NOS Nieuws

Rechter legt Egyptische oud-president Morsi doodstraf op

Rechtbank Egypte wil doodstraf Morsi

Voor een rechtbank in Caïro is de Egyptische oud-president Morsi ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen in 2011. Die vond plaats tijdens de massale demonstraties tegen het bewind van Morsi's voorganger, president Mubarak.

De uitspraak tegen Morsi en honderd van zijn aanhangers moet worden bekrachtigd door de hoogste religieuze autoriteit van Egypte, de groot-moefti. Daarna kan Morsi nog in beroep gaan tegen de veroordeling. Tegen de afgezette president loopt een reeks van rechtszaken, waarin hij ook de doodstraf riskeert.

In 2011, onder het bewind van president Hosni Mubarak, wisten meer dan 20.000 gevangenen, inclusief Morsi, te ontsnappen uit Egyptische gevangenissen. Morsi zou daarbij de hulp hebben ingeroepen van radicale buitenlandse groeperingen als de Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah. Bij de uitbraak werden bewakers en politieagenten gedood.

Staatsgeheimen

In een tweede rechtszaak die vandaag speelde, ontsnapte Morsi aan een terdoodveroordeling. Hij stond daarin met sympathisanten terecht wegens het doorgeven van staatsgeheimen aan Qatar, Hamas en Hezbollah, in de tijd dat hij Egypte leidde.

Morsi zit al een gevangenisstraf van 20 jaar uit, omdat hij als toenmalig president medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van demonstranten in december 2012.

Morsi, die ook leider was van de Moslimbroederschap, werd in 2013 als president afgezet, na massale protesten tegen zijn autoritaire en orthodoxe koers. De Moslimbroederschap is inmiddels verboden.

Protest

Een van de kopstukken van de Moslimbroederschap, Amr Darrag, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om bij de Egyptische autoriteiten te protesteren tegen de doodstraf voor Morsi. Volgens Morsi's aanhangers zijn alle processen tegen de oud-president en honderden Moslimbroeders politiek gemotiveerd.

Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat Morsi de eerste democratisch gekozen president in lange tijd was, en verzetten zich tegen zijn terdoodveroordeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl