Happy new half year: het nieuwsoverzicht

1 januari is een feestdag, maar waarom 1 juli eigenlijk niet? Giel Beelen besloot vanmorgen deze 'nieuwe' feestdag te vieren met halve oliebollen en een glaasje champagne.

Bij een happy new half year mag een nieuwsoverzicht natuurlijk niet ontbreken. Dus zetten we de belangrijkste nieuwsfeiten van afgelopen jaar op een rij.

Aanslag Charlie Hebdo

2015 is nog nauwelijks begonnen en de hele westerse wereld is al in rep en roer. In Parijs wordt een aanslag gepleegd op de redactie van Charlie Hebdo, een satirisch blad dat spotprenten van profeet Mohammed afbeeldt. Twaalf mensen komen om het leven; 11 medewerkers van het tijdschrift en een politieman.

De dag erna wordt nog een politieagent gedood, en er volgt nog een gijzeling in een Parijse supermarkt. De gijzelnemer komt bij de politiebestorming om het leven, net als vier van de gegijzelden. In totaal kwamen er bij deze terreurdaden twintig mensen om het leven, onder wie drie gijzelnemers.

In Frankrijk gingen miljoenen mensen de straat op om hun steun te betuigen voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo

Tarik Z. dringt NOS-gebouw binnen

En toen waren we ineens zelf nieuws: voor het eerst is er geen Achtuurjournaal. Tarik Z. weet dreigend met een vuurwapen de studio van de NOS binnen te komen en eist zendtijd. De politie grijpt in en Tarik Z. wordt afgevoerd. Pas kort geleden hoorden we wat hij de mensen thuis ongeveer had willen vertellen:

'Ik wilde waarschuwen voor fundamenten van het monetaire systeem'

Of Tarik Z. gevangenisstraf krijgt horen we vrijdag, dus dat hoort net niet in dit halfjaaroverzicht. Oh, en dat wapen bleek nep.

Boze studenten

Amsterdamse studenten zijn boos: ze willen meer inspraak en democratie op de Universiteit van Amsterdam en willen niet dat kleine studies verdwijnen. Ze bezetten het Maagdenhuis en Bungehuis. Die worden uiteindelijk door de ME ontruimd.

De UvA zegt dat er veel schade is aangericht maar kan die cijfers maar moeilijk hard maken. De studenten hebben al met al toch wat gedaan gekregen: Louise Gunning, de voorzitter van de raad van bestuur van de UvA, stapt op.

Studenten vallen Maagdenhuis binnen in Amsterdam

Aardbeving Nepal

In april wordt de wereld opgeschrikt door een natuurramp: Nepal krijgt te maken met een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Later volgt er nog een flinke naschok. Meer dan achtduizend mensen kwamen om het leven.

Politici in moeilijkheden

Het kabinet komt bijna in de knoei met de bed, bad en brood-discussie. VVD en PvdA hebben moeizame onderhandelingen over wat er moet gebeuren met uitgeprocedeerde asielzoekers: krijgen zij onderdak of niet? Uiteindelijk komen ze tot een compromis.

Het wordt er niet makkelijker op voor het kabinet als VVD en PvdA tijdens de Eerste Kamerverkiezingen flink wat zetels verliest, en daardoor de meerderheid met 'vriendenpartijen' D66, ChristenUnie en SGP kwijt is. Er moet daarna nog intensiever samengewerkt worden met oppositiepartijen. Een flinke hervorming van het belastingstelsel redt het niet.

En er was een politiek schandaal: minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stapt op, net als staatssecretaris Teeven. Opstelten had de Tweede Kamer niet goed geïnformeerd over een miljoenendeal met topcrimineel Cees H, vijftien jaar geleden. Teeven was toen de officier van justitie.

Staatssecretaris Van Rijn na afloop van het Kamerdebat

Een andere politicus krijgt het ook zwaar: staatssecretaris Van Rijn slaagt er niet in mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) op tijd uit te betalen. Hij overleeft uiteindelijk een motie van wantrouwen.

Homohuwelijk

Voor homo's, lesbiennes en transgenders is 2015 een prima jaar. Ierland stemt vóór het homohuwelijk. En een maand later volgt de VS: het homohuwelijk is nu in heel Amerika legaal. Staten mogen nu dus niet meer weigeren om homo's te trouwen.

Voorvechters van het homohuwelijk vieren feest

Schietpartij Expositie Mohammed-cartoons

Een aanslag met impact in Amerika: twee vermoedelijke IS-strijders openen het vuur tijdens een wedstrijd voor Mohammed-cartoons. PVV-leider Wilders was ook bij de wedstrijd, maar al wel weg toen de schutters kwamen. Agenten schoten de schutters dood.

Schietpartij bij expositie Mohammed-cartoons

FIFA-schandalen

Ook in de sportwereld is dit halfjaar onstuimig. Er is meer kritiek dan ooit op de machtigste voetbalman ter wereld: FIFA-voorzitter Blatter. Ondanks alle weerstand wint hij glansrijk z'n herverkiezing. De FBI onderzoekt de FIFA en arresteert meerdere bestuurders, al voor Blatter z'n herverkiezing wint.

De FBI zou werk maken van het onderzoek naar Sepp Blatter

Lang zal hij er niet van genieten, want kort na de verkiezingen besluit Blatter af te treden. Het is een kans voor de FIFA om schoon schip te maken.

Wie Blatter gaat opvolgen, horen we mogelijk pas in 2016. Het is in ieder geval niet Michael van Praag, die eerder dit jaar nog wel kandidaat was.

Nederlandse voetbalvrouwen uitgeschakeld

Voor de Nederlandse voetbalvrouwen ging het op het WK nog best een tijdje de goede kant op. De Oranje Leeuwinnen wisten door de poulefase te komen, onder meer door dit doelpunt tegen Canada:

Oranje pakt belangrijk punt tegen Canada

Daarna was het al snel afgelopen, door een verlies tegen Japan.

De voetbalmannen hebben het ook lastig. De prestaties in de aanloop naar het EK vallen tegen, zo erg zelfs dat bondscoach Guus Hiddink vlak voor het einde van het half jaar besluit te vertrekken.

Er is ook wel goed sportnieuws: we halen wel een flinke zak medailles op de Europese Spelen, ook al had niemand daar ooit echt van gehoord.

En we beschikken ineens over een Limburgse wereldster van 17:

Zandvoort in de ban van Max Verstappen

Nog maar het begin

En dat is nog maar het topje van de ijsberg van de eerste helft van 2015. We hebben het niet gehad over de aanslag in Tunesië, de crisis in Griekenland, de euro, de crash van het Germanwings-toestel, landskampioen PSV, Koningsdag nieuwe stijl, de dure verbouwing van paleis Huis ten Bosch, het geweld in de trein en het gedoe in de NS-top, de geldproblemen van V&D, het overlijden van Thé Lau en doctorandus P., het busongeluk in Portugal, de schietpartij in Zaandam en nog veel meer.

En we zijn pas op de helft van 2015...

Deel artikel: