Sepp Blatter viert zijn overwinning
NOS Voetbal

Prins Ali trekt zich terug, Blatter herkozen als FIFA-voorzitter

Prins Ali al-Hussein heeft zich na de eerste uitslag teruggetrokken. Hij ziet geen kans meer om de verkiezing te winnen. Sepp Blatter kan daarom beginnen aan zijn vijfde termijn als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Blatter besliste de strijd eigenlijk al in de eerste ronde. Hij kreeg 133 stemmen. Prins Ali had met 73 stemmen nog wel voldoende steun om een tweede ronde af te dwingen, maar hij geloofde niet meer in een overwinning in de beslissende stemronde.

Vooral in West-Europa werd gehoopt dat de Jordaanse prins Ali een tweede ronde af zou dwingen, maar die hoop bleek een utopie.

FIFA onder vuur

Daarmee boekt Blatter een onverwacht gemakkelijke overwinning. De wereldvoetbalbond lag de afgelopen dagen onder vuur van de Zwitserse politie en de Amerikaanse federale recherche. KNVB-voorzitter Michael van Praag hoopte, evenals veel West-Europese bonden, dat de onrust een verandering in het leiderschap teweeg zou brengen.

"Het wordt echt heel spannend en het staat echt niet vast dat Sepp Blatter gaat winnen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden bij me,'' zei Van Praag toen hij vanochtend aankwam bij de congreshal.

Net als bij zijn vorige vier verkiezingen bleek Blatter uiteindelijk onverslaanbaar.

Het is de grote vraag wat de West-Europese bonden nu gaan doen. Vanochtend zinspeelde voorzitter Greg Dyke van de Engelse voetbalbond op een boycot van het volgende WK voetbal. Dat toernooi wordt in 2018 gehouden in Rusland.

Van Praag wilde daarover vanochtend niet speculeren, maar hij houdt alle opties open. "Meteen uit de FIFA stappen is wel wat snel, maar ik sluit niets uit. We zijn het zat in Europa! En daarmee bedoel ik het overgrote gedeelte van de Europese landen. Dat is zeker", zei de KNVB-voorzitter.

Over een week komen de Europese bonden bij elkaar rond de finale van de Champions League. Ze gaan dan overleggen over een gezamenlijke strategie.

NOS-documentaire: Blatter versus Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl