NOS VoetbalAangepast

Canadese Sinclair mist penalty op zesde WK, Zwitserland langs Filipijnen

WK: samenvatting Nigeria - Canada (0-0)

Olympisch kampioen Canada is het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland moeizaam begonnen. De groepswedstrijd tegen Nigeria eindigde in Melbourne in 0-0. Zwitserland slaagde er in Dunedin tegen de Filipijnen wel in om te scoren: 2-0.

Gisteren begon het toernooi met een 1-0 zege van medegastland Nieuw-Zeeland op Noorwegen. Daarna won ook de andere organisator, Australië, met 1-0 van Ierland.

Gemiste strafschop

Nigeria en Canada, poulegenoten van Australië, scoorden niet. Dat mocht vooral de Canadese recordinternational Christine Sinclair zich aanrekenen. In haar 324ste interland miste ze kort na rust een strafschop.

De inzet van de 40-jarige Sinclair werd gekeerd door keeper Chiamaka Nnadozie. Als Sinclair wel had gescoord, dan was ze de eerste speelster geworden met doelpunten op zes verschillende WK's.

Canada geldt als een outsider op het WK. Nigeria is voor de negende keer present op een WK en overleefde tweemaal eerder de groepsfase. Barcelona-spits Asisat Oshoala is de sterspeler van de Afrikaanse ploeg.

Haar teamgenote Deborah Abiodun kreeg in blessuretijd de eerste rode kaart van het toernooi. Een tackle van de 19-jarige middenvelder werd aanvankelijk met geel bestraft, maar na tussenkomst van de Nederlandse VAR Pol van Boekel werd dat omgezet in een directe rode kaart.

Zwitserland klopt WK-debutant

In Dunedin, waar Oranje ook twee van zijn groepsduels speelt, wist Zwitserland wel raad met een strafschop. Vlak na rust ging de bal op de stip na ingrijpen van de VAR. Vanaf elf meter schoot PSG-speelster Ramona Bachmann onberispelijk raak.

WK: samenvatting Filipijnen - Zwitserland (0-2)

De Filippijnen, dat zowel bij de vrouwen als de mannen nooit eerder op een WK speelde, leek eerder verrassend op 1-0 te komen, maar een treffer van Katrina Guillou werd afgekeurd wegens buitenspel.

De Aziatische ploeg was de onderliggende partij maar kon meer tegentreffers lange tijd voorkomen. Pas in de 64ste minuut was het opnieuw raak. De Filipijnse keeper Olivia McDaniel keerde bij een scrimmage nog twee schoten, maar op de inzet van Seraina Piubel had ze geen verweer.

Zwitserland gaat door de zege aan kop in de groep met ook Nieuw-Zeeland en Noorwegen.

Vreugde bij Zwitserland na de openingstreffer van Bachmann (links)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl