Baudet eerder tijdens campagne voeren
NOS NieuwsAangepast

FvD roept mensen op om in Amsterdam 'verkiezingswaarnemer' te worden

Forum voor Democratie (FvD) roept leden op om zich op te geven als 'verkiezingswaarnemer' in Amsterdamse stemlokalen. Volgens partijleider Thierry Baudet is er "geen enkele garantie" dat het het tellen van de stemmen eerlijk gebeurt.

"Alle stemmen worden op een grote hoop gegooid", stelt partijleider Thierry Baudet in een filmpje. "Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Zomaar mensen die zich hebben aangemeld via de gemeente om dit te doen."

Daarom wil de partij dat leden in Amsterdam verkiezingswaarnemer worden en 's avonds naar stembureaus gaan. "Dan kun je erop toezien dat ook echt elke stem telt."

Iedere kiesgerechtigde kan aanwezig zijn bij het tellen van stemmen, mits hij of zij de orde niet verstoort. Gebeurt dit wel, dan kan de voorzitter van een stemlokaal besluiten de zitting te schorsen.

Op zijn wenken bediend

"Baudet wordt op zijn wenken bediend", zei minister Ollongren tijdens een persconferentie. "Ik heb vorige week al in een debat gezegd dat het tellen van de stemmen openbaar gebeurt." Volgens Ollongren mogen alle mensen die gestemd hebben, erop vertrouwen dat hun stem wordt geteld en dat dat "eerlijk en netjes" gebeurt.

"Natuurlijk blijft het mensenwerk en kan een foutje gebeuren, maar dan worden de stemmen gewoon opnieuw geteld", zei de minister.

De voorzitters van stembureaus en twee tot zes leden per lokaal leiden de telling van de stemmen. Zij zijn getraind en kunnen er een vrijwilligersvergoeding voor ontvangen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de stemming en houden er toezicht op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl