President Hollande komt aan bij de redactie van Charlie Hebdo, kort na de aanslag
NOS Nieuws

Wereldleiders geschokt door aanslag Parijs

Vanuit de hele wereld wordt geschokt gereageerd op de bloedige aanslag in het hart van Parijs. Talloze wereldleiders spreken hun afschuw uit over de terreurdaad, die twaalf levens eiste.

President Hollande sprak kort na de aanslag van een "uitermate barbaarse daad tegen een tijdschrijft en tegen journalisten, dus tegen de vrijheid van meningsuiting". Hij voegde eraan toe dat de Franse republiek die vrijheid van meningsuiting beschermt.

Moslimfundamentalisten

Marine Le Pen, voorvrouw van het rechts-nationalistische Front National, noemt de gebeurtenissen in Parijs "een terroristische aanslag gepleegd door moslimfundamentalisten."

"Vandaag is het zaak om ons medeleven te tonen met de slachtoffers, politieagenten, journalisten, hun familieleden, en met de gewonden." Le Pen, wiens partij zich keert tegen immigratie, wordt gezien als een grote kanshebber voor de opvolging van president Hollande.

De Islamitische Raad in Frankrijk heeft de aanslag in Parijs veroordeeld als een "barbaarse daad tegen de democratie".

'Frankrijk is vandaag in shock'

Witte Huis

President Obama heeft de “afschuwelijke schietpartij” in Parijs krachtig veroordeeld. Het hele Witte Huis leeft volgens hem mee met de slachtoffers en hun familieleden in Frankrijk, “Amerika's oudste bondgenoot”. Obama heeft Parijs hulp aangeboden bij de jacht op de daders.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei in een verklaring dat Frankrijk als geen ander weet dat vrijheid een prijs heeft. "Democratie is in Frankrijk geboren. Extremisten vrezen vrijheid. Zij mogen dan wapens hebben, wij hebben de pen. Die vertegenwoordigt vrijheid en niet angst."

Kerry noemt de aanslag een onderdeel van een grotere confrontatie tussen de beschaving en tussen mensen die tegen een beschaafde wereld zijn. De minister zei dat vrijheid nooit kan worden vernietigd. Aan het einde van zijn verklaring richtte hij zich in het Frans rechtstreeks tot het Franse volk.

De Britse premier Cameron noemde de bloedige aanslag "misselijkmakend". Hij wil de Fransen alle steun geven in de strijd tegen het terrorisme.

Geen rechtvaardiging

In een telegram aan de Franse president Hollande schrijft bondskanselier Angela Merkel: deze aanslag is niet alleen gericht tegen de Franse burgers en de binnenlandse veiligheid, maar ook tegen de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. "Er is geen rechtvaardiging voor deze aanslag op de kernwaarden van onze vrije en democratische cultuur".

Ook de Russische president Poetin zegt dat niets terrorisme rechtvaardigt. Hij spreekt van een "tragische gebeurtenis".

Barbarij

Vanuit Brussel laat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, weten de "barbarij" van de aanslagplegers te veroordelen. Zijn rechterhand Frans Timmermans spreekt op zijn Facebookpagina van "een aanslag op ons allen".

Hij voegt eraan toe: "Terrorisme zal verslagen worden als we opkomen voor onze gezamenlijke vrijheid en als we tonen bereid te zijn onze normen en waarden te verdedigen, schouder aan schouder."

EU-president Tusk sprak van "een brute aanslag tegen onze fundamentele normen en waarden, tegen de vrijheid van meningsuiting, tegen de pijlers van onze democratie." De strijd tegen terrorisme moet volgens Tusk onverminderd worden voortgezet.

Afschuwelijke aanslag

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft Frankrijk alle steun toegezegd na "deze afschuwelijke aanslag op de persvrijheid". Via Twitter liet Stoltenberg weten dat hij in gedachten bij de slachtoffers en hun families is.

Ook paus Franciscus noemt de aanslag afschuwelijk. Hij roept iedereen op de verspreiding van haat een halt toe te roepen. Hij noemt haat "een radicale ondermijning van het fundamentele goed van het vreedzaam samenleven van mensen ondanks nationale, religieuze en culturele verschillen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl