dibango is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De 86-jarige muzikant uit Kameroen werd vooral bekend van de wereldwijde hit Soul Makossa uit 1972. Het refrein 'mama-sé, mama-sa, mama kossa' werd in 1983 door Michael Jackson gebruikt in Wanna Be Startin' Somethin'. Dat refrein werd in 2007 ook gebruikt door Rihanna in het nummer Don't Stop the Music.

  Manu Dibango overleed in een ziekenhuis in Parijs.

 • Supermarkten en drogisterijen staan minder klanten toe

  Nederlandse supermarktketens en drogisterijen gaan per direct het aantal klanten in de winkel beperken. Vanaf nu staan ze nog maar één klant per tien vierkante meter toe, zodat mensen ten minste anderhalve meter afstand kunnen houden. Een winkelwagen wordt verplicht. In kleinere supermarkten die geen wagentjes hebben, moeten klanten een mandje gebruiken.

  Als het maximale aantal klanten is bereikt, moeten nieuwe bezoekers buiten wachten tot ze naar binnen kunnen.

 • Burgemeester van Bergamo waarschuwt Nederland

  Nederland begaat een grote fout door niet nog strengere maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de burgemeester van de Italiaanse stad Bergamo, Giorgio Gori. Volgens hem is een lockdown het enige wat mogelijk helpt. Bergamo is in Italië het zwaarst getroffen door de corona-uitbraak.

 • Spanje: 514 coronadoden in 24 uur

 • 'Coronavirus kan tot zeventien dagen overleven'

  Het coronavirus kan tot zeventien dagen lang op oppervlakten overleven, zegt het het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC na onderzoek naar cruiseschip Diamond Princess. Op verschillende delen van dat schip leefde het virus zeventien dagen na ontruiming nog steeds. Dat was nog voordat die ruimtes ontsmet waren.

  De Wereldgezondheidsorganisatie ging er eerder nog van uit dat het virus enkele uren tot enkele dagen op oppervlakten kan overleven, afhankelijk van bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de temperatuur.

  Het cruiseschip Diamond Princess lag vorige maand een tijd voor anker in Japan, omdat honderden opvarenden besmet waren geraakt met het coronavirus. Zo'n 3700 mensen moesten in quarantaine, onder wie vijf Nederlanders.