NOS SportAangepast

Blessure Wevers kort voor Spelen • Shoot-off voor gemengd handboogteam

Dit is ons blog over de Olympische Spelen, waar vandaag de eerste Nederlanders in actie komen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Rugbytoernooi al voor openingsceremonie toe aan halve finales

De openingsceremonie moet vrijdag nog beginnen, maar in het rugby sevens-toernooi zijn al acht landen uitgeschakeld voor eremetaal. Donderdag werden de kwartfinales afgewerkt en voor Nieuw-Zeeland, Argentinië, Ierland, Kenia, Uruguay, Samoa, Japan en de VS waren die het eindstation.

Nieuw-Zeeland was bij de vorige Spelen in Tokio nog verliezend finalist. Fiji is tweevoudig olympisch kampioen en ontsnapte in de kwartfinales tegen Ierland. Fiji kwam terug van een 7-15 achterstand en won met 19-15.

Zaterdag worden de halve finales gespeeld. Fiji stuit dan op Australië, Zuid-Afrika speelt tegen Frankrijk.

Selesitino Ravutaumada van Fiji in de aanval

Medaillekandidaat Pieterse wil niet vallen zoals Van der Poel in Tokio

Een steile afdaling? Daar draait mountainbikester Puck Pieterse haar hand niet voor om. Wel voor stukken die er op het oog eenvoudig uitzien. "Er zitten een paar stenen in waar je je op lek kan rijden als je te lomp bent."

Die rotsblokken ziet Pieterse als het grote gevaar voor de olympische mountainbikewedstrijd van komende zondag, waar Pieterse een van de favorieten is voor olympisch goud.

Mathieu van der Poel maakte bij de vorige Spelen in Tokio een lelijke val, nadat een plankje over een rotsblok ineens ontbrak. De 22-jarige Amersfoortse verkent het parcours nu met een extra kritische blik. Maar risico's zal ze zeker nemen.

"Ik moet niet te bang zijn te glijden door de gladde ondergrond."

Pieterse over mountainbikeparcours: 'Lek rijden is het grootste gevaar'

Colombia met 10 spelers verder na rode kaart Ramírez

Van alle olympische kleuren wil je er eentje niet hebben als voetbalster: rood. Toch moest Chelsea-aanvalster Mayra Ramírez die incasseren. In de wedstrijd van Colombia en Frankrijk trapte de Colombiaanse vijf minuten voor tijd op de enkels van haar tegenstandster. De scheidsrechter wilde geel geven, maar veranderde haar beslissing na het zien van de VAR-beelden.

Colombia had zich na een 3-0 achterstand knap teruggekocht naar 3-2. Ramírez speelde daarin een hoofdrol door een penalty te versieren en de assist voor de tweede goal te geven.

Marie-Antoinette Katoto schoot er twee in voor Frankrijk, Kenza Dali de andere.

Mayra Ramirez in gevecht om de bal

NOC*NSF neemt maatregelen: vijf magnetrons en diepvriesmaaltijden voor sporters

NOC*NSF heeft maatregelen genomen om de Nederlandse sporters van goede voeding te kunnen blijven voorzien op de Olympische Spelen. Vijf magnetrons en een veelvoud aan diepvriesmaaltijden bieden in Parijs een alternatief voor de Oranje-atleten die in het restaurant van het olympisch dorp misgrijpen.

Het loopt logistiek namelijk nog niet op rolletjes bij het Franse organisatiecomité, omdat de toestroom van atleten in het olympisch dorp steeds groter wordt.

Lees meer:

Elleboogblessure voor Sanne Wevers, oefening aangepast

Sanne Wevers en coach Vincent Wevers in Parijs

Turnster Sanne Wevers heeft in aanloop naar de Olympische Spelen een elleboogblessure opgelopen. "We denken dat het goed komt", zei Wevers na de training op de wedstrijdlocatie in de Bercy Arena.

De 32-jarige olympisch balkkampioene van Rio 2016 overstrekte vorige week donderdag een elleboog bij een flikflak met hele draai op de balk. "Ik heb een paar onderzoeken moeten ondergaan. Het was de vraag of ik hier kon turnen. Het gebeurde twee dagen voordat we zouden afreizen."

Samen met bondscoach Jeroen Jacobs en de medische staf besloot Wevers dat ze gewoon zou meedoen. "Wel heb ik mijn oefening een beetje moeten aanpassen. Ik ben blij dat ik vandaag een groot deel heb kunnen uitvoeren, want het was pas weer de eerste keer. Het is lastig, want je moet ook weer vertrouwen krijgen in jezelf. Het is jammer dat dit de voorbereiding heeft verstoord."

De kwalificaties voor de vrouwen zijn zondag.

Geen ramen wel knus: kijkje achter de schermen bij de NOS

Geen ramen, wel knus: achter de schermen bij de NOS in Parijs

De NOS heeft net als andere buitenlandse media een 'hoofdkantoor' ter plekke in Parijs: het International Broadcast Centre, IBC.

Onze social verslaggevers Jalou Vanhelsuwé en Susanne Morren geven je in anderhalve minuut een rondleiding achter de schermen (waar schermen staan, en nog meer schermen).

Ook Rybakina laat Spelen schieten

Jelena Rybakina heeft zich afgemeld voor het olympisch tennistoernooi. De nummer vier van de wereld zou zowel in het enkelspel als gemengd dubbelspel in actie komen in Parijs.

Eerder trokken onder anderen Markéta Vondrousová en titelverdedigster Belinda Bencic zich al terug.

Bij de mannen meldde Andy Murray zich af voor het enkelspel. De Brit, in 2012 en 2016 olympisch kampioen, zal alleen in het dubbelspel uitkomen. Eerder werd bekend dat Jannik Sinner en Holger Rune de Spelen helemaal laten schieten.

Jelena Rybakina is er niet bij in Parijs

Bondscoach Canada keek wedstrijd van haar team vanuit hotel

De Canadese bondscoach Bev Priestman heeft de wedstrijd van haar team tegen Nieuw-Zeeland bekeken vanuit het teamhotel.

Titelverdediger Canada won met 2-1 in een wedstrijd die werd overschaduwd door het spionageschandaal. Tijdens een training van het Nieuw-Zeelandse team werden door Canada met een drone geheime opnames gemaakt.

De dronepiloot werd opgepakt. Twee verantwoordelijke stafleden werden door de Canadese organisatie naar huis gestuurd, onder wie analist Joseph Lombardi die een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden kreeg opgelegd volgens een Franse rechtbank.

Het Canadese team ging diep door het stof met excuses en Priestman kondigde aan de wedstrijd niet te coachen.

Of er nog meer gevolgen zullen zijn is niet niet bekend. Wereldvoetbalbond FIFA is een disciplinaire procedure gestart.

Bev Priestman

Wereldkampioen Spanje verslaat Japan bij olympische debuut

De Spaanse voetbalsters hebben Japan verslagen met 2-1 in hun eerste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen.

Spanje is de grote favoriet om na het WK ook goud in Parijs te veroveren.

Japan - dat Spanje op het WK in de groepsfase nog met 4-0 versloeg - opende de score dankzij een vrije trap in de 13de minuut van Aoba Fujino. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Aitana Bonmati schoof de bal soepel langs de keepster en schreef de eerste olympische goal voor de Spaanse voetbalvrouwen ooit op haar naam.

In de tweede helft domineerde Spanje het spel volledig. Een kwartier voor tijd krulde Mariona Caldentey de bal fraai in de rechterhoek.

Tegenvaller aan Japanse zijde: Risa Shimizu raakte geblesseerd aan haar knie en moest met een brancard het veld verlaten.

Aitana Bonmati viert Spanje's eerste olympische doelpunt ooit

Gemengd handboogschietteam veroordeeld tot shoot-off

Het Nederlandse gemengde handboogschietteam staat zaterdag om 10.00 uur tegenover Taiwan in een speciaal georganiseerde shoot-off om deelname aan de achtste finales.

Zowel Nederland (Gaby Schloesser en Steve Wijler) als Taiwan kwam in de kwalificatieronde uit op 1317 punten en daarmee eindigden beide landen ex aequo op de zestiende plaats. De beste zestien landen plaatsen zich voor de achtste finales, dus volgt er nu een beslissend duel op zaterdagochtend.

Schloesser en Wijler wonnen drie jaar geleden in Tokio nog olympisch zilver. Mochten ze de achtste finales bereiken, dan wacht meteen een zware kluif want dan is olympisch kampioen Zuid-Korea de tegenstander.

Gaby Schloesser en Steve Wijler tijdens de Spelen van 2021

Surfen in het olympisch paradijs, op 15.000 kilometer van Parijs

Tahiti, een eiland midden in de Grote Oceaan, op meer dan 15.000 kilometer van Parijs. Toch staan het eiland en het kleine kustplaatsje Teahupoo tijdens de Olympische Spelen op het wereldtoneel. Correspondent Meike Wijers nam er een kijkje.

Surfen in het olympisch paradijs, op 15.000 kilometer van Parijs

'Recordaantal tickets verkocht', maar je kan ze nog scoren

Er zijn 9,7 miljoen tickets verkocht voor de Olympische en Paralympische Spelen van dit jaar, meldt de organisatie. Dat is een record.

Het vorige kaartverkooprecord stond op naam van Atlanta in 1996, toen er 8,3 miljoen kaartjes werden verkocht.

In totaal zijn er 10 miljoen kaarten, wat betekent dat er nog zo'n 300.000 tickets beschikbaar zijn.

Voor 1600 euro naar openingsceremonie

In het voetbal zijn er nog best wat kaarten voor verschillende groepswedstrijden te koop. Zo kan je voor 15 euro naar de groepswedstrijd tussen Oekraïne en Argentinië in Lyon.

Wie morgen naar de openingsceremonie wil, moet flink geld neertellen. De beste plaatsen gaan voor 1600 en 2700 euro van de hand.

Parijs is klaar voor de Spelen

Handboogschutter Wijler komt niet tot topscore

Handboogschutter Steve Wijler (27) heeft op de Olympische Spelen in de plaatsingsronde niet helemaal aan de verwachtingen kunnen voldoen.

De Limburger, die een persoonlijk record van 684 punten heeft, kwam met 72 pijlen tot 668 punten en werd 23ste van de 64 deelnemers.

Van de vijf beste schutters kwamen er drie uit Zuid-Korea: Kim Woo-jin (686), Kim Je-deok (682) en Lee Wee-seok (681). Olympisch kampioen Mete Gazoz (Tur) eindigde als achtste (676).

Wijler, die in de landenwedstrijd voor gemengde teams in Tokio zilver won met Gaby Schloesser, is de mondiale nummer acht.

Donderdag in de eerste ronde treft hij Roy Dror uit Israël (655).

Handboogschutter Steve Wijler in actie tijdens de kwalificaties.

Australië stuurt zwemcoach mogelijk naar huis na aanmoedigen Koreaan

Het olympisch avontuur van de Australische zwemcoach Michael Palfrey is misschien van heel korte duur.

Hij wordt mogelijk door de zwembond naar huis gestuurd, omdat hij hoopte dat de Zuid-Koreaanse Kim Woo-min op de 400 meter vrije slag goud zou winnen, in plaats van de Australiërs Sam Short en Elijah Winnington.

De drie zwemmers, allen voormalig wereldkampioen, nemen het zaterdag tegen elkaar op in La Defense Arena.

Kim Woo-min

Hockeysters spotten sterren in Parijs

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben het naar hun zin in Parijs.

Hoewel ze zelf ook sterren zijn, gaan ze graag met alle andere grote sporters op de foto, zoals toptennisser Carlos Alcaraz.

"En ze hebben ook Simone Biles ontmoet", vertelt bondscoach Paul van Ass.

De Nederlandse hockeysters op de foto met Carlos Alcaraz

Waterpolosters zien 'heel grote kans' op de Spelen

De Nederlandse waterpolosters kijken hun ogen uit in en rond het wedstrijdbad.

Ze zijn onder de indruk, maar bulken van het zelfvertrouwen als het olympisch toernooi begint: "We zijn een grote favoriet."

Waterpolosters zien 'heel grote kans' op de Spelen, maar genieten ook: 'Waanzinnig!'

Turnsters trainen vast op de wedstrijdlocatie

Turnsters Tisha Volleman, Sanne Wevers en Lieke Wevers tijdens de officiële podiumtraining voor de Olympische Spelen in Parijs.
Turnster Lieke Wevers

Haase toegelaten tot toernooi enkelspel

Robin Haase is op het laatste moment toegelaten tot het enkelspel van het olympisch tennistoernooi. De 37-jarige Hagenaar profiteert van een aantal afmeldingen in Parijs.

Haase, de nummer 1196 van de wereld in het enkelspel, had zich via het dubbelspel reeds gekwalificeerd voor de Spelen, waar hij een koppel vormt met Jean-Julien Rojer. Hij kwam daardoor in beeld om alsnog toe te treden tot het enkelspel.

Het is voor de derde keer dat de tennisser in het enkelspel zijn opwachting maakt op de Olympische Spelen. Bij de eerdere deelnames, bij de Spelen van 2012 en 2016, strandde Haase in de eerste ronde.

Haase is de laatste jaren vooral als dubbelspeler op de tennistour actief geweest.

Robin Haase

Vlaggendrager Abbingh: 'Besef nog niet helemaal wat voor grote eer het is'

"Het is wel een beetje gek om de dag voordat je de vlag draagt een wedstrijd te spelen", zegt Lois Abbingh na de 34-31 winst van de handbalsters op Angola. "Het is toch dat je denkt; allemaal heel blijven. Maar ik heb geen armblessures opgelopen, ik kan de vlag nog dragen morgen", aldus de aanvoerder van de Nederlandse ploeg.

"Ik denk dat ik zelf ook nog niet helemaal besef wat voor grote eer het is om de vlag te dragen, omdat je natuurlijk zelf ook gefocust bent op hier sportief succes behalen. Maar ik voel me erg vereerd en ik ben heel trots."

Ze weet nog maar weinig van wat haar morgen tijdens de openingsceremonie te wachten staat. "Behalve dat we op een boot gaan. Voor ons is het inderdaad ook nog best een beetje geheimzinnig allemaal, maar we gaan gewoon zien wat er op ons af komt en om ons heen kijken."

Zenuwen bij boogschutsters: 'Dit was voor ons al een heksenketel'

Zenuwen zaten de Nederlandse handboogschutsters dwars in hun kwalificatie voor de olympische knock-outfase in Parijs. Het resultaat was de laatste plek in de kwalificatie voor de teamwedstrijd.

"De laatste paar dagen waren moeilijk, want ik was heel erg zenuwachtig. Ik wil hier natuurlijk een medaille winnen, net als in Tokio", zegt de 30-jarige Gaby Schloesser. Drie jaar geleden pakte ze met Steve Wijler zilver in de olympische gemengde landenwedstrijd.

"Ik denk dat ik in Tokio nog zenuwachtiger was, maar daar was ik echt 100 procent in vorm. Ik had het gevoel dat ik alles kon. Nu zat ik denk ik op 95 procent, omdat ik zenuwachtig was."

"Dit was voor ons al een heksenketel met zoveel indrukken", aldus bondscoach Jacqueline van Rozendaal. Niet dat er zoveel toeschouwers aanwezig waren op de Esplanade des Invalides. Wel waren er tientallen camera's en journalisten aanwezig.

"Tijdens de training zaten er zes mensen op de tribune en toen zei Steve (Wijler) al dat dat er al meer mensen waren dan tijdens het NK. Dat went niet makkelijk."

Loting olympisch tennistoernooi

Tallon Griekspoor treft in de eerste ronde van het olympische tennistoernooi de Brit Cameron Norrie. In een eventuele tweede ronde zou de Nederlander al direct uit kunnen komen tegen de nummer drie van de wereld: Carlos Alcaraz.

Arantxa Rus speelt tegen de Oekraïense Anhelina Kalinina.

En in het dubbelspel kan Griekspoor samen met Wesley Koolhof in de tweede ronde opnieuw Alcaraz (én Rafael Nadal) tegenkomen.

Verdere duels:

  • Demi Schuurs/Arantxa Rus - Caroline Garcia/Diane Perry
  • Robin Haase/Jean-Julien Rojer - Francisco Cerúndolo/Tomás Etcheverry
  • Demi Schuurs/Wesley Koolhof - Maria Sakkari/Stéfanos Tsitsipás

NED-ANG | 60' Afgelopen, Nederland wint

Nederland wint met 3 punten verschil van Angola: 34-31.

Angola weerde zich kranig. De ploeg van Johansson had het moeilijk tegen het fysieke spel van de Afrikaanse speelsters.

Estavana Polman

NED-ANG | 58' 34-30 voor Nederland

Het blijft ongemeen spannend. Nederland leidt met 4 punten verschil tegen Angola: 34-30.

NED-ANG | 54' 31-27 voor Nederland

Belangrijke treffer, hoor van Abbingh. Nog 6 minuten te gaan. De stand is 31-27. Net nadat Nederland twee grote kansen miste, waaronder een penalty.

Even daarna maakt keepster Rinka Duijndam zich goed breed en voorkomt zo een 28ste treffer van Angola.

Nadal en Djokovic kunnen elkaar al in tweede ronde treffen

Rafael Nadal en Novak Djokovic kunnen elkaar bij de Olympische Spelen al snel treffen. Als beide tennissers hun eerste partij winnen, staan de twee veelvoudig grandslamwinnaars al in de tweede ronde van het enkelspel tegenover elkaar, maakte de loting duidelijk.

De 38-jarige Nadal behaalde goud bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Djokovic, die eerder deze maand de finale van Wimbledon van Carlos Alcaraz verloor, won bij de Spelen van 2008 brons in het enkelspel.

NED-ANG | 50' Moeizaam

Even leek Nederland dan toch uit te lopen tegen Angola. Het stond 29-24, maar de ploeg van Johansson weet al eventjes niet meer het doel te vinden. Angola daarentegen wel. Het is 29-26, hier in het zuiden van Parijs.

Nog tien minuten.

NED-ANG | 41' Dulfer alleen op keeper af

Oef, die had moeten zitten. Het is twee tegen één, maar Kelly Dulfer weet de Angolese keepster niet te passeren.

Even later maakt ze haar gemiste kans goed. Het is 27-24 voor Nederland. Ja, ze staan voor tegen de kampioen van Afrika, maar de ploeg weet de voorsprong al de hele wedstrijd niet goed uit te bouwen.

NED-ANG | 36' Malestein op schot voor Nederland

Malestein zet de Nederlandse handbalsters met een mooi hoekschot op 23-20. Ze was al 7 keer trefzeker.

Toch moet de ploeg van Per Johansson scherp blijven. De Angolezen spelen fysiek sterk handbal en worden flink toegejuicht vanaf de tribunes. Veel Angolezen op banken.

Angela Malenstein

Slecht begin handboogschutsters

Handboogschutsters Gaby Schloesser, Laura van der Winkel en Quinty Roeffen hebben de Olympische Spelen van Parijs voor Nederland op gang geschoten. Een dag voor de openingsceremonie kwam het drietal op de bijbaan op de Esplanade des Invalides niet verder dan de laatste plaats in de kwalificatie, waardoor zij zondag in de knock-outfase tegen Frankrijk moeten.

Nederlandse handboogschutters bezig

Gabriela Schloesser

Tweede helft handbalsters

Keepster Ten Holte stopt meteen na het begin van de tweede helft een penalty van Angola. Daarna schiet Angela Malestein wel raak. Het staat 21-18 voor Nederland.

Koreaans wereldrecord bij handboogschieten

Bij de kwalificatieronde in het handboogschieten hebben de Nederlandse deelneemsters geen opvallende scores neergezet. Gaby Schloesser eindigde als 35ste met 649 punten, Quinty Roeffen 55ste (625 punten) en Laura van der Winkel 59ste (623 punten). Er deden 64 schutters mee.

De Zuid-Koreaanse Lim Sihyeon schoot een wereldrecord met 694 punten.

NED-ANG | 30' Rust

Het blijft een zware wedstrijd, hoor, onder toeziend oog van chef de mission Pieter van den Hoogenband. De eerste helft is afgelopen en Nederland gaat maar moeizaam aan de leiding met 19-18.

Met name Vilma Nenganga van Angola springt eruit. Ze scoorde al vijf keer.

NED-ANG | 23' Angola maakt gelijk

Angola maakt zelfs gelijk tegen de Nederlandse handbalsters. Het is 14-14 in het openingsduel op de Spelen.

Persconferentie Amerikaanse basketballers

Ondertussen is de olympische persconferentie van de Amerikaanse basketballers begonnen. Met aan tafel de grote sterren Stephen Curry en Kevin Durant.

NED-ANG | 14' Angola geeft zich niet gewonnen

De Angolezen geven zich niet gewonnen en maken na een time-out meteen drie goals: 9-7.

NED-ANG | 9' Nederland leidt met 8-4

Na negen minuten gaan de Nederlandse handbalsters met 8-4 aan de leiding tegen Angola.

Handbalsters zijn begonnen

Nederland en Angola zijn begonnen aan hun eerste duel in de groepsfase van de Spelen.

De ploeg van Per Johansson begint met onder anderen de ervaren Estavana Polman en Lois Abbingh aan de wedstrijd.

g

Tennisster Angelique Kerber stopt na Spelen

Angelique Kerber beëindigt na de Olympische Spelen haar tenniscarrière. Dat heeft de 36-jarige tennisster op haar Instagram bekendgemaakt.

"Voordat de Olympische Spelen beginnen, kan ik zeggen dat ik Parijs 2024 nooit zal vergeten, omdat het mijn laatste professionele toernooi als tennisser zal zijn."

De Duitse won drie grand slams: de Australian Open en US Open in 2016 en Wimbledon in 2018. Op de Spelen van 2016 in Rio pakte ze zilver.

"Hoewel dit de juiste beslissing zal zijn, zal dat nooit zo voelen. Simpelweg omdat ik met heel mijn hart van de sport houd en dankbaar ben voor de herinneringen en kansen die het mij heeft gegeven."

Eerder al gaf ook Andy Murray aan dat hij na de Spelen zal stoppen als tennisser. Hij neemt alleen deel aan het dubbelspel tijdens het olympische toernooi, zo kwam zojuist naar buiten.

Nieuw-Zeeland eist actie van FIFA na Canadese spionage met drone

De olympische voetbaltoernooien bezorgen de FIFA de nodige hoofdbrekens. Behalve de Argentijnse bond stapte ook Nieuw-Zeeland naar de FIFA. Aanleiding is de spionage op de training met een drone door Canada.

"Er is geen plaats voor dit soort acties in het voetbal en het is van cruciaal belang dat er dringend actie wordt ondernomen om deze schending van de integriteit aan te pakken", zei Andrew Pragnell, bestuursvoorzitter van de voetbalbond van Nieuw-Zeeland, donderdag in een verklaring. "Om nu te horen dat het Canadese team minstens twee keer in het geheim onze training heeft gefilmd, is ongelooflijk zorgwekkend en als het niet dringend wordt behandeld, kan dit grotere gevolgen hebben voor de integriteit van het toernooi."

Canada heeft assistent-coach Jasmine Mander en analist Joseph Lombardi na het incident naar huis gestuurd. Bondscoach Bev Priestman heeft zijn excuses aangeboden. Ze neemt donderdag niet plaats op de bank tijdens de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

Het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité heeft het drone-incident ook gemeld bij de politie en de integriteitseenheid van het Internationaal Olympisch Comité.

Murray kiest vermoedelijk alleen voor dubbelspel

Tweevoudig olympisch kampioen Andy Murray doet op de Spelen waarschijnlijk alleen mee aan het dubbelspel. Zijn fitheid laat het, zoals het er nu uitziet, niet toe om ook in het enkelspel in actie te komen.

De 37-jarige tennisser beëindigt na het olympische toernooi zijn carrière. De Schot liet zich eind juni opereren aan zijn rug en sloeg op Wimbledon het enkelspel ook over.

"Mijn rug is nog steeds niet perfect en het spelen van twee wedstrijden op een dag is niet ideaal", aldus Murray. "Ik moet de beslissing nog nemen, maar de keuze voor het dubbelspel is voor ons de meest realistische kans om een medaille te winnen."

Australische surfheld Robinson blesseert zich kort voor Spelen

De Australische surfheld Jack Robinson is vlak voor de Spelen geblesseerd geraakt. Dat gebeurde tijdens een training in Teahupo'o op Tahiti, waar het olympische surftoernooi wordt gehouden, zo melden Australische media.

Robinson zou een snee in zijn enkel hebben opgelopen. De 26-jarige surfer werd met een jetski naar de kust gebracht. De hoge golfen rond Frans-Polynesië worden beschouwd als de gevaarlijkste ter wereld, mede vanwege de messcherpe riffen voor de kust.

"Jack is naar het plaatselijke medische centrum gebracht en behandeld door de hoofdarts van Surfing Australia, John Ward", citeerde de krant Sydney Morning Herald een woordvoerder. Hij zei dat Robinson nog steeds op koers ligt om mee te doen aan de Olympische Spelen.

Zondag beginnen de surfwedstrijden op Tahiti.

Argentijnen dienen klacht in bij FIFA na turbulente start Spelen

De Argentijnse voetbalbond heeft een klacht ingediend bij de FIFA na de complete chaos die gisteren ontstond in het openingsduel met Marokko.

De ploeg van bondscoach Mascherano maakte tegen Marokko in de zestiende minuut van de extra tijd gelijk (2-2), waarna Marokkaanse fans het veld bestormden.

Daarna lag het duel twee uur stil. Toen de ploegen terugkwamen op het veld gaf de scheidsrechter aan dat de gelijkmaker was afgekeurd wegens buitenspel. Zo won Marokko alsnog met 2-1.

"Wat er op het veld gebeurde was een schandaal", zei Mascherano.

De organisatoren van de Spelen zeggen het incident te onderzoeken.

Veldbestormer wordt van het veld af begeleid.

Even terug naar de complete voetbalchaos van gisteren

Gisteren rolde de olympische voetbal al. Het openingsduel tussen Argentinië en Marokko eindigde in een complete chaos.

In de zestiende minuut van de verlenging maakte Argentinië ploeg de 2-2 tegen Marokko, maar die goal werd - twee uur later - afgekeurd.

Na de gelijkmaker van Cristian Medina bestormden Marokkaanse supporters het veld, en dat was niet voor het eerst in de wedstrijd. De wedstrijd leek afgelopen, maar bleek later gestaakt te zijn. Een kleine twee uur na het begin van de staking, betraden de spelers opnieuw het veld.

Goud op commando: hoe de Hollywood Girls zwaar op de proef werden gesteld

In Andere Tijden Sport - vanavond om 22.00 uur op NPO 1- zien we hoe een gewaagd experiment tot goud leidde. Over de Nederlandse hockeysters die voor de Spelen van 2012 in Londen als militairen voor een 'missie' naar Alicante worden gestuurd.

Doelstelling van de missie, volgens Caldas: "De ploeg blootstellen aan de meest veilige vorm van maximale stress. De speelsters moesten elkaar uitdagen. Het had te maken met hen als persoon. Hoe ervaar je dit allemaal?"

Bienvenue!

Goedemorgen en welkom in ons olympische blog! We zijn - nog voor de openingsceremonie van vrijdag - al echt begonnen.

Vandaag komen de eerste Nederlandse sporters in actie. Vanaf 09.30 uur staan Quinty Roeffen, Gaby Schloesser en Laura van der Winkel in de kwalificaties van het handboogschieten. Later op de dag, vanaf 14.15 uur, komt handboogschieter Steve Wijler in actie in de kwalificatieronde.

Op het Esplanade des Invalides schieten Schloesser, Van der Winkel en Roeffen 's ochtends en Steve Wijler 's middags 72 pijlen om een zo goed mogelijke positie in het knock-outschema te bemachtigen. Het handboogtoernooi gaat zondag verder met de teamwedstrijd voor de vrouwen. De individuele wedstrijden zijn volgende week.

Om 11.00 uur spelen de Nederlandse handbaldames hun eerste groepswedstrijd. Zij nemen het op tegen Angola. De handbalwedstrijd is op onze website te volgen via een livestream.

Over die wedstrijden en over al het andere belangrijkste olympische nieuws lees je in dit blog.

Vanaf 18.00 uur geeft chef de mission Pieter van den Hoogenband namens de Nederlandse ploeg een persconferentie in het olympisch dorp.