Nieuw-Zeeland opent WK in eigen land met verrassende zege op Noorwegen

Samenvatting van de wedstrijd Nieuw-Zeeland - Noorwegen (1-0)

Het WK voetbal is begonnen met een daverende stunt. Nieuw-Zeeland, dat het toernooi samen met Australië organiseert, rekende in eigen land af met het gelouterde Noorwegen. Een doelpunt van Hannah Wilkinson was genoeg voor de winst: 1-0.

Nieuw-Zeeland was er vijf keer eerder bij op een WK, maar wist geen van de vijftien wedstrijden te winnen en kwam dus ook nog nooit door de groepsfase. In een poule met Noorwegen, Filipijnen en Zwitserland leek de kans dat dat in eigen land wel zou gebeuren niet al te groot.

Want zeker het Noorwegen van wereldsterren als Caroline Graham-Hansen en Ada Hegerberg leken vooraf een maatje te groot voor de Ferns. Maar na een kwartiertje voetballen in het met 42.000 fans gevulde Eden Park bleek niets minder waar.

De wedstrijd werd overigens niet alleen voorafgegaan door een openingsceremonie, maar ook door een minuut stilte. Een paar uur voor de aftrap van het WK was Nieuw-Zeeland opgeschrikt door een schietpartij in Auckland, dicht bij het hotel van de Noorse selectie. De schutter bracht twee mensen om het leven. De FIFA besloot dat de openingswedstrijd desondanks door zou gaan.

Slordige Noren

In de eerste helft was Nieuw-Zeeland niet alleen scherper en gretiger dan de Noren, maar bleek de ploeg van bondscoach Jitka Klimková de boel ook tactisch beter op orde te hebben. Noorwegen werd flink onder druk gezet en wist de aanval nooit in stelling te brengen. Op het Noorse middenveld grossierde ervaren speelsters in balverlies.

Ali Riley en Hannah Wilkinson over de historische waarde van de 1-0 overwinning van Nieuw-Zeeland op Noorwegen:

Dat goede spel van het thuisland resulteerde niet in al te veel kansen, maar dat Nieuw-Zeeland een paar minuten na rust op voorsprong kwam, verraste toen niemand meer. De goal van de bedrijvige spits Hannah Wilkinson, die na een snelle aanval een voorzet van Jacqui Hand binnentikte, was verdiend.

Het schudde Noorwegen niet wakker. Ook in het half uur na de 1-0 was Nieuw-Zeeland de betere partij. De aanvallers Hansen, Hegerberg en Julie Blakstad kwamen in het stuk niet voor.

De stand in poule A

Maar in de slotfase, zo rond de tachtigste minuut, leek de lucht plots uit de longen van de Nieuw-Zeelandse speelsters te verdwijnen. Noorwegen voerde de druk op en kwam met een vlammend schot op de paal heel dicht bij de gelijkmaker. Even later kreeg Nieuw-Zeeland na een spaarzame tegenaanval een penalty, maar Ria Percival schoot die op de lat.

Daarna wachtte het thuisland nog negen minuten blessuretijd. Nieuw-Zeeland overleefde die op wilskracht, sleepte de eerste WK-zege in de geschiedenis over de streep en heeft nu in de groep met verder Zwitserland en het debuterende Filipijnen zelfs de volgende ronde in zicht.