De Dom van Keulen voorafgaand aan de herdenking
NOS Nieuws

Herdenkingsdienst voor slachtoffers vlucht Germanwings

Honderden nabestaanden, tientallen hulpverleners en verschillende prominenten komen vandaag naar de Dom in Keulen. Daar wordt een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Germanwings. Op 24 maart stortte het toestel met 150 inzittenden neer in de Franse Alpen. Niemand overleefde de ramp.

Co-piloot Andreas Lubitz heeft het toestel vermoedelijk opzettelijk laten neerstorten. Hij had de piloot, die even naar de wc was geweest, niet meer in de cockpit toegelaten door de deur hermetisch te vergrendelen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is aanwezig, net als bondspresident Joachim Gauck die een toespraak houdt. Ook een aantal ministers uit Frankrijk en Spanje en het hoofd van Lufthansa (de moedermaatschappij van Germanwings) zijn bij de plechtigheid. Aan boord van het toestel waren veel Duitsers en Spanjaarden.

Op de trappen van de Dom kunnen bezoekers bloemen neerleggen. Op het plein voor de kathedraal staat een groot videoscherm zodat mensen buiten de bijeenkomst kunnen volgen. In heel Duitsland hangen de vlaggen halfstok.

Ook co-piloot herdacht

Op het altaar van de kathedraal staan 150 kaarsen, voor ieder slachtoffer één, dus ook een voor Lubitz. De kardinaal van Keulen zegt ook co-piloot en vermoedelijk dader Andreas Lubitz te willen herdenken, "omdat het niet aan ons is te oordelen".

Sommige nabestaanden zijn het niet eens met die redenering, zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "Er worden dus 149 slachtoffers en een moordenaar herdacht, vindt men. Dat zet bij sommigen kwaad bloed. Veel nabestaanden zijn er helemaal niet klaar voor om Lubitz vergeving te schenken.".

Het is niet duidelijk of er ook nabestaanden van de co-piloot onder de aanwezigen zijn. De dienst, die wordt geleid door de aartsbisschop van Keulen, wordt om 11.45 uur uitgezonden op NPO nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl