liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Regeringspartijen verdeeld over faillissement ROC Leiden

Regeringspartij VVD is niet van plan om het noodlijdende ROC Leiden te redden. De mbo-school met 9000 leerlingen zit in financiële problemen, mede omdat de bestuurders het een goed idee vonden om twee extreem dure schoolgebouwen neer te zetten.

Minister Bussemaker van de PvdA wil juist niet dat de school failliet gaat. Ze heeft 40 miljoen euro over om de mbo-instelling te helpen. Ze stelt dat die oplossing goedkoper is dan een faillissement of fusie. CDA en D66 scharen zich achter de VVD.

Twitter laat video's in tijdlijn automatisch afspelen

Twitter gaat bewegend beeld vanaf vandaag automatisch afspelen. Dan hebben we het over video’s die direct op Twitter worden geplaatst, GIF'jes (bewegende foto's) en video’s van Twitters andere platform Vine. De functie werkt al op web en iPhones, de Android-versie volgt later.

Twitter hoopt dat gebruikers vaker op media klikken en dat de advertentie-inkomsten hierdoor stijgen. Om geluid te krijgen moet je nog wel even op de video klikken. Twitter laat weten dat gebruikers de functie handmatig kunnen uitschakelen.

VS en NAVO maken zich zorgen over 'oorlogsretoriek' Poetin

President Poetin kondigt de extra nucleaire wapens aan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry is bezorgd over de uitbreiding van het aantal Russische kernwapens. President Poetin zei vandaag dat zijn land nog dit jaar meer dan veertig nieuwe langeafstandsraketten krijgt. "Niemand kan een dergelijke boodschap van de leider van een machtig land horen en niet bezorgd zijn over de gevolgen", zei Kerry.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg beschuldigde Poetin van het dreigen met een nucleaire oorlog. "Het is destabiliserend en gevaarlijk."

Japan laat tram rijden om bom op Hiroshima te herdenken

Op 6 augustus is het precies 70 jaar geleden dat Amerika een atoombom gooide op Hiroshima. Om die dag te herdenken, laat Japan een tram uit die tijd weer als vanouds door de straten rijden. Het voertuig is gerepareerd en heeft een nieuw likje verf gekregen.

In de tram worden tot eind augustus video’s afgespeeld van mensen die de atoomboom in 1945 hebben overleefd. 90 procent van de trams in Hiroshima werd door de bom beschadigd of vernietigd.

Indringer Witte Huis krijgt celstraf van 17 maanden

De man die in september vorig jaar het Witte Huis binnendrong, is tot zeventien maanden cel veroordeeld. De 43-jarige veteraan zit al negen maanden vast. Omar Gonzalez klom op 19 september over het hek rond de ambtswoning van de Amerikaanse president. Hij sprintte het gazon over en liep via de voordeur naar binnen.

Uiteindelijk werd hij op de eerste verdieping opgepakt door een beveiliger wiens dienst er eigenlijk al op zat. Mede door dit incident werd het hoofd van de presidentiële beveiliging ontslagen.

Extra geld voor zorg vrouwen

Minister Schippers trekt extra geld uit om de gezondheidszorg voor vrouwen op een hoger niveau te krijgen. Vanochtend bleek dat artsen vaak te weinig kennis hebben van het vrouwelijk lichaam. Dat leidt tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet werken en hogere kosten. Naast de extra financiën moet er ook meer aandacht voor komen in de opleidingen, zegt Schippers.

Herbegrafenis bootvluchteling door Duitse kunstenaars

In Berlijn was vandaag een herbegrafenis voor een bootvluchteling. De kunstenaarsgroep Zentrum für politische Schönheit heeft naar eigen zeggen het lichaam van een Syrische vluchteling op Sicilië opgegraven en vandaag op een islamitische begraafplaats in Berlijn opnieuw begraven. Een imam begeleidde de dienst.

Een iman zingt een vers uit de Soera

De vrouw is volgens de kunstenaars de eerste van tien verdronken vluchtelingen die zij naar Duitsland hebben gebracht. Zondag willen zij de andere slachtoffers voor het kantoor van bondskanselier Merkel begraven. Waarom ze dit doen? Een van de kunstenaars, Ruch: "De Duitse regering wil dat de doden onzichtbaar blijven. Maar dat pikken we niet. We brengen ze naar het centrum van de macht, in Berlijn." Het filmpje wat ze hebben gemaakt, illustreert dit.

Man overlijdt na drinken afwasmiddel na fout ober

Een 50-jarige Spanjaard is zondagavond om het leven gekomen door een foutje van de ober. De man vroeg in het café om een glas witte wijn, maar kreeg op de een of andere manier afwasmiddel geserveerd. Hij dronk van het middel, met verstrekkende gevolgen. De man overleed later in het ziekenhuis.

Het afwasmiddel werd bewaard in een lege wijnfles. Volgens een Spaans medium had een medewerker die fles weer in de koelkast gezet. De eigenaar is opgepakt en de politie doet onderzoek.

Marechaussee controleert extra op vluchtelingen

Vanaf vandaag controleert de marechaussee extra op vluchtelingen. Het kabinet wil zo voorkomen dat vluchtelingen zich in vrachtwagens verstoppen om de overtocht naar Engeland te maken. Er worden meer controles gehouden bij de grens, in de havens, op stations en op parkeerplaatsen.

In de Tweede Kamer groeien de zorgen over de Nederlandse transportsector. Chauffeurs die in de haven van Hoek van Holland wachten op de boot naar Harwich en Hull zien vluchtelingen in het ruim kruipen en kunnen er weinig aan doen.

Vervalsers melkpoederetiketten opgepakt

De politie heeft twee mensen aangehouden die de etiketten van babymelkpoeder zouden hebben vervalst. Volgens een woordvoerder van de landelijke eenheid wordt nog onderzocht hoe de vervalsers te werk gingen. "Dat kan gaan om gestolen pakken die zijn verhandeld, maar het kan ook om gekochte pakken zijn die opnieuw geëtiketteerd zijn."

Gisteren waarschuwde voedingsmiddelenconcern Nutricia dat er mogelijk koemelk zit in dieetvoeding voor baby's met een koemelk-allergie door een vervalsing van etiketten.

De melkpoederblikken van Nutrilon Pepti 1 en Pepti 2

Enorme aswolken over Indonesisch eiland

De vulkaan Sinabung op het Indonesische eiland Sumatra is opnieuw uitgebarsten. Duizenden omwonenden zijn geëvacueerd naar vijftien opvangtehuizen. Zo'n 200 omwonende weigeren hun huis te verlaten, bijvoorbeeld dat ze hun plantages niet alleen willen laten.

Vandaag kwamen er zo'n 48 lawines van hete as van de berg. De rook en as reiken tot zo'n twee kilometer in de lucht en zijn in de wijde omtrek te zien. De verwachting is dat een grote uitbarsting nog gaat komen.

Kijkend naar de aswolken van de vulkaan

'Vreemdelingen te makkelijk in detentie'

Vreemdelingen worden nog te vaak en te makkelijk vastgezet in detentiecentra. Dat zegt Amnesty International naar aanleiding van de zelfdoding van een 28-jarige asielzoeker uit Zuid-Afrika in het Detentiecentrum Rotterdam. Hij pleegde gisteren zelfmoord, waarschijnlijk door ophanging. De man zat nog maar kort vast in afwachting van zijn uitzetting naar Frankrijk.

Jaarlijks worden ongeveer 2800 mensen gedetineerd omdat de Nederlandse regering ze wil uitzetten. Sommige vreemdelingen zitten langer dan zes maanden vast voor ze uitgezet kunnen worden of ze in Nederland weer op straat worden gezet, zegt Amnesty.

Inspectie wil dat ROC Leiden vijf opleidingen sluit

Vijf opleidingen van het ROC Leiden moeten van de Onderwijsinspectie op korte termijn sluiten. Het gaat om opleidingen tot verkoopmedewerker, autotechnicus en manager of coördinator sport en bewegen. De inspectie vond problemen met de examens.

Ongeveer 700 leerlingen moeten nu verkassen. Volgens de inspectie nemen vier opleidingen de examens niet volgens de regels af, waardoor de licentie zal worden ingetrokken. De vijfde opleiding, tot verkoopmedewerker, heeft meer gebreken.

Morgen houdt de Kamer een debat over een dreigend faillissement van het ROC Leiden. Ongeveer 9000 leerlingen volgen er onderwijs.

Rachel Dolezal: "Ik bén zwart."

De oude en jonge Racel Dolezal

Voor het eerst sinds alle opschudding over haar identiteit, heeft Rachel Dolezal gereageerd. In een interview met USA Today zegt ze dat zich identificeert als zwart. En dat doet ze al sinds haar vijfde: "Ik bén zwart. Ik maakte geen zelfportretten met perzikkleurige krijtjes, maar met de bruine, en met gekruld zwart haar."

Rachel kwam dit weekend in het nieuws toen haar ouders vertelden dat haar imago als zwarte vrouw gebaseerd was op een leugen. Toch ziet zij dat anders. "Ik blijf zeker niet uit de zon, dat klopt. Maar het is ingewikkelder dan de vraag of ik zwart ben." Rachel corrigeerde onder meer berichten in de media niet waarin ze werd afgeschilderd als transraciaal, bi-raciaal, lichtgetint of zwart. Dat zou ze nu misschien anders doen, geeft ze toe.

Meer fragmenten uit het interview staan hier en hier uitgeschreven. En hier vind je het hele bijzondere verhaal van Rachel Dolezal.

Jurassic World gets real voor acteur Chris Pratt

Acteur Chris Pratt dacht dat de opnames voor Jurassic World er al op zaten, maar dan blijkt dat er toch nog een extra scène geschoten moet worden. Zeer geloofwaardig acteerwerk trouwens!

Dieren uit vloed ondergebracht in Armenië

Yerevan, de hoofdstad van Armenië, heef hulp aangeboden aan de overstroomde stad Tbisili, de hoofdstad van Georgië. Vier experts van de dierentuin in Yerevan zijn onderweg naar Georgië om de dieren en de dierentuin te helpen. De dieren kunnen worden opgevangen in de dierentuin in Yerevan.

Door hevige regenval waren er afgelopen weekend grote overstromingen in de stad. Zeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen. Dierentuindieren ontsnapten en dwaalden over straat.

Dieren ontsnappen na overstromingen

Ikea wordt binnenkort frisdrankvrij

Onbeperkt cola bijvullen zit er vanaf half september niet meer in bij de Ikea. De Zweedse meubelzaak gaat alle frisdrank vervangen door speciaal fruitwater, dat 50 procent minder suiker bevat.

In België worden in de komende dagen al alle dranktorens in de Ikea's frisdrankvrij gemaakt.

Drie jaar jeugddetentie voor doodslaan Duitse studente

De man die in november de 23-jarige studente Tuğçe Albayrak neersloeg, is veroordeeld tot drie jaar jeugddetentie. De 18-jarige Sanel H. sloeg haar in november in de Duitse stad Offenbach tegen de grond, nadat ze twee meisjes had geholpen die door de man werden lastiggevallen. De studente kwam met haar hoofd op straat terecht, raakte in coma en overleed twee weken later.

De kist van Tugçe Albayrak

Vluchtelingen van rotsen en station in Ventimiglia gehaald

Tientallen vluchtelingen zijn vandaag uit de Italiaanse grensstad Ventimiglia verwijderd. Op beelden van de Italiaanse televisie is te zien dat het er soms hardhandig aan toeging. Na Milaan en Calais is het de zoveelste Italiaanse stad die is overstroomd met vluchtelingen.

In Luxemburg wordt vandaag opnieuw vergaderd over de verdeelsleutel. Maar de tijd dringt. De confrontaties volgen elkaar in snel tempo op, terwijl in Noord-Europa het verzet tegen de komst van vluchtelingen groeit.

De vluchtelingen in Ventmiglia

Smash Mouth-zanger door het lint om brood

"I'm gonna come find your a--, and I’m gonna beat your a--. Wherever the f--k you are, OK? … I will beat the f--k out of you." Smash Mouth-zanger Steve Harwell deed even een Smash Mouth.

De band stond zondag op een eetfestival in Colorado. Een van de stands gaf gratis broden weg, en een van die broden kreeg Harwell in z'n mik op het podium. Z'n reactie:

Doden na instorten van een balkon

In Californië zijn vijf doden gevallen toen een balkon van een appartementencomplex vanaf de vierde verdieping naar beneden stortte. Acht andere mensen raakten zwaargewond en zijn nog niet buiten levensgevaar. De slachtoffers zijn vooral jonge Ierse studenten.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

PVV weet met wie het in Brussel wil samenwerken

Geert Wilders tijdens de persconferentie in Brussel

Er komt één Europese fractie met partijen die tegen de EU zijn. Onder anderen Marine Le Pen, van de Frans nationalisten, doet mee. Zij wil samen met Geert Wilders dat Brussel minder macht krijgt. "Het begin van de bevrijding is vandaag begonnen, ik noemde het net D-day", zei Wilders. "En dat is vooral goed nieuws voor al die Europakritische Nederlanders die vinden dat wij weer baas moeten worden over eigen land."

Het heeft ook voordelen voor de partijen in die fractie. Ze krijgt meer financiële steun van de EU en hebben zo meer invloed op het Europese beleid.

Rechter bekrachtigt doodstraf Morsi

Morsi houdt zijn handen omhoog terwijl een rechter het vonnis voorleest

Een rechtbank in Caïro heeft de doodstraf voor de Egyptische oud-president Morsi bekrachtigd. Dat is op basis van advies van de grootmoefti, de hoogste geestelijk leider van het land. Morsi kan nog wel in hoger beroep gaan.

Morsi werd vorige maand ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen in 2011. Ook honderd aanhangers werden ter dood veroordeeld. De enige vrouw onder hen is Sondos Asem, die nu aan Oxford studeert. Ook haar straf is vandaag bekrachtigd. Aan The Washington Post vertelde ze eerder haar verhaal.

We staan weer meer in de file (en het wordt erger)

De afgelopen vier maanden hebben we weer meer in de file gestaan. De files namen met twaalf procent toe en dat lijkt de komende tijd alleen maar erger te worden. Vooral in de Randstad stond het verkeer vaker vast.

Aanslag op auto in Enschede

De ontplofte auto stond geparkeerd in een woonwijk in Enschede

In Enschede is een aanslag gepleegd op een auto. Rond 03.30 uur ontplofte de wagen die in een woonwijk geparkeerd stond. Volgens de politie zijn er expres explosieven in de cabrio gegooid.

Er is niemand gewond geraakt. De politie weet van wie de auto is, maar wil dat nog niet bekendmaken.

Nijmeegse studenten reageren op bureaustoeldeclaratie

Gisteren bracht RTL het declaratiegedrag van universiteitsbestuurders in kaart, en daar zaten een aantal opvallende bevindingen tussen. Zo schafte een bestuurder in Nijmegen een zwartleren bureaustoel van 2788 euro aan.

AKKUraatd, een partij in de Universitaire Studentenraad, laat nu via een ludieke actie zijn onvrede blijken.

"Bij de eerstvolgende vergadering zullen we het College van Bestuur een hele economische bureaustoel aanbieden. Die staat hier gewoon in ons kantoor, is al gauw tien keer goedkoper, en zit prima."

Een woordvoerder

Heitinga keert terug bij Ajax

John Heitinga bij zijn afscheid van Ajax

John Heitinga speelt volgend seizoen voor Ajax. De centrale verdediger heeft op hoofdlijnen een akkoord bereikt voor een contract voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. Heitinga laat weten dat hij na zijn vakantie zijn handtekening zet onder het contract. Ajax zou geen transfersom betalen aan Hertha BSC, de huidige club van Heitinga.

Mount Everest verschoven door aardbeving

Mount Everest

Door de aardbeving in Nepal is de Mount Everest zo'n 3 centimeter verplaatst. Volgens het geologisch instituut in China is de hoogste berg van de wereld een stukje naar het zuidwesten opgeschoven.

Gewoonlijk verschuift de Mount Everest jaarlijks zo'n 4 centimeter, maar dan de andere kant op. De verschuiving heeft verder geen vervolgen.

Dode en gewonden bij ongeluk bij Antwerpen

Een ernstig ongeluk op de snelweg in België, net boven Antwerpen. Er is één dode en zeven mensen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde op de E19 van Breda naar Antwerpen. Volgens de Belgische politie gebeurde het ongeluk aan het eind van een file die was ontstaan na een andere aanrijding.

Het omgekomen slachtoffer zat klem tussen een vrachtwagen en een busje.

Zo kijkt een moeder naar de voetbalwedstrijd van haar dochter

Vaders kunnen er langs de kant van het veld wat van, maar ook moeders kunnen fanatiek worden als hun kind deelneemt aan een sportwedstrijd. Zeker als dat op het hoogste podium is. En dus liet de moeder van Oranjespeelster Vivianne Miedema zich gister vanaf de bank horen, terwijl haar dochter in actie kwam op het WK vrouwenvoetbal.

Facebook past algoritme wéér aan

Facebook heeft de algoritmes van je newsfeed weer aangepast, weet Dutch Cowboys. Dit keer is de tijd die je besteedt aan het lezen van een berichtje bepalend. Voorheen was het vooral belangrijk hoeveel van je Facebookvrienden het bericht liken, hoeveel er op reageerden en hoe vaak het gedeeld werd, maar dat blijkt niet langer zo te werken.

Facebook schreef er eind vorige week een blogpost over.

Drs. P neemt afscheid met een 'ollekebolleke'

De rouwadvertentie van de Drs. P. in de Volkskrant

Drs. P heeft met een 'ollekebolleke' in de Volkskrant zijn eigen rouwadvertentie geschreven. In de advertentie vraagt hij even de aandacht en groet hij hartelijk de lezer. De zanger en dichter overleed zaterdag op 95-jarige leeftijd in Amsterdam.

Drs. P introduceerde het ollekebolleke in Nederland. Het bestaat uit twee strofes van elk vier versregels. De tekst moet humoristisch zijn en een pointe bevatten. En de zesde regel is een zeslettergrepig woord, met de klemtoon op de vierde lettergreep.

Al-Qaida-leider gedood in Jemen

Al-Wuhayshi in 2009

Een van de grootste kopstukken van al-Qaida is gedood, bevestigt de terreurorganisatie nu zelf ook. Nasir al-Wuhayshi werd vrijdag geraakt bij een drone-aanval in Jemen, vermoedelijk door de Amerikanen. Hij wordt gezien als de tweede man van al-Qaida en was persoonlijk medewerker van Osama Bin Laden.

Overstromingen bij Mount Kinabalu Maleisië

Mensen die in de buurt van Mount Kinabalu in Maleisië wonen, hebben nu te maken met overstromingen, modderstromen en steenlawines. Honderden mensen zijn geëvacueerd. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend, waardoor stenen van de berg rollen. Tien dagen geleden was er een aardbeving - die volgens sommigen de schuld was van vier strippende toeristen op de berg.

Samenvatting Die Hard op website Jeb Bush

Jeb Bush, de broer van, heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Republikeinen in de race om het Witte Huis volgend jaar. Niet onverwacht, die geruchten gingen al langer. Wél onverwacht waren de passages over de Die Hard-films in de broncode van zijn website:

Grapje van de programmeurs, denkt The New York Times, en dat gebeurt volgens de krant wel vaker.

Video: 40 miljoen liter water stroomt door straat

Geknapte hoofdwaterleiding in Philadelphia: ruim 40 miljoen liter door de straten. Het duurde uren voordat de waterleiding kon worden afgesloten.

Straat onder water

Nederlander met iPhone 6 in het zonnetje

Apple heeft vier video's toegevoegd aan hun Shot on iPhone 6-galerij - en eentje van die vier is een video van ene Herbert uit Utrecht:

De website bestaat sinds maart, maar de eerste video's zijn deze maand geupload. Verder staan er foto's op van meer dan zeventig fotografen uit 24 landen.

Koerden heroveren strategische stad op IS

Koerden planten hun vlag op de heroverde grenspost

Koerdische strijders hebben een belangrijke overwinning behaald op Islamitische Staat in Syrië. Met steun van de Amerikanen hebben ze de strategische stad Tel Abyad grotendeels heroverd. Die stad ligt aan de grens met Turkije.

Hierdoor is een belangrijke aanvoerroute naar Raqqa afgesneden, de stad die geldt als hoofdstad van het kalifaat.

Nederland-Canada 1-1

Het Nederlands vrouwenelftal heeft vannacht gelijkgespeeld. Tegen gastland Canada werd het vlak voor tijd nog 1-1. En daarmee is Oranje derde geworden in de poule.

De kans is vrij groot dat de voetbalvrouwen doorgaan naar de volgende rondes. Van de zes poules gaan de vier beste nummers drie door en Nederland zit daar vrijwel zeker bij.

Oranje pakt belangrijk punt tegen Canada

​Artsen hebben te weinig kennis van het vrouwelijk lichaam

En daardoor krijgen vrouwen verkeerde diagnoses en verkeerde medicijnen, blijkt uit een groot onderzoek. Dat komt onder meer doordat medicijnen vaak op gezonde mannen worden getest. En dat is slecht voor de behandeling van vrouwen.

De directeur van Women Inc - een belangenorganisatie voor vrouwen - geeft de onderzoeksresultaten vandaag aan minister Schippers van Volksgezondheid.

'Vrouwen moeten even goede zorg krijgen als mannen'