De kantine van het ROC in Leiden
NOS Nieuws

Bussemaker wil ROC Leiden redden, Kamer kritisch

Het ROC Leiden heeft snel 18 miljoen euro nodig, anders is de mbo-school op 1 juli failliet. De school heeft het geld nog deze maand nodig om aan alle verplichtingen te voldoen, zei minister Bussemaker in een debat tegen een kritische Tweede Kamer.

Bussemaker wil de onderwijsinstelling redden door maximaal 40 miljoen euro uit het budget voor mbo-scholen in te zetten. De school is in grote financiële problemen gekomen door onverantwoorde vastgoedaankopen van een aantal jaar geleden.

De Tweede Kamer is kritisch over de steun en wil doorrekeningen zien van andere scenario’s. De Kamerleden willen bijvoorbeeld weten wat een faillissement van het ROC kost.

9000 leerlingen

Eerder is bekendgemaakt dat de school zal worden opgeheven en dat de leerlingen terechtkunnen op een andere school. Nu zei Bussemaker dat ze normaal niet voor faillissementen terugdeinst, maar dat onder meer rekening moet worden gehouden met de belangen van 9000 leerlingen. "Er is geen goede oplossing."

De Kamerleden vragen zich af of de situatie bij het ROC Leiden een incident is of toch een meer structureel probleem.

Bussemaker kreeg ook de vraag waarom ze niet eerder heeft ingegrepen, maar ze verzekerde de Kamer dat ze al in 2013 twee keer met ingrijpen had gedreigd. Ze vindt dat de bestuurders met hun wilde nieuwbouwplannen "naïef en amateuristisch" zijn geweest, waardoor de gebouwen "megalomaan" zijn uitgepakt. Het was een proces waarvan ook niemand meer overzicht had en dat is de raad van bestuur aan te rekenen, zei ze.

Maandag krijgt de Kamer meer informatie over de reddingspogingen. Daarna wordt er verder gepraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl