NOS VoetbalAangepast

Voor 75.000 fans verslaat Australië in eerste WK-duel het Ierland van Pauw

Samenvatting van de wedstrijd Australië - Ierland (1-0)

Gastland Australië heeft het eerste pouleduel op het WK voetbal gewonnen. Zonder de geblesseerde sterspeelster Sam Kerr hadden de 'Matildas' veel moeite met het Ierland van de Nederlandse bondscoach Vera Pauw, maar een treffer vanaf de strafschopstip van Steph Catley bleek genoeg voor een krappe 1-0 overwinning.

Pauw, in het verleden ook bondscoach van Oranje, bleek van WK-debutant Ierland een heel taaie ploeg te hebben gemaakt. Australië voetbalde iets makkelijker dan de Iersen, maar kwam er zelden goed doorheen. Als dat al lukte, werd voorin het vernuft van Kerr gemist.

Kerr speelt in Engeland bij Chelsea, waarmee ze afgelopen seizoen voor de vierde keer landskampioen werd, en is de smaakmaker van het nationale elftal, dat onder leiding staat van Tony Gustavsson. Met 63 doelpunten is Kerr topscorer aller tijden van de 'Matildas'. Hoe lang haar kuitblessure Kerr aan de kant houdt, is nog onbekend.

De stand in poule B

Na rust brak Australië de ban, nadat de Braziliaanse scheidsrechter Edina Alves Batista de bal na een Ierse duwfout op de stip legde. Aanvoerster Catley ging achter de bal staan en schoot die onberispelijk de bovenhoek in. Een opluchting voor de 75.000 aanwezige fans in het stadion in Sidney.

Ierland moest daarop vol in de aanval. Aanvankelijk lukte het niet om een vuist te maken, maar in de slotfase werden de speelsters van Pauw toch met enige regelmaat gevaarlijk. Het ontbrak voor de Australische goal echter aan scherpte in de afronding.

Vera Pauw over de nederlaag van haar Ierland tegen Australië:

Pauw ondanks nederlaag blij met spel Ierland: 'Kunnen ons meten met de toplanden'

Zodoende hebben beide gastlanden hun openingsduels gewonnen. Nieuw-Zeeland stuntte eerder op de dag in Auckland tegen Noorwegen. Vannacht spelen Nigeria en olympisch kampioen Canada de tweede wedstrijd in groep B.

Pauw baalde van de nederlaag, zei ze na de wedstrijd. "Een gelijkspel had erin gezeten. We zijn trots dat we hebben laten zien ons te kunnen meten met een topland."

Een late gelijkmaker had er misschien wel in gezeten. "Aan het einde kregen we de druk erop, maar dan moet je ook wat geluk hebben om te scoren. We hebben het goed gedaan, veel kansen kreeg Australië niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl