NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Campagneblog: Rutte vergelijkt referendum met spelshow

 • Partijen gebruiken steeds meer slimme advertenties
 • VVD-poster blijft op auto's plakken
 • Wil je de verkiezingsuitslag direct in je inbox krijgen? Meld je hier aan
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Morgenochtend is er weer een nieuw liveblog, elke dag tot en met de raadsverkiezingen op 21 maart.

 • Het zit erop voor Emil, 'ik ben een beetje hees'

  Emil van Oers leest de hele wet van voor tot achter door NOS

  Na 3 uur en 25 minuten zit het erop voor NOS'er Emil van Oers. Hij heeft de hele wettekst van voor tot achter voorgelezen in een liveuitzending van NOS op 3. Een enorme opgave, maar het viel hem mee, zegt hij. "Het was een bijzondere ervaring. Ik ben een beetje hees", geeft hij toe.

  Emil werd bij zijn urenlange voorleessessie geholpen door experts die antwoord gaven op vragen van kijkers. Zoals:

  Wat houdt deze wet voor mensen in die van het buitenland naar Nederland bellen?

  Sven Brinkhoff (Radboud): Op zich niets, tenzij je hierdoor een lopend AIVD-onderzoek 'binnenwandelt'.

  Wie controleert het vernietigd is?

  Ton Siedsma van Bits of Freedom: De CTIVD. Dat is de toezichthouder die naar het werk van de AIVD en MIVD kijkt.

  Klopt het dat de wet tegen de privacywetten in gaat, of mensenrechten?

  Eichelsheim (MIVD): bij het opstellen van de wet is rekening gehouden met de het Europese Verdrag voor de rechten van de mens.

  Mogen ze in de overzeese gebieden ook stemmen?

  Ton Siedsma van Bits of Freedom: Ja. Die wet geldt ook voor hen en zij mogen zich ook uitspreken over de wet.

  Dit zijn slechts korte samenvattingen van de antwoorden van de experts. Je kunt de hele sessie terugkijken via de pagina van NOS op 3.

  Heeft Emil zelf wat onthouden van alle juridische teksten die hij voorlas? "Nee, eigenlijk niet. Ik had me natuurlijk wel in de wet verdiept, maar op basis van het voorlezen, nee."

  Voor de journalist was de duiding van de experts en sporadische aflossing door weervrouw Willemijn Hoebert en presentatrice Annechien Steenhuizen een welkome afwisseling. "Ja, dat was fijn. Het was goed te doen en ik hoor in de reacties dat mensen er veel van op hebben gestoken. Ik zeg: volgende keer gaan we de voorwaarden van Apple voorlezen voor de grap."

 • Rutte over afschaffen referendum: spelshows zijn ook leuk

  Premier Rutte heeft bij EenVandaag vanavond de Inlichtingenwet verdedigd waar woensdag in het raadgevend referendum over wordt gestemd Rutte stelt dat de wet echt nodig is om Nederland in de toekomst veilig te houden en zegt dat veiligheidsdiensten voldoende worden gecontroleerd. "Die voorwaarden zijn zeer strikt en ook in de toekomst zal daar ook extra toezicht op zijn, om ervoor te zorgen dat het alleen kan met diensten kan die aan onze normen voldoen."

  Het is bekend dat Rutte een voorstander is van het afschaffen van het raadgevend referendum. "Mensen vinden het wel leuk, zo'n referendum", werpt journalist Marc Belinfante tegen. Rutte: "Spelshows op tv zijn ook leuk. Kantklossen is ook leuk."

  GroenLinks-leider Klaver wil dat de premier morgen bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer zich verantwoordt over zijn uitspraken. Jesse Klaver: "Deze uitspraken getuigen van minachting voor de kiezer. Het is twee dagen voor de verkiezingen, de premier zou juist mensen moeten aanmoedigen om te gaan stemmen."

 • Een nieuwe editie van het VerkiezingsVlog!

  VerkiezingsVlog nummer negen alweer, met: de domste flyerplek, een omhelzing voor Wilders en de nieuwe PvdA-rozentactiek.

 • GroenLinks en D66, kunnen die twee nog wel samen?

  Tijdens een verkiezingsbijeenkomst zondagavond zei GroenLinks-leider Klaver dat D66 in de praktijk 'een afwijking naar rechts' heeft. Hij wil in de gemeente 'linksom' gaan.

  D66-voorman Pechtold vindt die uitspraak 'bizar en onverstandig', zegt hij vandaag.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver versus Pechtold over 'links en rechts' in de gemeente
 • Almeerse partij royeert kandidaat

  De lokale politieke partij Wstav (dat staat voor: wij staan voor) uit Almere heeft de nummer twee op de lijst uit de partij gezet. Dat meldt Omroep Flevoland. Volgens de campagneleider zou de nummer twee, Glen Leeuwin, van plan zijn om de partij meteen na de verkiezingen te verlaten, om daarna verder te gaan als eenmansfractie. Daarop besloot de leiding om hem nu al te royeren.

  Leeuwin blijft wel op de lijst staan, omdat de kandidatenlijst al definitief zijn. Als hij genoeg stemmen krijgt, komt hij dus gewoon in de gemeenteraad, maar dan niet onder de noemer van Wstav.

 • Partijen gebruiken steeds meer slimme advertenties

  Het Forum voor Democratie toont advertenties aan mensen die de VVD hebben geliket. De ChristenUnie doet hetzelfde met mensen die interesse hebben in de Evangelische Omroep en D66 richt zich op mensen die via hun likes worden ingeschat als: geïnteresseerd in Europa.

  Partijen maken bij deze verkiezingen slim gebruik van de mogelijkheden om advertenties op Facebook te sturen naar een specifieke doelgroep.

 • 'Verruwing in de politiek komt steeds een stapje hoger te liggen'

  Het verhitte lijsttrekkersdebat in Rotterdam van gisteren houdt de gemoederen nog flink bezig. Kandidaten PVV en Denk vlogen elkaar in de haren en gebruikten vergelijkingen met de nazi's. Volgens historicus Piet de Rooy zijn dit soort uitspraken mede het gevolg van de versplintering in de politiek. Hij vat het kort samen: het midden implodeert en de vleugels worden sterker.

  Lees een analyse van de veranderende toon van het politieke debat: 'Verruwing in de politiek komt steeds een stapje hoger te liggen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Denk en PVV botsen tijdens debat in Rotterdam
 • Wethouder Zeewolde beveiligd

  De lijsttrekker van Leefbaar Zeewolde is de afgelopen tijd als wethouder belaagd en geïntimideerd, meldt Omroep Flevoland. Het gaat om Winnie Prins die als wethouder optreedt tegen permanente bewoning van recreatieparken. Een aantal inwoners is het daar niet mee eens en volgens de omroep laten de tegenstanders duidelijk van zich horen.

  Daardoor ontvangt de wethouder nu al anderhalve maand extra bescherming. "Dat betekent niet dat er 1 op 1 iemand met me meeloopt. Maar er wordt wel iets vaker langs mijn huis gereden", zegt ze tegen Omroep Flevoland.

 • De Inlichtingenwet, woord voor woord

  Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,
  Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
  Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten.

  Zo begint NOS'er Emil van Oers straks met het voorlezen van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zijn leesbeurt is live te volgen op Facebook en YouTube en duurt maar liefst 3,5 uur.

  Tijdens het voorlezen kunnen mensen aan experts vragen stellen over de wet, waar woensdag in een referendum over wordt gestemd. Vanaf 18.00 uur op de Facebookpagina en YouTube-kanaal van NOS op 3 en NPO Nieuws en NOS.nl

  Emil gaat straks urenlang de wettekst van de Inlichtingenwet voorlezen NOS
 • Folders VVD in Amsterdam blijven plakken op auto's

  Een folder-campagne van de VVD laat zijn sporen na in Amsterdam, letterlijk. Automobilisten klagen dat de flyer aan de voorruit blijft plakken. Tegen het Parool zegt een man dat zijn onlangs gekochte auto erdoor beschadigd is. "Mijn gloednieuwe auto is helemaal vernaggeld. Met kleur en al is de flyer in mijn voorruit gedrukt."

  De VVD heeft van zeker zeven mensen klachten ontvangen. Een bestuurslid van de partij denkt dat er mogelijk ondeugdelijk materiaal is gebruikt voor de folders en zegt dat de partij veroorzaakte schade gaat vergoeden.

  Overigens stak de VVD in de folders de draak met rivaal GroenLinks, door te stellen dat mensen eerst een uur moeten reizen naar hun auto als GroenLinks gekozen wordt. GroenLinks haastte zich te zeggen dat die bewering volgens de partij "lariekoek" is.

 • Piratenpartij wijst op gevaren openbare wifi, NS spreekt hack tegen

  De Piratenpartij uit Amsterdam zegt vanochtend een wifi-verbinding in de trein te hebben gemanipuleerd, waardoor mensen die wilden inloggen op het netwerk van NS konden terechtkomen op een pagina van de Piratenpartij. "U had verwacht met het netwerk van de NS verbonden te worden. 99% kans dat u de voorwaarden van het wifi-netwerk niet gelezen heeft. Waarom zou je de kleine lettertjes in de voorwaarden ook lezen."

  De partij wil met de actie waarschuwen voor de privacygevaren van openbare wifi-netwerken. "De NS kan het internetgedrag van reizigers die gebruikmaken van hun wifi-netwerk gebruiken en opslaan zonder dat mensen dit doorhebben", zegt kandidaat Matthijs Pontier op de website van de partij.

  Een woordvoerder van de NS zegt dat beveiligingsexperts concluderen dat hun netwerk niet is gehackt. Het is aannemelijker dat de partij een eigen netwerk heeft opgezet, en daar screenshots van heeft gemaakt, zegt de NS. Volgens de woordvoerder heeft geen enkele reiziger geklaagd over de 'Piraten-verbinding' en de NS betwijfelt ten zeerste of het bericht van de Piratenpartij waar is.

  Het bericht dat de reizigers volgens de Piratenpartij te zien kregen Piratenpartij
 • Jas van CDA op Marktplaats

  CDA-campagnejas en sjaal te koop Marktplaats

  Te koop: een CDA-campagnejas (parka) en sjaal, gebruikt met name in 2014. Lusje om de jas op te hangen is kapot.

  Een CDA'er uit Dedemsvaart (Overijssel) heeft uit protest zijn partij-jas op Marktplaats gezet, omdat hij zich niet langer kan vinden in de koers van de landelijke partijleider. "Buma zit naar mijn indruk niet in de politiek voor de CDA-leden, hij zit er voor zichzelf", schrijft hij in de advertentie op Marktplaats.

  Bij de regionale omroep RTV Oost heeft de CDA'er tekst en uitleg gegeven. ""Buma maakt van christen democratisch, conservatief democratisch. Daar voel ik mij niet bij thuis." Of de afkeer tegen Buma zo groot is, dat hij op een andere partij gaat stemmen, weet hij nog niet.

 • De campagne op sociale media

  NOS

  De campagne is in volle gang. De partijen zijn anno 2018 volop actief op sociale media, en de grote landelijke spelers hebben daar natuurlijk veel ervaring mee. We hebben uitgezocht welke partijen het meest actief zijn (dat blijken GroenLinks, VVD en PvdA) en waar ze het over hebben.

  Wat inhoudelijk onmiddellijk opvalt: de acht partijen die zijn onderzocht, hebben heb praktisch nooit over integratie, asielzoekers en de islam. Waar het wel veel over gaat: het klimaat, de woningmarkt, veiligheid en het onderwijs.

 • PVV in Dordrecht kiest gematigde toon

  "Of ik wel bij de goede partij zit? Ja hoor, wij willen niemand uitsluiten, maar juist het integratiedebat voeren", zegt de Dordtse PVV-lijsttrekker Dan van Leeuwen tegen RTV Rijnmond. De lokale afdeling van de PVV is in Dordrecht niet voor het sluiten van moskeeën en Van Leeuwen gaat ook niet fel te keer tegen de islam. "Wij kiezen hier in Dordrecht voor een constructieve stijl en een opbouwende manier."

  Integratie is de oplossing, zegt hij. Het is hem ook opgevallen dat zijn partij op andere plekken een veel hardere toon aanslaat. "Ik zag een stuk van het Rotterdamse lijsttrekkersdebat. Veel partijen, heel fel tegenover elkaar. Erg verdeeld. Dat wordt spannend als ze moeten formeren straks."

  Lees de rest van het interview bij RTV Rijnmond: Dordtse PVV wil moskeeën niet sluiten

  Den Haag

  Ook de PVV in Den Haag is niet van plan om alle moskeeën te sluiten. In het partijprogramma van de partij staat dat "alle bestaande moskeeën moeten worden gesloten", maar lijsttrekker Karen Gerbrands zegt tegen Omroep West dat het plan niet uitvoerbaar is. "Daar hebben we nu de wettelijke mogelijkheden niet voor. Dat weten wij ook wel. Maar wij vinden wel dat als een moskee ruimte biedt aan haatimams of andere sprekers die haat zaaien of anti-Westerse preken houden, dat het dan wel een reden moet kunnen zijn om een moskee te sluiten."