NOS Voetbal

Oppermachtig Spanje laat op WK monsterscore achterwege tegen Costa Rica

WK: samenvatting Spanje - Costa Rica (3-0)

Spanje heeft bij het WK voetbal een probleemloze ouverture beleefd in groep C. De outsider voor de titel won in het Nieuw-Zeelandse Wellington met 3-0 van het Midden-Amerikaanse Costa Rica, een score die al bij rust was bereikt.

Zaterdag komen de twee andere landen in de poule, Zambia en Japan, voor het eerst in actie. Zij treden in Hamilton tegen elkaar in het strijdperk.

Vilda onder vuur

Spanje beleefde een roerige aanloop naar het WK, waarnaar het als outsider is afgereisd. Na het EK van vorig jaar in Engeland, waar de ploeg in de kwartfinales door het gastland na verlenging werd uitgeschakeld, lieten vijftien internationals weten niet langer onder bondscoach Jorge Vilda te willen spelen, omdat de situatie onder de trainer hun emotionele toestand en gezondheid zou schaden.

De Spaanse vrouwen vieren een treffer in het WK-duel met Costa Rica

De Spaanse bond, onder wie Vilda's vader die directeur vrouwenvoetbal is, koos echter de kant van de bondscoach. Enkele speelsters keerden op hun schreden terug en stelden zich alsnog beschikbaar voor het Spaanse elftal, maar Patri Guijarro en Mapi León, aanvalsters van Champions League-winnaar Barcelona, bleven bij hun standpunt en ontbreken op het WK.

Gouden Bal

Ook terug van weggeweest, maar dan na een knieblessure die haar bijna een jaar uit de roulatie hield, is Alexia Putellas, eveneens van Barcelona. De winnares van de Gouden Bal als beste voetbalster van de wereld in 2021 en 2022, die het EK van vorig jaar en een groot deel van het afgelopen seizoen miste, begon tegen Costa Rica echter op de bank.

Alexia Putellas

Dat maakte voor het krachtverschil op het veld niet uit. Bij het WK-debuut van beide landen in 2015 eindigde het onderlinge duel nog in 1-1, maar in Wellington zat een punt voor Costa Rica er geen moment in. De ploeg werd compleet overlopen en had het mede aan doelvrouw Daniela Solera te danken dat het de eerste twintig minuten ongeschonden doorkwam.

Geen houden aan

Maar na een ongelukkig eigen doelpunt in de 21ste minuut van Valeria Del Campo, een van de twee Costa Ricaanse speelsters die niet bij een club in eigen land voetballen, was er geen houden meer aan.

In no-time hadden Aitana Bonmatí, die behoorde tot de groep speelsters met kritiek op Vilda maar in de selectie is teruggekeerd, en Esther González (rebound na een kopbal tegen de lat van Jennifer Hermoso) de stand naar 3-0 getild. Solera voorkwam op haar 26ste verjaardag dat de zeven jaar oudere routinier Hermoso vanaf de strafschopstip scoorde.

De Spaanse Aitana Bonmati in duel met Alexandra Pinell

Ook na rust bleef Spanje het vijandelijke doel bestoken, maar Solera wist met alert keepen een enorme afstraffing te voorkomen. Bovendien ontbrak het aan scherpte bij de Spaanse vrouwen. Daar kon ook Putellas, die een kwartier voor tijd haar opwachting maakte, niets aan veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl