Enorme aswolken trekken over de omgeving

Enorme aswolken trekken over Sumatra

Duizenden omwonenden van de vulkaan Sinabung op het Indonesische eiland Sumatra zijn de afgelopen dagen geëvacueerd nadat de vulkaan opnieuw lava begon te spuwen. Maar zo'n 200 omwonende weigeren hun huis te verlaten.

Inmiddels zijn zo'n 10.000 mensen uit zeven dorpen geëvacueerd en ondergebracht in vijftien opvangtehuizen. Een van de omwonenden die zijn huis niet wil verlaten is meneer Palawi. Hij woont in het dorp Gambir, zo'n vijf kilometer van de vulkaan.

"We zijn al onze groente kwijt, maar onze koffie gelukkig nog niet. Koffie helpt ons om te overleven en dus moeten we de plantage goed blijven verzorgen", zei hij volgens de Ierse krant Independent.

Duizenden zijn geëvacueerd na uitbarsting Indonesische vulkaan

Vandaag rolden er zo'n 48 lawines van hete as van de berg. De rook en as die de vulkaan uitspuwt reiken tot zo'n twee kilometer in de lucht. De immense wolken zijn in de wijde omtrek te zien. De verwachting is dat een grote uitbarsting nog gaat komen.

Sinabung ontwaakte in 2010 na vier eeuwen stilte. Sindsdien barst de vulkaan met tussenpozen uit. Vorig jaar nog kwamen er zestien mensen om het leven bij een reeks zware uitbarstingen. Bijna 2.000 mensen leven nog steeds in tijdelijke onderkomens na die uitbarstingen.

  • AFP
    Zo'n 48 lawines van hete as rolde vandaag langs de vulkaan
  • AFP
    Deze vrouw is opgevangen in een buurtplaats Karo
  • EPA
    Net als deze vrouw
  • AFP
    De mensen die wel bereid zijn te vertrekken, worden geëvacueerd
  • AFP
    De mensen die wel bereid zijn te vertrekken, worden geëvacueerd
  • AFP
    Zo'n 48 lawines van hete as rolde vandaag langs de vulkaan
  • Reuters
    De as bedekt de omliggende dorpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl