ROC Leiden
NOS Nieuws

Regeringspartijen verdeeld over faillissement ROC Leiden

Regeringspartij VVD is niet van plan om het noodlijdende ROC Leiden voor een faillissement te behoeden. De mbo-school met 9000 leerlingen zit in financiële problemen, na onverantwoord grote investeringen in het vastgoed.

De schoolbestuurders hebben twee extreem dure schoolgebouwen neer laten zetten. "Als bestuurders van een school er zo'n puinhoop van maken, is de ultieme consequentie dat de school failliet gaat", zegt Kamerlid Lucas.

De VVD staat lijnrecht tegenover PvdA-minister Bussemaker van Onderwijs. De minister wil de school juist redden door er 40 miljoen euro in te pompen en heeft de mbo-instelling onlangs een voorschot van 4 miljoen euro gegeven. De school failliet laten gaan, of snel laten fuseren met een andere opleiding is volgens Bussemaker veel duurder.

Debat

Ook CDA en D66 vinden het niet erg als de school ophoudt te bestaan. De regio Leiden zou voldoende andere opleidingen kennen en opvang van leerlingen elders moet geen probleem vormen, stellen de partijen. Morgen debatteert de Kamer over het dreigende faillissement.

De PvdA in de Tweede Kamer voelt er niks voor het ROC failliet te laten gaan. "Studenten, docenten en medewerkers mogen niet de dupe worden van het wanbeleid van bestuurders. Daarom wil de PvdA dat ROC Leiden een doorstart kan maken", zegt Kamerlid Jadnanansing.

ROC Leiden heeft het niet alleen financieel moeilijk. De Onderwijsinspectie maakte vandaag bekend dat vijf opleidingen niet aan alle eisen voldoen, en daarom mogelijk helemaal moeten sluiten. Het gaat om opleidingen tot verkoopmedewerker, autotechnicus en coördinator sport en bewegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl