Op de voorpagina van de laatste Charlie Hebdo prijkt de islamkritische schrijver Houellebecq
NOS Nieuws

'Aanslag Parijs was tijdens redactievergadering'

De aanslag op het kantoor van het satirische magazine Charlie Hebdo vond plaats op het moment dat er een grote redactievergadering gaande was. Dat zegt de van oorsprong Nederlandse cartoonist Willem, die bijdrages levert aan het weekblad. Volgens hem vergadert de redactie van het blad elke week op woensdagochtend.

Redactiechef Gérard Biard was op vakantie in Londen tijdens de aanslag. Hij zegt dat hij is ingestort en nog maar amper beseft wat er is gebeurd. Volgens hem werkten de journalisten van Charlie Hebdo niet in angst, ondanks eerdere bedreigingen.

"Je kan geen blad maken als je in angst leeft'', vindt Biard. "Aan zoiets hadden we niet gedacht. En wat kun je anders doen? Zeggen dat ze hebben gewonnen?" Biard zegt dat het blad recentelijk geen nieuwe concrete bedreigingen had ontvangen.

Beveiliging

Willem, die zelf niet aanwezig was, is geschokt door de aanslag: "Er was veel beveiliging, maar dat is dus niet genoeg geweest."

Volgens Willem verhuisde de redactie na een aanslag met een molotovcocktail naar een flat boven een politiebureau vanwege de veiligheid: "Maar sinds een paar maanden zaten we weer op een normaal adres. Wel waren er, discreet, altijd een paar politiemensen in de straat."

Hoofdredacteur

Voor hoofdredacteur Stéphane Charbonnier was er extra beveiliging: "Hij had nog steeds politiebewaking. Ook als hij ergens een glas ging drinken, stond er altijd een man bij hem." De aanslag op Charlie Hebdo is volgens Willem een aanslag op alle cartoonisten: "Het is opeens een heel gevaarlijk beroep geworden."

Redacteur Antonio Fischetti zegt tegen de Franse krant Libération dat er sinds een maand of twee geen agenten meer voor de deur stonden. "Ze moeten het hebben ontdekt. Ze hebben echt het goede moment afgewacht."

Oppenheimer

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer zegt over de aanslag in Parijs dat satirici en journalisten nooit mogen wijken voor dit soort terreur. "Deze aanslagplegers willen op een hele vieze manier laten zien dat wij onze bek moeten houden. Dat gaat nooit gebeuren."

Sinds de publicatie van de sportprenten van Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten is Oppenheimer zich ervan bewust een 'soft target' te zijn.

"Een Kamergebouw en militaire installaties zijn te beveiligen. Daar kun je tanks voor zetten. Dat kan niet bij cartoonisten of de redactie van een blad", stelt Oppenheimer. Hij zegt dat je er niets tegen kunt doen als er "een stel gekken komen die denken dat ze met een aanslag op een soft target een enkeltje paradijs kunnen scoren."

Westergaard

De Deense cartoonist Kurt Westergaard, wiens cartoons van Mohammed in 2006 grote ophef veroorzaakten, noemt de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs "angstaanjagend".

"Dit beroert mij natuurlijk. Het is griezelig", aldus Westergaard. De Deense politie verijdelde in 2008 een moordaanslag op Westergaard. In 2010 wist hij zelf in zijn huis aan twee aanslagplegers te ontkomen. De cartoonist wordt nog altijd bewaakt.

Houellebecq

Op de voorpagina van het laatste nummer van Charlie Hebdo staat een cartoon over de Franse schrijver Michel Houellebecq, die bekendstaat als een criticus van de islam. Juist vandaag verscheen diens boek Soumission, waarin hij beschrijft hoe Frankrijk in 2022 een islamitische president krijgt.

Vanwege de verschijning van het omstreden boek zou president Hollande later vandaag een gesprek hebben met leiders van islamitische organisaties in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl