Eredivisieblog

NAC boekt eerste uitzege • Engels over werelddoelpunt: 'Goal van mijn leven'

In dit liveblog volgden we alle zondagwedstrijden van speelronde 9 in de eredivisie. De volgende wedstrijden stonden op het programma:

Updates ontvangen op je telefoon? Klik op het belletje rechtsboven.

liveblog gesloten

Tot volgende week!

Daarmee is de negende speelronde klaar en sluiten we dit blog af. Vrijdag zijn we weer terug met de eerste wedstrijd van de tiende speelronde: Almere City - NEC.

Tot dan!

Dit is nu de stand in de eredivisie

PEC-NAC | 90+5' Afgelopen!

NAC boekt zijn eerste uitzege van het seizoen en klimt naar de negende plaats.

PEC Zwolle - NAC Breda 1-2

PEC-NAC | 90' Slotoffensief PEC

Het is zeker nog niet gedaan in Zwolle. PEC ruikt zijn kans om er toch nog een gelijkspel uit te halen en gaat vol in de aanval, maar tot nu toe houdt NAC stand.

PEC-NAC | 81' DOELPUNT PEC

Het wordt toch nog spannend! Kaj de Rooij knalt PEC schitterend op 1-2 tegen NAC. Met rechts krult hij de bal langs doelman Daniel Bielica.

PEC-NAC | 78' DOELPUNT NAC!

De wedstrijd lijkt nu wel beslist. Ómarsson maakt zijn tweede van de avond en zet NAC op een 2-0 voorsprong in Zwolle. Het zou de eerste uitzege van het seizoen worden voor de club uit Breda.

PEC Zwolle - NAC Breda 0-2

PEC-NAC | 70' PEC komt er niet doorheen

PEC heeft nog twintig minuten om een thuisnederlaag te voorkomen, maar de verdediging van NAC staat tot nu toe als een huis. Het lukt PEC niet om heel gevaarlijk te worden.

PEC Zwolle - NAC Breda 0-1

PEC-NAC | 54' DOELPUNT NAC!

Een doelpunt van PEC hing in de lucht, maar het is NAC dat scoort. Invaller Raul Paula staat nog geen minuut in het veld en is al belangrijk voor de bezoekers. Hij geeft de voorzet, Ómarsson kan de bal eenvoudig binnen schieten.

NAC Breda

PEC-NAC | 49' Aanvallend PEC

PEC komt het felst uit de kleedkamer en zet NAC direct onder druk. Namli waagt een poging van afstand, maar ziet doelman Bielica de bal tot hoekschop verwerken.

PEC Zwolle - NAC Breda 0-0

PEC-NAC | 46' Tweede helft van start

De tweede helft is begonnen en bij PEC staan er twee nieuwe spelers in het veld: Dylan Mbayo en Odysseus Velanas. Simon Graves en Filip Krastev zien we niet meer terug na rust.

HER-AJA | Engels maakt 'goal van zijn leven'

Mario Engels glundert na de wedstrijd en dat terwijl zijn club Heracles heeft verloren van Ajax. Maar Engels heeft wel een heel goede reden om te lachen, hij maakte namelijk een schitterend doelpunt. De goal van zijn leven, zo denkt hij zelf.

Heraclied Engels over werelddoelpunt tegen Ajax: 'Goal van mijn leven denk ik'

PEC-NAC | 45' Rust

Rust! Het is nog niet een heel enerverende wedstrijd in Zwolle, waar nog niet gescoord is in de eerste helft.

PEC-NAC | 40' Weinig kansen

De doelmannen hebben nog niet veel te doen in Zwolle. Zowel PEC als NAC creëert weinig kansen. Het is dan ook niet heel verrassend dat het nog altijd 0-0 staat.

PEC-NAC | 28' Knappe kopbal Ómarsson

Daar is bijna een doelpunt van NAC. Elías Már Ómarsson kopt de bal op knappe wijze op doel, maar de lat voorkomt een doelpunt van de bezoekers.

Een bericht uit Eindhoven: Schouten ontbreekt tegen PSG

Jerdy Schouten doet dinsdag niet mee met PSV in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain in Parijs. De 27-jarige middenvelder viel zaterdag tegen AZ (1-2 winst) geblesseerd uit.

Nader onderzoek moet de ernst van de blessure uitwijzen. Schouten meldde zich begin deze maand al af voor de Nations League-duels met het Nederlands elftal, volgens PSV en coach Peter Bosz vanwege "algehele vermoeidheid".

Schouten zelf had echter een andere verklaring voor zijn afwezigheid bij Oranje. In een interview met De Telegraaf liet hij weten sinds de wedstrijd Willem II - PSV van eind september te kampen met knieklachten als gevolg van een botkneuzing.

Zaterdag in Alkmaar stond Schouten toch aan de aftrap. Na een stevig duel met Denso Kasius bleef Schouten met een van pijn vertrokken gezicht op de grond zitten en voelde hij aan de binnenkant van zijn knie. Bij rust werd hij vervangen.

Jerdy Schouten

PEC-NAC | 9' Grote kans PEC

De eerste grote kans van de wedstrijd in Zwolle is voor PEC. Jamiro Monteiro geeft de bal perfect voor. Younes Namli kan koppen, maar doet dat recht op doelman Daniel Bielica af.

PEC-NAC | 1' Aftrap

De laatste wedstrijd van de negende speelronde is begonnen: PEC Zwolle - NAC Breda. PEC staat op de vijftiende plaats, NAC is de nummer twaalf van de eredivisie.

NAC is dit seizoen nog niet op dreef in uitwedstrijden. Alle vier duels op vreemde bodem werden verloren door de club uit Breda.

PEC-NAC | De opstellingen

Na het spektakel Almelo en de solide zege van Utrecht in Groningen, staat er nog één wedstrijd op het programma voor vandaag: PEC Zwolle - NAC Breda.

Dit zijn de opstellingen van beide ploegen.

Ajax en Utrecht boeken zege

Het is klaar in Almelo en Groningen. Ajax sleept in een spectaculair duel de zege uit het vuur, mede dankzij twee doelpunten van oud-Heracles-speler Wout Weghorst.

FC Utrecht verslaat FC Groningen en wint voor de zesde keer op rij een eredivisieduel: een clubrecord.

Heracles Almelo - Ajax 3-4

FC Groningen - FC Utrecht 0-1

GRO-UTR | 84' Brouwer voorkomt gelijkmaker

Leandro Bacuna heeft een prima vrije trap in huis. Hij krult de bal richting de kruising, maar Michael Brouwer heeft op zijn beurt een prima redding in huis. De Utrecht-keeper tikt de bal weg.

HER-AJA | 84' Heracles verder met tien man

Heracles moet verder met tien man. Aanvoerder De Keersmaecker krijgt zijn tweede gele kaart na een overtreding op Weghorst en moet dus met rood het veld verlaten.

HER-AJA | 82' DOELPUNT AJAX

Weghorst doet zijn oude club pijn. Heracles speelt een goede wedstrijd, maar Wout Weghorst zorgt er met zijn tweede doelpunt voor dat Ajax toch weer op voorsprong staat. Hij knalt de bal vanaf de penaltystip tegen de touwen.

HER-AJA | 80' Penalty voor Ajax

Ajax krijgt een reuzenkans om toch weer op voorsprong te komen in Almelo. Weghorst gaat naar de grond, waarna de bal op de stip gaat.

Heracles Almelo - Ajax 3-3

HER-AJA | 76' DOELPUNT HERACLES

Het is weer gelijk in Almelo! En het is voor de tweede keer deze middag Kulenovic, die goed voor zijn man komt en raak tikt.

GRO-UTR | 69' Kans op de gelijkmaker

Een kans voor Groningen op de gelijkmaker. Invaller Willumsson kopt de bal op doel, maar met net iets te weinig kracht, waardoor het een prooi is voor Michael Brouwer.

Aan de andere kant kopt Mike van der Hoorn op doel, maar ook zijn inzet mist kracht: Hidde Jurjus kan de bal makkelijk vangen.

HER-AJA | 65' Bijna weer gelijk

En daar is het bijna weer gelijk! Suf Podgoreanu knalt de bal tegen de lat.

Heracles Almelo - Ajax 2-3

HER-AJA | 63' DOELPUNT AJAX

Wout Weghorst heeft niet veel tijd nodig om tot scoren te komen tegen zijn oude club. Hij staat vier minuten in het veld en kopt de bal voorbij De Keijzer.

GRO-UTR | 60' Nog weinig kansen in tweede helft

In Groningen staat FC Utrecht nog altijd op voorsprong. De tweede helft is nu een kwartier onderweg en er zijn nog geen grote kansen geweest.

HER-AJA | 57' Farioli brengt Weghorst

Francesco Farioli grijpt in bij Ajax. Hij stuurt Wout Weghorst en Kian Fitz-Jim het veld in, Brobbey en Kenneth Taylor haalt hij naar de kant.

Heracles Almelo - Ajax 2-2

HER-AJA | 50' Engels bijna met zijn tweede

Oei! Daar is bijna de tweede van Engels. Dit keer schiet hij de bal over de grond voorbij Pasveer, maar de paal staat de 3-2 in de weg. De Ajax-doelman is er vervolgens razendsnel bij om de bal te pakken en verder gevaar te voorkomen.

HER-AJA | 47' Al snel kans voor Ajax

Weer krijgt Brobbey de bal er niet in. Devyne Rensch geeft de bal voor op Brobbey, die er nog net met zijn voet bij kan. Fabian de Keijzer ligt echter in de weg en Brobbey is nog altijd op zoek naar zijn eerste eredivisiedoelpunt van dit seizoen.

Tweede helft onderweg

De tweede helft bij Heracles - Ajax en Groningen - Utrecht is begonnen.

Vrouwen Feyenoord en Ajax spelen gelijk

De voetbalsters van Ajax hebben voor het eerst dit seizoen punten verspeeld. Tegen Feyenoord kwamen de Amsterdammers, die in de eerste helft voldoende kansen kregen, niet tot scoren: 0-0. Een hoofdrol was er voor Feyenoord-keepster Jacintha Weimar.

Lees hier het verslag:

Rust in Almelo en Groningen

Het is rust bij Heracles - Ajax en Groningen - Utrecht. In Almelo hebben we een heel vermakelijke eerste helft gezien. Er vielen vier doelpunt, waarvan die van Engels verreweg de mooiste was. Na 45 minuten is de stand in evenwicht: 2-2.

Bij Groningen tegen Utrecht blijft het bij één doelpunt en staat het halverwege 0-1.

HER-AJA | Het werelddoelpunt van Engels

Bekijk hier hoe Mario Engels vanaf eigen helft Remko Pasveer verschalkt.

Doelpunt van het jaar? Engels maakt tegen Ajax schitterende goal van eigen helft

HER-AJA | 34' DOELPUNT AJAX

En het is weer gelijk. Fabian de Keijzer is compleet kansloos op het kiezelharde schot van Bertrand Traoré. Via de onderkant van de lat is het raak voor Ajax en staat het weer gelijk in Almelo.

HER-AJA | 28' DOELPUNT HERACLES

Wat een doelpunt voor Heracles! Mario Engels ziet dat Pasveer ver voor zijn doel staat en probeert het maar eens. Vanaf eigen helft knalt hij de bal schitterend over Pasveer heen het doel in.

Heracles Almelo - Ajax 2-1

Mario Engels

HER-AJA | DOELPUNT AJAX

Davy Klaassen maakt in Almelo de gelijkmaker voor Ajax. Nadat de inzet van Traoré gekeerd werd, staat Klaassen op de goede plek om alsnog de bal binnen te schieten.

Heracles Almelo - Ajax 1-1

GRO-UTR | 20' DOELPUNT FC UTRECHT

Nu maakt Utrecht wel een reglementair doelpunt. Cathline kan uithalen en schiet via de binnenkant van de paal raak.

HER-AJA | 19' Pasveer voorkomt tweede tegengoal

Opnieuw een heel gevaarlijke uitbraak van Heracles. Mimeirhel Benita loopt dwars door de Ajax-verdediging heen en kan uithalen. Remko Pasveer voorkomt de 2-0.

Heracles Almelo - Ajax 1-0

GRO-UTR | 14' Buitenspelgoal Utrecht

Ook in Groningen ligt de bal in het doel, maar David Min wordt buitenspel gegeven. De VAR kijkt er nog wel even naar, maar komt tot dezelfde conclusie. Geen doelpunt dus voor Utrecht.

FC Groningen - FC Utrecht 0-0

HER-AJA | 12' DOELPUNT HERACLES

Na de enorme misser van Brobbey vliegt de bal er aan de andere kant wel in. Luka Kulenovic profiteert van rommelig uitverdedigen van Ajax en schiet de bal hard tegen de touwen.

HER-AJA | 10' Enorme kans voor Brobbey

Dit had de eerste goal van het eredivisieseizoen voor Brian Brobbey moeten zijn. Hij krijgt de bal op een presenteerblaadje, kan van dichtbij binnen tikken, maar verzuimt dat.

Heracles Almelo - Ajax 0-0

GRO-UTR | 5' Cathline schiet op doel

Yoann Cathline sticht het eerste gevaar in Groningen. De Fransman van Utrecht haalt uit, maar zijn schot gaat recht op doelman Hidde Jurjus af, die daardoor makkelijk redding kan brengen.

HER-AJA | 4' Eerste schietkans voor Ajax

De eerste schietkans van de wedstrijd is voor Ajacied Mika Godts, na goed voorbereidend werk van Bertrand Traoré aan de rechterkant. Het schot van Godts mist echter de juiste richting en gaat naast.

Aftrap in Almelo en Groningen

Nadat er ook in Almelo en Groningen een minuut stilte is geweest ter nagedachtenis aan Johan Neeskens, zijn daar de wedstrijden begonnen.

GRO-UTR | Vaessen en Bacuna hebben zich verslapen

Bij FC Groningen beginnen Etienne Vaessen en aanvoerder Leandro Bacuna op de bank. Een bijzondere keuze, maar Dick Lukkien heeft daar een reden voor. Beide spelers hadden zich namelijk verslapen, vertelt de trainer van Groningen bij ESPN. "Het is ook niet de eerste keer dat het de jongens overkomt. Uiteindelijk hebben we een grens en die moet ik bewaken."

HER-AJA | Vijftigste eredivisie-optreden Hato

We schakelen snel over naar Almelo en Groningen waar de volgende wedstrijden op het punt van beginnen staan: Heracles - Ajax en Groningen - Utrecht. Om 14.30 uur wordt daar afgetrapt.

Het treffen met Heracles is voor Jorrel Hato (18 jaar, 227 dagen) zijn vijftigste eredivisiewedstrijd voor Ajax. Alleen Gerald Vanenburg (18 jaar, 204 dagen) was jonger dan Hato bij zijn vijftigste optreden voor Ajax in de eredivisie. Clarence Seedorf (18 jaar, 310 dagen) is de enige andere Ajacied die jonger dan negentien jaar was bij deze mijlpaal.

Jorrel Hato

WIL-FOR | Afgelopen

De wedstrijd in Tilburg eindigt zoals die begon: 0-0. Een wedstrijd waarin, afgezien van enkele kansen, niet veel gebeurde.

Willem II - Fortuna Sittard: 0-0

HER-AJA | Pasveer en Weghorst op bekend terrein

Voor Remko Pasveer en Wout Weghorst is Almelo bekend terrein. Beiden speelden in hun carrière een periode voor Heracles en zijn nu in dienst van Ajax.

WIL-FOR | 82' Kansje Fortuna

Toch nog een kans voor Fortuna. Ante Erceg krijgt in het strafschopgebied de bal voor zijn voeten en haalt uit, maar zijn schot mist kracht. Didillon-Hödl kan de bal uit het doel tikken.

WIL-FOR | 75' Nog altijd geen doelpunten

De tijd begint te dringen voor Willem II en Fortuna Sittard. Ze hebben nog een kwartier de tijd om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Gaat er nog gescoord worden? Het spel wordt steeds slordiger en de kansen schaarser. De doelmannen hebben niet veel meer te doen de afgelopen minuten.

GRO-UTR | De opstellingen

Opstelling FC Groningen
Opstelling FC Utrecht

WIL-FOR | 52' Kopkansen aan beide kanten

De eerste kans na rust is voor Fortuna. Rosier kopt uit een hoekschop hard op doel, maar Didillon-Hödl heeft opnieuw een knappe redding in huis.

Aan de andere kant kopt Vaesen de bal op de lat, nadat doelman Branderhorst onder de bal door was gevlogen.

HER-AJA | Brobbey in de spits bij Ajax

Over ruim een uur staan in Almelo Heracles en Ajax tegenover elkaar.

Dit zijn de opstellingen van beide ploegen:

Opstelling Heracles
Opstelling Ajax

WIL-FOR | 46' Tweede helft van start

De tweede helft is begonnen in Tilburg. Willem II-trainer Peter Maes heeft twee wissels doorgevoerd in de rust: aanvoerder Jesse Bosch en Nick Doodeman zijn in de kleedkamer achtergebleven, Amar Fatah en Boris Lambert zijn hun vervangers.

WIL-FOR | 45+3' Doelpuntloze eerste helft

Na 45 minuten en 3 minuten blessuretijd staat het nog 0-0 in Tilburg. Het tempo lag in de eerste helft niet al te hoog, maar er zijn wel de nodige kansen geweest. Fortuna was het dichtst bij een doelpunt, maar Didillon-Hödl hield knap de nul.

WIL-FOR | 37' Fortuna gevaarlijk

Een nieuwe uitbraak van Fortuna Sittard. Halilovic profiteert van een slordige pass en zet opnieuw de turbo aan. Hij bedient Aïko, die onderuit wordt gehaald door Didillon-Hödl. De Willem II-keeper krijgt daarvoor geel. Jasper Dalhaus ontfermt zich over de vrije trap, maar hij schiet hem ruim over.

WIL-FOR | 30' Halilovic oog in oog met keeper

Alen Halilovic is op volle snelheid niet te houden voor de Willem II-verdediging. Hij stormt recht op doelman Thomas Didillon-Hödl, probeert hem met een stiftje te slim af te zijn, maar de Willem II-keeper heeft het door en steekt zijn arm net op tijd uit.

WIL-FOR | 27' Sandra opnieuw gevaarlijk

Daar is Sandra opnieuw. Hij krijgt de bal dit keer binnen de zestien voor zijn voeten, draait zich vrij, maar ook dit keer gaat zijn inzet niet tussen de palen.

WIL-FOR | 21' Ook eerste kans voor Willem II

Willem II is steeds vaker voor het doel van Fortuna-keeper Mattijs Branderhorst te vinden. De eerste serieuze doelpoging van de thuisploeg komt op naam van Cisse Sandra. Hij haalt uit van net buiten de zestien, maar zijn schot vliegt net naast het doel.

WIL-FOR | 10' Fortuna zet Willem II onder druk

Fortuna is de eerste ploeg die gevaar sticht deze wedstrijd. De bal wordt voor het doel geslingerd, maar Aïko kan er met zijn hoofd net niet bij. Twee Willem II-verdedigers zijn er nodig om de bal weg te werken.

Dat Willem II een wat moeizame start kent tegen Fortuna ligt in elk geval niet aan het publiek. In de eerste minuten worden de Tilburgers luidkeels toegezongen door het aanwezige publiek.

WIL-FOR | 1' Aftrap

De wedstrijd in Tilburg is begonnen, een duel tussen de nummer acht (Willem II) en de nummer tien (Fortuna Sittard) van de eredivisie. Het verschil tussen beide clubs in de stand is slechts één punt.

WIL-FOR| Minuut stilte

De wedstrijd begint iets later, omdat er eerst nog een minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Neeskens in acht wordt genomen.

Branderhorst op bezoek bij oude club

Voor Fortuna-doelman Mattijs Branderhorst is het duel met Willem II een weerzien met zijn eerste club. Hij doorliep de jeugdopleiding bij de Tilburgers en speelde tussen 2017 en 2019 in de hoofdmacht.

Willem II-speler Mickaël Tirpan heeft dan weer een verleden bij Fortuna Sittard. Hij maakte zijn tot nu toe enige eredivisiedoelpunt in dienst van Fortuna.

Mattijs Branderhorst

Willem II-uit voor Fortuna lastig

Voor Fortuna Sittard is Willem II-uit al jarenlang een lastig affiche. De Limburgers wonnen slechts één van de laatste zeventien wedstrijden in Tilburg: een 1-0 zege in de eredivisie op 24 augustus 1996.

Willem II hield elf van de laatste zeventien keer de drie punten in eigen huis. Vijf keer was een gelijkspel het eindresultaat.

Maar we beginnen met Willem II - Fortuna

En dit zijn de opstellingen van beide ploegen.

Sutalo klimt onder Farioli uit diep dal

De meest bekritiseerde verdediger van het vorige eredivisieseizoen lijkt rust in zijn hoofd te hebben gevonden. En aan de bal. Ajacied Josip Sutalo beleefde een dramatisch eerste jaar in Nederland, maar is dit seizoen aan een opmars bezig.

Heel soms is er nog een haarscheurtje te zien, een moment van onzekerheid of gebrek aan balans. Zoals tijdens Ajax-FC Groningen, toen hij in een wankel moment een doelpunt weggaf aan Jorg Schreuders.

Of de Kroatisch international zijn goede lijn op de langere termijn kan doortrekken, is natuurlijk ook nog maar de vraag. Maar dat het inmiddels (veel) beter met Sutalo gaat, is een feit. Dat laten zijn statistieken onder trainer Francesco Farioli ook duidelijk zien.

Lees hier het hele artikel over Sutalo:

IJzersterke seizoenstart Utrecht, Groningen in een dip

FC Utrecht heeft in de eerste zeven eredivisieduels van dit seizoen nog niet verloren en dat is voor het eerst in de clubgeschiedenis. De ploeg van Ron Jans liet alleen punten liggen bij sc Heerenveen (1-1). Als de Domstedelingen vandaag winnen van Groningen vestigen ze een nieuw clubrecord. Nooit eerder werd er zes keer op rij gewonnen door Utrecht in de eredivisie.

De tegenstander van Utrecht, FC Groningen, zit in een minder positieve reeks. De Groningers verloren de laatste drie eredivisiewedstrijden.

Dit is de huidige stand in de eredivisie

Stand eredivisie

Wat gebeurde er gisteren?

Feyenoord kwam ijzersterk uit de interlandpauze. De Rotterdammers wonnen de op papier lastige uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles in Deventer vol overtuiging: 1-5. Door de overwinning, de derde op rij na de 2-3 bij Girona en de 2-1 tegen FC Twente, nam Feyenoord de derde plaats in de eredivisie over van AZ. Bovendien nam Feyenoord drie punten afstand van de Eagles.

PSV rekende met 1-2 af met AZ. Het leek op voorhand een zware beproeving te gaan worden voor de Eindhovenaren in Alkmaar, maar door een vroege rode kaart voor David Møller Wolfe en daaropvolgende goals voor de bezoekers was het snel beslist.

Bekijk hieronder alle uitslagen van gisteravond:

Programma en uitslagen speelronde 9

Welkom!

Goedemorgen en welkom!

Na een vol zaterdagavondprogramma in de eredivisie, staan er vandaag nog vier duels op het programma. We beginnen om 12.15 uur met Willem II tegen Fortuna Sittard. Om 14.30 uur neemt Ajax het in Almelo op tegen Heracles en gaat Utrecht op bezoek bij FC Groningen. De negende speelronde wordt afgesloten met de wedstrijd PEC Zwolle - NAC Breda, die om 16.45 uur wordt afgetrapt.

In dit blog plaatsen we alle updates rondom de eredivisieduels van vandaag.