NOS Sport

Handbalsters worstelen met Angola bij start Olympische Spelen, maar winnen wel

Nederland wint eerste wedstrijd op Spelen, maar het ging niet makkelijk tegen Angola

De Nederlandse handbalsters zijn niet al te overtuigend begonnen aan de Olympische Spelen. In de eerste groepsfasewedstrijd was de ploeg van Per Johansson zeker niet flitsend tegen Angola, maar er werd wel gewonnen: 34-31.

Zo werd wel de eerste stap naar de doelstelling voor dit toernooi gezet. Nederland wil op zijn minst de halve finales bereiken en als het mogelijk is ook een medaille mee naar huis nemen. Daarmee moet de prestatie op de vorige Spelen, toen de ploeg de kwartfinales haalde, worden overtroffen.

"We komen hier voor een medaille en willen elke wedstrijd winnen. Zo geven we een duidelijk signaal af aan onze volgende tegenstanders", zei Angela Malenstein na de moeizame wedstrijd tegen Angola.

Slordig Oranje

Maar om een plak te winnen, zal het team onder aanvoering van vlaggendraagster Lois Abbingh wel wat nauwkeuriger moeten worden in de volgende wedstrijden. Nederland was tegen Angola, geen groot handballand, met vlagen behoorlijk slordig in de aanval.

Veel passes gingen verkeerd en verdedigend had de ploeg het ook lastig tegen de fysiek sterke aanvalsters.

Hoewel Oranje na een 1-0 achterstand via Nikita van der Vliet en Abbingh weer op voorsprong kwam, kon het team van Johansson nooit echt uitlopen tegen de Angolezen. Het gat bleef lang maar twee à drie punten in het voordeel van Nederland.

Angola maakt het Nederland lastig in de eerste helft

Yara ten Holte, de doelvrouw die vorig jaar tijdens het WK zo uitblonk, moest toezien hoe haar ploeg de Angolese speelsters veel te veel ruimte gaf om te schieten. Daardoor kreeg Oranje ook te veel tegentreffers te verwerken.

Ten Holte, die tot weinig reddingen kwam, maakte de eerste helft niet af. Rinka Duijndam, in de ploeg gekomen voor een strafworp, mocht blijven staan.

Nederland en Angola gingen met een 19-18 tussenstand de rust in.

Het Nederlands team na de winst op Angola

Dat Nederland nog wel een voorsprong had, was te danken aan Estavana Polman, Dione Housheer en Angela Malestein. Zij namen de ploeg op sleeptouw met meerdere treffers.

Dat deden zij ook direct na rust, toen Nederland het tempo iets omhoog gooide en uitliep naar een voorsprong van drie punten. Die marge werd vastgehouden toen Ten Holte even terugkwam onder de lat en, koud in het veld, een strafworp pakte.

Bekijk hier de reacties van Angela Malestein en Dione Housheer:

Angola had vervolgens meer moeite om het Nederlandse doel te vinden. Dat zorgde ervoor dat Oranje niet meer echt in de problemen kwam en de wedstrijd uiteindelijk won met 34-31.

"Ik ben enorm opgelucht", zei Housheer na de wedstrijd. "Vooral dat iedereen heel uit de strijd is gekomen, Angola is toch van het beuken. Het was geen makkelijke wedstrijd, maar we bleven rustig en bleven scoren."

"We zijn blijven vechten met z'n allen", reageerde Malestein. "Het ging niet makkelijk, maar als je denkt dat je makkelijk kan winnen op de Spelen, dan is dat niet de juiste instelling. Natuurlijk moet je hem wel gewoon winnen, maar dat hebben we gedaan."

Frankrijk volgende tegenstander

Zondag wacht de volgende wedstrijd voor de Nederlandse handbalsters. Dan is topfavoriet en gastland Frankrijk de tegenstander.

"Dat wordt wel een ander verhaal", vertelt Housheer. "Frankrijk speelt toch een tandje sneller en slimmer. Deze wedstrijd was lekker om in te komen en dan moeten we er weer staan tegen Frankrijk."

De eerste vier ploegen uit de poule van zes plaatsen zich voor de volgende ronde.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl