NOS Wielrennen

Droom Van der Poel spat uiteen op Japans rotsblok, Pidcock pakt olympisch goud

Van der Poel, het plankje en Pidcock: zo verliep de mountainbikerace in Tokio

Het olympische avontuur van Mathieu van der Poel zat er maandag al na tien minuten op. Na een sprong over een van de vele lastige Japanse rotsblokken, landde hij verkeerd met zijn mountainbike op de grond, waarop hij voorover van zijn fiets afvloog. Het goud was voor de Brit Thomas Pidcock.

Van der Poel vervolgde zijn weg nog wel, maar hij keek tegen een achterstand van een minuut aan. Na een gevecht van drie kwartier, waarin hij er niet in slaagde tijd goed te maken, stapte hij af.

Bij de start waren alle ogen op hem gericht. Vanaf de tweede startrij was de verwachting dat Van der Poel, die weinig minuten maakte op zijn mountainbike dit seizoen, op het eerste stuk meteen naar voren zou sprinten. Maar het was een andere Nederlander, Milan Vader, die de leiding nam.

Vader draaide als eerste door de eerste bochten, Van der Poel als tiende. Er ontstond langzaamaan een groepje van zes mountainbikers met twee oranjehemden daarbij. Van der Poel moest op de eerste hindernissen al enkele keren een voet aan de grond zetten en maakte her en der al een schoonheidsfoutje, maar na tien minuten ging het echt mis.

Na een sprong over een rotsblok belandde hij hard op zijn voorwiel, waarop hij voorover tegen de grond kwakte. Zijn fiets vloog over de grond, Van der Poel zelf belandde in struikgewas langs de kant. Zijn avontuur zat erop, dat van Vader nog niet.

In de daaropvolgende ronde handhaafde Vader zich bij de beste vier, maar nadat de Zwitsers Nino Schurter en Mathias Fluckiger versnelden, moest hij afhaken. Vader zakte terug naar plaats tien.

Na een uur stapt Van der Poel gedesillusioneerd af in Tokio

De Zwitsers konden de Brit Pidcock, vierde op het WK veldrijden dit jaar en tweede in de Amstel Gold Race na een millimetersprint met Wout van Aert, niet lossen. Sterker nog, Pidcock versnelde zelf en nam na een paar ronden de leiding in Izy City. Die stond hij niet meer af.

Het zilver was voor Flückiger, het brons voor de Spanjaard David Valero Serrano.

Nino Schurter, de Zwitser met wie Van der Poel aanvankelijk in 2020 de olympische degens zou kruisen, finishte als vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl