Treingeweld: ruim baan of ga je ertussen staan?

Voelt een conducteur zich in het nauw gedreven, dan moet hij of zij hulp vragen aan andere passagiers. En die moeten dan ook echt helpen. Dat zegt Ira Helsloot, hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Hulp van passagiers is één van de oplossingen om het werk van conducteurs veiliger te maken, maar dan moeten de passagiers wel weten hoe.

Daarom moeten passagiers die willen helpen op een korte cursus. Binnen een half uurtje krijg je instructies hoe je een conducteur kunt bijstaan als hij of zij problemen heeft met een zwartrijder, klappen krijgt of op een andere manier wordt belaagd.

Helsloot schreef zijn plannen op in een rapport voor de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Het rapport is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Een conducteur helpen klinkt makkelijk, maar in een stressvolle situatie kiezen veel mensen ervoor om aan de zijlijn te blijven staan.

Wij zijn daarom benieuwd naar personen die ooit in zo'n situatie hebben gezeten: mensen die als omstander hebben ingegrepen bij geweld, een ongeluk of andere noodsituatie in het openbaar vervoer. Was ingrijpen moeilijk? Of ging het vanzelf en hielpen anderen ook mee?

Mail je verhaal naar nosop3@nos.nl of app ons op 06-51 85 34 16.

Deel artikel: