Blikvangers op het WK
NOS Voetbal

Vijf speelsters om op te letten bij het WK voetbal

De Nederlandse ogen zijn bij het wereldkampioenschap voetbal, dat morgen begint, vooral gericht op Oranje. Maar op wie moeten we verder letten?

Maak kennis met vijf opvallende WK-speelsters. Analist Leonne Stentler heeft het laatste woord.

Sam Kerr wint een luchtduel in een oefenwedstrijd tegen Denemarken.

Sam Kerr: achterwaartse salto

Samantha May Kerr, of kortweg Sam Kerr, beleefde een van de mooiste momenten uit haar carrière toen ze in 2010 het enige doelpunt scoorde in de door Australië gewonnen finale van het Aziatische kampioenschap tegen Zuid-Korea.

Bij het laatste WK, waar Australië in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Noorwegen na strafschoppen, was ze goed voor vijf goals, één minder dan topscorer Ellen White van Engeland. Hopelijk scoort de inmiddels 29-jarige kopsterke aanvaller van Chelsea ook bij dit WK voor het gastland, want elk doelpunt viert Kerr met een spectaculaire salto.

Die zal in de eerste twee groepsduels van Australië, tegen het Ierland van bondscoach Vera Pauw en Nigeria, zeker nog niet te bewonderen zijn, maar die mist Kerr door een kort voor het toernooi opgelopen kuitblessure.

Een aderlating voor de thuisploeg bevestigt Stentler: "Kerr is een van de gevaarlijkste spitsen in de zestien, daar is ze dodelijk. Ze is dit seizoen weer kampioen geworden met Chelsea. Echt iemand om op te letten dit toernooi."

Marta is al jaren het boegbeeld van het Braziliaanse elftal.

Marta: WK-topscorer aller tijden

Marta mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. Het wordt het zesde en laatste WK voor de inmiddels 37-jarige Marta Vieira da Silva, uitkomend voor Orlando Pride in de Amerikaanse competitie.

De zesmaal tot beste voetbalster van de wereld verkozen aanvaller is met zeventien doelpunten WK-topscorer aller tijden (mannen en vrouwen) en scoorde 115 keer voor het Braziliaanse elftal. Reken er maar op dat haar medespeelster Marta een mooi afscheid willen bezorgen. Of dat lukt, valt te betwijfelen. Bij de laatste twee WK's vloog Brazilië eruit in de achtste finales.

Stentler: "Marta is de grote ster van Brazilië, maar bijna een jaar geblesseerd geweest. Ze zal niet meteen de oude zijn, maar we kunnen zeker gaan genieten van haar technische vaardigheden en spelintelligentie."

Sophia Smith is altijd gevaarlijk met haar dribbels.

Sophia Smith: doelpuntenmachine

Bij regerend wereldkampioen en titelkandidaat Verenigde Staten hadden we met Megan Rapinoe 'op safe' kunnen gaan, want ook zij stopt na dit WK. Maar let bij Team USA eens op de pas 22-jarige aanvaller Sophia Smith.

De ster van Smith is snel rijzende. Ze maakte haar debuut als A-international op 27 november 2020 in een oefenwedstrijd tegen Nederland. Met 14 goals in 18 wedstrijden voor kampioen Portland Thorns FC werd ze in 2022 uitgeroepen tot waardevolste speler in de Amerikaanse competitie. Tot nu toe scoorde ze voor de VS alleen in vriendschappelijke duels, maar ze zal erop gebrand zijn om dat bij haar eerste WK te veranderen.

Stentler: "Let bij Smith vooral op haar dribbels, ze is in de Amerikaanse competitie de allerbeste dribbelaar."

Rkia Mazrouai in actie voor KAA Gent.

Rkia Mazrouai: van PSV naar Marokko

Ook bij de vrouwen zijn er voetbalsters die de keuze hebben gemaakt om uit te komen voor het land van hun (voor)ouders en niet waar ze zijn opgegroeid.

Rkia Mazrouai (21) is geboren in Eindhoven en doorliep de jeugdopleiding van PSV. De afgelopen seizoenen speelde de rechtsback in de Belgische Super League bij KAA Gent, maar stapte dit seizoen over naar Charleroi. Ze was van 2018 tot en met 2020 jeugdinternational bij Oranje, om daarna toch voor Marokko te kiezen. Haar debuut voor de Marokkaanse ploeg maakte ze op 10 juni 2021 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Mali.

Stentler: "Mazrouai is nog geen basisspeler, maar wel een fijne toevoeging vanwege haar veelzijdigheid. Ze kan namelijk zowel als rechts- en linksback uit de voeten. Een felle back die het duel zeker niet schuwt."

Kadidiatou Diani scoorde afgelopen seizoen 17 keer voor Paris Saint-Germain.

Kadidiatou Diani: topscorer van Frankrijk

Frankrijk beleefde een stormachtige aanloop naar het WK. Bondscoach Corinne Diacre werd in maart ontslagen, nadat aanvoerder Wendie Renard weigerde om nog langer onder Diacre te spelen. Aanvaller Kadidiatou Diani deed er volgens nog een schepje boven door de Franse vrouwenploeg "gebrek aan professionaliteit" te verwijten.

Met de aanstelling van Hervé Renard, de oud-bondscoach van Saoedi-Arabië bij het voorbije WK voor de mannen, lijkt de rust terug en kan Diani haar voeten weer laten spreken.

Met zeventien doelpunten was de 28-jarige aanvaller van Paris Saint-Germain afgelopen seizoen topscorer in de Division I. Frankrijk kan de goals van Diani goed gebruiken, want in vier WK-deelnames kwam het land nooit verder dan de kwartfinales.

Stentler: "Diani is een speelster met veel loopvermogen en snelheid, zowel aanvallend als verdedigend komt dat Frankrijk goed van pas. Ze maakt goals, geeft assists maar is ook een speelster die graag druk houdt op haar tegenstander."

Meer weten over de selectie en de staf van het Nederlands elftal? Ontdek het hier:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl