ROC Leiden
NOS Nieuws

Inspectie vindt dat vijf opleidingen ROC Leiden niet voldoen

Vijf opleidingen van het ROC Leiden voldoen volgens de Onderwijsinspectie niet aan alle eisen en een moet mogelijk helemaal sluiten. Het gaat om opleidingen tot verkoopmedewerker, autotechnicus en manager of coördinator sport en bewegen.

Ongeveer 700 leerlingen zouden door ingrijpen van het ministerie van Onderwijs getroffen kunnen worden. Volgens de inspectie nemen vier opleidingen de examens niet volgens de regels af, waardoor de licentie zal worden ingetrokken. De vijfde opleiding, tot verkoopmedewerker, heeft meer gebreken waardoor die helemaal gestopt zou kunnen worden.

Minister Bussemaker heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de situatie. Die komt het ROC in Leiden zeer slecht uit, omdat de school al door nieuwbouw in grote financiële problemen is gekomen.

De mbo-instelling zegt nog geen informatie van Bussemaker te hebben ontvangen over de bevindingen van de Onderwijsinspectie. Volgens het ROC zullen leerlingen gewoon examen kunnen doen, ook als de examenlicentie wordt ingetrokken. "In dat geval huren we een externe onderwijsinstantie in om de examens hier op school af te nemen."

Morgen houdt de Kamer een debat over een dreigend faillissement van het ROC Leiden. Ongeveer 9000 leerlingen volgen er onderwijs.

Voorschot van Onderwijs

Het ministerie van Onderwijs heeft de mbo-instelling onlangs een voorschot van 4 miljoen euro gegeven. Bussemaker wil nog eens 18 miljoen euro geven om de school voorlopig te redden. De minister wil in totaal 40 miljoen euro aan steun geven.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat het Leids Universitair Medisch Centrum geen vertrouwen meer heeft in de mbo-school. Bij het LUMC lopen ongeveer honderd ROC-leerlingen stage.

Het ziekenhuis is zo ontevreden over de kwaliteit van de ROC-opleiding dat in elk geval nieuwe leerlingen vanaf september hun opleiding elders moeten volgen. Daarbij wordt al gedacht aan het ID College in Leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl