Van de Beek ziet dat de lach terug is bij Ajax: 'Dat was wel een beetje weg'

Voor de winterstop verloor Ajax in alle competities slechts één duel (PSV-uit, 3-0), maar na de winterstop zat er ineens een kink in de kabel. Feyenoord, Heracles Almelo en Real Madrid bezorgden Ajax een nederlaag en er was een spectaculair gelijkspel tegen Heerenveen (4-4). Die uitslagen hadden volgens middenvelder Donny van de Beek een duidelijke invloed op de stemming in de selectie.

"Kort na de winterstop zag je de frisheid en de lach niet. De laatste week zie ik dat terugkomen, dat is belangrijk. Daar begint het mee. Ik ben daar ook wel gevoelig voor. Als het gevoel goed is en je met elkaar een dolletje kan maken, komt het vanzelf. Dat was wel een beetje weg."

Trainer Erik ten Hag wil eerst niet zeggen dat de sfeer ver te zoeken is op de trainingen, maar sluit zich uiteindelijk wel aan bij Van de Beek. "Meestal hebben wij veel plezier en beleving op de training. Het plezier is er altijd geweest. Maar natuurlijk, als de resultaten minder zijn, dan moet je ook chagrijnig zijn. Dan zijn we er ziek van. We willen resultaat halen."

Ajax speelde tegen Real Madrid dan wel een goede wedstrijd en wist NAC met ruime cijfers (5-0) opzij te zetten. Zondag staat de altijd lastige uitwedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma. Op kunstgras, en ook nog eens om 12.15 uur.

Alleen de pasta is misschien vroeg.

Donny van de Beek

Van de Beek wil de vroege aanvangstijd niet als excuus wil gebruiken. "Kwart over twaalf vroeg? Nee. We trainen ook om half elf, daar moeten we tegen kunnen. Alleen de pasta is misschien vroeg."

Statistieken tonen aan dat Ajax de laatste jaren iets beter omgaat met het spelen op de vroege zondag, maar nog steeds worden er veel punten verspeeld. De Amsterdammers hebben in de laatste zes seizoenen (dit seizoen is meegerekend) 31 vroege wedstrijden gespeeld op zondag. In totaal werden er daarvan 21 gewonnen, 9 gelijkgespeeld en werd er 1 verloren. Die laatste nederlaag was op 13 december 2015: FC Utrecht-Ajax 1-0.

Resultaten Ajax in vroege wedstrijden in de laatste zes seizoenen

Seizoen Aantal W-G-V
2018/2019 3 3-0-0
2017/2018 4 2-2-0
2016/2017 3 3-0-0
2015/2016 8 5-2-1
2014/2015 6 3-3-0
2013/2014 7 5-2-0

Ajax is hoe dan ook gewaarschuwd. "Het is altijd een lastige pot", zegt Van de Beek. "En nu superbelangrijk. We moeten superscherp zijn. We hebben niet zo veel te willen, we moeten gewoon winnen. En scherp zijn."

Scherp. De laatste weken is dat woord veelvuldig gevallen op sportpark De Toekomst. Daarom ook de logische vraag: 'Heb je de ene keer meer zin om te voetballen dan de andere keer? Heracles Almelo is anders dan Real Madrid.'

"Dat is wel een heel ander soort wedstrijd", benadrukt Van de Beek. "Eigen huis, vol stadion, dan komt er misschien meer kracht los. Maar die krachten moet je altijd hebben, wil je prijzen pakken. Dat moeten we elke wedstrijd laten zien. Als je die altijd meeneemt, doe je het heel goed. Dan moet het geen probleem zijn."

Donny van de Beek juicht tijdens het duel met Real Madrid ANP

STER reclame