Vreugde bij de Japanse vrouwen

Japan legt kwetsbaarheden Spanje pijnlijk bloot, Zambia maakt duizendste WK-goal

Japan is een ploeg om serieus rekening mee te houden in het vervolg van het WK voetbal. Zoveel is duidelijk na 4-0 zege op Spanje in de laatste wedstrijd van groep C van het WK. Zambia won in dezelfde groep van Costa Rica (3-1), voor beide ploegen zit het toernooi erop.

Door de overwinning neemt groepswinnaar Japan het in de volgende ronde op tegen Noorwegen, Spanje treft Zwitserland in de achtste finale. Beide duels worden zaterdag gespeeld.

Drie kansen, drie goals

Met een sensationele eerste helft legde Japan de kwetsbaarheden van Spanje pijnlijk bloot. De strak gegroepeerde defensie liet weinig ruimte voor het soms fraaie, maar soms ook trage, Spaanse combinatievoetbal.

WK: samenvatting Japan-Spanje (4-0)

Aan de andere kant liet de Spaanse verdediging, waar Rocio Gálvez startte op de plek van Ivana Andrés, nog wel eens een gaatje vallen. Daar wist de razendsnelle voorhoede van Japan wel raad mee. Hinata Miyazawa, Riko Ueki en Hikaru Naomoto zijn gemaakt voor het countervoetbal.

Spanje domineerde het balbezit (76 procent in de eerste helft), Japan het scorebord. Bij de drie kansen die Japan voor rust kreeg, allen na een snelle counter, was het drie keer raak. Hinata Miyazawa (twee keer) en Riko Ueki (via verdediger Paredes) scoorden.

Daar stonden nauwelijks Spaanse kansen tegenover. Jennifer Hermoso kwam nog het dichtst bij. De spits kopte de bal op het dak van het doel uit een voorzet van Ona Batlle.

Nooit eerder incasseerde Spanje drie tegentreffers in een WK-wedstrijd. Tijdens de kwalificatie voor dit WK én de eerste twee groepsduels kreeg de Spaanse ploeg zelfs helemaal geen doelpunten tegen. Spanje voelde zich door Japan bijna voor schut gezet, zo was aan de gezichten af te lezen.

In de tweede helft probeerde bondscoach Jorge Vilda met wissels nog iets te redden, maar een invaller van Japan maakte het verschil zelfs nog groter. Mina Tanaka schoot na een schaarbeweging in de bovenhoek raak: 4-0.

Duizendste WK-goal

Costa Rica en Zambia maakten voor de aftrap van de wedstrijd al geen kans meer op de volgende ronde. Toch zal één doelpunt uit de 3-1 zege van Zambia voor altijd de boeken in gaan.

Banda scoort duizendste WK-goal ooit, Zambia wint van Costa Rica

Barbra Banda maakte het duizendste doelpunt ooit op een WK voor vrouwen. Vanaf de penaltystip drukte Banda haar naam daarmee naast die van Rob Rensenbrink, die in 1978 tegen Schotland de duizendste WK-goal bij de mannen maakte.

Voor Banda's rake strafschop had Lushomo Mweemba de score al geopend voor Zambia, de eerste treffer van haar land op een mondiale eindronde. Na 5-0 nederlagen tegen zowel Japan als Spanje kwam Zambia eindelijk aan aanvallen toe.

Bij Costa Rica, dat hiervoor met 3-0 en 2-0 verloor, liep de frustratie al snel op. Katherine Alvarado, Mariana Benavides, Valeria del Campo kregen al in het eerste half uur geel.

In de tweede helft deed Costa Rica iets terug via Melissa Herrera, die even dacht ook de gelijkmaker op haar naam te zetten. Dat doelpunt werd afgekeurd, waarna Racheal Kundananji in blessuretijd 3-1 maakte voor Zambia.