NOS SportAangepast

De Jong schiet 3x3-basketballers naar goud • Diskwalificatie teruggedraaid, Hassan brons

Dit was ons liveblog over de tiende dag van Olympische Spelen in Parijs:

Push ontvangen bij een nieuw blogbericht? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

À demain!

En enerverend was het. Sifan Hassan won brons, toen zilver, en toen weer brons op de 5.000 meter. De 3x3-basketballers wonnen dankzij een waanzinnig schot van Worthy de Jong het goud. Bouwmeester heeft al goud terwijl de laatste race nog gezeild moet worden. De hockeysters bereikten de halve finales. En Duplantis sprong met zijn polsstok het dak op van een gemiddeld rijtjeshuis, 6.25 meter hoog, een wereldrecord

Genoeg te zien en te lezen, allemaal terug te vinden in het blog hieronder.

En dan morgen zijn we er gewoon weer, met een nieuw liveblog. Daarmee sturen we je naar bed en danken we je voor het volgen van deze fraaie sportdag. À demain, tot morgen!

De 3x3-basketballers van Nederland

Atletiek | Discuswerpster Van Klinken stelt (zichzelf) teleur, Amerikaanse Allman wint

Discuswerpster Van Klinken stelt (zichzelf) teleur in finale, Amerikaanse Allman wint

Voetbal | Frankrijk na verlenging finalist

Het Franse olympisch elftal heeft de finale bereikt. Egypte stond lang op voorsprong in de halve finale, maar zeven minuten voor tijd maakten de Fransen gelijk. In de verlenging kreeg Egyptenaar Fayed rood, waarna de Fransen het in de verlenging afmaakten: 3-1.

Mahmoud Saber maakte de 0-1. Voor Frankrijk scoorde Jean-Philippe Mateta daarna twee keer. Michael Olise, de nieuwe aanwinst van Bayern München, maakte de derde Franse treffer. In de finale treft Frankrijk Spanje, dat eerder vandaag won van Marokko.

Dit is de medaillespiegel na dag tien

Medaillespiegel van Parijs

Basketbal 3x3 | Terugkijken: zo veroverde Nederland basketbalgoud in Parijs

3x3-basketballers winnen olympisch goud na thriller tegen Frankrijk

Even bijkomen met Studio Parijs

Terugblikken op een enerverende tiende dag van de Olympische Spelen in Parijs?

Doe het met Studio Parijs, hier live te volgen via een stream, met aan tafel onder anderen zwemster Tes Schouten, Jeroen Dubbeldam en Epke Zonderland.

Diskwalificatie teruggedraaid, Hassan brons

De diskwalificatie van Faith Kipyegon is teruggedraaid. Dat betekent dat Sifan Hassan het toch moet doen met een bronzen plak op de 5.000 meter. Kipyegon zou de Ethiopische Gudaf Tsegay twee ronden voor het einde ernstig gehinderd hebben, maar dat werd door de jury herroepen.

Basketbal 3x3 | De gouden worp van Worthy de Jong

Basketbal 3x3 | Goud voor Nederlandse basketballers

Van der Horst knuffelt De Jong na de winnende tweepunter

De Nederlandse 3x3-basketballers hebben een historische gouden medaille gepakt op de Olympische Spelen. Op de Place de la Concorde in Parijs won de ploeg in een weergaloze olympische finale in overtime met 18-17 van gastland Frankrijk.

In de absolute slotseconden van de verlenging eiste Worthy de Jong de hoofdrol voor zich op door een tweepunter raak te schieten. De Jong was even daarvoor ook al verantwoordelijk geweest voor de 16-16, die overtime noodzakelijk had gemaakt.

Lees hier verder:

Basketbal 3x3 | De Jong beslist duel: goud voor Nederland!

De Jong, Worthy de Jong, de man die het 5-tegen-5-basketbal vaarwel zei en overstapte naar het 3-tegen-3, schiet Nederland naar goud. Een tweepunter, een schot uit de draai met zijn tegenstander recht in zijn gezicht, vliegt binnen in de verlenging.

Degene die als eerste twee punten scoort in de verlenging wint de partij. De Fransen waren op 17-16 gekomen, maar door het winnende schot van Worthy de Jong wint Nederland met 18-17. Goud voor Nederland!

Worthy de Jong

Basketbal 3x3 | 16-16! Worthy de Jong maakt gelijk in laatste seconden

Toch nog gelijk! In de allerlaatste seconden maakt De Jong een drive naar de basket en legt de 16-16 binnen.

We gaan verlenging. Wie nu als eerste twee punten maakt, wint de wedstrijd en pakt het goud.

Basketbal 3x3 | Nog 17 seconden: 16-15 Frankrijk

O, o, o wat een spanning, Nederland staat 16-15 achter. De Fransen kwamen op voorsprong via een tip-inn. Maar er is nog een kans. Nog 17 seconden over...

Basketbal 3x3 | Slagter met twee belangrijke punten: 13-13

Wat een belangrijke punten van Slagter, een tweepunter van afstand voor 13-13. Weer gelijk. Met nog iets meer dan een minuut te spelen.

Basketbal 3x3 | Fransen op voorsprong

Nog 2,5 minuut te spelen komen de Fransen op een 12-11 voorsprong, voor het eerst in de wedstrijd. De Franse fans worden gek. Nu moet Nederland een tandje bijzetten...

Basketbal 3x3 | Nog ruim 3,5 minuut: Nederland en Frankrijk dicht bij elkaar

Nederland en Frankrijk ontlopen elkaar vrijwel niet. Nederland had een klein gaatje geslagen, maar de Fransen komen nu sterk terug, fanatiek aangemoedigd door de luide thuisfans.

Kipyegon snapt weinig van diskwalificatie: 'Ze probeerde mij opzij te duwen'

Kipyegon snapt weinig van diskwalificatie: 'Ze probeerde mij opzij te duwen'

Basketbal 3x3 | Bijna halverwege: 7-4 voorsprong Nederland

Het duel is bijna halverwege, iets minder dan 5 minuten gespeeld, en Nederland staat 7-4 voor. Dat gaat de goede kant op.

Basketbal 3x3 | Dunk De Jong en koninklijk bezoek

Het gaat gelijk op in de eerste minuten. Hoogtepunt tot nu toe: een drive en harde dunk van De Jong. Het staat 2-2 na 2,5 minuut spelen.

Nog even de regels: we spelen tien minuten behalve als een van de teams voor die tijd 21 punten heeft gescoord, dan is de wedstrijd voorbij.

En er zit koninklijk bezoek op de tribune: prinses Amalia en de Spaanse koning Felipe VI. Overigens zijn ook NBA-legendes Carmelo Anthony, Dirk Nowitzki en Pau Gasol aanwezig bij de finale.

Prinses Amalia en Koning Felipe VI van Spanje tijdens de finale tussen Nederland en Frankrijk op het Place de la Concorde tijdens de Olympische Spelen

Basketbal 3x3 | Spelen maar! Om het goud

Nederland en Frankrijk zijn begonnen aan de finale van het olympisch 3x3-basketbaltoernooi. Een medaille is al zeker, maar kunnen De Jong, Van der Horst, Driessen en Slagter het goud binnenhalen.

Tegenstander: het thuisland Frankrijk.

Zeilen | Succesvolste olympische zeilster Bouwmeester 'superblij' na dag met 'extreme wind'

Olympisch kampioen Bouwmeester 'superblij' na dag met 'extreme wind'

Na een dag die "hoe langer, hoe gekker" werd, mag Marit Bouwmeester zichzelf de succesvolste olympische zeilster in de geschiedenis noemen.

"Het is geweldig. Ik voel ook wel een klein beetje opluchting, want ze lieten ons vandaag racen met extreme wind. Maar ik ben superblij", reageert Bouwmeester op haar olympische titel.

Op een dag met weinig wind voor de kust van Marseille was geduld het toverwoord. Races werden uitgesteld, gestart en dan weer afgeschoten. "Je probeert je te focussen op wat je moet doen. Het zijn niet per se wedstrijddagen zoals je die graag hebt."

Coach gouden Bouwmeester: 'Heb haar nog nooit zo stabiel meegemaakt'

Atletiek | Terugkijken: zo liep Hassan naar zilver

Hassan finisht 5.000 meter als derde, maar krijgt zilver na diskwalificatie Kipyegon

Basketbal 3x3 | Hoog publiek voor Nederlandse basketballers

De hele wereld kijkt mee straks met de finale van het 3x3-basketbal. De Jong, Van der Horst, Driessen en Slagter treden aan tegen Frankrijk onder toeziend oog van NBA-grootheden Pau Gasol en Dirk Nowitzki.

De Spanjaard en Duitser zitten er nu in elk geval vooral voor de finale tussen de Spaanse en Duitse vrouwen.

Atletiek | Subliem! Duplantis met wereldrecord

Olympisch goud en wereldrecord polsstokhoogspringer Duplantis

De wedstrijd is al lang en breed gedaan, maar Armand Duplantis was nog niet klaar. De polsstokhoogspringer wilde nog gaan voor een wereldrecord. Na drie pogingen gaat hij over 6,25 meter. Een wereldrecord!!

Duplantis springt een wereldrecord

Basketbal 3x3 | Campingstoeltjes en massagatafel: zo bereidt Nederland zich voor

Nog 15 minuten tot de wedstrijd van hun leven, het duel met Frankrijk om olympisch goud. De Jong, Van der Horst, Driessen en Slagter ontspannen wat op campingstoeltjes, laten de kuiten nog even losgooien en warmen zich langzaam weer op voor hun laatste duel van de dag.

De tip-off is om 22.30 uur.

De Nederlandse 3x3-basketballers bereiden zich voor op de finale

Atletiek | Jiya spreekt van 'rollercoaster' en hekelt pijntjes waar ze geen controle over heeft

Jiya redt het niet in de halve finales op de 200 meter
Jiya spreekt van 'rollercoaster' en hekelt pijntjes waar ze geen controle over heeft

Atletiek | Hassan: 'Blij met zilver'

Sifan Hassan pakte zilver op de 5.000 meter en reageert na haar medaillerace.

"Het maakt mij niet uit of het zilver is, ik ben blij met de medaille. Ik heb het moeilijk gehad dit jaar, want ik was een jaar bezig met de marathon. Dan is dit een ongelooflijke medaille."

"Het eerste en het laatste rondje voelden hetzelfde. Ik ben niet verzuurd. Mijn duur is supergoed, ik ben veel bezig met de marathon. Dat geeft zelfvertrouwen."

Hassan: 'Brons, zilver, het maakt mij niet uit, het is een medaille'

Atletiek | Duplantis springt olympisch record

Goud heeft hij al maar de Zweed Duplantis geeft nog een showtje weg. Hij gaat een paar recordsprongen maken. Zojuist springt hij een olympisch record van 6,10 meter.

Het wereldrecord is 6,24 meter, zou dat er ook nog aangaan?

Duplantis blijft springen voor een wereldrecord

Baanwielrennen | Teamsprinters na sterke start: 'Wereldrecord nodig voor goud'

Teamsprinters na sterke start: 'Wereldrecord nodig voor goud'

Atletiek | Duplantis wint goud bij polsstokhoogspringen

Bij het polsstokhoogspringen, waar Menno Vloon elfde werd, heeft de Zweed Armand Duplantis zoals verwacht goud gewonnen. Hij ging als enige over zes meter. Het zilver was voor de Amerikaan Sam Kendricks, die strandde op 5.95 meter. Emmanouil Karalis uit Griekenland mag het brons in ontvangst nemen dankzij een sprong over 5.90 meter.

Duplantis ging als enige over de zes meter

Atletiek | Geen brons, maar zilver Hassan op 5.000 meter

Geen brons maar zilver voor Hassan op de 5.000 meter! Kipyegon wordt gediskwalificeerd voor wat geduw en getrek waarbij ze betrokken was op enkele rondjes voor het einde. Daardoor schuift Hassan op naar plek twee en is het brons voor de Italiaanse Nadia Battocletti.

Sifan Hassan

Atletiek | Balende Van Klinken komt niet verder dan plek zeven

Na drie ongeldige beurten wierp discuswerpster Jorinde van Klinken wel geldig. Maar ze kwam slechts tot 51,23 meter en dat is ver beneden haar kunnen.

Met een beste poging 63,35 meter eindigt ze als zevende in de finale, haar gezicht sprak boekdelen. Ze baalt. De Kroatische Sandra Elkasevic pakte het brons, Bin Feng uit China zilver en de Amerikaanse Valerie Allmann pakt het goud.

Atletiek | Brons voor Hassan

Sifan Hassan pakt brons op de 5.000 meter. Dat is het maximaal haalbare.

Chebet pakt goud en Kipyegon pakt zilver.

Atletiek | Laatste rondje: Hassan op een flink gat

Kan Hassan nog bij de voorste loopsters komen? De Ethiopische Chebet en Kipyegon zijn wel erg ver weg. Nog 200 meter te gaan...

Atletiek | Nog 1 rondje: Hassan op plek drie

De Ethiopische vrouwen gaan nu hard weg. En daar komt Hassan naar voren in de laatste ronde. Komt ze op tijd bij de twee koplopers?

Atletiek | Nog 2 rondjes: Hassan naar plek vijf

Gehannes voorin de groep tussen koplopers in de race. En Hassan loert vanaf plek 9. Wanneer komt de aanval?

Atletiek | Nog 3 rondjes: Hassan schuift weer ietjes naar voren

Moet Hassan nu niet een beetje naar voren komen? Ze rent nog steeds achteraan een groepje van acht loopsters...

Atletiek | Nog 4 rondjes: Hassan schuift nog ietsjes naar voren

Kipyegon gaat nu op kop en gaat zij het tempo opvoeren? Kenia en Ethiopië laten zich vooraan zien. En waar is Hassan? Midden in de groep nog steeds, aan de binnenkant van de baan..

Atletiek | Nog 5 rondjes: Hassan schuift naar voren

Nog 5 rondjes te gaan in de finale van de 5.000 meter en dat is het moment voor Hassan om naar voren te komen in het veld. Ze loopt nu midden in de groep...

Voetbal | Spanje naar finale ten koste van Marokko

Spanje heeft ten koste van Marokko de finale van het olympisch voetbaltoernooi bereikt. Fermin Lopez en Juanlu Sanchez scoorden voor de Spanjaarden, Soufiane Rahimi benutte een strafschop namens Marokko. De winnaar speelt tegen Frankrijk of Egypte.

Atletiek | Hassan nog altijd achteraan

Vijf minuten gelopen in de finale van de 5.000 meter en waar loopt Hassan? Nog steeds op de laatste plaats. En dat is vertrouwd, zo begint ze haar races altijd. Het is een kwestie van tijd voordat haar inhaalrace begint.

Atletiek | Van Klinken opnieuw ongeldig

Worp vier van discuswerpster Van Klinken is opnieuw ongeldig. Ze moet wel snel haar eerste worp verbeteren als ze nog wil opschuiven.

Van Klinken baalt

Atletiek | Hassan onderweg in finale 5.000 meter

En ze zijn vertrokken! Hassan laat zich zoals gebruikelijk naar achteren zakken in het veld. Later in de race zal ze naar voren komen...

Atletiek | Finale 5.000 meter met Hassan gaat beginnen

De finalisten van de 5.000 meter bij de vrouwen staan klaar. Het voorstellen gaat beginnen. Met titelverdediger Sifan Hassan...

Atletiek | Poging drie is ongeldig

Discuswerpster Jorinde van Klinken zakt wat weg. Ze kon niet verder opschuiven na haar derde poging, want die is ongeldig. Ze staat voorlopig zesde met 63,35 meter.

Van Klinken in de finale van het discuswerpen

Atletiek | Bijna de beurt aan Hassan

Het is bijna de beurt aan Sifan Hassan. De finale van de 5.000 meter straks om 21.10 uur is de eerste finale die de Nederlandse loopt in Parijs. De finales van de 10.000 meter en de marathon komen later.

Maar eerst de vijf kilometer, de afstand waarop ze haar olympische titel verdedigt. Wordt dit het tweede atletiekgoud van Nederland deze Spelen van Parijs?

Atletiek | Jiya niet naar finale 200 meter

Tasa Jiya heeft zich op de 200 meter niet geplaatst voor de finale. Ze finisht als zesde in een tijd van 22,81. En dat is niet voldoende.

Jiya (links) finisht als zesde in haar heat

Atletiek | Van Klinken voorlopig vijfde

Ze keek wat ontevreden na haar tweede poging, ze gooide dan ook minder ver dan in haar eerste poging. Met haar eerste worp gooide ze 63,35, daarmee staat voorlopig vijfde.

Toch is ook 61,50 ook niet gek, probeer het zelf maar eens om een discus van een kilo op een een correcte manier zo ver weg te slingeren!

Van Klinken in de finale van het discuswerpen

Baanwielrennen | Samenvatting en reacties teamsprintsters die wéér vierde werden

Samenvatting: Baanwielrensters grijpen naast het brons op teamsprint
Verdriet bij teamsprintsters: 'Wéér vierde, maar hebben er alles uitgehaald'

Atletiek | Lyles rent weer

Na het goud op de 100 meter zondagavond is het tijd voor Noah Lyles om zijn volgende doel te verwezenlijken: goud op de 200 meter. Hij rent in de series een tijd van 20,19 en wint zijn heat. De weg naar het tweede goud is hij probleemloos begonnen.

100 meter-kampioen Lyles plaatst zich eenvoudig voor halve finales 200 meter

Atletiek | Van Klinken start goed

De discus van Jorinde van Klinken is bij haar eerste poging terechtgekomen op 63.35 meter. Er zijn nu vijf vrouwen geweest en alleen de Kroatische Sandra Elkasevic kwam verder in haar eerste worp.

Basketbal 3x3 | Samenvatting en reacties van Nederlandse baksetballers

3x3-basketballers overtuigend naar finale Spelen na winst op Litouwen

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn al zeker van een medaille. Een unieke medaille, maar ben je al tevreden met zilver als goud zo dichtbij is?

"Dit voelt ultiem", zegt Arvin Slagter. "Maar er is nog een potje dat we ook heel graag willen winnen. En dan graag met een gouden medaille naar huis. We dromen van goud. En het boek is nog niet klaar, dus we gaan verder schrijven."

"We speelden verdedigend verschrikkelijk goed", zei Worthy de Jong. "Ik denk dat we elke wedstrijd weer steeds beter spelen. Alle puzzelstukjes vallen op hun plek. Hopelijk kunnen we het plaatje compleet maken." Van der Horst: "Wat Worthy zegt, we hebben verdedigd als beesten. Ze kwamen er gewoon niet doorheen." Jan Driessen betaamt: "Ja, als we zo verdedigen dan zijn we voor iedereen moeilijk te stoppen."

Om 22.30 uur wacht de finale van het olympisch 3x3-basketbal tegen Frankrijk, een kans op goud. Slagter: "Nog een paar uurtjes, we gaan ons opladen, even goed eten en dan knallen.

3x3-basketballers na bereiken finale: 'Graag met gouden medaille naar huis'

Atletiek | Live kijken? Dat kan hier

De finale van het discuswerpen gaat beginnen met Jorinde van Klinken. Later komt ook nog Tasa Jiya in actie in de halve finale van de 200 meter. En de hoofdshow wordt gegeven door Sifan Hassan in de finale van de 5.000 meter.

Live kijken? Dat kan via deze livestream of op NPO 3.

Hockey | Samenvatting en reacties na Nederland-Groot-Brittannië (3-1)

Samenvatting: Hockeysters plaatsen zich voor halve finales na zege op Britten

Atletiek | Het is klaar voor Vloon

Menno Vloon is klaar in de olympische finale. Hij komt ook in zijn derde poging niet over 5 meter 80.

Atletiek | Vloon weer nét niet

Opnieuw komt het op de laatste poging aan. Menno Vloon gaat (nog) niet over 5 meter 80, maar hij heeft nog één kans. Net als de Duitsers Oleg Zernikel en Bo Kanda Lita Baehre.

Atletiek | Van Klinken zometeen in actie met discus

Met speciale sokken en oorbellen hoopt Van Klinken zometeen een gooi, of beter worp, te doen naar een medaille. Nog een krap halfuur, dan gaat ze beginnen.

Van Klinken met speciale sokken en oorbellen naar discusfinale: 'We brengen vuur'

Paardrijden | Topdag voor Nederlandse springruiters: drie finaleplaatsen

Even terug naar het Château de Versailles, want daar hadden de Nederlandse springruiters vandaag een topdag. Kim Emmen (9de), Harrie Smolders (4de) en routinier Maikel van der Vleuten (20ste) plaatsten zich alle drie voor de finale (dinsdagochtend 10.00 uur). Uiterst knap om zich te plaatsen bij de 29 beste ruiters, in een veld waar er 74 begonnen.

Emmen en Smolders reden net als achttien andere ruiters foutloos.

Bekijk hieronder hun rondgangen terug:

Smolders en Emmen spraken na afloop van een "unieke" prestatie. Met dank aan Uricas van de Kattevennen, Imagine en Beauville Z: "De paarden sprongen fantastisch."

Foutloze springruiters Emmen en Smolders naar finale: 'Uniek, paarden sprongen fantastisch'

Baanwielrennen | Goud voor Britse teamsprintsters

De teamsprintsters van Groot-Brittannië winnen goud! Hun tijd van 45,186 is te snel voor Nieuw-Zeeland.

Duitsland won het brons door in de strijd om plek drie Nederland te verslaan.

Atletiek | Vloon tikt 'm er net af

Menno Vloon komt in zijn eerste poging nog niet over 5 meter 80. De hoogte van zijn sprong was goed, maar het was niet genoeg.

Baanwielrennen | Geen medaille: Nederland weer vierde

Nee, het lukt niet. Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet verliezen in de strijd om brons van Duitsland. De Duitsers zijn 0,290 sneller.

Nederland wordt weer vierde, net als op de Spelen van Tokio.

Baanwielrennen | Wordt het brons?

Gaat het de Nederlandse teamsprintsters vier jaar na Tokio wel lukken? Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet zitten klaar voor hun race tegen Duitsland.

Atletiek | Vloon flikt het!

In zijn derde poging gaat Vloon over 5 meter 70. De ligger beweegt, maar blijft liggen. Hij is nog in de race!

Omdat Valters Kreiss helemaal niet over de 5 meter 70 weet te komen, is Vloon minimaal elfde.

Vloon in actie tijdens de Olympische finale

Atletiek | Dat wordt billenknijpen voor Vloon

Polsstokhoogspringer Menno Vloon is ook bij zijn tweede poging niet over 5 meter 70 gegaan. Hij had geen goeie sprong. Komt het nog goed?

Baanwielrennen | Nederlandse teamsprinters zetten snelste tijd neer

Dat ziet er zeer strak uit: Lavreysen, Hoogland en Van den Berg zetten in de kwalificatie van de teamsprint de snelste tijd neer. De weg naar goud, voor minder komen ze niet naar Parijs, is ingezet in een olympisch record.

  • 1. Nederland: 41,279 (OR)
  • 2. Groot-Brittannië: 41,862
  • 3. Australië: 42,072
  • 4. Japan: 42,174
  • 5. Frankrijk: 42,267
  • 6. China: 42,606
  • 7. Duitsland: 43,009
  • 8. Canada: 43,905

Nederland rijdt straks in het eersterondeduel tegen Canada en moet een van de twee snelste tijden neerzetten om te mogen gaan rijden in de finale voor het goud.,

Baanwielrenners maken favorietenrol waar in kwalificatierondes teamsprint

Baanwielrennen | Daar staat Nederlandse teamsprinters klaar

De grote heren gaan beginnen: Lavreysen, Hoogland en Van den Berg zitten klaar voor hun eerste race in het teamsprinttoernooi.

Basketbal 3x3 | Nederland in finale tegen Frankrijk

Niet de olympische kampioenen uit Letland, maar de Fransen gaan naar de finale van het 3x3-basketbal. De thuisspelende Fransen winnen met 21-14.

De finale is straks om 22.30 uur tegen Nederland.

In de groepsfase won Nederland nog met 20-13 van Frankrijk, maar de Fransen zijn sindsdien steeds beter gaan spelen. Wat dacht je van de zeges op Servië (zesvoudig wereldkampioen). De finale straks wordt zenuwslopend.

Kijk hier nog eens de halve finale van Nederland terug:

3x3-basketballers overtuigend naar finale Spelen na winst op Litouwen

Atletiek | Ai, Vloon raakt de ligger

Menno Vloon gaat (nog) niet over 5 meter 70. Hij krijgt zometeen nog een kans.

Atletiek | De lat gaat naar 5 meter 70

De lat gaat twintig centimeter omhoog. Menno Vloon mag zometeen proberen over vijf meter 70 te springen.

Atletiek | Gemengde estafetteploeg krijgt gouden medaille

Gouden estafetteploeg krijgt medaille uitgereikt in vol Stade de France

Triatlon | Terugkijken: wie wint veelbesproken triatlon-estafette?

Zinderende finale bij veelbesproken triatlon-estafette: Duitsland wint, Oranje tiende

Atletiek | Vloon over de 5 meter 50

Menno Vloon heeft, net als de meeste andere finalisten tot nu toe, de 5 meter 50 bedwongen.

Baanwielrennen | Nederlandse teamsprintsters op voor brons

De Nederlandse teamsprintsters Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet verslaan in hun race wel China, maar rijden niet een van de twee snelste tijden. Alleen in dat geval waren ze naar de finale gegaan.

Nu strijden ze tegen de Duitse vrouwen, die de derde tijd reden. De finale om het goud gaat tussen Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.

Baanwielrennen | Nederlandse teamsprintsters verslaan China

Dat is netjes gedaan: de Nederlandse teamsprintsters Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet verslaan China. Keurige prestatie. Met 45,7 zijn ze sneller dan in de kwalificaties. De Chinese vrouwen komen op 0,564 seconden binnen.

Nederland is door naar de laatste vier, dat is duidelijk, maar op basis van de tijd wordt duidelijk of ze gaan rijden om het goud of brons. De twee snelste tijden plaatsen zich voor de finale.

Atletiek | Vloon maakte zich op voor finale polsstokhoogspringen

Menno Vloon is zojuist omgeroepen als één van de finalisten bij het polsstokhoogspringen.

Menno Vloon in actie tijdens de kwalificaties

Baanwielrennen | Wat kunnen Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet?

De drie Nederlandse vrouwen Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet zitten klaar voor hun race tegen China. Winnen is een vereiste, en dan ook nog een snelle tijd graag.

Hockey | Halve finales!

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met 3-1 gewonnen van Groot-Brittannië en gaan naar de halve finales. Luna Fokke maakte er twee, Xan de Waard was ook trefzeker.

We zijn door!

Hockey | Fokke met haar tweede!

Het laatste kwart is nog maar net begonnen of Luna Fokke tekent voor 3-1!! Dit zou zomaar eens de beslissing kunnen zijn.

Luna Fokke viert een van haar goals

Basketbal 3x3 | Nederland pakt historische medaille

Nederland gaat naar de finale! Een historische medaille voor de 3x3-basketballers. Ze verslaan de Litouwers met 20-9.

Nederland heeft sowieso zilver, wat een prestatie. En het kan ook nog goud worden. De finale is later vanavond, om 22.30 uur.

Hockey | Publiek achter Oranje

Het 'Holland! Holland!' klinkt van de tribunes. De steun is welkom, want ondanks de 2-1 voorsprong speelt Nederland geen overtuigende wedstrijd. Nog ruim twintig minuten te gaan!

Het Nederlandse publiek is duidelijk in de meerderheid

Basketbal 3x3 | De Jong naar de kant met pijnlijke schouder

Litouwen heeft een wonder nodig om Nederland nog te verslaan. Maar nu gaat Worthy de Jong naar de grond en blijft hij liggen met een hand stevig om zijn schouder. De grimas is zorgwekkend. Hij kan wel verder, zo lijkt het, maar van harte is het niet. Doorbijten nu, voor een historische olympische medaille is het.

Zo'n anderhalve minuut nog te gaan...

Basketbal 3x3 | Nog drie minuten...

Nog een kleine drie minuten tussen Nederland en Litouwen, het verschil is met 11-6 nog steeds vijf punten. De Litouwers voelen nu ook de druk van de tijd. Ze moeten, weten ze. En het wordt slordig. Spannend dit...

Schoonspringen | Nog even naar Praasterinks sprong

Schoonspringster Praasterink als laatste naar finale op 10-metertoren

Else Praasterink heeft zich bij de Olympische Spelen van Parijs als twaalfde en laatste voor de finale van het torenspringen geplaatst.

De Eindhovense (21) kwam in haar halve finale tot een score van 292,80 en dat was precies genoeg voor een plek in de finale. Praasterink, sinds 2020 woonachtig in de Verenigde Staten, drong maandagochtend wat moeizaam door tot de halve finales, maar liet daarin zien wat ze in huis heeft.

Vooral haar laatste sprong, een tweeëneenhalve salto voorover met hele schroef, was bijna foutloos. "Ik denk dat de top acht mogelijk is", zei Praasterink na afloop.

Praasterink vol ongeloof na bereiken finale: 'Denk dat top acht mogelijk is'

Zeilen | Jesse Mae juicht voor moeder Bouwmeester

Jesse Mae, de dochter van Marit Bouwmeester, juicht voor haar moeder

Basketbal 3x3 | Nederland op weg naar medaille?

We zijn halverwege de wedstrijd, vijf minuten gespeeld, en Nederland is beter dan de Litouwers. De stand is 7-3 in Nederlands voordeel. Nog vijf minuten de voorsprong vasthouden en dan heeft Nederland in ieder geval een zilveren medaille. En dan lonkt goud.

Worthy de Jong is bijna niet te stoppen voor de Litouwers. Met drives naar de basket, waarmee hij twee man naar zich toe trekt, en dan een passje naar een teamgenoot drijft hij de Litouwers tot waanzin. En als er even geen ruimte is? Dan schiet hij gewoon van afstand.

Nederland heerst.

Hockey | Hockeyters opnieuw op voorsprong

Luna Fokke zet Nederland weer op voorsprong. Ze benut de rebound van een strafcorner van Yibbi Jansen. De videoscheidsrechter keek er nog even naar, maar hij telt!

Nederland-Groot-Brittannië: 2-1

Basketbal 3x3 | Nederlandse basketballers spelen voor medaille

Misschien wel de belangrijkste wedstrijd voor de Nederlandse 3x3-basketballers gaat beginnen. Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Worthy de Jong staan klaar voor hun halvefinaleduel met Litouwen.

Winnen betekent sowieso een zilveren medaille. Bij verlies mag Nederland op voor het brons.

3x3-basketbal staat pas voor de tweede keer op de Spelen. In Tokio eindigde Nederland knap op de vijfde plaats. Nu ligt een medaille voor het oprapen...

Worthy de Jong

Hoe werkt het ook alweer? De wedstrijd duurt tien minuten of als een team voor die tijd 21 punten scoort is het ook klaar.

De wedstrijd om het brons wordt later vanavond gespeeld om 21.30 uur. De finale staat gepland om 22.30 uur.

Hockey | Monsterscore? Nee hoor, het is 1-1

Na een vliegende start weet Nederland niet door te drukken. Sterker nog: Groot-Brittannië maakt gelijk via Hannah French!

Nederland-Groot-Brittannië: 1-1

De Britten vieren de gelijkmaker

Paardrijden | Drie Nederlandse springruiters in de finale

Netjes van de Nederlandse springruitersploeg. Ze staan met drie ruiters in de finale.

Van de 74 deelnemers zijn er 29 geplaatst voor de finale. Zie hier waar de Nederlanders eindigden:

  • 4. Harrie Smolder op Uricas van de Kattevennen: foutloos in 74.02
  • 9. Kim Emmen op Imagine: foutloos in 75,33
  • 20. Maikel van der Vleuten op Beauville Z: 4 strafpunten in 70.94
Van der Vleuten stoot balk eraf, wel als twintigste naar olympische finale

Hockey | Strafcorner Britten

Het leek even een walk in the park te worden voor de Nederlandse hockeydames, maar aan het einde van het eerste kwart mogen de Britten nog aanleggen voor een strafcorner. Anna Toman weet die niet te benutten en dus staat er na het eerste kwart 1-0 op het bord.

Nederland-Groot-Brittannië: 1-0

Zeilen | Het moment waarop Bouwmeester hoort dat ze het goud binnen heeft

Goud zonder te varen: Bouwmeester zeker van olympische titel

Paardrijden | Smolders gaat springen

Harrie Smolders gaat als laatste Nederlandse springruiter van start in de kwalificatie. Gaan we straks drie Nederlandse ruiters in de finale zien? Van der Vleuten en Emmen sprongen zich al naar de finale, van dinsdagochtend 10.00 uur.

Hockey | Na 48 seconden ligt-ie er al in!

Xan de Waard controleert een hoge bal van Yibbi Jansen en werkt onberispelijk af. Zo staat Nederland al binnen een minuut voor tegen Groot-Brittannië in de kwartfinales. Zijn we op weg naar een monsterscore?

Jansen en De Waard vieren de snelle 1-0

Zeilen | Olympisch kampioen Bouwmeester te water

Marit Bouwmeester

Baanwielrennen | Teamsprinters vier, straks tegen China

De Nederlandse teamsprintsters op de baan rijden de vierde tijd van het veld. In totaal rijden er acht landen mee. Dit is de uitslag:

  1. Groot-Brittannië: 45,472
  2. Nieuw-Zeeland: 45,593
  3. Duitsland: 45,644
  4. Nederland: 46,086
  5. China: 46,458
  6. Mexico: 46,587
  7. Polen: 47,284
  8. Canada: 47,578

Hoe nu verder? Alle landen rijden nog een keer in een knock-outformat. De nummer 1 treft de nummer 8, de nummer 2 de nummer 7, enzovoort.

De Nederlandse vrouwen Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet fietsen tegen China. Dat is vanaf 18.55 uur.

Hockey | Horen we daar het Wilhelmus?

Even verderop in Parijs gaan andere oranje tenues aan het werk. De Nederlandse hockeysters staan zij aan zij, het Wilhelmus klinkt al.

Ze gaan zo beginnen, om 17.30 uur, tegen Groot-Brittannië. De kwartfinales zijn het.

Baanwielrennen | Wereldrecord teamsprintsters Groot-Brittannië

Zo, dat is nog eens hard fietsen. De Britse teamsprintsters fietsen een wereldrecord in de kwalificaties. De tijd is 45,472.

Is dat bijzonder? Op zich wel, maar dit is niet het laatste wereldrecord dat je gaat zien vanavond. Het is voor het eerst dat de teamsprint op de Spelen met drie fietsers wordt gedaan. Het gaat dus een stuk sneller.

Zeilen | Goud voor Bouwmeester

Zeilster Marit Bouwmeester heeft de olympische titel veiliggesteld in de ILCA 6-klasse. Een gebrek aan wind zorgde ervoor dat de tiende race, de laatste reguliere wedstrijd, kort na de start werd afgebroken. De jury besloot de wedstrijd niet meer te varen.

Bouwmeester heeft in de eerste negen races zo'n grote voorsprong opgebouwd dat ze al voor de afsluitende medalrace van dinsdag niet meer kan worden gepasseerd in het klassement.

Marit Bouwmeester

Baanwielrennen | Teamsprintsters rijden nationaal record

Een Nederlands record voor de Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet in de kwalificatie van de teamsprint. Ze fietsen een knappe tijd van 46,086.

Maar daarmee zijn ze wel langzamer dan de snelste tijd op dat moment, van de Nieuw-Zeelanders.

De Nederlandse teamsprintsters

Baanwielrennen | Nederland aan de start

Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet zitten op de fiets en gaan zo vertrekken!

Baanwielrennen | Eerste ronde teamsprintsters

Het fietsen op de weg en het asfalt is voorbij. Nu kunnen we gaan fietsen op de baan en het hout. Op de eerste dag van het olympisch baanwielertoernooi komen de Nederlandse vrouwen op de teamsprint in actie in de kwalificatieronde. Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet zijn als vijfde aan de beurt. De eerste ronde is vanavond om 18.55 uur, de finale wordt om 19.46 uur afgewerkt.

De baan in Parijs

Atletiek | Wat kan Hassan in finale 5.000 meter?

NOS-analist en voormalig hordeloper Gregory Sedoc heeft goede hoop dat Sifan Hassan vanavond goed voor de dag komt in de finale van de 5.000 meter. "Maar de concurrentie is moordend", waarschuwt hij.

Wat kan Hassan in finale 5.000 meter? 'Ze is in vorm, maar concurrentie is moordend'

Turnen | Terugkijken: Andrade troeft Biles af op vloer

Andrade profiteert van foutjes Biles en pakt goud op vloer

Zeilen | Afgevlagd!

Daar komt de gevreesde boot met de geblokte vlag weer. De race is stilgelegd omdat er te weinig wind staat.

Zeilen | Slechte start Bouwmeester

Bouwmeester komt niet goed weg in deze race. Het ziet er nu niet best uit.

Schoonspringen | Praasterink naar finale

Else Praasterink staat morgen in de finale van het onderdeel 10-metertoren. In de halve eindstrijd noteert ze met vijf sprongen een score van 292,80. Daarmee wordt ze twaalfde en dat is genoeg voor een finaleplaats.

De finale begint morgen om 15.00 uur.

Zeilen | Tiende race gaat beginnen voor Bouwmeester

Er staat een stevige wind, dus de tiende race in de ILCA 6 is begonnen.

Het is nogal wat rekenwerk, maar als Bouwmeester in de top twintig en niet meer dan één boot achter de Deense Rindom eindigt, is goud officieus binnen. Alleen een diskwalificatie kan dan nog roet in het eten gooien voor Bouwmeester.

Schoonspringen | Praasterink dicht bij finale

Het ziet er behoorlijk goed uit voor Praasterink in de halve finale van de 10-metertoren. Ze staat na vier sprongen op de tiende plek.

Er doen achttien atleten mee en de beste twaalf gaan door naar de finale. Het pleit wordt zo beslecht met een vijfde en laatste sprong.

Paardensport | Emmen op rand van finale

Kim Emmen is vrijwel zeker van een finaleplaats bij het individuele springen. In de tuinen van Versailles levert ze - niet voor de eerste keer deze Spelen - een foutloze prestatie met haar paard Imagine. Ze staat momenteel op plek zes, met een tijd van 75,33.

De beste dertig plaatsen zich voor de eindstrijd van morgen. Het kan eigenlijk niet meer verkeerd gaan voor de 29-jarige Emmen, die voor het eerst meedoet aan de Olympische Spelen.

Het contrast met Maikel van der Vleuten is groot. Drie jaar geleden pakte hij nog een bronzen medaille op dit onderdeel, maar nu staat hij op de zestiende plaats. Hij zette een goede tijd neer, maar kreeg vier strafpunten.

Er komen nog zo'n dertig ruiters in actie en dus zijn de vooruitzichten slecht.

Zeilen | Nog geen goud voor Bouwmeester, zilver al zeker

Nee, het goud zat er in deze race nog niet in voor Bouwmeester. Ze eindigt als negentiende, ver achter nummer vier Rindom.

Bouwmeester moest in de top tien en voor Rindom finishen om in de negende race al goud te pakken.

Straks in race 10 volgt een herkansing voor Bouwmeester, die al zeker is van een zilveren medaille.

Zeilen | Bouwmeester zakt verder weg

Het ziet er niet naar uit dat Bouwmeester nu al goud gaat pakken. Dan moet het in de volgende race of in de medalrace van morgen maar gebeuren.

Bouwmeester gaat het slot van de negende race in als negentiende.

Zeilen | Bouwmeester verliest terrein

Het ziet er op dit moment niet heel goed uit voor Bouwmeester. Rindom is richting de derde boei wat op haar uitgelopen.

Momenteel ligt Bouwmeester op de zestiende plek en staat Rindom vierde.

Turnen | Biles pakt zilver op vloer

Twee fouten kosten Simone Biles de olympische titel in de vloerfinale. De 27-jarige turnster belandt tijdens haar oefening tweemaal met haar voeten buiten de mat, wat haar zes tienden aan strafpunten oplevert.

Biles komt daardoor uit op 14,133 punten en moet zodoende genoegen nemen met een zilveren medaille. Het goud is voor Rebeca Andrade uit Brazilië, die een score van 14,166 noteert. De Amerikaanse Jordan Chiles (13,766 punten) pakt het brons.

Eerder vandaag greep Biles door een val naast een podiumplek op balk.

Zeilen | Bouwmeester nu tiende

Bouwmeester blijft opschuiven. Ze zeilt nu de top tien binnen. Rindom ligt vierde.

Om de gouden medaille nu al te winnen, moet Bouwmeester de Deense Rindom nog voorbij.

Schoonspringen | Praasterink in actie in halve finales

Else Praasterink is inmiddels bezig met haar halve finale op het onderdeel 10-metertoren. Haar eerste twee sprongen (van de vijf) leveren een score van 115.35 op, waarmee ze voorlopig op de twaalfde plaats staat. De beste twaalf gaan uiteindelijk door naar de eindstrijd.

Zeilen | Bouwmeester schuift naar voren

Bouwmeester startte niet goed, maar herstelt zich nu wel. Op dit moment ligt Rindom vijfde en Bouwmeester dertiende.

Turnen | Terugkijken: finale op balk bij de vrouwen

Veel valpartijen op balk, Italiaansen profiteren met goud en brons

Zeilen | We zeilen!

Het duurde toch weer wat langer dan verwacht, maar nu wordt er dan echt gezeild. Bouwmeester kan op jacht naar goud.

Haar start is voorzichtig, Bouwmeester wil nu geen fouten maken en haar race rustig opbouwen.

Zeilen | Start over drie minuten

De toeter klinkt en dan wordt het serieus. Over drie minuten gaat de negende race in de ILCA 6 - als het goed is - van start.

Bouwmeester kan goud pakken.

Hockey | Argentinië tegenstander van Oranje in eventuele halve finale

Als de Nederlandse hockeysters vandaag in de kwartfinale winnen van Groot-Brittannië, treffen ze woensdag Argentinië in de halve eindstrijd. De Argentijnen wonnen hun kwartfinale vandaag na shoot-outs van Duitsland. Argentinië is de nummer twee van de wereldranglijst, achter Nederland.

Het duel tussen Nederland en Groot-Brittannië begint om 17.30 uur.

Zeilen | Boten weer op het water

Bouwmeester en co dobberen weer op het water bij Marseille. Dat betekent dat er weer hoop is op een tweede start van de negende race.

Niets is zeker, maar met een beetje mazzel wordt er zo weer gezeild.

Beachvolleybal | Pijnlijke uitschakeling Stam/Schoon

Katja Stam en Raïsa Schoon zijn na hun uitschakeling in het beachvolleybaltoernooi teleurgesteld. Ze vinden dat er meer in had gezeten. "Er zat een stijgende lijn in ons toernooi."

Pijnlijke uitschakeling voor Stam en Schoon: 'Zat een stijgende lijn in toernooi'

Paardensport | Kwalificatie begonnen

De kwalificatie van het springen bij de paarden is bezig. Er doen drie Nederlanders mee: Maikel van der Vleuten, Kim Emmen en Harrie Smolders. Van de 74 ruiters die aan deze kwalificatie meedoen, gaan er dertig door naar de finale.

Van der Vleuten kwam als eerste Nederlander in actie.

Zeilen | Ook zonder te zeilen kan Bouwmeester goud pakken

Als de negende race in de ILCA 6 om 17.55 uur niet is begonnen, wordt er vandaag niet meer gezeild. En dan gaat het goud automatisch naar Bouwmeester, want die kan dan niet meer worden bijgehaald.

Het zou niet de mooiste ontknoping zijn, maar goud is goud...

Beachvolleybal | Stam en Schoon uitgeschakeld

Het toernooi zit erop voor Stam en Schoon. Ze verliezen in de achtste finales in drie sets van Álvaraz en Moreno: 21-18, 19-21, 13-15.

Stam en Schoon overleven twee wedstrijdpunten, maar het derde wedstrijdpunt wordt ze fataal. Ze zien hoe een bedachtzaam lobje van Álvarez het einde van hun beachvolleybaltoernooi inluidt.

Ze zullen vooral terugdenken aan de slotfase van de tweede set. Die leken Stam en Schoon onder controle te hebben, maar ze konden het momentum niet gebruiken om de partij af te maken. Het Spaanse tweetal maakte daar dankbaar gebruik van.

Namens Nederland zitten alleen Stefan Boermans en Yorick de Groot nog in het toernooi. Zij staan morgen in de kwartfinales.

Zeilen | Race toch weer stilgelegd

Oei, de wedstrijd wordt stilgelegd. Tijdens de race ging de wind weer liggen. Bouwmeester lag samen met Rindom vooraan en zat er lekker in.

Nu moeten de zeilsters weer terug naar de startlijn. Later meer!

Beachvolleybal | Knokken in de warmte

In deze fase van de wedstrijd moeten Stam en Schoon knokken in de warmte van Parijs. Ook in de laatste set tonen beide duo's zich gelijkwaardig. Het Spaanse tweetal vraagt een challenge aan nadat Stam en Schoon op gelijke hoogte zijn gekomen (9-9), maar het Nederlandse punt blijft staan.

De Spanjaarden raken er niet door van slag en noteren twee punten achter elkaar. Stam en Schoon kijken nu tegen een 11-9 achterstand aan en vragen een time-out aan. Schoon maant tot rust, is te horen vanuit het bankje.

Beachvolleybal | Stam en Schoon verliezen set

Stam en Schoon zien hoe het Spaanse duo op gelijke hoogte komt: het staat nu 1-1 in sets. Het Nederlandse tweetal lijkt in de slotfase van de tweede set op weg naar de overwinning, maar verliest het momentum. Beide sets duurden overigens precies even lang: 23 minuten.

Zeilen | Daar gaat Bouwmeester!

Het gaat eindelijk beginnen op het water bij Marseille. Voor een gouden medaille moet Bouwmeester twee dingen voor elkaar krijgen:

  1. Ze moet bij de beste tien eindigen
  2. Ze moet voor haar Deense concurrente Anne-Marie Rindom finishen

Beachvolleybal | Stam en Schoon zijn voorsprong kwijt

Het staat weer gelijk: 18-18. Stam en Schoon kunnen het momentum niet gebruiken om de beslissende slag te slaan. Het Nederlandse duo wil het jongste punt van Álvaraz en Moreno aanvechten, omdat het net zou zijn aangeraakt. Maar de challenge wordt te laat aangevraagd.

Beachvolleybal | Verschil wordt groter

Net als in de eerste set maken Stam en Schoon in de slotfase van deze tweede set het verschil. Het Nederlandse duo zet Álvaraz en Moreno vrijwel constant onder druk en benut de ruimtes die vrijkomen uitstekend.

Beachvolleybal | Spelverloop hetzelfde in tweede set

Net als in de eerste set kijken Stam en Schoon al gauw tegen een achterstand van drie punten aan, om die vervolgens volledig goed te maken. Het Nederlandse duo staat nu met 8-6 voor. Zo zien we eenzelfde spelbeeld als in de eerste set.

Turnen | Biles vijfde op balk

Simone Biles is vijfde geworden op de balk. De Italiaanse Alice D'Amato won goud, als eerste Italiaanse ooit in het turnen.

Biles viel net als meerdere andere atleten van de balk. De finale viel qua niveau wat tegen.

Om 14.23 uur zien we Biles en D'Amato terug op de vloer.

Zeilen | Race nog niet begonnen

Bouwmeester dobbert al zo'n twintig minuten op het water bij Marseille. Ze wacht geduldig af tot haar mogelijk gouden race dan eindelijk begint.

Wat zou al dat gewacht met de zenuwen doen?

Beachvolleybal | Stam/Schoon wint eerste set

De eerste set gaat naar Stam/Schoon. Na een spannende set waarin de verschillen miniem zijn loopt het Nederlandse duo in de slotfase uit. Het wordt 21-18.

Turnen | Zou oppermachtig op de brug

Zou Jingyuan heeft met groot vertoon van macht zijn olympische titel op de brug geprolongeerd. De 26-jarige Chinees hield met een score van 16,200 de concurrentie ver achter zich.

De drievoudig wereldkampioen op dit onderdeel turnde een perfecte oefening die bol stond van krachtelementen. Zijn beloning was de hoogste individuele score op deze Spelen. Zou had in Parijs eerder al zilver in de landenwedstrijd en op de ringen in de wacht gesleept.

Beachvolleybal | Gelijke stand

Bij een gelijke stand (15-15) vragen Stam en Schoon een time-out aan. Het is warm in het stadion, dat vlak bij de Eiffeltoren ligt. De eerste set blijft spannend.

Zeilen | Gaat Bouwmeester zo beginnen?

Het lijkt erop dat de negende race in de ILCA 6 zo gaat beginnen. Er staat eindelijk wat wind in Marseille.

De zeilsters zijn het water op. Als het goed is gaan ze over acht minuten van start.

Beachvolleybal | Gelijkopgaand duel

Stam/Schoon en het Spaanse duo zijn aan elkaar gewaagd. Het is stuivertje wisselen en het verschil is vrijwel constant slechts één punt. Met een punt voorsprong gaan Stam en Schoon de eerste time-out in: 11-10.

Beachvolleybal | Stam en Schoon tegenover Spaans duo

Katja Stam en Raïsa Schoon zijn begonnen aan hun duel in de achtste finales. Tegenstanders zijn de Spaanse Daniela Álvarez en Tania Moreno.

Stam en Schoon staan op de vijfde plek van de wereldranglijst, het duo uit Spanje is de mondiale nummer zestien.

Schoonspringen | Praasterink naar halve finales: 'Nu eten'

Else Praasterink staat in de halve finales van de Olympische Spelen en de schoonspringster is daar superblij mee. "Het was echt heel spannend om zo'n eerste wedstrijd te doen. Overal zie je olympische ringen, je hele familie staat te kijken, dus je wil echt graag laten zien wat je kan. Ik ben heel blij dat ik door ben en het nog een keer mag laten zien."

De Nederlandse heeft nu twee uur de tijd om zich voor te bereiden op de halve finales. En wat ze in de tussentijd gaat doen? "Eten", zegt ze resoluut. "En slapen." Om 15.00 uur moet Praasterink weer aan de bak. Als ze dan bij de beste twaalf eindigt, staat ze morgen in de finale.

Atletiek | Terugkijken: Klaver op de 400 meter

Lieke Klaver werd tweede in haar serie op de 400 meter en plaatste zich eenvoudig voor de halve finales.

Klaver loopt op haar gemak naar de halve finales van de 400 meter

Zeilen | Hoe zit het ook alweer met al die klasses?

Marit Bouwmeester zeilt straks in de ILCA 6-klasse, Duko Bos in de ILCA 7, Annelous Lammerts in de Formula Kite en Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in Nacra 17.

Wat dat allemaal precies inhoudt, wordt in de plaatjes hieronder uitgelegd.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Schoonspringen | Zo plaatst Praasterink zich voor de halve finale

Praasterink plaatst zich voor halve finale schoonspringen

Schoonspringen | Praasterink naar halve finale

Praasterink plaatst zich als vijftiende voor de halve finale. De scores van haar vijf sprongen waren:

  1. 58.00
  2. 51.80
  3. 63.00
  4. 62.40
  5. 46.40

De totale score van Praasterink is 281.60. De beste score was van favoriete Hongchan Quan uit China: 421.25. De halve finale begint vanmiddag om 15.00 uur.

Atletiek | Klaver naar halve finales

Zoals verwacht plaatst Klaver zich eenvoudig voor de halve finales op de 400 meter. Met een tijd van 49,96 seconden finisht ze in haar heat als tweede, achter de Britse Amber Anning.

Atletiek | Klaver zo in actie op 400 meter

De series van de 400 meter zijn begonnen. Lieke Klaver loopt zo meteen in de derde heat. Als ze bij de snelste drie eindigt, plaatst ze zich direct voor de halve finales. Er is ook een herkansingsronde, voor het geval ze directe kwalificatie niet weet af te dwingen.

In de gouden estafetterace van zaterdag noteerde Klaver een tijd van 49,30 seconden. Met zo'n tijd zou ze nu waarschijnlijk eenvoudig door haar heat komen.

Zeilen | Wanneer kan de race worden afgewerkt?

Met bijna dertig graden en volop zon is het rond het middaguur bloedheet in het windstille Marseille. De organisatie stelt veel in het werk om de race door te laten gaan, maar wanneer kan dat? Daarvoor moet er vijf minuten lang een stabiele wind uit dezelfde hoek worden gemeten.

De olympische ringen zijn een gewilde toeristische trekpleister, ziet verslaggever Dean van het Laar:

Schoonspringen | Praasterink nu negende

Een mooie vierde sprong levert Praasterink een score van 62.40 op. Daarmee klimt ze naar de negende plek.

Met nog maar één sprong te gaan, is een plek in de halve finales al bijna binnen. Van de 29 atletes gaan er achttien door.

Zeilen | Race Bouwmeester uitgesteld

Het zat er al een beetje aan te komen: de mogelijk gouden race van Bouwmeester is uitgesteld. Het waait niet hard genoeg bij Marseille om te zeilen.

De race wordt in ieder geval niet voor 12.30 uur afgewerkt. Oud-zeilster Marcelien de Koning verwacht dat er rond 14.00 uur genoeg wind zal staan, vertelt ze op NPO 1.

Turnen | Hoe houden turnsters balans op de balk?

Straks beginnen de toestelfinales in het turnen. De vrouwen komen onder meer in actie op de balk, een toestel van tien centimeter breed. Hoe houden turnsters als Simone Biles en Sanne Wevers daar hun balans op?

Oud-turnster en commentator Céline van Gerner legt het uit.

Hoe houden Biles en Wevers balans op de balk? Céline van Gerner laat het zien

Schoonspringen | Praasterink naar dertiende plek

De derde sprong van Praasterink is haar beste tot nu toe. Ze ontvangt er een score van 63.00 voor, tegen 58.00 en 51.80 voor de eerste twee.

Praasterink stijgt naar de dertiende plek, wat ruim genoeg zou zijn voor de halve finales. Nog twee sprongen te gaan.

Zwemmen | Peaty roept op tot strengere dopingtesten

Zwemmer Adam Peaty vindt dat er strenger moet worden gecontroleerd op doping. De 29-jarige Brit, die een zilveren medaille pakte op de 100 meter schoolslag, zegt weinig vertrouwen te hebben in het huidige systeem.

"Een van mijn favoriete quotes is dat het geen zin heeft om te winnen als je dat niet op eerlijke wijze doet", aldus Peaty. Zijn opmerkingen volgen op de finale van de 4x100 meter wisselslag, waarin de Chinese ploeg gisteren het goud pakte. Groot-Brittannië eindigde net buiten het podium, als vierde. "Er is sprake van fraude als er vals wordt gespeeld. Als je weet dat je valsspeelt, dan win je toch niet?"

De Chinese ploeg is omstreden omdat 23 zwemmers in aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio positief testten op een verboden hartmedicijn, maar toch aan de Spelen mochten deelnemen. De mondiale antidopingorganisatie accepteerde de uitleg dat de dopingresultaten te wijten waren aan eten uit een hotelkeuken dat besmet was met het middel.

Zeilen | Pakt Bouwmeester vandaag al goud?

Marit Bouwmeester kan vanmiddag nog voor de medalrace goud pakken in de ILCA 6-klasse. Om dat al in haar eerste race van de dag (om 12.15 uur) voor elkaar te krijgen, moeten er twee dingen gebeuren:

  1. Bouwmeester moet bij de beste tien eindigen
  2. Bouwmeester moet voor haar Deense concurrente Anne-Marie Rindom finishen

De kans dat de race wordt uitgesteld is overigens vrij groot. Op dit moment staat er bij Marseille weer weinig wind.

Schoonspringen | Praasterink na tweede sprong negentiende

De tweede sprong van Praasterink is iets minder dan haar eerste. Ze krijgt er een score van 51.80 voor.

Daarmee staat ze op de negentiende plek. De beste achttien atletes plaatsen zich voor de halve finale.

Praasterink heeft nog drie sprongen om minstens een plekje te stijgen.

Triatlon | Teleurstelling bij Nederlandse ploeg

Het Nederlandse team werd tiende op de gemengde estafette. Daar waren Mitch Kolkman, Maya Kingma, Richard Murray en Rachel Klamer niet blij mee.

Triatleten teleurgesteld: 'Scenario dat je niet in de hand hebt'

Atletiek | Smidt naar halve finales

Smidt staat in de halve finales van de 400 meter horden. Met een tijd van 48,64 seconden eindigt hij niet bij de snelste drie van zijn heat, maar hij behoort wel tot de beste verliezers. Smidt gaat met de twaalfde tijd naar de halve finales.

Hij kan zich met een goed gevoel richten op de halve eindstrijd, want met 48,64 loopt hij zijn beste tijd van het seizoen.

Atletiek | Smidt wordt zesde

Smidt is in zijn heat als zesde over de finish gekomen. De 400 meter horden legt hij af in 48,64 seconden, zijn beste tijd van het seizoen.

Voor directe toegang tot de halve eindstrijd had Smidt bij de snelste drie moeten eindigen. Dat is niet gelukt, maar hij maakt nog kans op basis van tijd.

Er volgt nog één heat en dus weten we over een paar minuten of Smidt naar de halve finales gaat, of morgen aan de start van de herkansingsronde verschijnt.

Atletiek | Smidt in vierde serie hordelopen

Bij het hordelopen over 400 meter is het nu de beurt aan Nick Smidt, die in de vierde (van vijf) heats in actie komt. Voor een plek bij de halve finales moet hij bij de snelste drie horen.

Makkelijk zal het niet worden voor Smidt, die dit seizoen een snelste tijd van 49,02 seconden liep. In deze heat hebben liefst zes atleten dit seizoen een snellere tijd genoteerd.

Kortom: Smidt zal boven zichzelf uit moeten stijgen om directe plaatsing voor de halve finales af te dwingen. Morgen is er overigens nog een herkansingsronde.

Schoonspringen | Praasterink met score van 58.00

Praasterink ontvangt een score van 58.00 voor haar eerste sprong. Nog vier te gaan.

Alle 29 atletes hebben hun eerste sprong erop zitten. Met haar score staat Praasterink zestiende.

Schoonspringen | Praasterink zo te water

Over een minuut of tien springt Else Praasterink de plank af. De 20-jarige Eindhovense woont en traint sinds een paar jaar in de Verenigde Staten. In februari plaatste ze zich voor deze Spelen.

Aan deze eerste ronde van het schoonspringen doen 29 atletes mee. De beste achttien gaan door naar de halve finales. Op dit moment is de beste score in handen van Hongchan Quan: 81.00.

Praasterink naar Olympische Spelen: 'Supervet, na alles wat ik ervoor heb gedaan'

Atletiek | Hordelopers in actie

Het Stade de France staat opnieuw voor een volle atletiekdag. Op dit moment zijn de series op de 400 meter hordelopen bij de mannen bezig. Wereldrecordhouder Karsten Warholm uit Noorwegen, tevens regerend olympisch kampioen, plaatste zich zojuist eenvoudig voor de halve finales.

Nick Smidt komt om 10.29 uur in actie in de vierde heat. Om direct door te gaan naar de halve finales, moet hij bij de snelste drie eindigen.

Wat vinden Parijzenaren van de Olympische Spelen?

Veel Parijzenaren zijn de Franse hoofdstad vanwege de Olympische Spelen ontvlucht. Wat vinden de Fransen die wel zijn gebleven van de Spelen? Verslaggever Susanne Evers zoekt het uit.

Parijzenaren over de Spelen: 'Fransen zouden meer moeten zien van het spektakel'

Boulderen | Puzzelend de muur op

We gaan zo boulderen! Om 10.00 uur begint het toernooi.

Het boulderen is een relatief onbekende sport, die sinds een paar jaar in opkomst is. Op de Spelen in Tokio stond het voor het eerst op het olympische programma. Ook in Nederland wordt boulderen steeds populairder, hoewel er op deze Spelen nog geen Nederlander meedoet.

In het boulderen beklimmen de deelnemers een muur van 4,5 meter. Zonder touw. Val je? Dan land je veilig op een dikke mat. Kom je halverwege (zone) of tot bovenaan de gezette klimroutes (top), dan verdien je punten. Eindigen deelnemers met een gelijk aantal 'zones' en 'tops', dan geeft het aantal pogingen de doorslag.

Belangrijk detail: de routes blijven geheim, tot vlak voor de wedstrijd. In de finale krijgen de klimmers slechts twee minuten (per route) om de vier routes te bestuderen, voordat ze backstage gaan en één voor één moeten wachten op hun beurt. Ze zien elkaar niet klimmen, om de oplossing van de klimpuzzel niet cadeau te krijgen.

Triatlon | Duitsland wint goud

Duitsland wint de olympische titel op de gemengde estafette. Lindemann komt als eerste over de finish, vlak voor Knibb (Verenigde Staten) en Potter (Groot-Brittannië).

De drie vormen de kopgroep bij het hardlopen, het afsluitende onderdeel, met ruim een minuut voorsprong op de achtervolgende groep. Met een fraaie sprint toont Lindemann zich uiteindelijk de beste.

Het scheelt niks: één seconde later komen Knibb (zilver) en Potter (brons) vrijwel gelijktijdig over de finish.

Klamer komt namens Nederland als tiende over de finish, één minuut en 58 seconden na de Duitse.

Triatlon | Verenigde Staten op kop

Zoals verwacht heeft Taylor Knibb de Amerikaanse achterstand tijdens het wielrennen volledig goedgemaakt. De 26-jarige Knibb gaat als eerste de wisselzone in.

Het aandoen van de hardloopschoenen vergaat haar vervolgens wat moeilijker dan ze had gehoopt, waardoor ze haar voorsprong van één seconde bijna verspeelt.

De slotfase is aangebroken. De huidige top drie bestaat uit Knibb, de Duitse Lindemann en Potter uit Groot-Brittannië. Zij vormen de kopgroep.

Klamer loopt namens Nederland op de tiende plaats.

Triatlon | Nederland op elfde plaats

Met Rachel Klamer is als laatste Nederlandse atleet begonnen aan de estafette. De achterstand op de koploper is groot: één minuut en dertien seconden eerder kon Groot-Brittannië al wisselen. Nederland ligt nog altijd op de elfde plaats.

Duitsland staat tweede, de Verenigde Staten volgen op plek drie en hebben met Taylor Knibb een goede kans om een inhaalslag te maken. Zij is de beste fietser van het huidige deelnemersveld.

Boksen | Khelif over online haat: 'Heeft enorme effecten'

Boksster Imane Khelif is het ongewilde lijdend voorwerp in een (online) debat over haar geslacht. Ze vertelde vannacht in een interview dat dat grote impact op haar heeft gehad.

"Ik roep de wereld op om de olympische principes te respecteren", zei ze. "Om geen pestgedrag te vertonen tegen atleten, want dat heeft enorme effecten."

"Het kan mensen kapot maken. Het verdeelt mensen. Ik roep iedereen op te stoppen."

Triatlon | Nederland raakt achterop

De medailles raken uit zicht voor Nederland. De hoop was dat Kingma, die deel uitmaakte van de achtervolgende groep, de achterstand (deels) kon goedmaken. Maar met een huidige elfde plek is die achterstand juist toegenomen.

Duitsland gaat aan de leiding, voor Groot-Brittannië (tweede) en Zwitserland (derde).

Triatlon | Groot-Brittannië leidt, Nederland volgt

De gemengde estafette is bijna halverwege. De tweede 'golf' atleten, dit keer de vrouwen, heeft gezwommen en gefietst en gaat nu hardlopen.

Groot-Brittannië, titelverdediger op de Olympische Spelen, heeft de leiding gepakt dankzij een ijzersterke Georgia Taylor-Brown. De Nederlandse Maya Kingma zit in de achtervolgende groep, op zo'n veertien seconden achterstand. Vooralsnog is de hoop op een medaille nog levend!

Triatlon | Gemengde estafette is onderweg

Het eerste onderdeel van vandaag is de gemengde estafette van de triatlon. Iets na 8.00 uur zijn de triatleten begonnen en de eerste Nederlander, Mitch Kolkman, heeft zich na het zwemmen in de kopgroep bij het fietsen genesteld. Vooralsnog verloopt alles dus voorspoedig.

Maar wat is de gemengde estafette precies?

  • Het wordt ook wel de 'supersprint' genoemd, omdat iedere atleet maar kort in actie komt. Achtereenvolgens moet de sporter 300 meter zwemmen, acht kilometer fietsen en twee kilometer hardlopen.
  • Ieder land, en er doen er vijftien mee vandaag, vaardigt twee mannen en twee vrouwen af. Eén voor een komen ze in actie, waarbij de mannen alleen tegen de mannen racen.
  • Nederland werd op dit onderdeel vierde op de Olympische Spelen in Tokio, waar het voor het eerst op het olympische programma stond.

Wat zit er toch in dat medaillepakket in Parijs? Vos laat het zien

Wat zit er toch in dat medaillepakket in Parijs? Vos laat het zien

Agard - atleet en Klavers vriend - zag sensationeel goud wel aankomen

Agard - atleet en Klavers vriend - zag sensationeel goud wel aankomen

Triatlon | Landenwedstrijd gaat door

We beginnen de dag met de landenwedstrijd van de olympische triatlon, de gemengde estafette. Zojuist is de wedstrijd begonnen. Gisteravond laat kwam pas het bericht dat het water in de Seine is goedgekeurd. Namens Nederland doen Maya Kingma, Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Richard Murray mee.

Zondag trok de Belgische ploeg zich terug voor de wedstrijd omdat triatlete Claire Michel ziek was geworden door een bacteriële infectie in haar darmen. Michel deed woensdag mee aan de individuele triatlon. Ze eindigde op de 38ste plaats.

Eiffeltoren vanaf de Seine

Medaillespiegel: Nederland blijft negende, VS nieuwe koploper

Met het zilver voor Marianne Vos in de wegwedstrijd kwam er gisteren één medaille bij voor Nederland, dat op de negende plaats blijft staan op de medaillespiegel. De Verenigde Staten hebben de koppositie van China overgenomen.

Medaillespiegel

Atletiek | Nog even nagenieten: de 100 meer voor mannen

De Amerikaan Noah Lyles won gisteren na een zinderende finale de 100 meter sprint, het koningsnummer van de atletiek. Met een tijd van 9,79 bleef hij de Jamaicaan Kishane Thompson met vijf-duizendsten van een seconde voor.

Kijk hieronder de finale terug:

Lyles schrijft ongekend spannende olympische 100 meter op zijn naam

Welkom!

Goedemorgen en welkom in een nieuw blog over de Olympische Spelen in Parijs. Gisteren won Noah Lyles het koningsnummer in de atletiek, de 100 meter, plaatsten Stefan Nillessen en Niels Laros zich als vijfde en zesde Nederlander ooit voor de finale van de 1.500 meter, pakte Marianne Vos een zilveren plak en plaatsten de hockeyers en de 3x3-basketballers zich voor de halve finales.

Wat kunnen we vandaag verwachten? Heel veel. Sifan Hassan loopt op de 5.000 meter haar eerste finale in Parijs, de Spelen beginnen voor de baanwielrenners, met Harrie Lavreysen als grote troef, en zeilster Marit Bouwmeester kan goud pakken in de IlCA 6-klasse.

Het hele programma van de Nederlandse equipe zie je hieronder:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS