liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog: schoppende lijsttrekker 'uiteraard niet trots'

 • Politieke kopstukken over wat ze belangrijk vinden bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart
 • De PVV in Venlo is belaagd door een aantal jongeren en zegt af voor een debat
 • Wil je de verkiezingsuitslag direct in je inbox krijgen? Meld je hier aan
liveblog gesloten

Einde liveblog

Morgenochtend is er weer een nieuw liveblog, elke dag tot en met de raadsverkiezingen op 21 maart.

'Ik heb nooit geprobeerd viral te gaan'

Het was geen fijne campagnedag voor lijsttrekker Paul Hijink van de partij Kansrijk Winterswijk. Hij kreeg een black-out tijdens een politieke bijeenkomst en trapte vervolgens tegen zijn stoel. De video is op Dumpert ruim een kwart miljoen keer bekeken. "Ik moest op het laatste moment invallen, compleet onvoorbereid", zegt hij nu.

'Daar ben je niet trots op'

'Wat doen al die landelijke kopstukken hier?'

In heel Nederland gingen lokale en landelijke partijen vandaag de straat op om stemmen te winnen. Het werd op Twitter gekscherend ook wel super saturday genoemd.

Super saturday: zo zag deze campagnedag eruit

Marijnissen: wij willen graag meebesturen

SP-partijleider Marijnissen heeft geen exact aantal raadszetels waar de partij voor 21 maart op mikt. "Dat is aan de kiezer. Maar we willen wel op zo veel mogelijk plekken het verschil maken." Vooral op de thema's zorg, wonen en veiligheid.

De SP heeft geen 'numeriek doel' voor ogen

Rutte: contact tussen lokaal en Den Haag belangrijk

VVD-leider Mark Rutte heeft naar eigen zeggen twee redenen dat hij vandaag campagne voerde in Amsterdam. "In de eerste plaats is het leuk om te kijken hoe mijn collega's het hier doen. Maar ook om te kijken hoe het Binnenhof en Amsterdam elkaar kunnen helpen." Rutte heeft het idee dat zijn partij een stuk populairder is dan tijdens de vorige raadsverkiezingen.

Rutte: mensen kijken positiever naar de VVD dan vier jaar geleden

Baudet: stem lokaal om kabinet af te straffen

Het Forum voor Democratie doet alleen in Amsterdam mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Leider Thierry Baudet heeft een advies voor zijn aanhangers die niet in de hoofdstad wonen: "Mensen moeten op lokale partijen stemmen, dat is de beste manier om het kabinet af te straffen."

Baudet roept op om lokaal te stemmen

SP vs. VDG: de strijd om Oss

De lokale partij Voor De Gemeenschap (VDG) is in Oss de grootste met 11 zetels. De SP is de tweede partij en wil het het voormalige SP-bolwerk terugwinnen. Het is nu de vraag: gaat Oss voor landelijk of lokaal?

Lokaal of landelijk? Strijd in Oss gaat tussen SP en VDG

Partij in Den Bosch deelt geld uit

Lokale partij Buitengewoon Ongewoon heeft voor morgen een opmerkelijke campagne-actie gepland. Volgens Omroep Brabant deelt de partij morgen geld uit aan passanten. Het zou gaan om vijftig briefjes van vijf euro, elk vastgebonden aan een folder. Als symbool dat de partij een verrijking is voor de stad.

PVV Venlo legt campagne stil

De PVV in Venlo is tijdens het flyeren lastiggevallen door een groep jongeren. Volgens de politie is er onder meer een blikje naar hen gegooid. Als gevolg heeft de lokale partij afgezegd voor een radiodebat vandaag bij Omroep Venlo. Volgens Dagblad De Limburger zijn de vier PVV'ers van afstand uitgescholden. De campagne is tijdelijk stilgelegd, meldt de krant.

Helpt Buma's aanwezigheid in Gouda?

Het CDA moet volgens Buma de grootste landelijke partij op lokaal niveau blijven. En dat zit er wat hem betreft ook in, zei de fractievoorzitter in Gouda. Hij kreeg ook de vraag of zijn aanwezigheid helpt. "Nou ik ben gevraagd, dus ik hoop dat Gouda de inschatting heeft dat het helpt."

Buma: het zit erin dat het CDA de grootste blijft

Foldertje?

Flyers uitdelen en praten met voorbijgangers, daar draait het vandaag om voor zowel de lokale als de landelijke politieke kopstukken. Ollongren (minister van Binnenlandse Zaken) probeert mensen op de Markt in Gouda te overtuigen op D66 te stemmen. FvD-leider Baudet is op campagne in Amsterdam. Hij probeert langs het fietspad stemmen voor zich te winnen. Richard de Mos van Groep de Mos deelt folders uit in Scheveningen, maar heeft tussendoor ook tijd voor haringhappen.

 • ANP
  Baudet spreekt fietsers in Amsterdam aan
 • ANP
  Ollongren in Gouda
 • ANP
  De Mos eet een hapje in Scheveningen

Kuzu: wij kunnen verrassen in Rotterdam

Tunahan Kuzu van Denk mikt hoog in Rotterdam. De partij heeft als ambitie de grootste te worden. "Als we heel veel Rotterdammers naar de stembus weten te lokken dan zouden we best eens kunnen verrassen in deze stad."

Kuzu: acht à negen zetels in Rotterdam is een mooie ambitie

Opnieuw pech...

Het zit GroenLinks in Deventer niet mee. Eerder deze maand twitterde fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen dat de GL-poster ontbrak op een verkiezingsbillboard. Een paar dagen later bleek dat de poster was blijven liggen in het stadhuis. Hij werd alsnog opgehangen, maar nu blijkt de poster alweer verdwenen.

Woningnood, ook op Terschelling

Nederlanders vinden het woningaanbod de belangrijkste kwestie die door hun gemeente moet worden aangepakt, blijkt uit publieksonderzoek. Woningnood is niet alleen in de Randstad een probleem. De 22-jarige Raoul moet op Terschelling zo'n zes jaar wachten op een woning. Hij hoopt dat de gemeenteraadsverkiezingen een verschil maken.

'Je kan niet elke dag op en neer'

Segers: het is spannend

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers proeft op campagne in Urk veel steun. "Ik hoor dat Carola Schouten, onze minister voor Landbouw en Visserij, hier op handen wordt gedragen." Segers vindt de gemeenteraadsverkiezingen extra spannend, omdat zijn partij nu in het kabinet zit.

'Ik merk heel veel waardering'

'Marktverkoper' Rutte en Baudet met muts

Mark Rutte (VVD) verkocht vanmiddag olijven op de Albert Cuyp. Verderop in Amsterdam kwam politiek verslaggever Michiel Breedveld ook Thierry Baudet en Theo Hiddema tegen. Zo te zien was de FvD-leider goed gekleed op het koude weer.

Asscher: het wordt beter dan vorig jaar

Lodewijk Asscher voert campagne in Almere en is naar eigen stiekem optimistisch over de kansen van de PvdA. "Je merkt hier op straat dat mensen in hun reacties eigenlijk aardig zijn. Ik weet bijna honderd procent zeker dat het beter wordt dan een jaar geleden", verwijst Asscher naar de nederlaag van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Asscher is stiekem best optimistisch

Wilders over 'enorme stap voor de PVV'

Geert Wilders werd in Spijkenisse gevraagd wanneer de gemeenteraadsverkiezingen voor hem geslaagd zijn. De PVV-leider wil het liefst in elk van de dertig gemeenten waar de partij meedoet zetels halen. "Het zal bij de ene gemeente wat meer zijn dan bij de andere." Wilders noemt het meedoen in dertig gemeenten, in plaats van twee bij de vorige raadsverkiezingen, een enorme stap.

Wilders: ik hoop dat andere partijen ons laten meebesturen

Verkiezingsmarkt-timelapse

In Gouda voert niet alleen het CDA met Sybrand Buma en Hugo de Jonge campagne. Alle partijen zijn vertegenwoordigd op de verkiezingsmarkt, is te zien in deze timelapse.

Pechtold over spannende verkiezingsstrijd

In veel gemeenten is D66 verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Op campagne in Utrecht kreeg D66-leider Pechtold de vraag of hij van slag raakt als zijn partij komende woensdag veel zou verliezen.

Pechtold: ik zou wel moeten wennen om het ietsje minder te doen

'Super saturday' komt op gang

Inmiddels zijn zo'n beetje alle landelijke kopstukken op pad om stemmen te winnen tijdens 'super saturday', de laatste zaterdag voor de verkiezingen.

Rutte bij Teeven in de bus

Fred Teeven achter het stuur van de touringcar met premier Rutte

Premier Rutte kreeg op campagne in Amstelveen een lift van partijgenoot en oud-staatssecretaris Fred Teeven, tegenwoordig buschauffeur. Vanmiddag is Rutte in Amsterdam.

Plannen Perkpolder verdelen Hulst

Elke gemeente heeft wel eens mee te maken met grootse projecten waar iedereen een mening over heeft, en waar voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar staan. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kun je als kiezer bepalen welke kant het opgaat. In de gemeente Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen, is er zo'n project dat miljoenen kost: Project Perkpolder.

De polder bij Perkpolder die volgens plannen wordt opgehoogd

Selfies met Wilders

Geert Wilders was vanochtend in Spijkenisse. De PVV-leider deelde folders uit op de markt, maakte een wandeling en poseerde voor selfies met het publiek.

 • NOS / Robert Bas
 • NOS / Robert Bas

Linksaf of vooruit?

Humor aan een lantaarnpaal in de Noord-Hollandse gemeente Waterland.

Lijsttrekker trapt tegen stoel na black-out

Een pijnlijk moment voor de lijsttrekker van Kansrijk Winterswijk. Tijdens een politieke bijeenkomst in de gemeente kreeg hij een black-out. In een video van Regio Internet TV Winterswijk-Aalten die op de website Dumpert is gezet, is te zien hoe Paul Hijink wil vertellen waarom hij de partij heeft opgericht. Maar na de eerste zin is hij zijn tekst al kwijt. Uit frustratie trapt hij daarna hard tegen zijn stoel. Het filmpje is in een paar uur tijd meer dan 130.000 keer bekeken.

Asscher in Almere

Ook Lodewijk Asscher heeft een vol programma vandaag. In Almere bezocht de PvdA-leider vanochtend een jongerenorganisatie. Vanmiddag is hij Utrecht, o.a. voor het radioprogramma Spijkers met Koppen.

'Leugen in Kieskompas'

Vier lijsttrekkers in Amsterdam hebben een brief gestuurd naar het bedrijf achter stemhulp Kieskompas. De lijstaanvoerders van PvdA, GroenLinks, SP en VVD maken bezwaar tegen een standpunt van D66 dat niet zou kloppen, meldt AT5.

Een van de dertig stellingen van het Amsterdamse Kieskompas luidt: 'Er moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd in Amsterdam'. D66 geeft aan dat de partij het daarmee eens is, maar de leiders van PvdA, GroenLinks, SP en VVD vinden dat een leugen. 'De positionering van D66 verwondert ons vooral omdat D66 in haar handelen in de gemeenteraad de afgelopen jaren het tegenovergestelde heeft laten zien. Net als in hun verkiezingsprogramma en in uitspraken gedaan in verkiezingsdebatten', schrijven de vier lijsttrekkers.

Folders uitdelen bij -2

Dat het door de krachtige noordoostenwind bitterkoud is, merken ook de politici op campagne. Henk Krol is voor 50PLUS aan het flyeren in Breda.

Debatteren in Zuidplas

In het hele land zijn er vandaag campagne-activiteiten en verkiezingsdebatten, ook in kleine gemeenten zoals het Zuid-Hollandse Zuidplas.

Moskeevoorzitter: negeer fatwa's stemverbod

Moslims moeten zich niets aantrekken van fatwa's over een stemverbod op internet, zegt Mounir Kasmi, voorzitter van de moskee in Panningen. Volgens Kasmi worden die fatwa's deze dagen vooral op social media veel verspreid. "Daar moeten moslims zich niks van aantrekken", zo zegt Mounir in L1-programma Avondgasten. "Het speelt nu heel veel op social media. Ik zie het de laatste jaren steeds meer rondgaan, en vooral nu de verkiezingen eraan komen. Maar stemmen is ook in het belang van moslims. Die maken ook deel uit van de gemeenschap."

Spannend in Amsterdam

Het wordt spannend in Amsterdam volgens een peiling van OIS, meldt AT5. GroenLinks, dat nu 6 zetels heeft, komt daarin uit op 9 zetels. D66, nu de grootste met 14 leden in de raad, zou op 8 zetels uitkomen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver is vandaag in Den Haag. Daar gaf hij het plaatselijke campagneteam een peptalk en vertelde hij wanneer de verkiezingen wat hem betreft geslaagd zijn.

Klaver wil deze verkiezingen net zo succesvol zijn als vorig jaar

Wilders, maar dan anders

Venlonaren kunnen woensdag op Wilders stemmen, alleen niet bij de PVV. Met de slogan 'Wilders...maar dan anders' voert Hay Wilders campagne voor de lokale CDA-afdeling. Ondanks zijn negende plek op de lijst hoopt de kandidaat uit Blerick op een raadszetel. Daarvoor rekent hij niet te veel op verwarring met zijn naamgenoot, en ook niet op zijn bekendheid als artiest bij een vermaard carnavalstrio. "Ik wil gekozen worden voor mijn standpunten", vertelde hij 1Limburg eerder deze maand. Ondanks de bekende achternaam is Hay overigens geen familie van Geert Wilders, die ook uit Venlo komt. "Toevallig hebben we een paar maanden geleden de familiegeschiedenis uitgeplozen. Als we al een gemeenschappelijke voorouder hebben, is die van vóór 1820."

Naast het nieuws

Grote verkiezingsadvertenties van D66 in de landelijke kranten vandaag. Alleen weet je als campagneteam nooit naast welk nieuws je advertentie terechtkomt.

Laatste keer voor Haaren

In de Brabantse gemeente Haaren is het misschien de laatste keer dat de bewoners voor de eigen gemeenteraad kunnen stemmen. De gemeente houdt in de komende raadsperiode op te bestaan. Hoogstwaarschijnlijk worden de vier dorpen van de gemeente verdeeld over de omliggende gemeenten, tot groot verdriet van sommige bewoners. Omroep Brabant reed bij ze langs met 'het Brabants Stembuske'.

VVD de grootste?

De landelijke VVD heeft in bepaalde buurten folders verspreid waarop staat 'De afgelopen verkiezingen werd de VVD de grootste partij in uw buurt'. Dat gebeurde ook in enkele straten in Utrecht, maar sommige bewoners hebben daar vraagtekens bij. Ze kregen de folder onder meer in Tuindorp in de bus, een wijk in Noordoost-Utrecht. Uit de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 blijkt echter dat er geen enkel stembureau in Noordoost was waar de VVD de grootste was. Op De Utrechtse Internet Courant (DUIC) noemt een bewoner de bewering "aantoonbaar pertinent onjuist".

Volgens de plaatselijke VVD-lijsttrekker Gilissen klopt de bewering wel omdat de partij een andere definitie van buurt heeft aangehouden. "De flyers zijn verstuurd naar adressen waarbij volgens analyses van de landelijke VVD, die over meerdere jaren gaan, de kans groot is dat ze VVD hebben gestemd. Dit gaat nog een laag dieper dan op stemlokaalniveau. Met 'in de buurt' wordt verwezen naar de directe omgeving van de adressen waar de flyer is bezorgd, het gaat dan om bijvoorbeeld dezelfde straat of de aangrenzende woningen."

Wat doen gemeenten met de toeristenbelasting?

De toeristenbelasting is voor veel gemeenten een populair middel om de financiën op orde te krijgen. Haarlemmermeer, waarin ook Schiphol ligt, spant de kroon met 6 procent. Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zitten allemaal rond de 5 procent. Amsterdam wil daarbovenop nog 8 euro per nacht heffen op passagiers van aanmerende cruiseschepen. Maar ook steeds meer kleine gemeenten rekenen toeristenbelasting. Wat gebeurt er met dat geld?

Gemeentetaks tijdens verkiezingstijd

Ons stemt ons

Nog een opmerkelijke verkiezingsposter, die Quotenet in de mailbox kreeg. Kandidaten van de VVD Utrecht poseren erop als corpsleden in het pand van het Utrechtsch Studenten Corps. Erboven staat. 'Omdat die anderen te knorrig zijn voor het bestuur'. Een knor is in studentenjargon de term voor een niet-corpslid.

Volgens lijsttrekker Dimitri Gilissen van de plaatselijke fractie gaat het om een "zeer vroege conceptversie die niet gepubliceerd gaat worden", bericht Quotenet. De afbeelding was waarschijnlijk bedoeld voor een studentenblad. De rector van het Utrechtsch Studenten Corps reageert enigszins verbaasd. "Het verhaal is dat de VVD een advertentie heeft gekocht in ons blad Vox en ik weet dat er foto's buiten voor ons pand zijn genomen. Dat deze VVD'ers ook bij ons binnen zijn geweest wist ik niet." De rector is niet zo blij met de actie. "Deze poster vind ik eigenlijk niet echt passen bij zowel de VVD als het corps."

Omstreden verkiezingsposter

De Amsterdamse fractie van de Piratenpartij voert een opmerkelijke campagne. Door de stad zijn honderden posters opgehangen waarop lijsttrekker Jelle de Graaf naakt staat afgebeeld. Hij houdt een bordje met de tekst 'Niets te verbergen' vast.

De partij krijgt uiteenlopende reacties op de poster, vertelt een woordvoerder aan AT5. "Het blijkt dat we ook nog wel een aantal preutse mensen in de stad hebben wonen. Sommigen vergelijken het met de naaktpostercampagne van de PSP uit 1971, dat is een compliment. In Nieuw-West heeft DENK posters over onze poster geplakt."

Landelijke kopstukken het land in

De leiders van de landelijke partijen zijn vandaag in het hele land te vinden. Premier Rutte is voor de VVD vanochtend in Amstelveen (samen met oud-staatssecretaris Fred Teeven). Later gaat hij naar Amsterdam, PvdA-leider Asscher in Almere en Utrecht, PVV-leider Wilders gaat naar Spijkenisse en D66 is vandaag prominent in Utrecht en Wageningen te vinden.

Sybrand Buma reist voor het CDA af naar Gouda, Jesse Klaver (GroenLinks) houdt het bij Den Haag, Thierry Baudet (FvD) gaat met de campagnebus Amsterdam in, ChristenUnie-leider Segers bezoekt Genemuiden en Urk en de politiek leider van DENK, Tunahan Kuzu, is in Rotterdam.

Van Nieuwenhuizen over milieuzones

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) waarschuwt gemeenten in een interview in de Telegraaf dat ze van hun strijd tegen de automobilist geen wedstrijd moeten maken. Volgens de minister is er in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een wedloop ontstaan tussen gemeenten om vervuilers zo streng mogelijk aan te pakken. Er ontstaat een wirwar van allerlei typen milieuzones.

Waar gaat de gemeente over?

Waar gaat de gemeente over?