Marijnissen als hologram ANP

Het referendum op 21 maart gaat niet alleen over ruimere bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, maar ook over het voortbestaan van het referendum. Dat heeft SP-leider Marijnissen gezegd bij de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

"We mogen niet accepteren dat een democratisch recht wordt afgepakt. Helemaal niet zonder dat mensen zich erover uit hebben gesproken", zei Marijnissen. "Stem tegen de sleepwet, en daarmee ook vóór het referendum."

De coalitiepartijen willen het raadgevend referendum afschaffen zonder daar een referendum over te houden. Volgens Marijnissen hebben ze daarmee het referendum van 21 maart gemaakt tot een volkspeiling over onze democratie.

"We laten ons het referendum niet afpakken. Mark Rutte wil u wel afluisteren, maar u mag niks zeggen." Morgen wordt er in de Tweede Kamer verder gedebatteerd over het afschaffen van het referendum.

Op vier plekken tegelijk

De SP trapte de campagne op een bijzondere manier af. Marijnissen sprak als hologram zowel in Haarlem, als in Breda, Nijmegen en Zwolle. Zo wil de partij benadrukken dat ze in de campagne altijd in de buurt is.

Marijnissen als hologram

Bernie Sanders

Ze is pas twee maanden leider van de SP. In haar speech zei ze geïnspireerd te zijn door Bernie Sanders, de Amerikaanse senator die het in de voorverkiezingen tevergeefs opnam tegen Hillary Clinton.

"Een socialist, die er in het meest kapitalistische land ter wereld in slaagt om een beweging op te bouwen die dwars tegen de gevestigde orde in gaat. En die jong en oud inspireert dat een andere wereld mogelijk is."

Marijnissen schreef het voorwoord voor de Nederlandse vertaling van een boek van Sanders. SP-leden konden het vanavond voor de helft van de prijs kopen.

Tweeduizend agenten erbij

De SP wil dat er fors geïnvesteerd wordt in veiligheid, zodat mensen erop kunnen rekenen dat de politie er is als dat nodig is. Marijnissen deed een oproep aan het kabinet om te stoppen met het sluiten van politiebureaus in de wijken. Ook moeten er direct tweeduizend agenten bij komen.

Dat kost ongeveer een half miljard euro, geld dat wat Marijnissen betreft betaald kan worden door de dividendbelasting voor multinationals gewoon in stand te houden.

STER reclame