Sepp Blatter reageerde zo'n beetje als laatste op alle ontwikkelingen
NOS Voetbal

De dag dat de FIFA aan het wankelen is gebracht

Het is natuurlijk geen toeval dat de FBI twee dagen voor de voorzittersverkiezing bij de wereldvoetbalbond FIFA zeven bestuursleden arresteert. Het tijdstip is nauwkeurig gekozen. De Amerikaanse overheid heeft Sepp Blatter en zijn organisatie al langer op de korrel.

Het begon allemaal op de vroege woensdagochtend in het vijfsterrenhotel Baur Au Lac in Zürich, waar zeven voetbalbobo's van hun bed werden gelicht door de Zwitserse politie. Onder hen twee FIFA-kopstukken, de vicevoorzitters Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo.

De zeven arrestanten behoren tot de veertien personen die door de Amerikaanse justitie zijn aangeklaagd voor omkoping en corruptie. Zij zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien, waaronder het WK van 2010 in Zuid-Afrika, en het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Hoe ongelukkig deze gebeurtenissen ook zijn, toch zijn we blij met de acties.

Sepp Blatter

Zwitserse justitie

Los van de Amerikaanse beschuldigingen is ook de Zwitserse justitie een onderzoek gestart naar mogelijke frauduleuze handelingen van officials van de FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Op het FIFA-hoofdkantoor in Zürich werden documenten en digitale informatie in beslag genomen.

Woensdagavond reageerde FIFA-voorzitter Blatter op de gebeurtenissen. "Dit is een moeilijke tijd voor het voetbal, voor de fans en de FIFA als organisatie", zei de 79-jarige Zwitser in een schriftelijke verklaring. "Hoe ongelukkig deze gebeurtenissen ook zijn, toch zijn we blij met de acties en onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten."

De baas van de FIFA was zo'n beetje de laatste die reageerde op alle ontwikkelingen, die elkaar in hoog tempo opvolgden.

Schorsing

De ethische commissie van de FIFA heeft elf verdachten, onder wie de vermoedelijke FBI-kroongetuige Chuck Blazer, een schorsing opgelegd. Blatter, die zelf voorlopig buiten schot blijft, juicht alle juridische acties toe. "We geloven dat dit de maatregelen helpt versterken die de FIFA al heeft genomen om alle misstanden in het voetbal te voorkomen."

De Europese voetbalbond UEFA pleit ervoor de verkiezing van vrijdag, als Blatter met Ali bin Al-Hussein strijdt om het voorzitterschap, uit te stellen. "De UEFA geeft deze FIFA de rode kaart", zo sprak een woordvoerder.

Opening?

De ontwikkelingen in Zwitserland en de Verenigde Staten spelen de Europese voetbalbond in de kaart, hoewel Blatter ondanks als het verzet vanuit Europa nog altijd op een eenvoudige herverkiezing af lijkt te stevenen.

De arrestaties van woensdag kunnen voor de UEFA net de opening vormen die ze nodig hebben om Blatter en zijn collega's eindelijk af te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl