Hoe stemde jouw buurt? Bekijk hier de kaart

time icon Aangepast

Voor de NOS verzamelde de Politieke Academie de afgelopen weken de verkiezingsuitslagen van alle 9357 stembureaus in alle 388 gemeenten. Bekijk hieronder de verkiezingsuitslag van het stembureau bij jou in de buurt.

Klik linksboven eerst op de juiste provincie, en zoom vervolgens in op de kaart om het stembureau bij jou in de buurt te zien.

Bron en copyright: Stichting Politieke Academie. Joost Smits en Frank van Dalen

Op onderstaande kaart is goed te zien hoe groot de verkiezingsnederlaag was voor de PvdA. De partij domineert bijna nergens meer. De PvdA won op slechts 8 stemlocaties, nog minder dan Artikel 1 die op 10 plekken de grootste was - allemaal stembureaus in Amsterdam Zuidoost.

De achterban van Denk bevindt zich bijna volledig in grote steden in de Randstad. Denk heeft maar drie zetels in de Tweede Kamer, maar was op 191 verschillende stemlocaties de grootste partij. 50Plus en de Partij voor de Dieren, met meer zetels in de Tweede Kamer, waren nergens de grootste.

Terwijl GroenLinks en D66 het goed doen in de grote steden, is het CDA opvallend vaak de grootste in Overijssel, Friesland en Oost-Brabant. Bekijk op de kaart hieronder op welke locaties de partijen de grootste waren.

Waarom is er nu pas een overzicht per stembureau?

Bij vorige verkiezingen werd de verkiezingsuitslag per stembureau door gemeenten digitaal naar de Kiesraad verstuurd. Doordat digitaal tellen niet was toegestaan deze verkiezingen, hebben de meeste gemeenten die uitslag niet verstuurd.  De Politieke Academie, een stichting die campagneadvies geeft aan partijen, heeft de afgelopen twee weken tientallen uitzendkrachten ingehuurd om alle processen-verbaal bij alle gemeentes in te zien. Op die manier hebben zij wel een landelijk overzicht gecreëerd.

Op sommige locaties bevonden zich twee stembureaus in hetzelfde gebouw.  Op de kaart en voor de berekening voor het aantal keren dat partijen gewonnen hebben, hebben we de uitslagen van die stembureaus bij elkaar opgeteld. Op de kaart staan dus alle stemlocaties, en niet alle stembureaus.

STER Reclame