NOS Nieuws

Aanslag Parijs: overzicht van de gebeurtenissen

  • AFP
    Een gewonde wordt naar de ambulance gebracht
  • AFP
    Het dreigingsniveau in Parijs is na de aanslag verhoogd
  • EPA
    De politie heeft wegen afgesloten rond de plaats van de aanslag
  • AFP
    President Hollande komt aan bij de redactie van Charlie Hebdo, kort na de aanslag
  • AFP
    Een prent van de profeet Mohammed op de cover van Charlie Hebdo (november 2011)

Twaalf mensen zijn omgekomen en zeker acht gewond geraakt bij een aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Onder de doden zijn de hoofdredacteur van het blad, drie cartoonisten en twee politiemannen. Wat gebeurde er vandaag bij Charlie Hebdo?

Vanochtend om ongeveer 10.40 uur wisten drie gewapende mannen het pand van Charlie Hebdo binnen te dringen. Ze dwongen een medewerkster om de veiligheidscode van de voordeur in te toetsen en gingen naar binnen. Er was op dat tijdstip een grote redactievergadering bezig.

De gemaskerde mannen kwamen de redactie op, riepen de namen van enkele journalisten en schoten op hen. Tien journalisten werden gedood en zeker vijf raakten gewond.

Een van de doden is de hoofdredacteur, Stéphane Charbonnier, die sinds 2013 op een dodenlijst stond van al-Qaida. Ook de cartoonisten Cabu, Tignous en Wollinski vonden de dood evenals de econoom en journalist Bernard Maris.

De aanslag duurde ongeveer 10 minuten. Na de aanslag sprongen twee daders in een zwarte Citroën. Of en hoe de andere dader is ontkomen, is nog onduidelijk. Er ontstaat een vuurgevecht tussen de daders en de politie als die probeert de vluchtweg van de Citroën te blokkeren. De schutters weten te ontkomen en verwonden een politieman en verschillende voetgangers bij hun vlucht.

Een paar straten verder stoppen twee daders om een politieman neer te schieten. Daarna rijden ze verder.

Ron Linker: 3000 politiemannen zoeken drie schutters

Al-Qaida

Hun vluchtauto wordt later teruggevonden bij een metrostation in het noordoosten van Parijs. Daar hebben ze een andere auto tegengehouden en de bestuurder gedwongen zijn auto af te staan. De nieuwe vluchtauto is een grijze Renault Clio. Tegen de eigenaar van de nieuwe vluchtauto zouden de terroristen hebben gezegd dat al-Qaida in Jemen achter de aanslag zit.

Sindsdien ontbreekt ieder spoor van de daders.

Reactie president Hollande

President Hollande noemt de schietpartij al snel een terroristische aanslag. Vanuit de hele wereld komen steunbetuigingen binnen. Ook Koning Willem-Alexander brengt de Franse president zijn medeleven en condoleances over. Hij is "diep geschokt" door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Premier Rutte en andere Nederlandse politici zijn verbijsterd over de aanslag.

Op Twitter wordt massaal steun betuigd in tweets, Facebook-posts en berichten op Instagram met de hashtag #JesuisCharlie: "Ik ben Charlie".

Aan het eind van de middag doen speciale eenheden van de Franse politie invallen in twee appartementen in Parijse voorsteden. Dat meldt de krant Le Parisien. De invallen zouden verband houden met de aanslag. Er zou niemand zijn opgepakt.

In veel Franse steden en ook elders in Europa, zoals in Berlijn en Rome worden spontane betogingen gehouden. Op de Place de la République in Parijs hebben zich tienduizenden mensen verzameld uit protest tegen de aanslag. Volgens NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel begon het protest in stilte, maar werd er na enige tijd ook gezongen en geroepen.

Ook in Amsterdam en Den Haag wordt gedemonstreerd. In Den Haag zijn zo'n 75 mensen op de been op het Spuiplein; in Amsterdam op de Dam betogen zo'n 200 mensen.

In een tv-toesprak vanuit zijn paleis heeft president Hollande een dag van nationale rouw aangekondigd. Die wordt morgen in heel Frankrijk gehouden en begint om 12.00 uur met een minuut stilte. Op overheidsgebouwen hangt de Franse vlag de komende drie dagen halfstok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl