NOS Voetbal

Speelsters Nieuw-Zeeland klaar voor WK, inwoners laten het nog afweten

Inwoners moeten WK nog ontdekken, maar speelsters Nieuw-Zeeland zijn er klaar voor

Hoewel de geluidstechniek in de perszaal in Auckland dat niet helemaal was, zeggen de Nieuw-Zeelandse voetbalsters klaar te zijn voor het WK. Morgenochtend (9.00 uur) trappen zij het toernooi af tegen Noorwegen.

"We hebben er zin in en zijn er klaar voor en kunnen niet wachten", klinkt het uit de mond van Michaela Foster. "Om in je thuisland te spelen is iets wat maar één keer in je leven gebeurt. En voor sommige speelsters nooit."

Vertrouwen

Later op het trainingsveld oogt het team vol vertrouwen. Met flink wat geklap en geschreeuw in Eden Park lijkt het met de sfeer in de ploeg wel goed te zitten. Hoewel de vorm de laatste tijd ontbreekt.

Nieuw-Zeeland was de laatste vier keer aanwezig op het WK, maar kwam nooit verder dan de groepsfase. Het land won zelfs nog nooit een duel.

Ook recent houden de prestaties niet over. Van de laatste twaalf wedstrijden werd er maar één gewonnen. Daar moet dit toernooi verandering in komen, zegt de ervaren Annalie Longo.

"Ons doel dit WK is in ieder geval om een wedstrijd te winnen. Het is een grote opgave, maar we geloven daarin. We willen graag een keer de groepsfase overleven. We willen geschiedenis schrijven."

De wedstrijd van 20 juli

De inwoners van Nieuw-Zeeland lopen vooralsnog nog niet warm voor het toernooi. Nog niet eens de helft van de beschikbare kaarten is verkocht. Zelfs kaarten voor wedstrijden van het thuisland zijn nog volop beschikbaar.

'Kom kijken'

Onder meer FIFA-voorzitter Gianni Infantino deed een oproep aan de inwoners. "Het is nog niet te laat. We hebben jullie nodig, kom naar de wedstrijden kijken. Grijp het moment, om zo de trots te laten zien op wat jullie hebben kunnen bereiken hier in Nieuw-Zeeland en Australië."

Eerder liet de Nieuw-Zeelandse sportminister Grant Robertson weten dat hij graag zou zien dat er meer kaarten verkocht zouden worden. Hij hoopt dat het enthousiasme groeit als het toernooi begonnen is.

Als we het goed doen zal het enthousiasme groeien. Het is een kans voor Nieuw-Zeeland om de liefde voor het voetbal aan te wakkeren.

Bondscoach Jitka Klimková

Een grote sponsor van het toernooi gaf vorige week al 20.000 kaartjes gratis weg, naar eigen zeggen om de verkoop te stimuleren. Voor de eerste wedstrijd van Australië donderdag om 12.00 uur tegen Ierland zijn alle 80.000 kaarten wel al enige tijd verkocht.

De Nieuw-Zeelandse voetbalsters hopen dat dit toernooi een kantelpunt wordt in de beleving van het vrouwenvoetval. Net zoals het EK in 2017 in Nederland dat was voor ons land.

"Als we het goed doen zal het enthousiasme groeien. Het is een kans voor Nieuw-Zeeland om de liefde voor het voetbal aan te wakkeren", zegt bondscoach Jitka Klimková.

Wil je weten wie er in de selectie en de staf van het Nederlands elftal zitten? Ontdek het hier:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl