Een gewonde in het Zuiderpark na het optreden van de ME
NOS Voetbal

'Slag om het Zuiderpark' was keerpunt in strijd tegen voetbalvandalisme

1 maart 1987. Het is één van de dieptepunten uit de geschiedenis van het Nederlands voetbal. De wedstrijd FC Den Haag-Ajax verandert in een veldslag met rondvliegende brokken asfalt, een decor van een oorlogsfilm en een veelvoud aan gewonden.

Aanwezige toeschouwers vrezen dat het slecht zal aflopen. "Er gaan hier doden vallen, dat kan niet anders."

Sinds de jaren zeventig kampt Nederland met het steeds groter wordende probleem van voetbalvandalisme. Ajax en FC Den Haag zijn twee clubs die bekendstaan om hun fanatieke fans.

De inbreng van alcohol en drugs maakt dat fanatisme niet minder. Er heerst die dag een grimmige sfeer in het Zuiderpark. Nog voor de aftrap gaat het los, wanneer een Den Haag-supporter de overstap waagt naar het Ajax-vak.

Bekijk hieronder de aflevering van Andere Tijden in 2002: De slag om het Zuiderpark.

Andere Tijden: De slag om het Zuiderpark

Gehuld in een streepjestrui en met een felgroene pruik op zijn hoofd rent hij naar het vak met de achthonderd Ajacieden en steelt een Amsterdamse vlag, die aan het hek voor het vak is opgehangen. De Ajacieden zijn furieus.

Het blijkt de opmaat naar een middag vol ellende en slachtoffers. De wedstrijd wordt bij een 2-0 stand voor Ajax gestaakt. "Alle toeschouwers wordt vriendelijk verzocht om in alle rust het stadion te verlaten", klinkt het door de luidspeakers. De rust is dan ver te zoeken.

De ongeregeldheden in Den Haag in 1987 blijken achteraf het keerpunt in de strijd tegen het voetbalvandalisme in Nederland. Stadions worden verbeterd, er verschijnen stewards in de stadions. Er komt cameratoezicht en supportersgroepen worden beter gescheiden.

Johan Cruijff en André van der Louw starten campagne tegen voetbalvandalisme

Daarnaast komt er een landelijke campagne met de toenmalige Ajax-trainer Johan Cruijff in de hoofdrol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl