NOS Voetbal

Warm welkom voor Oranje in Nieuw-Zeeland, maar opnieuw zorgen om de velden

Warm welkom voor Oranje in Nieuw-Zeeland: 'Indrukwekkend om mee te maken'

Het WK voetbal gaat nu echt beginnen voor het Nederlands elftal. De voetbalsters van Oranje werden woensdag op hun basiskamp in het Nieuw-Zeelandse Tauranga verwelkomd met een ceremonie van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van het land.

De speelsters bekeken met de technische staf de plechtigheid op het trainingsveld met veel interesse. "Ik vond het indrukwekkend en mooi om mee te maken. Bijzonder", vertelde middenvelder Jill Roord.

Oranje dacht tijdens het welkomstmoment misschien ook even terug aan de consternatie die een aantal speelsters eerder had veroorzaakt door een haka, de rituele dans, na te doen op het trainingsveld. De KNVB bood in een desgevraagde reactie zijn excuses daarvoor aan.

Lange reis vanuit Sydney

De selectie arriveerde dinsdagavond in Tauranga, dat op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt, na een dag reizen vanuit Sydney. "Het is fijn dat we nu eindelijk hier zijn en het zo dicht bij het begin is", aldus Dominique Janssen.

De verdediger van VfL Wolfsburg is tevreden over trainingsfaciliteiten die ze heeft aangetroffen. "Het is fijn dat je nu weet wat je basiskamp is. Het heeft een mooie uitstraling. Het ziet er 'clean' uit. We zijn blij dat de omstandigheden goed zijn."

Dat is gevaarlijk. Of we moeten eromheen gaan voetballen, of er komt een ander veld. Het is niet ideaal.

Bondscoach Andries Jonker over de staat van het veld waarop Oranje traint

Toch blijken die omstandigheden niet honderd procent in orde. Op het ter beschikbaar gestelde trainingsveld, van oorsprong een cricketveld, ligt namelijk een harde plaat.

"Dat is gevaarlijk", zegt bondscoach Andries Jonker. "Of we moeten eromheen gaan voetballen, of er komt een ander veld. Het is niet ideaal."

Alternatieven

Jonker zegt dat het Bay Oval-cricketveld woensdagochtend bij aankomst "fantastisch" leek, met "lijnen en doelen" geschikt gemaakt voor de trainingen van Oranje.

Maar die harde plaat bij de middenlijn is "niet lekker", aldus Jonker. Er is al gekeken naar alternatieven voor het trainingsveld dat door de FIFA was geregeld, maar die lijken niet voorhanden.

In het ruim 130.000 inwoners tellende Tauranga, de thuisbasis voor Oranje de komende weken, ligt een beperkt aantal trainingsvelden. "En ik weet niet of de plaatselijke voetbalclub alle faciliteiten heeft", zegt Jonker.

Het is niet voor het eerst in de WK-voorbereiding dat Oranje kampt met tegenvallende velden. Een oefenwedstrijd in Noord-Brabant werd vorige maand op het laatste moment verplaatst omdat er steentjes en glas op het veld lagen. In Sydney verhuisde het team nog vanwege een hobbelig trainingsveld.

Oranje traint in aanloop naar de wedstrijd tegen Portugal nog vier keer. De aftrap is zondag om 09.30 uur Nederlandse tijd.

Meer weten over de selectie en de staf van het Nederlands elftal? Ontdek het hier:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl