NOS Sport

Europese Spelen feestelijk afgesloten

  • AFP
    De feestelijke afsluiting van de Europese Spelen in Bakoe
  • AFP
    De afsluitng van de Europese Spelen in Bakoe
  • AFP
    Feest in Bakoe bij de afsluiting van de Europese Spelen
  • AFP
    Een grote show sloot in Bakoe de eerste Europese Spelen af

In Bakoe is de eerste editie van de Europese Spelen feestelijk afgesloten. Gedurende zeventien dagen streden 6.000 atleten uit 50 landen in Azerbeidzjan om de medailles.

Rusland verzamelde veruit het meeste eremetaal: 163 medailles, waaronder 78 gouden exemplaren. Gastland Azerbeidzjan eindigde als tweede met 21 gouden plakken.

Met het zilver op de slotdag voor BMX'er Twan van Gendt heeft Nederland de Europese Spelen afgesloten met 29 medailles. De oogst omvat acht gouden, twaalf zilveren en negen bronzen medailles, goed voor de negende plaats in het medailleklassement. Daarbij moet worden aangetekend dat de organisatie in Bakoe bij teammedailles, zoals in tafeltennis en turnen, elke plak meetelt.

NOC*NSF: 23 medailles

Sportkoepel NOC*NSF houdt het op 23 Nederlandse medailles omdat het de door junioren vergaarde zwemmedailles buiten beschouwing laat. Dat aantal ligt ver boven de vooraf door chef de mission Jeroen Bijl uitgesproken doelstelling, al wist hij ook niet precies wat hij kon verwachten van het nieuwe evenement. Bijl mikte op tenminste acht medailles in vijf verschillende sporten. Nederland sloot het medailleklassement af als negende.

Waar de volgende Europese Spelen gehouden worden, is nog onbekend. Beoogd gastheer Nederland trok zich kort voor de editie in Azerbeidzjan terug. Volgens Patrick Hickey, voorzitter van het Europees Olympisch Comité, zijn echter "zes of zeven" landen geïnteresseerd op de opengevallen plaats in te nemen. Manchester overweegt mee te dingen naar de organisatie in 2023.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl