liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV voelt hete adem Ajax; AZ laat derde plek liggen

liveblog gesloten

Tot volgende week!

De eredivisie gaat vrijdag weer verder met speelronde 24. Alleen Ajax en PEC Zwolle komen dan niet in actie: het duel is uitgesteld vanwege de Europese verplichtingen van Ajax. Tot volgende week!

De stand

De stand in de eredivisie na 23 wedstrijden. PSV ziet Ajax dichterbij komen: het verschil is nog maar twee punten.

AZ had bij een zege de derde plek kunnen veroveren, maar daar staat nog steeds Feyenoord. De hekkensluiter is nog altijd NAC Breda.

De uitslagen

De uitslagen van de 23ste speelronde van de eredivisie op een overzichtelijk rijtje.

KLAAR IN TILBURG

Het is afgelopen in Tilburg. Willem II boekt een verdiende 2-1 zege op AZ, vooral dankzij een uitstekende eerste helft.

Atlético zet ook Villarreal met 2-0 opzij

Atlético Madrid lijkt het lek boven te hebben. Na de midweekse thuiszege in de Champions League op Juventus (2-0), heeft de ploeg van trainer Diego Simeone ook in de competitie weer weten te winnen. In eigen huis werd Villarreal met 2-0 over de knie gelegd.

Saúl Niguez viert zijn treffer

78' GOAL AZ

Daar is de aansluitingstreffer van AZ. Willem II liet zich steeds meer naar achteren drukken en Til maakt er 2-1 van. Hij jaagt de bal van dichtbij in de kruising.

Willem II-AZ 2-1

Guus Til maakt de aansluitingstreffer

75' Laatste kwartier

Het laatste kwartier loopt in Tilburg, waar AZ op zoek is naar de aansluitingstreffer, zonder dat daar echt zicht op is. De grootste kansen blijven voor Willem II, dat zich wel steeds maar naar achteren laat dringen door AZ.

Willem II-AZ 2-0

60' Willem II blijft overeind

AZ slaagt er vooralsnog nauwelijks in de 2-0 achterstand bij Willem II te repareren. Er was een bescheiden kansje, waarbij Wellenreuther echter op tijd zijn doel uitkwam en de bal buiten zijn strafschopgebied wegwerkte. Idrissi stortte daarbij ter aarde, maar van een overtreding was geen sprake.

Trainer Van den Brom heeft ingegrepen: verdediger Van Rhijn is vervangen door aanvaller Johnsen. Kort daarna heeft de Noor meteen een flinke kopkans, Wellenreuther redt met een geweldige reflex.

Willem II-AZ 2-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft in Tilburg is begonnen. Kan AZ nog iets uitrichten tegen Willem II, dat op een 2-0 voorsprong staat?

Het lijkt er niet op, want vanaf de aftrap krijgt Willem II opnieuw een grote kans. Isak kopt na een voorzet van Palacios, maar Bizot redt knap.

Willem II-AZ 2-0

Van Bronckhorst: 'Eerste helft hadden we de totale controle'

Bij de Feyenoorders overheerste tevredenheid na het gelijkspel bij PSV.

Van Bronckhorst: 'Eerste helft hadden we de totale controle'
Vermeer blijft bescheiden: 'Had het geluk aan mijn zijde'

Van Bommel: 'Veel balbezit en veel kansen'

De PSV'ers houden de moed erin na de 1-1, thuis tegen Feyenoord.

Van Bommel: 'Veel balbezit en veel kansen'
Zoet: 'Voor de winterstop was het gat óók twee punten'

Programma tot aan de topper

Het verschil tussen PSV en Ajax is nog maar twee punten. Hoe ziet het programma van beide kemphanen er de komende weken uit?

RUST

AZ aast op de derde plek van Feyenoord, maar dan moet er nog wel iets gebeuren in Tilburg. Willem II staat bij rust op een verdiende 2-0 voorsprong.

Invaller Dybala bezorgt Juventus kleine zege

In de Champions League dreigt uitschakeling na de 2-0 nederlaag bij Atlético Madrid, maar in de Serie A blijft Juventus op titelkoers. De koploper boekte een nipte zege bij Bologna. De 34-voudig kampioen won met 1-0 en heeft nu zestien punten voorsprong op Napoli, dat vanavond bij Parma op bezoek gaat.

Paulo Dybala (l) en Cristiano Ronaldo (r) na de goal van eerstgenoemde

41' Weer Willem II

Bijna was het 3-0 voor Willem II. Midtsjø wordt opgejaagd door de Tilburgers en biedt zo Dankerlui een grote kans, maar Bizot grijpt in.

Belangrijkste wapenfeit van AZ was misschien wel een harde poeier van Koopmeiners, die de bal in de 40ste minuut vanaf de zijlijn ouderwets het stadion uitschoot.

Willem II-AZ 2-0

Liverpool niet voorbij United, maar wel weer koploper

Liverpool en Manchester United hebben in een spannend, maar kansarm duel met 0-0 gelijkgespeeld. Door de remise komt Liverpool, de ploeg van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, weer alleen aan kop in de Premier League met een punt voorsprong op Manchester City.

Luke Shaw en Victor Lindelof houden Liverpool met Mohamed Salah (m) van scoren af

29' GOAL WILLEM II

AZ heeft het in de eerste helft heel lastig tegen Willem II en de Tilburgers komen dan ook verdiend op 2-0: Crowley scoort van dichtbij na goed voorwerk van Dankerlui.

Willem II-AZ 2-0

Daniel Crowley krijgt de knuffels na zijn 2-0

25' AZ afgetroefd

AZ neemt bij een overwinning op Willem II de derde plaats over van Feyenoord, maar dan moet er nog wel iets gebeuren bij de Alkmaarders, die vooralsnog worden afgetroefd en opgejaagd door de enthousiaste Tilburgers. De voorsprong van Willem II is nog altijd verdiend.

Willem II-AZ 1-0

Ondertussen in Den Haag

In Den Haag hebben zo'n 250 Ajax-supporters gedemonstreerd tegen het bezoekverbod aan ADO Den Haag. De Amsterdammers zijn boos dat ze al meer dan twaalf jaar niet welkom zijn bij uitwedstrijden tussen de twee clubs.

De demonstratie was in eerste instantie gepland op het Malieveld, maar werd door de gemeente verplaatst naar het Internationaal Strafhof uit "vrees voor ernstige wanordelijkheden in de binnenstad".

Honderden Ajax-supporters demonstreren in Den Haag

13' GOAL WILLEM II

Willem II komt op voorsprong tegen AZ. En dat is verdiend, want de Tilburgers kregen in de beginfase kans op kans. Vrousai is de eerste speler in 2019 die Bizot weet te passeren.

De Griekse aanvaller verrast de AZ-defensie door een lange bal van achteren langs keeper Bizot te koppen.

Willem II-AZ 1-0

Vreugde bij Willem II na de voorsprong tegen AZ

PEC spant arbitragezaak aan om verzetten duel met Ajax

PEC Zwolle is het nog altijd niet eens met het besluit van de KNVB om het competitieduel met Ajax te verplaatsen en stapt naar de arbitragecommissie. De nummer vijftien van de eredivisie spant een spoedeisende arbitragezaak aan tegen de voetbalbond. De club verwacht begin deze week een uitspraak.

Lees meer over het protest van PEC.

3' Bizot onder vuur

AZ-doelman Bizot heeft sinds de winterstop nog geen tegendoelpunt geïncasseerd, maar in de eerste minuten is het hard werken. Eerst brengt Bizot redding op een grote schietkans van Isak, kort daarna voorkomt hij dat Vrousai kan scoren met een ouderwetse 'Glanzparade'.

Willem II-AZ 0-0

AFTRAP

Na een mooie minuut stilte is het duel tussen Willem II en AZ begonnen.

Minuut stilte in Tilburg

Voor aanvang van de wedstrijd Willem II-AZ wordt een minuut stilte gehouden voor oud-speler Loek Heestermans, die onlangs op 81-jarige leeftijd overleed.

Sparta haalt uit en staat tweede

Sparta heeft de topper in de eerste divisie tegen Go Ahead Eagles gewonnen met liefst 6-1. Dervisoglu was met vier doelpunten de uitblinker bij Sparta.

Daardoor stijgen de Spartanen naar de tweede plaats, op 11 punten van koploper FC Twente. Go Ahead zakt naar plek vier, met 1 punt minder dan Sparta.

Opstellingen Willem II-AZ (16.45 uur)

Deze zinderende eredivisiezondag wordt om 16.45 uur afgesloten met Willem II-AZ. Bij een zege klimt AZ naar de derde plaats. Dit zijn de opstellingen.

Bij AZ staat Van Rhijn weer eens in de basis. Hij vervangt de niet fitte Svensson.

KLAAR IN EMMEN

Ook in Emmen klinkt het laatste fluitsignaal. Vitesse verslaat FC Emmen met 3-0.

KLAAR IN EINDHOVEN

Het is klaar in Eindhoven. In blessuretijd kreeg PSV nog een handvol kansen, maar keeper Vermeer stond zijn mannetje in Eindhoven. Het wordt 1-1 bij PSV-Feyenoord.

89' GOAL VITESSE

De wedstrijd in Emmen is definitief beslist. Foor maakt er 3-0 van voor Vitesse.

88' Zinderend

Het is een zinderende slotfase in Eindhoven. Eerst gaat een vrije trap van Berghuis millimeters langs de paal van Zoet, meteen daarna eindigt een uitbraak van PSV in een schietkans voor Bergwijn, die rakelings naast gaat.

80' Spanning in Eindhoven

De spanning is groot in de slotfase in Eindhoven, waar PSV al een paar kansen op de voorsprong heeft gekregen tegen de tien Feyenoorders. De grootste was voor Bergwijn, maar keeper Vermeer redde de Rotterdammers met een fenomenale ingreep.

Maar ook Feyenoord geeft niet op: aan de andere kant was er nog een gevaarlijk schot van Berghuis: redding Zoet.

PSV-Feyenoord 1-1

Luuk de Jong

71' GOAL VITESSE

Vitesse is in Emmen op 2-0 gekomen door een doelpunt van Martin Ødegaard. De Noor verrast doelman Scherpen met een vrije trap.

FC Emmen-Vitesse 0-1

Vreugde na de treffer van Martin Ødegaard

72' GOAL PSV

Meteen na de voorsprong van Feyenoord wordt het alweer gelijk door een knappe goal van Lozano. De Mexicaan is Verdonk te snel af en tikt binnen.

PSV-Feyenoord 1-1

Hirving Lozano

71' GOAL FEYENOORD

Feyenoord komt met tien man op een 1-0 voorsprong bij PSV! Jørgensen haalt van grote afstand verwoestend uit en via de binnenkant van de paal gaat de bal in het doel.

PSV-Feyenoord 0-1

Nicolai Jørgensen

Jubileumkaart Van Beek

Omdat het een directe rode kaart is voor Van Beek, mist hij woensdag ook de halve finale in het KNVB-bekertoernooi tegen Ajax.

59' RODE KAART

Feyenoord moet met tien man verder tegen PSV. Sven van Beek trekt aan de noodrem bij Steven Bergwijn en krijgt de rode kaart.

De Feyenoord-verdediger, vorige week al niet zo gelukkig tegen Groningen, houdt de doorgebroken Bergwijn eventjes vast, en dat mag niet: scheidsrechter Higler stuurt hem weg.

Trainer Van Bronckhorst grijpt meteen in en wisselt aanvaller Larsson voor verdediger Nieuwkoop.

PSV-Feyenoord 0-0

Sven van Beek krijgt de rode kaart gepresenteerd

52' Bijna Feyenoord

PSV ontsnapt vlak na rust aan een achterstand. Jørgensen wordt weggestuurd en komt in een lastige hoek oog in oog met Zoet, maar de PSV-doelman redt. In de rebound werkt Toornstra de bal in twee instanties naast. De Rotterdammers blijven de beste kansen hebben.

Even eerder was er aan de andere kant een minder gevaarlijke poging van Bergwijn, die naast schoot.

PSV-Feyenoord 0-0

50' Goal afgekeurd

In Emmen leek het vlak na rust 2-0 voor Vitesse te worden door Linssen, maar de Vitesse-aanvaller stond buitenspel dus het Arnhemse feestje gaat niet door.

FC Emmen-Vitesse 0-1

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij PSV-Feyenoord. Bij PSV is Gakpo in de ploeg gekomen voor Pereiro. De stand is 0-0.

Ook in Emmen rolt de bal voor de tweede helft. Vitesse leidt met 1-0. Bij Emmen is De Leeuw vervangen door Arias.

Reacties na ADO Den Haag-Ajax

Ajax won eerder op de dag met 5-1 van ADO Den Haag. Dat leidde tot tevreden reacties bij de Amsterdammers.

Van de Beek: 'Begin was stroef, daarna ging het beter'
Ten Hag over wisselen Tadic en Ziyech: 'Stand dusdanig dat het kon'
Groenendijk: 'Niet klagen over de VAR of de scheidsrechter'

Sparta leidt in topper

In de eerste divisie wordt ook een topper gespeeld. Nummer vier Sparta ontvangt de nummer drie Go Ahead Eagles. De ruststand is liefst 3-0 voor de thuisploeg, door goals van Dervisoglu, Auassar en Rayhi.

RUST

Het is rust in Eindhoven bij een stand van 0-0 bij PSV-Feyenoord.

Ook in Emmen zoeken beide ploegen de kleedkamers op. Vitesse staat op een 1-0 voorsprong bij FC Emmen.

40' Bijna rust

Het is bijna rust in Eindhoven, waar Feyenoord nog altijd de sterkere ploeg is. De Rotterdammers hadden nog een behoorlijke kopkans via Van der Heijden, maar diens inzet was wat slap en Zoet kon ingrijpen.

Het PSV-publiek heeft een beetje genoeg van de dominantie van Feyenoord en scandeert: "PSV, wakker worden!"

PSV-Feyenoord 0-0

Jens Toornstra in duel met Jorrit Hendrix

37' Zelfde spelbeeld in Emmen

In Emmen staat het nog altijd 1-0 voor Vitesse. De Arnhemmers hebben wel al wat mogelijkheden gehad om de voorsprong uit te bouwen.

In de twintigste minuut was er opnieuw een eerbetoon voor de broer van keeper Scherpen, die afgelopen week op 20-jarige leeftijd overleed. Er werd een minuut geapplaudisseerd door zowel publiek als spelers.

FC Emmen-Vitesse 0-1

29' Feyenoord sterk

Feyenoord heeft het heft in handen genomen in Eindhoven. En dat leidde na 28 minuten tot een grote kans: een schot van Vilhena kon door Zoet maar net met de vuisten worden gekeerd. Even later was er een venijnig schot van Jørgensen, die over suist.

De Rotterdammers bepalen voorlopig het spel, PSV wacht af en loer allicht op een counter.

PSV-Feyenoord 0-0

20' Kansen in Eindhoven

Feyenoord verstopt zich zeker niet tegen PSV en is al een paar keer dreigend opgedoken voor het doel van keeper Zoet, onder meer via een schot van Toornstra.

Aan de andere kant heeft PSV ook al een paar dreigende speldenprikjes uitgedeeld aan de Rotterdammers. Zo kreeg De Jong zojuist een enorme kans na een slimme pass van Bergwijn, maar de spits raakt de bal totaal verkeerd.

PSV-Feyenoord 0-0

13' GOAL VITESSE

Vitesse komt op voorsprong bij FC Emmen door een schitterende goal van Dauda, zijn eerste in het shirt van Vitesse. De Ghanees werkt een voorzet van Clark met een mooie voetbeweging langs keeper Scherpen.

FC Emmen-Vitesse 0-1

Mohammed Dauda

Mooie minuut stilte bij FC Emmen voor broer keeper Scherpen

De broer van FC Emmen-keeper Kjell Scherpen overleed afgelopen week en werd voor aanvang van het duel met Vitesse geëerd.

Mooie minuut stilte bij FC Emmen voor broer keeper Scherpen

7' Rustige beginfase

De beginfase in Eindhoven gaat voorbij zonder vuurwerk voor de doelen. Feyenoord weet wat het kan verwachten van PSV, dat in zijn vertrouwde opstelling speelt.

PSV-Feyenoord 0-0

AFTRAP

Aftrap! In Eindhoven is PSV-Feyenoord begonnen.

En ook in Emmen rolt de bal voor het duel met Vitesse, na een minuut stilte voor de overleden broer van keeper Kjell Scherpen.

Ondertussen in Den Haag

De demonstratie van Ajax-supporters op het Malieveld is verplaatst naar een andere plek in Den Haag. De bussen zijn naar het Internationaal Strafhof gebracht, op de grens van Den Haag en Scheveningen.

De gemeente heeft dat besloten uit "vrees voor ernstige wanordelijkheden in de binnenstad". Op het Malieveld staan tientallen supporters van voetbalclub ADO Den Haag. Ze mogen daar van de politie niet weg om te voorkomen dat ze de demonstratie van de Ajax-fans verstoren.

De Ajax-supporters mogen niet meer naar het Malieveld

'Je kijkt naar de week, naar Robin en de tegenstander'

Joep Schreuder spreekt in aanloop naar PSV-Feyenoord met Giovanni van Bronckhorst, de trainer van Feyenoord.

'Je kijkt naar de week, naar Robin en de tegenstander'

Aftellen naar de topper

Om 14.30 uur is de aftrap van FC Emmen-Vitesse. Maar natuurlijk ook van PSV-Feyenoord. Bij de Rotterdammers zit Robin van Persie op de bank.

Robin van Persie tijdens de warming-up in Eindhoven

KLAAR IN DEN HAAG

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken in Den Haag. Ajax wint uiteindelijk toch nog met ruime cijfers van ADO Den Haag: 5-1.

83' GOAL AJAX

Het gaat snel bij Ajax in de slotfase. Ziyech schiet de 5-1 tegen de Haagse touwen na onhandig balverlies van Immers in zijn eigen strafschopgebied. Het tweede doelpunt van Ziyech deze middag.

ADO Den Haag-Ajax 1-5

Paauwe over de Kuip: 'Er moet geld in het laatje komen'

Oud-Feyenoorder Patrick Paauwe blikt vooruit op de topper PSV-Feyenoord, die om 14.30 uur in Eindhoven begint.

Paauwe over de Kuip: 'Er moet geld in het laatje komen'

78' GOAL AJAX

Een uitstekend uitgespeelde counter van Ajax levert de 4-1 op voor Ajax. Dolberg maakt op aangeven van Van de Beek zijn tiende doelpunt van het seizoen.

76' Schöne evenaart Lerby

Meteen na de goal wordt Tadic vervangen voor Schöne. De Deen speelt zijn 269ste wedstrijd voor Ajax en dat is een evenaring van het record van Sören Lerby van buitenlandse Ajacieden met de meeste wedstrijden in het eerste van Ajax. Op plaats drie staat Jari Litmanen met 264 wedstrijden.

ADO Den Haag-Ajax 1-4

74' GOAL AJAX

Vlak voordat het Haags Kwartiertje begint, zet Ajax het verschil op twee. Ziyech maakt er met een messcherp afstandsschot 3-1 van. Het lijkt een veilige marge voor de Amsterdammers.

ADO Den Haag-Ajax 1-3

Opstellingen FC Emmen-Vitesse (14.30 uur)

Bij FC Emmen staat Kjell Scherpen 'gewoon' onder de lat. De doelman kreeg afgelopen week te maken met verdrietig nieuws: zijn broer overleed nadat hij een maand in coma had gelegen na een hartstilstand. FC Emmen speelt om die reden met rouwbanden.

63' Kans Dolberg

Het gaat nog altijd niet gemakkelijk voor Ajax, maar wel weer iets gemakkelijker dan in de beginfase van de tweede helft. Er was een kopkans voor Dolberg (Zwinkels pakt) en een schot van Tadic, dat door Zwinkels over de lat kon worden getikt.

Dubbele wissel bij ADO: Goppel en Hooi vervangen Bakker en Necid. "ADO kan nu rakettenvoetbal gaan spelen", aldus commentator Jeroen Elshoff. "Lange ballen naar voren en dan rennen geblazen."

ADO Den Haag-Ajax 1-2

Opstellingen PSV-Feyenoord (14.30 uur)

De opstellingen van PSV en Feyenoord voor de topper, die om 14.30 uur begint.

Geen verrassingen bij PSV. Bij Feyenoord zit Robin van Persie op de bank.

59' ADO knokt zich terug

Het eerste kwartier van de tweede helft heeft nog geen echte kansen opgeleverd. ADO heeft zich wel teruggeknokt in de wedstrijd en zet Ajax af en toe behoorlijk onder druk. Het is nog niet gedaan.

ADO Den Haag-Ajax 1-2

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij ADO Den Haag-Ajax. De Amsterdammers leiden met 2-1.

Lucius: 'Kansen gaan er niet in bij PSV en het zit tegen met de VAR'

Theo Lucius, oud-speler van PSV en Feyenoord, blikt vooruit op de topper PSV-Feyenoord.

Lucius: 'Kansen gaan er niet in bij PSV en het zit tegen met de VAR'

Robin van Persie wordt gespaard

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst neemt tegen PSV geen risico en houdt Robin van Persie buiten de basisformatie. Nicolai Jørgensen staat in de punt van de aanval.

Woensdag speelt Feyenoord in de halve finale van de beker tegen Ajax. Van Persie zal dan wel in de basis staan.

RUST

Het is rust in Den Haag. Ajax staat op een 2-1 voorsprong bij ADO Den Haag.

45+1' GOAL AJAX

Ajax komt via de stip op 2-1. Tadic benut on onberispelijke wijze een strafschop, die werd gegeven na een seintje van de VAR.

Dolberg werd ten val gebracht door Meijers, die ook nog eens geel krijgt. ADO-trainer Groenendijk maakt zich kwaad en krijgt ook geel. Groenendijk meent dat er voor het penalty-moment een overtreding op Goossens werd gemaakt.

ADO Den Haag-Ajax 1-2

Dusan Tadic juicht na zijn benutte strafschop

39' GOAL AJAX

Ajax herstelt de schade tegen ADO razendsnel. Van de Beek maakt er drie minuten na de achterstand 1-1 van. Na een prima assist van Blind omspeelt Van de Beek keeper Zwinkels en schuift hij de gelijkmaker binnen.

ADO Den Haag-Ajax 1-1

Donny van de Beek omspeelt Robert Zwinkels en rondt af

36' GOAL ADO DEN HAAG

Ajax kreeg twee kansen op rij, maar ineens is het raak aan de andere kant. El Khayati schiet ADO op fraaie wijze op 1-0!

Na een Haagse corner kreegt El Khayati tijd om uit te halen, en dat doet hij hard: Onana heeft geen antwoord, ADO leidt.

ADO Den Haag-Ajax 1-0

35' Kansen Ajax

Bijna was er na 32 minuten de voorsprong voor Ajax. Na een prima combinatie krijgt Neres via Blind een heel grote kans om de 1-0 binnen te tikken, maar de Braziliaan mist de bal maar net.

Even later is er nog een grote kans voor De Jong, die ten val wordt gebracht door keeper Zwinkels. Scheidsrechter Manschot en de VAR besluiten: geen strafschop.

ADO Den Haag-Ajax 0-0

ADO-supporters wachten op Ajax-betoging Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag staan tientallen supporters van voetbalclub ADO te wachten op een demonstratie van Ajaxfans. De Amsterdammers zijn het zat dat ze al twaalf jaar niet welkom zijn bij uitwedstrijden tussen Ajax en ADO Den Haag.

De ADO-fans worden door de politie op afstand gehouden. Even braken er opstootjes uit en greep de ME in. Tegelijkertijd is op het Malieveld ook een demonstratie van gele hesjes.

ADO-supporters wachten op de demonstratie van Ajax-fans

29' Eerste kans ADO

Na een klein half uur noteren we ook de eerste echte kans voor ADO: Necid schiet de bal vanuit een lastige positie in een vol strafschopgebied over het doel.

Het beeld blijft hetzelfde: Ajax heeft de bal, maar is een tikkeltje slordig en weet nog weinig te creëeren tegen een ADO dat zich kranig weert.

ADO Den Haag-Ajax 0-0

Van der Vaart: 'PSV uit was áltijd anders'

We spraken vandaag diverse analisten en betrokkenen over PSV-Feyenoord. Ook Rafael van der Vaart blikt vooruit op de topper, die om 14.30 uur begint.

Van der Vaart: 'PSV uit was áltijd anders'

21' Kans Mazraoui

Het is nog geen kansenfestival in Den Haag, maar de beste mogelijkheid voor Ajax komt in de 21ste minuut van Mazraoui. De verdediger stoomt in zijn eentje op en besluit met een snoeihard afstandsschot, dat door Zwinkels naast kan worden getikt.

ADO Den Haag-Ajax 0-0

14' Ajax zet druk

Na tien minuten is de ADO-storm een beetje afgenomen en kan Ajax overstappen op zijn vertrouwde spelletje. ADO komt onder druk te staan, maar blijft loeren op de counter.

Na een kwartier zagen we de eerste serieuze dreiging: na een prima aanval krijgt Tagliafico een schietkans, maar zijn inzet wordt geblokt.

ADO Den Haag-Ajax 0-0

Frenkie de Jong in duel met Sheraldo Becker

6' Brutaal ADO

ADO gooit de beuk erin in de openingsfase en zet Ajax brutaal onder druk. Het bracht Onana al even in de problemen, terwijl Immers het publiek opzweept.

ADO Den Haag-Ajax 0-0

'In Mexico werd Lozano, denk ik, gewoon de wei ingestuurd'

Pierre van Hooijdonk blikt vooruit op de topper PSV-Feyenoord. Hij bespreekt onder meer de vorm van Hirving Lozano.

'In Mexico werd Lozano, denk ik, gewoon de wei ingestuurd'

AFTRAP

De bal rolt in zonnig Den Haag. Het altijd beladen duel tussen ADO Den Haag en Ajax is begonnen.

Vorig seizoen werd het 1-1 in Den Haag en 0-0 in Amsterdam. Dus dat belooft wat.

Leicester City ontslaat coach Puel

Leicester City heeft trainer Claude Puel de laan uitgestuurd. De Fransman nam in oktober 2017 het roer over bij Leicester van Craig Shakespeare. Puel verloor zes van de zeven laatste duels met Leicester.

Lees meer over het ontslag van Puel.

Claude Puel

Van Persie kan Jørgensen maar niet vinden

Nicolai, waar ben je toch? Met Robin van Persie en Nicolai Jørgensen heeft Feyenoord twee spitsen van formaat in huis. De één combineert een soepele techniek met sluwe loopacties, de ander kracht met een goede afwerking. Ze kunnen elkaar prima aanvullen, alleen: ze kunnen elkaar niet vinden.

Databureau Opta Sports kwam met een even merkwaardige als pijnlijke statistiek: in de ruim zeven uur dat de twee samen in de eredivisie op het veld stonden, passte Van Persie maar vier keer (!) de bal naar zijn Deense teamgenoot. Zou daar vanmiddag in de topper tegen PSV verandering in kunnen komen?

Waarom vinden Van Persie en Jørgensen elkaar niet?

1987: de Slag om het Zuiderpark

1 maart 1987. Het is één van de dieptepunten uit de geschiedenis van het Nederlands voetbal. De wedstrijd FC Den Haag-Ajax verandert in een veldslag met rondvliegende brokken asfalt, een decor van een oorlogsfilm en een veelvoud aan gewonden. De ongeregeldheden in Den Haag blijken achteraf het keerpunt in de strijd tegen het voetbalvandalisme in Nederland.

Toch is het nog altijd geen pais en vree tussen de fans van ADO en Ajax. Afgelopen week werd onder meer de Dokwerker in Amsterdam beklad met verf in ADO-kleuren, en in Den Haag protesteren Ajax-supporters vandaag tegen het feit dat de fans van beide clubs niet welkom zijn bij elkaars uitwedstrijden.

Lees meer over de Slag om het Zuiderpark.

Andere Tijden: De slag om het Zuiderpark

Opstellingen ADO Den Haag-Ajax

Over drie kwartier gaat de eredivisiezondag van start met ADO Den Haag-Ajax.

Ajax begint met Kasper Dolberg en David Neres. Lasse Schöne zit op de bank. ADO Den Haag begint met Dion Malone in de plaats van Giovanni Troupée.

De lach ontbrak bij Ajax: 'Ik ben daar wel gevoelig voor'

Ajax, dat om 12.15 uur aantreedt bij ADO Den Haag, kende een beroerde hervatting van de competitie na de winterstop. Dat had invloed op de sfeer, vertelde Donny van de Beek.

"Kort na de winterstop zag je de frisheid en de lach niet. De laatste week zie ik dat terugkomen, dat is belangrijk. Daar begint het mee. Ik ben daar ook wel gevoelig voor. Als het gevoel goed is en je met elkaar een dolletje kan maken, komt het vanzelf. Dat was wel een beetje weg."

Van de Beek ziet dat de lach terug is bij Ajax: 'Dat was wel een beetje weg'

De stand in het land

Aan de kop van de eredivisie veranderde gisteren niet veel, wel werden er punten gepakt in de staart. Hekkensluiter NAC Breda pakte een puntje tegen FC Groningen, maar kreeg de rode lantaarn nog dieper in de schoot gedrukt door een 3-0 zege van De Graafschap bij PEC Zwolle.

Stand eredivisie

Welkom bij de eredivisiezondag!

Het is een prachtige, zonnige zondag. En dan staan er ook nog eens vier - op papier - schitterende wedstrijden op het programma in de eredivisie. We beginnen om 12.15 uur met ADO Den Haag-Ajax, om 14.30 uur volgt de topper tussen PSV en Feyenoord. We zijn er de hele dag bij met ons liveblog.

Programma speelronde 23