NOS SportAangepast

Water Seine goedgekeurd, landenwedstrijd triatlon gaat door • Spectaculaire show voor en op 100m

liveblog gesloten

Medaillespiegel: Nederland blijft negende, VS nieuwe koploper

Met het zilver voor Marianne Vos in de wegwedstrijd kwam er vandaag één medaille bij voor Nederland, dat op de negende plaats blijft staan op de medaillespiegel. De Verenigde Staten namen vandaag de koppositie over van China.

Hierbij sluiten we dit liveblog af. Morgen weer een mooie olympische dag. Tot morgen!

Medaillespiegel

Triatlon | Olympische landenwedstrijd triatlon kan maandag doorgaan

De gemengde estafette van de olympische triatlon in de Seine kan maandag (8.00 uur) gewoon doorgaan. "De laatste analyseresultaten bevestigen dat de waterkwaliteit van de Seine op het triatlonterrein de afgelopen uren is verbeterd en ze laten zien dat de waterkwaliteit binnen aanvaardbare grenzen zal liggen tijdens de wedstrijd", meldt de organisatie van de Spelen in Parijs in een persbericht.

Er waren twijfels of de gemengde estafette volgens planning afgewerkt zou kunnen worden, nadat de waterkwaliteit in de Seine na stortbuien op woensdag en donderdag weer was verslechterd. De parcoursverkenning op zondag werd geschrapt omdat het water niet aan de vereiste gezondheidsnormen voldeed.

Eerder vandaag trok de Belgische ploeg zich terug voor de wedstrijd omdat triatlete Claire Michel ziek was geworden door een bacteriële infectie in haar darmen. Michel deed woensdag mee aan de individuele triatlon. Ze eindigde op de 38ste plaats.

Eiffeltoren vanaf de Seine

Beachvolleybal | Trotse Matthew Immers: 'Gestreden en gevochten dit toernooi'

Het uitjouwen was niet leuk, maar toch hebben Steven van de Velde en Matthew Immers genoten van de Olympische Spelen. En ze gaan nog samen door, verzekert Immers na afloop.

Bekijk hieronder de wedstrijd in de achtste finales en de reactie van Immers:

Atletiek | Lyles na gewonnen 100 meter: 'Nog nooit zo'n energiek stadion gezien'

Noah Lyles schreef na een bloedstollende race de olympische 100 meter op zijn naam.

Check hieronder de race en zijn reactie:

Nu kijken: Studio Parijs

KIjk nu via deze stream Studio Parijs met als gasten: Marianne Vos, Terrence Agard, Dinja en Joeri van Liere, Annemiek van Vleuten en Dafne Schippers.

Studio Parijs

Transformatie tennisstadion

Vanmiddag won Novak Djokovic hier nog een gouden medaille op het olympisch tennistoernooi, vanaf dinsdag wordt hier gebokst. Het Court Philippe-Chatrier ondergaat een gedaanteverwisseling.

Court Philippe-Chatrier

Atletiek | De show steelt de show

Het zijn niet alleen de atleten die de aandacht op zich vestigen, ook de show voor de finale van de 100 meter was spectaculair. Het was wel opvallend dat de atleten klaar leken te staan en moesten wachten op het visuele en auditieve spektakel.

Atletiek | Reacties Nillesen en Laros

Stefan Nillessen en Niels Laros maakten vanavond indruk met het bereiken van de finale van de 1.500 meter, die dinsdag om 20.50 uur op het programma staat. "Ik had niet beter kunnen wensen", zei de 21-jarige Nillessen na zijn vijfde plaats in de eerste halve finale.

"Het had beter gekund, maar het gaat erom dat ik de finale heb bereikt", zei de 19-jarige Laros na zijn vierde plaats in de tweede halve finale. "Credits naar onze coach Tomasz Lewandowski. Hij heeft een groot aandeel in onze progressie."

Beide Nederlandse atleten kijken vol vertrouwen uit naar de finale. Nillessen: "In de finale kan alles gebeuren. We gaan het zien. We gaan genieten. Waarom zouden we het niet kunnen doen? We gaan er vol voor en zien wel waar het uitkomt." Laros: "Er is veel mogelijk."

Atletiek | Samenvatting halve finales 1.500 meter

Nillessen en Laros stunten met finaleplek op olympische 1.500 meter

3x3-basketbal | Nederland tegen Litouwen

De Nederlandse 3x3-basketballers spelen morgen tegen Litouwen. De nummer drie in de poule (Oranje was zelf nummer twee). Eerder wonnen Arvin Slagter, Jan Driessen, Dimeo van der Horst en Worthy de Jong met 19-18 van Litouwen.

Atletiek | Katzberg overklast de rest

Bij het kogelslingeren staat er geen maat op Ethan Katzberg. De pas 22-jarige Canadees doet het met 84,12 meter ruim 4 meter beter dan de nummer twee, Bence Halasz uit Hongarije.

Katzberg is dit seizoen ongeslagen en had met 84,38 meter dit seizoen de beste worp afgeleverd. In 2023 veroverde hij op zijn eerste WK direct de titel. Elk sprankje hoop dat de rest van het veld op goud had, werd direct de grond ingeboord door Katzberg ,die al bij zijn eerste poging tot zijn beste afstand kwam.

Atletiek | Goud hoogspringster Mahoetsjich

Jaroslava Mahoetsjich heeft olympisch goud bij het hoogspringen gewonnen. De Oekraïense wereldrecordhoudster verwees haar grote rivale Nicola Olyslagers uit Australië naar het zilver.

De 22-jarige Mahoetsjich moest dit jaar op de WK indoor nog haar meerdere erkennen in Olyslagers, maar liet in juni zien wie de beste is. Met 2,10 meter dook ze 1 cm onder het 37 jaar oude wereldrecord.

Beachvolleybal | Van de Velde werd weer uitgefloten

Sommige aanwezigen hadden besloten om Steven van de Velde opnieuw uit te fluiten. Waarom zij dachten dat dit nodig was, is voldoende gezegd. Een meevaller voor die 'supporters' is dat Van de Velde nu uitgeschakeld is.

Daarbij moet gezegd worden dat er ook voldoende fans in het stadion waren die er wel een feestje van wilde maken. Logisch, op zo'n plek.

Parijs beachvolleybal

Atletiek | Lyles wint 100 meter!

In een ongekend spannende finale pakt de Amerikaan Noah Lyles de titel. Zijn tijd is 9,79. De Jamaicaan Kishane Thompson wordt met mimimaal verschil, 9,789 (Thompson) om 9,784 (Lyles). tweede en de Amerikaan Fred Kerley in 9,81 derde.

Atletiek | Nu de 100 meter!

Nu tijd voor het koningsnummer van de atletiek: de 100 meter, voor mannen. Wie wordt de opvolger van Marcell Jacobs? De Italiaan doet zelf ook mee.

Beachvolleybal | Brazilianen winnen van Van de Velde/Immers

Einde wedstrijd. Van de Velde en Immers verliezen ook de tweede set. De Brazilianen Arthur en Evandro waren beduidend beter dan de Nederlanders (21-16, 21-16).

Hierdoor stranden de Nederlanders in de achtste finales.

Van de Velde/Immers

Beachvolleybal | Het moet nu gebeuren voor Nederland

Opnieuw een time-out. Het wordt een moeilijk verhaal voor de Nederlanders. Ze staan met 14-7 achter.

Van de Velde en Immers laten af en toe goede dingen zien, maar de Brazilianen zijn letterlijk en figuurlijk sterk. Ze produceren veel krachtige slagen. Dit zorgt voor aardig wat aces.

Beachvolleybal | Time-out tweede helft

Ook in de tweede set loopt het tot nu toe niet gesmeerd voor de Nederlanders en dat stralen de Van de Velde en Immers ook uit. Het staat nu 7-2. De Nederlanders hebben het tijdens de time-out over hun strijdplan.

Atletiek | Ook Laros naar finale 1.500 meter!

In navolging van Stefan Nillessen plaatst ook Niels Laros zich voor de finale van de 1.500 meter. De pas 19-jarige Nederlandse atleet wordt vierde in zijn halve finale in een tijd van 3.32,22. De Amerikaan Yared Nuguse wint de heat.

Even eerder werd de 21-jarige Nillessen in een persoonlijk record van 3.32,73 vijfde in zijn halve finale en daarmee gaat ook hij naar de eindstrijd. De Noorse regerend olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen won die halve finale.

Laros en Nillessen zijn de vijfde en zesde Nederlander ooit in de olympische finale van de 1.500 meter, die dinsdagavond op het programma staat. Gert-Jan Liefers was in 2004 de laatste. Hij werd achtste.

Beachvolleybal | Van de Velde/Immers verliest eerste set

Het Nederlandse duo verliest de eerste set met 21-16. De Brazilianen staan verdiend voor, al hebben ze ook wat geluk ook aan hun zijde. Maar zonder geluk vaart niemand wel.

Blije Brazilianen

Waterpolo | Italië tegenstander in kwartfinales

De Nederlandse waterpolosters weten tegen we ze moeten spelen in de kwartfinales. Italië, de nummer drie in poule B. is dinsdag om 15.35 uur de tegenstander. Oranje werd zelf tweede in poule A.

Atletiek | Indrukwekkende Nillessen naar finale 1.500 meter!

Stefan Nillessen plaatst zich met een knappe vijfde plaats in zijn halve finale voor de finale van de olympische 1.500 meter. De Noorse Olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen nam vroeg de koppositie en hield die tot het einde vast.

Nillessen had een indrukwekkende eindsprint in huis en snelde daarmee naar de vijfde plek en een persoonlijk record van 3.32,73. Nu de andere halve finale met Niels Laros. De beste zes van beide halve finales gaan door.

Stefan Nillessen

Beachvolleybal | Brazilianen 6-2 voor

De Brazilianen beginnen goed aan de wedstrijd. Het staat 6-2. Van de Velde en Immers vragen gelijk een time-out aan. De Nederlanders spelen tegen een grote speler, letterlijk. Evandro is 2 meter en elf centimeter lang.

Evandro tegenover Van de Velde

Beachvolleybal | Van de Velde/Immers zometeen in actie

Over enkele minuten spelen Steven van de Velde en Matthew Immers tegen de Brazilianen Arthur en Evandro. Bij winst plaatst het Nederlandse koppel zich voor de kwartfinales.

Het decor blijft prachtig.

Atletiek | Om 21.10 uur Nillessen en Laros in halve finales

Vanaf 21.10 uur proberen Stefan Nillessen en Niels Laros een plek in de finale op de 1.500 meter te bemachtigen. Nillessen komt uit in de eerste halve finale en Laros doet mee in de tweede halve finale. De eerste zes in beide heats gaan door naar de finale.

Afgelopen vrijdag won Nillessen zijn heat in de eerste ronde, nog voor de Noorse olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen, die derde werd. Laros werd vierde in zijn heat.

Stefan Nillessen

Wielrennen | Reacties van 'gouden' Faulkner en 'bronzen' Kopecky

Wielrenster Kristin Faulkner pakte het goud op de weg. De Amerikaanse piekte precies op het juiste moment en spreekt van haar beste race ooit.

Lotte Kopecky gaat met een bronzen medaille naar huis en daar is ze blij mee.

Hockey | Reacties van doelpuntenmakers en bondscoach Nederland

Blije gezichten bij de Nederlandse hockeyers na de overwinning op Australië (2-0) en de bijbehorende plaatsing voor de halve finales.

Luister hieronder naar de reacties van doelpuntenmakers Duco Telgenkamp en Thijs van Dam en van bondscoach Jeroen Delmee.

3x3-basketbal | Terugkijken: Nederland maakt gehakt van de VS

Nederland maakt gehakt van de VS en gaat naar halve finales

Hockey | Terugkijken: samenvatting hockeymannen tegen Australië

Nederlandse hockeymannen kloppen Australië en zijn halvefinalist

Wielrennen | Trotse vader Vos zag dochter goud verliezen: 'Denk niet dat ze blij is'

Henk Vos, de vader van Marianne Vos, vertelt in onderstaande video hoe hij en zijn vrouw de ontknoping van de olympische wegrit beleefden. Marianne Vos ging in de aanval, maar moest genoegen nemen met zilver.

Trotse vader Vos zag dochter in slotfase goud verliezen: 'Denk niet dat ze blij is'

Superfan van de Spelen bezoekt 36 wedstrijden: 'We zetten gemiddeld 25.000 stappen'

Humphry van Asdonck is groot liefhebber van de Spelen en moet te voet steeds grote afstanden afleggen om alle wedstrijden te kunnen bezoeken.

Kijk hieronder naar de reportage:

Superfan van de Spelen bezoekt 36 wedstrijden: 'We zetten gemiddeld 25.000 stappen'

Waterpolo | Samenvatting Canada - Nederland

Kijk hieronder naar de winstpartij van de Nederlandse waterpolosters tegen Canada (20-11). Beide landen waren voor de wedstrijd al zeker van een plek in de kwartfinales.

Nederland wint van Canada en kan zich opmaken voor kwartfinales

Kanovaren | Samenvatting heats Wegman en Teunissen

Kanovaarsters Martina Wegman en Lena Teunissen zijn er eerder vandaag niet in geslaagd om de kwartfinales bij de kajak cross te bereiken. Kijk hieronder naar hun prestaties in de heats.

Teunissen en Wegman bereiken kwartfinales kajak cross niet

Zwemmen | Teleurstellend zwemtoernooi Nederland

Op de slotdag van het olympische zwemtoernooi in Parijs zijn de Nederlandse estafetteploegen op de 4x100 meter wisselslag met twee keer een achtste plaats er niet in geslaagd in de prijzen te vallen. Daarmee sluit de Nederlandse zwemploeg een teleurstellend olympisch zwemtoernooi af.

Slechts zes zwemmers slaagden erin een individuele finale te behalen, driemaal stond er een estafetteploeg in de eindstrijd. Zowel Caspar Corbeau als Tes Schouten slaagde erin op de 200 school een bronzen medaille in de wacht te slepen, waarmee het totale aantal podiumplekken op twee bleef steken.

Lees hieronder meer:

Triatlon | Claire Michel ziek (door Seine?), streep door Belgische medaillekansen

De Belgische triatlete Claire Michel is ziek geworden door een bacteriële infectie in haar darmen. Vanwege de maag- en darmproblemen moest ze naar het ziekenhuis worden gebracht. De ziekte heeft waarschijnlijk te maken met de vervuilde waterkwaliteit van de Seine. Michel deed woensdag mee aan de triatlon en zwom in de Seine. Ze eindigde op de 38ste plaats.

Gedurende de hele Spelen is de waterkwaliteit van de Seine een groot thema. De wedstrijden werden enkele keren uitgesteld. Veel triatleten slikten op voorhand al medicijnen tegen een eventuele infectie.

Voor België is de ziekte van Claire Michel dubbelslecht nieuws. Het betekent namelijk dat de Belgen zich moeten afmelden voor de gemengde triatlon van maandag, waarop het land hoopte op een medaille. Het Belgische olympisch comité BOIC beklaagt zich in een statement over de omstandigheden.

"Claire Michel is zowel lid van de atletencommissie van het BOIC als van World Triathlon", luidt een verklaring van het BOIC. "Als atletenvertegenwoordiger zet ze zich in om de omstandigheden voor atleten continu te blijven evalueren en verbeteren. Het BOIC en Belgian Triatlon hopen alvast dat er lessen worden getrokken voor toekomstige triatloncompetities."

Claire Michel

Wielrennen | Samenvatting wegwedstrijd vrouwen

Nog een keer genieten van de zilveren rit van Marianne Vos? Kijk hieronder naar de samenvatting.

Samenvatting olympische wegwedstrijd, met zilver voor Vos

Wielrennen | Reactie Vollering

Wielrenster Demi Vollering is trots op Marianne Vos, die een zilveren plak pakte, maar had toch liever gezien dat Nederland goud had gewonnen.

Vollering trots op zilver Vos: 'Maar we kwamen natuurlijk voor goud'

Zeilen | Bouwmeester blij en kritisch

Zeilster Marit Bouwmeester sloot de dag af met een mindere race in de ILCA6-klasse, maar staat nog wel eerste in het algemeen klassement. Voor de camera toont ze zich blij en kritisch.

Bouwmeester blij na opnieuw sterke dag, maar ook kritisch: 'Elfde plek onnodig'

Waterpolo | Nederland wint van Canada

De Nederlandse waterpolosters verslaan Canada met 20-11. De wedstrijd ging nergens meer om, want het was al bekend dat Nederland tweede zou worden en Canada vierde. Een lekker gevoel geeft de overwinning misschien wel.

Welk land de tegenstander wordt in de kwartfinales is nog niet bekend.

Vivian Sevenich in actie

Zwemmen | Amerikaanse vrouwen oppermachtig naar goud

De estafettevrouwen van de Verenigde Staten winnen met grote overmacht en in een nieuw wereldrecord de 4x100m wisselslag. Evenals bij de mannen worden de Nederlandse vrouwen (Maaike de Waard, Tes Schouten, Tessa Giele en Marrit Steenbergen) achtste en laatste.

Wereldrecord VS op 4x100 wisselslag, Nederlandse vrouwen achtste

Boksen | Eerste medaille olympisch vluchtelingenteam

Boksster Cindy Ngamba heeft voor een primeur gezorgd. Ze heeft namelijk het olympische vluchtelingenteam de eerste medaille bezorgd. Door een overwinning op de Française Davina Michel heeft Ngamba zich in de klasse tot 75 kilogram geplaatst voor de halve finales.

Dit betekent bij het boksen dat ze zeker is van een medaille. De kleur daarvan is nog niet bekend.

Cindy Ngamba

3x3-basketbal | Nederland verslaat VS

De Nederlandse 3x3-basketballers winnen met 21-6 van de Verenigde Staten en gaan direct naar de halve finales. Ze worden namelijk tweede in de poule en slaan hierdoor een ronde over.

Zwemmen | Goud voor China na zinderende finale

De Chinese mannen pakken na een zinderende finale het goud in de 4x100m wisselslag estafette. De Chinese slotzwemmer Pan Zhanle maakt het verschil. Amerika wordt tweede en Frankrijk met Léon Marchand derde.

De Nederlandse zwemmers Kai van Westering, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Stan Pijnenberg speelden een bijrol en werden achtste en laatste.

Goud voor China op 4x100 wisselslag, Nederlandse mannen achtste

3x3-basketbal | Nederland tegen VS

De 3x3-basketballers van Nederland nemen het nu op tegen de Verenigde Staten. Bij winst wordt Nederland tweede en dat betekent dat er een ronde wordt overgeslagen.

Wielrennen | Wiebes baalt: 'Door val voor mij nooit in de wedstrijd gezeten'

Kopvrouw Lorena Wiebes kwam er niet aan te pas in de olympische wegwedstrijd, mede door een val.

Kijk hieronder haar reactie:

Kopvrouw Wiebes baalt: 'Door val voor mij nooit in de wedstrijd gezeten'

Hockey | Nederland naar halve finales

Australië wordt met 2-0 verslagen. Hierdoor gaan de Nederlandse hockeymannen verdiend naar de halve finales. Floris Wortelboer en Thijs van Dam zijn de doelpuntenmakers.

Het Spanje van Max Caldas, die eerder coach was Nederland, is dinsdag (14.00 uur) de tegenstander in de halve finales. De Spanjaarden wonnen eerder vandaag met 3-2 van België.

Zwemmen | Finke zwemt WR op 1.500 meter

De Amerikaan Bobby Finke zorgt op de laatste dag van het zwemtoernooi voor een hoogtepunt. Hij pakt in een nieuw wereldrecord van 14.30,67 de titel op de 1.500 meter. Het oude wereldrecord dateerde van 2012 in Londen. De Chinees Sun Yang zwom toen 14:31.02.

Finke zwemt wereldrecord 1.500 meter vrij met wereldrecord

Wielrennen | Dubbel gevoel bij zilveren Vos: 'Spel gespeeld, maar had ook gewoon zere benen'

Marianne Vos reed een bijna perfecte olympische wegrit, maar werd in de finale toch verrast door een aanval van Kristin Faulkner.

Kijk hieronder naar haar reactie:

Dubbel gevoel bij zilveren Vos: 'Spel gespeeld, maar had ook gewoon zere benen'

Zwemmen | Sjöström superieur op 50 meter vrij

Sarah Sjöström pakt op de 50 meter vrije slag de olympische titel. Eerder was ze al de beste op de 100 meter vrije slag.

Haar gouden medaille op de 100 vrij was nog een verrassing, deze was dat zeker niet. De 30-jarige Zweedse moest op de vorige Spelen nog genoegen nemen met het zilver, maar sindsdien won ze alles waar ze aan meedeed.

Ook dit keer ging ze als een komeet van start en zwom ze onbedreigd naar het goud. Haar tijd van 23,71 (0,10 boven haar eigen wereldrecord) was voor haar een lichte teleurstelling. Meg Harris veroverde het zilver en pakte zo haar eerste individuele olympische medaille.

Sjöström pakt op 50 meter vrij tweede goud van deze spelen

Hockey | DOELPUNT NEDERLAND

Daar is de beslissing. Thijs van Dam brengt Nederland op 2-0 voorsprong tegen Australië. Een fraaie goal. Na een lange dribbel, schuift hij de bal keurig in de hoek.

Er zijn nog 8 minuten te spelen.

Thijs van Dam

Golf | Scheffler pakt titel

Scottie Scheffler verovert de olympische titel bij het golf. De 28-jarige Amerikaan houdt dankzij een formidabele slotdag Tommy Fleetwood van het goud af.

Scheffler, tweevoudig winnaar van de Masters, begon de dag op een zesde plek, op vier slagen van Jon Rahm en titelverdediger Xander Schauffele. Maar waar Schauffele en Rahm (die halverwege de dag ruim aan kop ging) wegvielen, schoot Scheffler met een bogeyvrije ronde, negen birdies en een score van 265 (-19) omhoog.

Zwemmen | Finales estafette op komst

Twee zwemfinales op komst met Nederlandse inbreng:

  • 19.10 uur: 4x100m wisselslag estafette mannen
  • 19.32 uur: 4x100m wisselslag estafette vrouwen

Ouders Vos moedigen dochter aan vanaf hotelkamer

De ouders van wielrenster Marianne Vos zagen hun dochter op een bijzondere plek voorbij fietsen. Ze moedigden haar aan vanaf de hotelkamer. Niet zonder succes, want Vos pakte het zilver.

Ouders medaillewinnaar Vos juichen haar toe vanuit hotelkamer: 'Eretribune'

Hockey | Nederland gaat vierde kwart in met voorsprong

Met nog een kwart te gaan staan de Nederlandse hockeyers met 1-0 voor. Als het zo blijft, dan mogen de mannen zich melden in de halve finales.

Waterpolo | Canada - Nederland (v) aan de gang

De waterpolosters van Nederland spelen op dit moment een poulewedstrijd tegen Canada. Oranje weet dat het doorgaat naar de kwartfinales en speelt voor de eer.

Tennis | Terugkijken: historische olympische finale Djokovic-Alcaraz

Novak Djokovic heeft het laatste ontbrekende puzzelstukje aan zijn enorme erelijst toegevoegd. De 37-jarige Serviër won op de banen van Roland Garros in Parijs olympisch goud, door in een zinderende finale Carlos Alcaraz te verslaan: 7-6 (3), 7-6 (2).

Kijk de finale hieronder terug:

Samenvatting historische olympische finale Djokovic-Alcaraz

Hockey | DOELPUNT NEDERLAND

Daar is de voorsprong voor de Nederlandse hockeyers. Duco Telgenkamp maakt na een strafcorner van Oranje een buikschuiver en glijdt de bal daarmee binnen. Aan het begin van het derde kwart staat het 1-0 voor Nederland.

Wielrennen | Zilver voor Vos!

De sprint om het zilver en brons is centimeterwerk. Vos, Kopecky of Vas? Het zilver blijkt nipt voor Vos, het brons gaat naar de Belgische Kopecky en de Hongaarse Vas valt na een sterk optreden net naast het podium.

Wielrennen | Amerikaanse Faulkner pakt goud in wegwedstrijd

Faulkner maakt het af in Parijs. De 31-jarige Amerikaanse wordt olympisch kampioen.

Hockey | Nog niet gescoord in eerste helft

De Nederlandse hockeyers zijn met name in het tweede kwart stukken beter dan de Australiërs, toch heeft Oranje nog niet gescoord na twee kwarten. Ook de Australiërs hebben de bal er nog niet in gekregen. En dus staat het nog steeds 0-0 in deze kwartfinalewedstrijd.

Wielrennen | Nog 2 km - Faulkner gaat!

Er wordt gekeken door Vos en Kopecky en dan gaat de Amerikaanse Faulkner ervandoor. Het lijkt een beslissende demarrage. Vos, Kopecky en Vas laten het gaan.

Wielrennen | Nog 3 km - Kopecky en Faulkner zijn er bij

Bijna hebben Kopecky en Faulkner het gat gedicht, dan valt er toch een gat en dan komen ze bij elkaar. Met nog drie kilometer te gaan.

Wielrennen | Nog 5 km - Zinderende finale, Vos en Vas leiden nog

Vos en Vas houden het minimale verschil van zes, zeven seconden al enkele kilometers vast. Bij beide duo's is de samenwerking goed. Vos en Vas leiden nog, met Kopecky en de Amerikaanse Faulkner in de achtervolging.

Wielrennen | Nog 8 km - Kopecky nadert Vos en Vas

Op de laatste beklimming van de Butte Montmartre vallen klappen. Vos en Vas verliezen terrein in de smalle straatjes, maar komen wel als eerste boven. Lotte Kopecky volgt nu op zes seconden, dankzij een inspanning van de Amerikaanse Faulkner.

De strijd om het goud lijkt tussen deze vier te gaan.

Vos en Vas voelen hete adem achtervolgers in de nek bij laatste klim Montmartre

Zeilen | Koploper Bouwmeester elfde in tweede race

Bouwmeester werd elfde in haar tweede race van de dag. Dat is haar slechtste resultaat van de eerste acht races, maar in het zeiltoernooi mag elke zeilster haar slechtste resultaat wegstrepen. Voorlopig tellen deze punten dus niet mee, omdat haar andere resultaten allemaal top vier-noteringen waren. Bouwmeester staat dus nog steeds op de eerste plek in het algemeen klassement in de ILCA 6-klasse.

Voor de duidelijkheid: in het zeilen is de positie waarop je eindigt, het puntenaantal dat je toebedeeld krijgt. Goede resultaten betekenen dus weinig punten en degene met de minste punten aan het einde van het toernooi wordt kampioen.

Haar concurrente Anne-Marie Rindom behaalde vandaag een vijftiende en vierde plek. Omdat zij al een slechte race had gehad, tellen beide resultaten meteen mee.

Bouwmeester staat nu, op 19 punten. Nummer twee Rindom heeft er 47. Vandaag is Bouwmeester twaalf punten uitgelopen op Rindom.

Wielrennen | Nog 12 km - Vos en Vas, twee goede sprinters aan kop

Nog één keer gaan de twee koplopers zo over de Butte Montmartre. En dan? Wordt het een sprint-à-deux? Dan is de uitkomst moeilijk te voorspellen. Beide rensters kunnen goed sprinten. Het verschil met de vijf achtervolgers (met Lotte Kopecky) blijft stabiel, rond de halve minuut.

Hockey | Brilstand na 15 minuten, ziet ook van Gaal

Het eerste kwart bij Nederland - Australië (m) zit erop. Het staat nog 0-0. Oranje heeft een licht overwicht.

Louis van Gaal zit op tribune. De voormalig voetbaltrainer gaf eerder deze week nog een speech voor de Nederlandse hockeyers.

Van Gaal zit naast Chef de misson Pieter van den Hoogenband

Van Gaal

Wielrennen | Nog 15 km - Twaalf jaar na Londen

Twaalf jaar na haar olympische titel op de weg in Londen lonkt voor de 37-jarige Marianne Vos een tweede titel op de weg. Maar niet te vroeg juichen. Medevluchter Blanka Vas is er ook nog en Lotte Kopecky en de andere achtervolgers volgens op minder dan een halve minuut.

Is dit de beslissing? Vos pokert, profiteert en rijdt weg met Vas

Wielrennen | Nog 19 km - Vos in de aanval

De aanval van Vos is voorlopig succesvol. Ze krijgt de Hongaarse Blanka Vas met zich mee. Kopecky wacht met een reactie. Hoopt de Belgische zo Longo Borghini tot een inspanning te dwingen? Het verschil tussen Vos en Vas en de groep met Kopecky groeit naar 23 seconden.

Wielrennen | Nog 23 km - Onrustig in kopgroep

Het is onrustig in de kopgroep. Op de Col de la Butte Montmartre gaat Mavi Garcia weg, Henderson (GB) en Deignan (GB) moeten lossen en dan gaat de Britse kopvrouw Georgi. Ook Vos waagt een poging.

Nog negen rensters over in de kopgroep, maar de groep erachter met Wiebes en Vollering staat niet stil. Het verschil in de straten van Parijs schommelt tussen een halve minuut en hele minuut.

Hockey | Kwartfinale tegen Australische mannen begonnen

De kwartfinalewedstrijd tussen de Nederlandse en Australische hockeyers is begonnen.

Kanovaren | Teunissen strandt ook in heats

Ook Lena Teunissen redt het niet. Zij wordt net zoals Martina Wegman uitgeschakeld in de heats en haalt de halve finales van de kajak cross niet.

Wielrennen | Nog 37 km - Kopgroep met Vos en Kopecky

De strijd is ontbrand in de wegwedstrijd voor vrouwen. De oude koplopers zijn ingelopen en we hebben een nieuwe kopgroep van 12 rensters met onder anderen Marianne Vos, de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Elisa Longo Borghin.

Kopecky sprong solo naar de kopgroep toe, waar Vollering en Wiebes achterbleven. De twee Nederlandse vrouwen zitten nu in een grote groep op zo'n 55 seconden.

Tennis | Djokovic wint en pakt goud!

Goud voor Nole! Met de gouden medaille heeft hij de Golden Career Slam behaald. Hij heeft alle grand slams minstens eenmaal gewonnen en heeft ook de olympische titel in het enkelspel.

Fenomenaal.

Goedemiddag!

En welkom in deel 2 van het liveblog van dag 9 van de Olympische Spelen. Hier word je continu op de hoogte gehouden over het middag- en avondprogramma in Parijs.

Novak Djokovic heeft net het olympisch tennistoernooi voor mannen gewonnen, de hockeymannen beginnen om 17.30 uur aan hun kwartfinale tegen Australië en de wegwedstrijd voor vrouwen nadert de ontknoping.