Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'Polio-epidemie uitgebroken in Gaza' • Israëlische leger onderzoekt opblazen watertanks in Rafah

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Deel vluchten naar Beiroet geschrapt vanwege zorgen over escalatie.
  • Netanyahu: we zullen hard terugslaan
  • Israëlische militaire politie arresteert soldaten in berucht gevangeniskamp.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Ultranationalisten drongen Israëlische legerbases binnen

Tientallen ultranationalistische Israëliërs, onder wie parlementsleden en ministers, zijn vandaag twee Israëlische legersbases binnengedrongen.

De eerste was de beruchte Sde Teiman-legerbasis in het zuiden van Israël waar Palestijnen uit Gaza gevangen worden gehouden. Daar waren eerder vandaag negen militairen opgepakt die als bewakers een Palestijnse gevangene zouden hebben mishandeld. De ultranationalisten wilden vermoedelijk tegen de aanhouding protesteren.

Ze vertrokken nadat ze te horen hadden gekregen dat de militairen voor verhoor naar een legerbasis in Centraal-Israël waren overgebracht. Volgens de politie wist een paar van hen ook daar binnen te komen, maar werden ze snel daarna verjaagd.

Minister van Defensie Gallant noemt de gebeurtenissen ernstig en schadelijk voor het beeld van de Israëlische democratie.

De demonstranten bij het Sde Teiman-legerkamp

'Polio-epidemie uitgebroken in Gaza'

Het ministerie van Gezondheid in Gaza zegt dat in het gebied een polio-epidemie is uitgebroken. Daar werd al voor gevreesd, nadat begin deze maand het poliovirus in rioolwatermonsters was aangetroffen. Topman Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vorige week al dat een een uitbraak een kwestie van tijd was.

Polio is een zeer besmettelijke ziekte die van mens op mens kan worden overgedragen. Bij een kleine groep getroffenen kan een besmetting tot verlamming en hersen- of hersenvliesontsteking leiden. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal zeven tot veertien dagen.

De WHO stuurt een miljoen poliovaccins naar Gaza, die moeten de komende weken worden toegediend. Het Israëlische leger maakte vorige week zondag bekend dat het zijn militairen in Gaza gaat vaccineren.

Een Palestijnse jongetje in een met rioolwater ondergelopen straat in Centraal-Gaza

Hamas: Netanyahu vertraagt onderhandelingen

De onderhandelingen over het staakt-het-vuren en gevangenenuitruil tussen Israël en Hamas zitten nog altijd muurvast. Gisteren waren er in Rome gesprekken tussen hooggeplaatste delegaties uit Israël, Qatar, Egypte en de VS, maar daar werd geen noemenswaardige voortgang geboekt. Hamas zegt dat Netanyahu met nieuwe eisen is gekomen om de gesprekken te rekken en daarmee het bereiken van een akkoord te verhinderen.

Zaterdag had Israël een aangepast voorstel naar de VS gestuurd. Belangrijke punten daarin zijn dat Israël een mechanisme wil optuigen om bewegingen van Palestijnen tussen het noorden en het zuiden van Gaza te monitoren en dat Israël de strook langs de grens met Egypte bezet wil houden in de eerste fase van een staak-het-vuren. Egyptische en Palestijnse bronnen noemen dit de knelpunten in het Israëlische voorstel, meldt persbureau AP.

Israëlische functionarissen uiten, anoniem, ook hun twijfels over het voorstel. "Netanyahu wil een deal die onmogelijk is om te sluiten", zegt een Israëlische functionaris tegen de Amerikaanse website Axios. Een andere functionaris, die wordt geciteerd door Israëlische media, verwacht dat het nieuwe voorstel niet eens door de bemiddelaars aan Hamas wordt voorgelegd vanwege de "fundamentele aanpassingen" die erin staan.

Twee weken geleden scherpte Netanyahu in een toespraak zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren aan. Het hoofd van het Israëlische onderhandelingsteam, Mossad-baas David Barnea, zei toen ook al dat de premier hiermee een doorbraak in de gesprekken tegenhield. Het kantoor van Netanyahu zei gisteren dat de onderhandelingen "de komende dagen" verder zullen gaan.

Sleutelfiguren in de onderhandelingen (vlnr): CIA-baas Burns, Mossad-baas Barnea en de Qatarese premier Al-Thani

Netanyahu: we zullen hard terugslaan

Premier Netanyahu heeft gezegd dat Israël de dodelijk aanval op Majdal Shams op de Golanhoogte niet onbeantwoord kan laten. "Onze reactie zal komen en zal hard zijn", aldus Netanyahu tijdens een bezoek aan de plaats. Bij de aanval kwamen twaalf kinderen om. Israël beschuldigt Hezbollah; de Libanese groep zelf ontkent.

Uit vrees voor een Israëlische aanval op Beiroet hebben de luchtvaartmaatschappijen Lufthansa, Air France en Royal Jordanian hun vluchten naar de Libanese hoofdstad opgeschort. Het Israëlische kabinet heeft Netanyahu gisteravond het mandaat gegeven over de beslissing hoe te reageren op de aanval. Vanochtend werden al twee Hezbollah-strijders gedood door een Israëlische drone in het zuiden van Libanon.

Een Hezbollah-lid vertelt persbureau AP dat de groep "precisiegeleide raketten" in positie heeft gebracht om te kunnen reageren op een eventuele Israëlische aanval. Persbureau AFP meldde eerder dat Hezbollah in afwachting van een aanval posities in het zuiden van Libanon juist had verlaten.

Diplomatieke inspanningen

Tegelijkertijd worden er diplomatieke inspanningen geleverd om een escalatie tussen Hezbollah en Israël te voorkomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft in gesprek met de Israëlische president Herzog aangedrongen op een diplomatieke oplossing. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Tajani heeft met zijn Libanese en Israëlische collega's gesproken om "een nieuwe oorlog te voorkomen".

In Majdal Shams waren er ook bewoners die demonstreerden tegen de komst van Netanyahu. Zij verwijten hem de aanval voor politieke doeleinden te misbruiken:

Bewoners van Majdal Shams demonsteren tegen het bezoek van Netanyahu

Israëlische leger onderzoekt opblazen watertanks in Rafah

Het Israëlische leger onderzoekt een incident waarbij soldaten een belangrijk waterreservoir voor Rafah in de zuidelijke Gazastrook hebben opgeblazen. Dit is mogelijk een schending van het internationaal recht, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Een Israëlische soldaat deelde afgelopen weekend een video op sociale media waarop te zien is hoe de watertank wordt opgeblazen. Volgens Haaretz had de directe leidinggevende van de soldaten goedkeuring gegeven voor de verwoesting, maar hadden hogere officieren van de Israëlische troepenmacht in Rafah dat niet gedaan.

De burgemeester van Rafah noemt het opblazen van de watertank een "misdaad tegen de menselijkheid", die de watercrisis verergert. In de Gazastrook is een nijpend tekort aan schoon drinkwater, waardoor het risico op de verspreiding van infectieziektes groot is. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft daarom een miljoen poliovaccins naar Gaza gestuurd.

Palestijnen verzamelen water in Khan Younis in Zuid-Gaza

Israëlische militaire politie arresteert soldaten in berucht gevangeniskamp

De Israëlische militaire politie heeft negen soldaten gearresteerd op verdenking van mishandeling van een Palestijnse gevangene. Dat melden verschillende Israëlische media. Het gaat om bewakers van het militaire gevangeniskamp Sde Teiman, waar Palestijnen uit Gaza worden vastgehouden.

Volgens de Israëlische krant Haaretz verzette het gevangenispersoneel zich tegen de arrestaties. Het kamp is berucht; er zijn veelvuldig berichten naar buiten gekomen van zowel Palestijnse ex-gevangenen als Israëlische klokkenluiders over de ernstige mishandeling van gevangenen. In reactie op aanzwellende kritiek begon Israël vorige maand het kamp af te schalen.

Israëlische politici hebben boos gereageerd op de arrestaties. "Een situatie waarin gemaskerde militaire politieagenten een legerbasis overvallen, is voor mij onacceptabel", zegt een parlementslid. Hij heeft een zitting in het parlement over de arrestaties aangevraagd. De uiterst rechtse minister Ben Gvir, onder wiens gezag gevangenissen vallen, zegt op weg naar het kamp te zijn om daar te protesteren tegen de, in zijn woorden, "schandelijke" arrestaties.

Israëlische demonstranten hebben zich inmiddels verzameld bij het kamp en zijn door het hek het terrein opgegaan.

Paleis op de Dam beklad door pro-Palestijnse activisten

Pro-Palestijnse activisten hebben het Paleis op de Dam in Amsterdam beklad met rode verf. Daarbij schreven ze ook het woord 'intifida'. Met dat Arabische woord voor opstand wordt vaak verwezen naar Palestijns verzet tegen de Israëlische bezetting.

De actiegroep, met de naam Palestine Action Amsterdam, schrijft op Instagram dat de rode verf het bloed van Palestijnen in Gaza symboliseert. "Nederland steunt actief de genocide, kolonialisme en de bezetting van Palestina," motiveert de groep de actie.

Een schoonmaakgroep maakt vandaag het paleis weer schoon. Een woordvoerder van het paleis zegt tegen persbureau ANP aangifte te gaan doen van vernieling.

Pro-Palestijnse activisten besmeurden het Paleis op de Dam met rode verf

'Twee doden bij Israëlische aanval op Libanon'

Bij een Israëlische drone-aanval op een auto en een motor in het zuiden van Libanon zijn twee doden gevallen. Dat meld het Libanese staatspersbureau. Er is ook een kind, dat op een balkon in de buurt stond, gewond geraakt.

Volgens de Saoedische krant Al-Hadath zijn de dodelijke slachtoffers Hezbollahstrijders. Het Israëlische leger en Hezbollah hebben nog niet gereageerd op het bericht.

De spanningen langs de grens tussen Israël en Libanon zijn opgelopen na de dodelijke aanval in Majdal Shams op de door Israël bezette Golanhoogten, waar Israël Hezbollah de schuld van geeft. Er wordt nu veel gespeculeerd over hoe Israël gaat reageren.

Een Israëlische functionaris vertelt persbureau Reuters dat Israël Hezbollah "pijn wil doen", maar geen frontale oorlog wil beginnen. Het leger zou zich voorbereiden op "een paar dagen vechten". Verdere details worden niet gemeld.

Een Israëlische legerhelikopter evacueert gewonden op de Golanhoogten

Deel vluchten naar Beiroet geschrapt vanwege zorgen over escalatie

Een deel van de vluchten naar de Libanese hoofdstad Beiroet is geschrapt vanwege zorgen over een verdere escalatie in de strijd tussen Israël en Hezbollah. Lufthansa vliegt de komende dagen niet op Beiroet, naar eigen zeggen uit voorzorg. Onder Lufthansa vallen ook de luchtvaartmaatschappijen Swiss International Air Lines en Eurowings.

Een Transavia-vlucht is vanochtend eveneens niet vertrokken naar Beiroet. Een woordvoerder zegt tegen nieuwssite Nu.nl dat dat te maken heeft met de dreiging in Libanon. Ook enkele Turkse vliegmaatschappijen hebben vandaag vluchten naar Libanon geannuleerd. Tegelijkertijd gaan de meeste internationale vluchten naar en van Beiroet wel gewoon door.

Druzen slachtoffer

De spanning in de regio is dit weekend verder opgelopen nadat zaterdag bij een raketaanval op de door Israël bezette Golanhoogten twaalf tieners en kinderen om het leven kwamen. De slachtoffers vielen op een sportveld in het stadje Majdal Shams, waar druzen wonen, een Arabisch sprekende religieuze minderheid.

De vluchten worden geschrapt omdat rekening wordt gehouden met een Israëlische reactie, die ook Beiroet zou kunnen raken. Volgens Israël zit Hezbollah achter de raketaanval; er zouden restanten zijn gevonden van een in Iran geproduceerde raket. De Libanese militante beweging ontkent dat en zegt dat de slachtoffers vielen door een Israëlische afweerraket.

Infrastructuur

In de Israëlische krant Yedioth Ahronoth zeggen Israëlische functionarissen, op anonieme basis, dat Israël een beperkte tegenval overweegt, waarbij vooral infrastructuur doelwit is. Het zou dan kunnen gaan om bruggen, energiecentrales en havens. Maar ook het aanvallen van wapenopslagplaatsen van Hezbollah of individuele Hezbollah-commandanten zou een scenario zijn.

Sinds de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober zijn er vrijwel dagelijks beschietingen tussen Israël en Hezbollah, een bondgenoot van Hamas. De vrees bestaat dat die uitmonden in een bredere, grootschalige oorlog.

Drukte op het vliegveld van Beiroet vanwege geannuleerde vluchten

Dreigende taal Erdogan richting Israël

De Turkse president Erdogan stelt dat zijn land Israël zou kunnen binnenvallen om de Palestijnen te helpen. Dat zei hij op een bijeenkomst van zijn AK-partij.

Erdogan verweest naar eerdere Turkse interventies: "We moeten heel sterk zijn, zodat Israël deze dingen niet kan doen tegen de Palestijnen. Net zoals we ooit Karabach zijn binnengevallen, net zoals we ooit Libië zijn binnengevallen, zouden we nu hetzelfde kunnen doen." Turkije gaf in 2020 militaire steun aan Azerbeidzjan in het conflict met Armenië om Nagorno-Karabach. In datzelfde jaar steunde Turkije ook een VN-operatie in Libië.

Erdogan gaf geen concrete aanwijzingen dat hij ook echt op korte termijn troepen naar Israël wil sturen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz laat via X weten niet gediend te zijn van de dreigementen: "Erdogan treedt in de voetsporen van Saddam Hussein en dreigt Israël aan te vallen. Laat hij zich herinneren wat er toen gebeurde en hoe dat afliep."

De Turkse president Erdogan

Palestijnen onvluchten vluchtelingenkamp Bureij in Centraal-Gaza

Het Israëlische leger heeft Palestijnen in delen van het verstedelijkte vluchtelingenkamp Bureij opgedragen om onmiddellijk naar een "humanitaire zone" in al-Mawasi te vertrekken. Bureij is een van de kleinste van de acht historische vluchtelingenkampen van Gaza. Het is ongeveer een halve vierkante kilometer groot en had voor 7 oktober naar schatting 46.000 inwoners.

Het Israëlische leger heeft al-Mawasi aangewezen als humanitaire zone voor ontheemde Palestijnen, maar voerde de afgelopen maanden meermaals aanvallen uit op het gebied. Eerder deze maand kwamen daar tientallen mensen bij om het leven. Het tentenkamp is inmiddels overvol en het ontbreekt er aan voorzieningen.

  • AFP
    Kinderen ontvluchten vluchtelingenkamp Bureij
  • AFP
    Palestijnen ontvluchten Bureij in Centraal-Gaza
  • AFP

Libanon wil onderzoek naar raketaanval op Majdal Shams

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Bou Habib roept op tot een grootschalig internationaal onderzoek naar de raketaanval op de stad Majdal Shams, gisteren in de door Israël geannexeerde Golanhoogten. Daarbij kwamen twaalf spelende kinderen om het leven. Volgens Israël en de VS is Hezbollah verantwoordelijk voor de aanval, de gewapende groepering uit Libanon ontkent dit. Vlak na de aanval waarschuwde Israël dat het hard terug zal slaan.

Ondertussen zijn er internationaal zorgen over escalatie van het conflict tussen Israël en Hezbollah. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zich zorgen te maken over "verdere escalatie en destabilisatie". Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken roept in een persbericht op om alles in het werk te stellen om nieuwe militaire escalatie te voorkomen. Eerder vandaag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken al dat hij contact heeft met Israël en probeert te voorkomen dat het verder uit de hand loopt.

Ook VN-baas Guterres heeft gereageerd op de raketaanval. Hij veroordeelt die en vraagt alle partijen om "maximale terughoudendheid".

Hezbollah wordt net als Hamas gesteund door Iran. Na de aanval op 7 oktober vanuit de Gazastrook zijn Israël en Hezbollah geregeld slaags geraakt, en al maanden wordt gevreesd dat het conflict in het grensgebied uitmondt in een nieuwe grote oorlog.

'Afgelopen 24 uur 66 mensen gedood in Gaza'

Terwijl de spanning tussen Israël en Hezbollah toeneemt door de dood van twaalf spelende kinderen, gisteren bij een raketaanval op een stadje op de Golanhoogten, gaat de Israëlische militaire operatie in Gaza door. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza werden er de afgelopen 24 uur 66 Palestijnen gedood en raakten er 241 Palestijnen gewond als gevolg van Israëlische aanvallen. Hierbij maakt het ministerie geen onderscheid tussen burgers en militanten.

De dertig doden die gisteren werden gemeld als gevolg van een Israëlische aanval op een school in Centraal-Gaza zijn hierin meegeteld. Volgens het Israëlische leger gebruikte Hamas de school als commandocentrum, maar Hamas ontkent dat. Ook bij verschillende aanvallen in Khan Younis werden doden gemeld.

Gedode druzische kinderen begraven

In Majdal Shams, een druzische plaats op de Golanhoogten, zijn 11 van de 12 kinderen begraven die gisteren om het leven kwamen bij een raketaanval die Israël en de VS toeschrijven aan Hezbollah. Een van hen wordt nog vermist. Op de begrafenissen zijn duizenden mensen afgekomen. De raket kwam neer op een voetbalveldje waar de kinderen aan het spelen waren.

Het jongste slachtoffer was 10, het oudste 16. Hezbollah ontkent schuld en beweert dat het veldje werd geraakt door een Israëlische afweerraket.

Ministers van Netanyahu's Likud-partij die de rouwplechtigheid bijwoonden, werden opgewacht door een boze menigte. "We willen vrede en die krijgen we niet. We zijn uw beloften beu", zeiden de woedende bewoners volgens ynetnews.

Kinderen begraven die omkwamen bij raketaanval op Golanhoogten

Netanyahu terug in Israël voor veiligheidsoverleg

De Israëlische premier Netanyahu is weer terug in Israël. Hij was nog op bezoek in de VS toen er gisteren een raket neerkwam op een voetbalveldje in een Druzisch stadje op de door Israël bezette Golanhoogten. Na de aanval, die zeker twaalf kinderen het leven kostte en die Israël toeschrijft aan Hezbollah, zei de woordvoerder van de premier dat hij zo snel mogelijk terug zou keren.

Nu Netanyahu weer in Israël is, komt het veiligheidskabinet bijeen op het hoofdkantoor van het Israëlische leger om te overleggen. De premier zei al dat Hezbollah "een hoge prijs zal betalen, een prijs die ze tot nu toe nog niet hebben betaald". Hij houdt de Libanese terreurbeweging verantwoordelijk voor de aanval.

Vannacht viel Israël meerdere locaties van Hezbollah in Libanon aan, maar het land zei niet of het hier om een vergeldingsactie ging.

Buitenlandminister VS: 'Wens geen escalatie tussen Israël en Hezbollah'

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zegt dat hij geen escalatie wil van het conflict tussen Israël en Hezbollah.

Israël beschuldigt de groep van het doden van 12 kinderen met een raketaanval op een stadje in de door Israël bezette Golanhoogten. Blinken zegt ook dat alles erop wijst dat de raket afkomstig was van Hezbollah. De door Iran gesteunde groep ontkent betrokkenheid.

Israël waarschuwde na de aanval hard terug te slaan.

AP: VS twijfelt niet over betrokkenheid Hezbollah

Functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendienst twijfelen er niet over dat Hezbollah de aanval op de Golanhoogten heeft uitgevoerd, meldt een bron binnen de veiligheidsdiensten aan het Amerikaanse persbureau AP. Volgens de bron is alleen niet duidelijk of Hezbollah het doel bewust had uitgekozen of dat het om een mislukte lancering ging.

Israël herhaalt intussen er zeker van te zijn dat Hezbollah verantwoordelijk is voor de aanval waarbij twaalf kinderen omkwamen en zo'n dertig mensen gewond raakten.

Het door de aanval getroffen voetbalveldje in Majdal Shams

Iran waarschuwt Israël voor 'nieuw avontuur in Libanon'

Iran waarschuwt Israël voor wat het land "een nieuw avontuur in Libanon" noemt. Dat staat in een verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken Nasser Kanaani.

Israël gaf de door Iran gesteunde strijdgroep Hezbollah de schuld van de raketaanval gisteren op een voetbalveldje in Majdal Shams op de bezette Golanhoogten. Hezbollah zelf ontkent betrokkenheid.

Stafchef Israëlische strijdkrachten: 'volgende fase' van gevechten in noorden

Stafchef Herzi Halevi van de Israëlische strijdkrachten wil de strijd in het noorden van het land opvoeren na de aanval op een voetbalveldje in Majdal Shams, een druzisch stadje op de bezette Golanhoogten. Hij zegt dat de militaire paraatheid is verhoogd voor de "volgende fase van de gevechten in het noorden".

Halevi bezocht vannacht het voetbalveldje. In een video zegt hij zeker te weten vanaf welke plek de raket gisteren is gelanceerd. "We hebben de restanten van de raket onderzocht en we kunnen zeggen dat het een Iraanse Falaq-raket is. Dat is een raket van Hezbollah. En wie zo'n raket op een stedelijk gebied afvuurt, wil burgers doden, wil kinderen doden." Israël zegt op basis van een eigen analyse dat de raket afgevuurd is vanuit een gebied ten noorden van het dorp Shebaa in Zuid-Libanon. Hezbollah ontkent betrokkenheid bij de aanval van gisteren, waarbij zeker twaalf kinderen om het leven zijn gekomen.

"We verhogen onze paraatheid voor de volgende fase van de gevechten in het noorden aanzienlijk, omdat we tegelijkertijd in Gaza vechten", voegt Halevi eraan toe. "Er zullen meer uitdagingen komen, we zullen onze paraatheid verhogen."

Israël valt Hezbollah-doelen aan in Libanon

De Israëlische strijdkrachten hebben doelen van Hezbollah diep in Libanon en langs de grensstreek aangevallen. Volgens Israël gaat het om wapenopslagplaatsen en andere "terroristische infrastructuur", onder meer in Tayr Harfa, langs de grens met Israël. Ook waren er aanvallen op Khiam en Rab El Thalathine, ook dicht bij de grens, en op Borj El Chmali en Chabriha, vlak bij de kust. Daarnaast zijn doelen in de Bekavallei getroffen.

Enkele beelden van de aanvallen zijn online gezet. Het gaat waarschijnlijk om een vergelding van de raketaanval op de door Israël bezette Golanhoogten. Daarbij kwamen gisteren op een voetbalveldje zeker twaalf kinderen om het leven. Volgens de Israëlische strijdkrachten waren ze allemaal tussen de 10 en 20 jaar oud. De Israëlische premier Netanyahu houdt de terreurbeweging Hezbollah verantwoordelijk en zei meteen dat dat de aanval zal worden vergolden.

Het Israëlische leger gaf deze beelden vrij van de aanval

VN-gezant in Libanon Hennis-Plasschaert roept op tot terughoudendheid

Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties in Libanon roepen Israël en Hezbollah op om terughoudend te zijn, na de aanval op de door Israël bezette Golanhoogvlakte. Daarbij vielen volgens het Israëlische leger zeker twaalf doden.

"Wij dringen er bij de partijen op aan om de grootst mogelijke terughoudendheid te betrachten en een einde te maken aan de aanhoudende hevige vuurgevechten", staat in een verklaring van de VN, ondertekend door Jeanine Hennis-Plasschaert, speciaal VN-gezant in Libanon, en Aroldo Lázaro, het hoofd van de VN-vredesmacht in Libanon.

Premier Netanyahu houdt Hezbollah verantwoordelijk voor de aanval. "Ze zullen een hoge prijs betalen, een prijs die ze tot nu toe nog niet hebben betaald", meldt het kantoor van Netanyahu. De VN zegt te vrezen voor een "onvoorstelbare catastrofe in de hele regio". Ook de Verenigde Staten zijn bang voor een totale oorlog na de raketaanval op de Golanhoogten.

Netanyahu: 'Hezbollah zal een zware prijs betalen'

In een telefoongesprek met een leider van de druzen-gemeenschap, een Arabisch sprekende religieuze minderheid, zei premier Netanyahu dat Hezbollah zwaar zal boeten voor de raketaanval op de Golanhoogten. In het gebied wonen veel druzen. "Ze zullen een hoge prijs betalen, een prijs die ze tot nu toe nog niet hebben betaald", meldt het kantoor van de Israëlische premier in een verklaring. Ook betuigde hij volgens de verklaring zijn "oprechte deelneming namens heel Israël" aan de families van de slachtoffers en de druzen-gemeenschap.

Als Netanyahu terug is uit de VS, zal het veiligheidskabinet bijeenkomen op het hoofdkantoor van het Israëlische leger om te overleggen.

'VS vreest voor totale oorlog na raketaanval Golanhoogten'

De Verenigde Staten maken zich grote zorgen dat de raketaanval, waarbij minstens elf jonge Israëliërs om het leven kwamen, zal uitmonden in een totale oorlog tussen Israël en Hezbollah, dat meldt de nieuwswebsite Axios. "Wat er vandaag is gebeurd, zou de aanleiding kunnen zijn voor iets wat we al tien maanden proberen te vermijden", zegt een Amerikaanse functionaris. Het land onderstreept al maanden het belang van de-escalatie en een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

De VS vreest voor een grotere regionale crisis. Er zou door de Amerikaanse regering zijn gewaarschuwd voor Iran, die mogelijk pro-Iraanse militanten uit Syrië, Irak en Jemen naar Libanon zal sturen om mee te vechten. Amerika zou dan dieper verstrikt raken in het conflict.

Het land keurt de aanval op het voetbalveld af. Een woordvoerder van het Witte Huis noemt de raketaanval in een verklaring "verschrikkelijk". Daarnaast benadrukt de VS de steun voor Israël. "De steun voor de veiligheid van Israël staat vast en is onveranderlijk tegen alle door Iran gesteunde terroristische groepen, waaronder de Libanese Hezbollah."

Leger Israël: 'We bereiden tegenreactie op Hezbollah voor'

Het Israëlische leger bereidt zich voor op een aanval tegen Hezbollah, na de dodelijke raketaanval op een voetbalveld op de door Israël bezette Golanhoogten. Dat zegt een woordvoerder van het leger.

Hezbollah ontkent achter de aanval te zitten, maar dat ziet het Israëlische leger anders. "Onze informatie is duidelijk. Hezbollah is verantwoordelijk voor de moord op onschuldige kinderen en tieners." Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz houdt de Libanese militante beweging verantwoordelijk. "De aanval van Hezbollah heeft alle grenzen overschreden en de reactie daarop zal passend zijn."

Netanyahu terug naar huis

De Israëlische premier Netanyahu keert zo snel mogelijk terug naar huis na de aanval op een voetbalveld op de Golanhoogten, zegt een woordvoerder van de premier. Deze week was Netanyahu in de Verenigde Staten. Daar sprak hij het Amerikaanse Congres toe over de steun van de VS aan Israël. Naast het Congres sprak hij ook met president Biden en de presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump.

Netanyahu voor het Amerikaanse Congres

Tien doden bij raketaanval Golanhoogten

Zeker tien mensen, onder wie kinderen, zijn omgekomen bij een raketaanval op een voetbalveld in de door Israël bezette Golanhoogten. Tientallen anderen raakten gewond. De raket zou vanuit Libanon zijn afgevuurd. De Israëlische president Herzog wijst de Libanese militante beweging Hezbollah aan als dader. Een woordvoerder van Hezbollah zegt tegen persbureau Reuters dat de groep niet verantwoordelijk is voor de aanval.

Premier Netanyahu zou volgens lokale media op de hoogte zijn gesteld van het incident en houdt later een veiligheidsoverleg met zijn kabinet.

  • AFP
    Hulpdiensten proberen een slachtoffer te helpen
  • AFP
    Een slachtoffer wordt weggebracht op een brancard
  • AFP
    Omstanders zijn geschokt door de raketaanslag

Israëlische leger doodt Hezbollahstrijders, raketten afgevuurd vanuit Libanon

Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op een groep militanten in het zuiden van Libanon. De Libanese groepering Hezbollah bevestigt de dood van vier van zijn strijders. In reactie heeft Hezbollah tientallen raketten op Israël afgevuurd. Israëlische media melden elf gewonden in een stad op de door Israël geannexeerde Golanhoogten.

Israël en Hezbollah beschieten elkaar sinds het begin van de oorlog in Gaza vrijwel dagelijks. Daarbij zijn honderden Hezbollahstrijders en Libanese burgers en zeker twintig Israëliërs om het leven gekomen. Tienduizenden mensen aan beide kanten van de grens hebben hun huis moeten verlaten.

Premier Netanyahu zei in zijn toespraak in het Amerikaanse Congres dat Israël "alles zal doen wat nodig is om de veiligheid te herstellen." Hezbollah zegt te stoppen met beschietingen op Israël als er een staakt-het-vuren is in Gaza.

Rook boven Libanon na een Israëlische aanval op donderdag

Dode en gewonden bij Israëlische aanval op Westoever

Bij een Israëlische luchtaanval op de bezette Westelijke Jordaanoever is een dode gevallen en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Dat zegt de Palestijnse Rode Halve Maan. De aanval vond plaats in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Balata, naast de stad Nablus.

Onder de gewonden is een vrijwilliger van de Rode Halve Maan, die zelf onder vuur kwam te liggen tijdens het evacueren van de slachtoffers, aldus de hulporganisatie op X.

Het Israëlische leger heeft de luchtaanval bevestigd. Deze was onderdeel van een operatie om de schutter te vinden die vanochtend een Israëlische controlepost bij Nablus had beschoten. Hierbij raakte een Israëlische soldaat lichtgewond.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza hebben het leger en Israëlische kolonisten meer dan 550 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gedood. Palestijnse militanten hebben in dezelfde periode veertien Israëliërs gedood. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige week in een niet-bindend advies dat de aanwezigheid van Israëlische troepen en kolonisten op de Westoever op meerdere punten het internationaal recht schendt.

De Westelijke Jordaanoever

Raketten afgevuurd op Amerikaanse basis in Syrië

Amerikaanse troepen hebben beschietingen uitgevoerd op regeringsgebieden in Syrië, nadat een Amerikaanse basis met tien raketten was beschoten. Dat meldt het doorgaans goed ingevoerde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Het is onduidelijk wie de raketten heeft afgeschoten, maar ze kwamen volgens het SOHR uit gebieden waar Iraanse en Syrische regeringstroepen de controle hebben. Eerder hebben pro-Iraanse milities aanvallen uitgevoerd op Amerikaanse troepen in Syrië en Irak, die daar zijn gelegerd als onderdeel van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Het Pentagon heeft vooralsnog niet gereageerd op de berichten. Het heeft wel een andere raketaanval, afgelopen donderdag, op een basis in Irak bevestigd. Hierbij waren vier raketten naast de basis terechtgekomen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza zijn dergelijke aanvallen toegenomen, al waren ze de laatste maanden juist weer spaarzamer.

In januari werden drie Amerikaanse soldaten gedood bij een droneaanval van een pro-Iraanse militie op een basis in Jordanië. Dergelijke milities willen dat de VS zich terugtrekt uit Irak en omliggende landen en hebben uit steun voor Hamas in Gaza ook verschillende keren drones en raketten op Israël afgeschoten.

Palestijnse Autoriteit ziet VS als verantwoordelijk voor aanval school

Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever houdt de VS verantwoordelijk voor de dodelijke Israëlische aanval op een school in Deir al-Balah. Volgens de woordvoerder voelt Israël zich beschermd door de VS en toont de aanval dat Netanyahu tijdens zijn bezoek aan Washington "groen licht heeft gekregen de agressie voort te zetten".

Premier Netanyahu sprak deze week het Amerikaanse Congres toe en werd door het merendeel van de Congresleden met applaus ontvangen. Hij had donderdag en vrijdag ontmoetingen met president Biden en de presidentskandidaten Harris en Trump. Harris uitte haar zorgen over het hoge aantal slachtoffers in Gaza en drong aan op een staakt-het-vuren.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza kwamen bij de aanval vandaag zeker 30 mensen bij om. Het Israëlische leger zegt dat Hamas een commandocentrum in de school had en dat er wapens lagen opgeslagen. Het zou alles in het werk hebben gesteld om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. Volgens hulpdiensten in Gaza schuilden 4000 ontheemde Palestijnen in het schoolcomplex.

Beelden van gewonden en reddingswerkzaamheden na de aanval:

Chaos na Israëlische aanval op een school in Centraal-Gaza

15 doden bij aanval Khan Younis

Naast de aanval op de school in Centraal-Gaza, worden er ook in Khan Younis in Zuid-Gaza doden gemeld. Bij een Israëlische aanval op een huis in het oosten van Khan Younis zijn 15 mensen gedood, meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van medische bronnen en verslaggevers ter plekke.

Bij twee andere aanvallen in Khan Younis kwamen drie mensen om. Persbureau Reuters meldt op basis van medische bronnen nog eens vier doden bij een Israëlische luchtaanval op een huis in Rafah, nabij de grens met Egypte. Daarnaast zijn er vijf lichamen geborgen in Bureij, in het midden van de Gazastrook, die onder het puin waren bedolven bij een aanval gisteren.

Het Israëlische leger zegt dat het tientallen luchtaanvallen verspreid over de Gazastrook heeft uitgevoerd en dat het in straatgevechten met militanten in Rafah en Khan Younis is verwikkeld. De Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, zegt bij gevechten met Israëlische troepen meerdere slachtoffers te hebben gemaakt. Israël heeft dit niet bevestigd.

De nasleep van de aanval in Deir al-Balah

Veel doden gemeld bij Israëlische aanval op school in Centraal-Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval op een school in Deir Al-Balah in Centraal-Gaza zijn veel slachtoffers gevallen. Het precieze dodental is nog onduidelijk, maar lijkt snel op te lopen. Het mediabureau van de lokale autoriteiten in Gaza meldde eerst zeker 18 doden en tientallen gewonden; het Palestijnse persbureau Wafa noemde 24 doden en Palestijnse ministerie van Volksgezondheid sprak daarna van 30 doden en meer dan 100 gewonden.

Volgens het mediabureau schoot een Israëlische straaljager drie raketten af die een klein veldziekenhuis in de school raakten. In de school schuilden veel Palestijnen die uit andere delen van de Gazastrook zijn gevlucht.

Het Israëlische leger bevestigt de aanval en zegt dat er een commandocentrum van Hamas aanwezig was. Volgens de Palestijnse bronnen zijn de slachtoffers burgers. Uit onderzoek is gebleken dat er binnen het Israëlische leger richtlijnen zijn die voorschrijven dat voor het doden van een Hamascommandant meer dan 100 burgerdoden acceptabel worden bevonden.

Onderhandelingen komende week hervat in Rome

Israël stuurt " waarschijnlijk begin komende week" een onderhandelingsteam naar Rome, waar nieuwe gesprekken staan gepland met delegaties uit Qatar, Egypte en de VS over een staakt-het-vuren en gevangenenruil in Gaza. Dat heeft premier Netanyahu gezegd na zijn ontmoeting met de Republikeinse presidentskandidaat Trump in Florida.

Eerder waren er onderhandelingen in Cairo en Doha, de hoofdsteden van bemiddelaars Egypte en Qatar. Waarom de gesprekken nu naar Rome worden verplaatst is niet duidelijk. De Israëlische krant Haaretz meldt dat David Barnea, het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, de delegatie zal leiden. CIA-baas William Burns, het hoofd van de Egyptische veiligheidsdienst Abbas Kamal, en de premier van Qatar, Mohammed Al-Thani, zullen ook aanwezig zijn.

Volgens Haaretz is het de bedoeling dat Israël voorafgaand aan de bijeenkomst de andere partijen informeert over haar positie ten aanzien van het laatste voorstel dat op tafel ligt. Het Israëlische standpunt is onduidelijk, met name omdat Netanyahu twee weken geleden met nieuwe eisen leek te komen en er onenigheid binnen de Israëlische gelederen is. Zo heeft Barnea gezegd dat Netanyahu een mogelijke doorbraak in de onderhandelingen tegenhoudt. Ook de Israëlische positie beschuldigt Netanyahu van het frustreren van een deal.

Na zijn ontmoeting met Trump zei Netanyahu dat hij wel degelijk een staakt-het-vuren wil en dat "de tijd zal leren" of dat in het verschiet ligt.

Premier Netanyahu tijdens zijn bezoek aan de VS

Leger kondigt zware aanval aan, draagt burgers op zuiden Khan Younis te verlaten

Palestijnse burgers moeten het zuiden van Khan Younis direct verlaten, zegt het Israëlische leger. In de verklaring wordt een zware aanval tegen Hamas-militanten in het gebied aangekondigd. Het nieuwste evacuatiebevel is per sms, telefoon en met uit vliegtuigen gedropte pamfletten verspreid.

Het leger heeft deze video gedeeld waarop te zien is welk gebied moet worden ontruimd:

Vorige week werd zo'n 180.000 Palestijnen opgedragen het oosten van Khan Younis te verlaten. Ditmaal moeten ook ontheemden in zuidelijke wijken van de stad hun schuilplaats verlaten. Het leger stuurt ze naar de zogenoemde 'veilige zone' in al-Mawasi, maar ook daar heeft Israël diverse bombardementen uitgevoerd. De aanklager van het Internationaal Strafhof stelt premier Netanyahu van Israël en minister Galant van Defensie verantwoordelijk voor opzettelijke aanvallen op burgers.

Het Israëlische leger zegt dat Hamas mortiergranaten afschiet vanuit humanitaire zones in het zuiden van Khan Younis. Daarmee gebruiken de militanten burgers als levend schild, zo stelt Israël. Ook leiders van Hamas worden door het ICC verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden.

In de zuidelijke stad in Gaza wordt al weken zwaar gevochten. Israël meldde donderdag vijf lichamen van gegijzelde Israëliërs te hebben gevonden in tunnels. Ook de afgelopen dag zijn volgens het leger tunnels, wapens en militaire infrastructuur van Hamas gevonden of vernietigd. Ruim 39.000 Palestijnen zijn volgens de de lokale autoriteiten in Gaza gedood sinds het begin van de oorlog. De merendeel van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Ontheemde Palestijnen in Khan Younis, foto van 25 juli

Trump ontvangt Netanyahu op landgoed in Florida

De Israëlische premier Netanyahu is aangekomen op het landgoed Mar-a-Lago in Florida om Donald Trump te ontmoeten. Op video's op sociale media is te zien hoe Netanyahu, vergezeld door zijn vrouw Sara, Trump begroet. Trump lijkt daarbij "Nu voel ik me vereerd. Kom binnen", te zeggen.

Trump liet zich voorafgaan aan de ontmoeting kritisch uit over Netanyahu. Op de vraag of hij en de Israëlische premier aan hun gespannen relatie zouden moeten werken als hij wordt herkozen, antwoordde Trump dat hij "altijd een zeer goede relatie" heeft gehad met de Israëlische leider.

Het bezoek van Netanyahu aan Florida volgt op zijn toespraak tot het Congres eerder deze week. Daar werd Netanyahu ontvangen met luid applaus, maar zijn toespraak leidde ook tot protesten van Democratische congresleden. Buiten het gebouw in Washington DC verzamelden zich duizenden anti-oorlogsdemonstranten.

De Israëlische leider sprak eerder met president Biden en met Kamala Harris, de Amerikaanse vice-president en waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat.

Voorafgaand aan het gesprek van Trump met Netanyahu maakte een fotograaf van The New York Times een foto van een onderonsje tussen de twee. Het lijkt dat Trump het het heeft over de verwonding aan zijn oor. Dat oor zat een tijd lang onder een verband na de mislukte moordaanslag op Trump op 14 juli.

VK staakt verzet tegen mogelijk arrestatiebevel Netanyahu

Het Verenigd Koninkrijk zal een mogelijk arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Israëlische premier Netanyahu niet proberen te voorkomen. De vorige Britse regering was van plan daartoe een poging te doen door bij het hof juridische bezwaren aan te voeren, maar de nieuwe regering voelt daar niets voor.

Naast een arrestatiebevel tegen Netanyahu overweegt het ICC ook arrestatiebevelen tegen defensieminister Gallant en drie kopstukken van terreurgroep Hamas.

Volgens de regering van premier Starmer is het niet aan het VK om zich hiermee te bemoeien, en is het aan de rechters van het ICC om een besluit te nemen.

Deze week werd bekend dat het uitvaardigen van de arrestatiebevelen waarschijnlijk vertraging oploopt.

Aanklager Karim Khan deed in mei het verzoek tot het uitvaardigen van arrestatiebevelen. Khan schreef dat hij voldoende bewijs heeft tegen het vijftal om hen te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Bekijk hier fragmenten uit zijn videoboodschap:

Aanklager Khan over verzoek voor arrestatiebevelen vanwege Gaza en 7 oktober

WHO stuurt miljoen poliovaccins naar Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een miljoen poliovaccins naar de Gazastrook. In de komende weken worden ze toegediend.

"Er zijn nog geen poliogevallen bekend, maar zonder onmiddellijke actie is het een kwestie van tijd voordat de ziekte de duizenden onbeschermde kinderen treft", zegt topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. De WHO zei begin deze week al "extreem bezorgd" te zijn over de eventuele verspreiding van het virus.

Het poliovirus dook vorige week op in rioolwatermonsters in de Gazastrook. Polio kan verlamming veroorzaken en zelfs dodelijk zijn, vooral voor kinderen onder de 3 jaar.

Een groot deel van de gezondheidsinfrastructuur in Gaza is verwoest sinds het begin van het Israëlische grondoffensief. Daardoor kunnen ziektes makkelijker uitbreken en zich verspreiden.

Kinderen bij water in Deir el-Balah, in Gaza

Unesco merkt klooster Gaza aan als bedreigd werelderfgoed

Unesco heeft de ruïnes van een eeuwenoud klooster in de Gazastrook toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed. De Palestijnse autoriteiten hadden daar om gevraagd vanwege de oorlog in het gebied.

Het klooster van Sint Hilarion in Nuseirat stamt uit de vierde eeuw en is een van de oudste kloosters in het Midden-Oosten. Het lag op een plaats die belangrijk was voor de handel tussen Azië en Afrika en was volgens Unesco een centrum voor "religieuze, culturele en economische uitwisselingen" die de welvaart van kloosters in de woestijn in de Byzantijnse periode illustreren.

De ruïnes werden in december voorlopig op de lijst gezet. De VN-organisatie maakte zich zorgen omdat in Gaza weinig wordt gedaan ter bescherming van erfgoed en cultuur.

Het klooster van Sint Hilarion in Gaza

Amerikaanse zorgmedewerkers doen dringende oproep aan Biden en Harris

Tientallen Amerikaanse zorgmedewerkers die sinds oktober in Gaza zijn geweest hebben in een brief een klemmende oproep gedaan aan president Biden, vicepresident Harris en First Lady Jill Biden. Ze spreken over het "enorm menselijk lijden" dat ze hebben gezien tijdens hun werk.

"Het is waarschijnlijk dat het dodental van dit conflict al hoger is dan 92.000, een verbazingwekkende 4,2% van de bevolking van Gaza", schrijven de 45 artsen, verpleegkundigen en chirurgen. Ze denken dat kinderen soms "opzettelijk" het doelwit van aanvallen zijn geweest. "Ieder van ons heeft dagelijks kinderen jonger dan tien jaar behandeld die in het hoofd of in de borst zijn geschoten."

Een traumachirurg schrijft in de brief dat hij nog nooit "zulke afschuwelijke verwondingen op zo'n grote schaal" heeft gezien. "Onze bommen doden vrouwen en kinderen bij duizenden." Een andere chirurg schrijft dat hij in Gaza voor de eerste keer de hersens van een baby in zijn handen heeft gehad. "En dat gebeurde daarna nog vele keren."

De zorgmedewerkers schrijven dat ze in de "unieke positie" zijn om de Amerikaanse overheid feedback te geven, nu besloten moet worden of de VS zijn steun aan Israël voortzet. Ze stippen aan dat ze tot de weinige neutrale waarnemers behoren die in het gebied zijn geweest.

Vicepresident en presidentkandidaat Harris heeft er vannacht bij de Israëlische premier Netanyahu op aangedrongen om een deal te sluiten. Ze zei dat "we niet ongevoelig moeten worden voor al het leed". De extreemrechtse Israëlische minister Ben-Gvir reageerde daarop getergd: "Er zal geen wapenstilstand komen, mevrouw de kandidaat", schrijft hij op X.

Bekijk de brief van de zorgmedewerkers:

Harris spreekt Netanyahu: 'Tijd om deal te sluiten'

Kamala Harris, de Amerikaanse vice-president en waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat, heeft in gesprek met de Israëlische premier Netanyahu in Washington aangedrongen op een staakt-het-vuren. Ze zei na afloop dat het een "open en constructief" gesprek was, waarin ze naar eigen zeggen het recht van Israël zich te verdedigen heeft erkend, maar ook haar zorgen heeft geuit vanwege de vele slachtoffers in Gaza en de erbarmelijke omstandigheden daar.

"Wat de afgelopen negen maanden in Gaza is gebeurd, is afschuwelijk", zei Harris, die wees op de vele kinderen die zijn omgekomen, de honger en de vele vluchtelingen die soms tot vier keer toe moesten vertrekken. "We mogen niet ongevoelig worden voor al het leed. En we zullen niet zwijgen."

Netanyahu sprak met Harris een dag nadat hij een toespraak had gehouden in het Congres. Daarin verdedigde hij de oorlog tegen Hamas en herhaalde hij dat Israël alleen genoegen neemt met een totale overwinning. Netanyahu sprak eerder met president Biden en heeft vrijdag in Florida een ontmoeting met de Republikeinse presidentskandidaat Trump.

Harris veroordeelde ook Hamas en betogers die rond het bezoek van Netanyahu in Washington hun steun uitspraken voor de terreurorganisatie of de Amerikaanse vlag verbrandden.

Harris en Netanyahu ontmoeten elkaar in Washington

'Iran achter online intimidatiecampagne van Olympische delegatie Israël'

De Nationale Cyberraad van Israël en het Israëlische ministerie van Sport zeggen dat Iran achter een online campagne zit die de Israëlische Olympische delegatie intimideert en bedreigt. Hackers zouden online accounts hebben geopend om bedreigende berichten te versturen naar de Israëlische delegatieleden die in Parijs zijn voor de Spelen. Ook wordt privé-informatie van hen gepubliceerd.

Het cyberagentschap zegt dat het samenwerkt met het Israëlische Olympisch Comité en andere functionarissen om de leden van de delegatie te beschermen. "Iran profiteert van een apolitieke internationale sportcompetitie om digitale terroristische activiteiten tegen Israël (...) op te voeren", aldus het hoofd van de organisatie in de verklaring.

Israëlische sporters worden op de Spelen zwaar beveiligd. Gisteren waren bij een wedstrijd van het Israëlische voetbalteam duizend bewapende politieagenten aanwezig om de veiligheid van de atleten te garanderen. Die wedstrijd verliep zonder grote incidenten. Wel klonk een boegeroep van de tribunes bij het Israëlische volkslied en waren er enkele Palestijnse vlaggen te bespeuren op de tribunes.

'Lichamen van vijf Israëlische gegijzelden lagen in tunnel in Khan Younis'

De lichamen van de vijf Israëlische gijzelaars die deze week in Khan Younis zijn gevonden, lagen in een tunnel diep onder de grond. Dat meldt het Israëlische leger. De bergingsactie werd uitgevoerd met behulp van inlichtingen die de afgelopen weken waren verzameld en geanalyseerd, meldt militair woordvoerder Hagari.

De bergingsoperatie vond volgens Hagari plaats "in het hart" van de stad Khan Younis, waar Israëlische troepen deze week terugkeerden. De lichamen van de gijzelaars waren verborgen "in een vertakte tunnel van ongeveer 200 meter lang en ongeveer 20 meter onder de grond", zei Hagari.

De lichamen zijn volgens het leger van vier militairen die sneuvelden in gevechten met terroristen op 7 oktober. Het vijfde slachtoffer is een 56-jarige kleuterleidster die ontvoerd werd uit de kibboets Nir Oz.

Biden en Netanyahu ontmoeten elkaar in Witte Huis

De Amerikaanse president Biden heeft de Israëlische premier Netanyahu ontvangen in het Witte Huis. De twee zullen met elkaar spreken over een staakt-het-vuren in Gaza. Het is het eerste gesprek dat Biden en Netanyahu hebben sinds Biden enkele dagen na de aanval van Hamas op 7 oktober naar Israël reisde.

Beelden van het openbare gedeelte van de ontmoeting:

Netanyahu in gesprek met Biden in Witte Huis

Het gesprek maakt onderdeel uit van een uitgebreider bezoek van Netanyahu aan Washington. Hij sprak gisteravond het Amerikaanse Congres toe. Samen met Biden heeft hij vandaag ook een ontmoeting met de families van Amerikaanse gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden.

Netanyahu spreekt later nog met vicepresident Harris. Verwacht wordt dat Harris tijdens de ontmoeting met Netanyahu de lijn van de regering nauwlettend volgt, maar bekend is dat Harris kritischer is tegenover Israël dan Biden. Ze was ook de eerste Amerikaanse topfunctionaris die opriep tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Gevechten in Rafah en Khan Younis gaan door

Ook vandaag worden er gevechten gemeld tussen het Israëlische leger en Palestijnse gewapende groepen in Rafah en Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook. Persbureau Reuters meldt dat Israëlische troepen dieper oostelijke wijken van Khan Younis zijn binnengetrokken en dat tanks rond het centrum van Rafah opereren.

De Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, zegt op Telegram dat ze een dodelijke aanval op Israëlische troepen in Rafah hebben uitgevoerd en een Israëlische tank met explosieven in brand hebben gezet. Het Israëlische leger bevestigt dat bij de gevechten een soldaat is gedood en dat er twee zwaargewonden zijn.

Verder zegt het leger op X dat het de afgelopen dag meer dan zestig doelen in Gaza onder vuur heeft genomen, waarbij een niet nader genoemd aantal militanten is gedood.

Reuters meldt op basis van Palestijnse functionarissen vier doden bij een luchtaanval in Khan Younis en nog eens vier bij een luchtaanval op een huis in Noord-Gaza. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat in de stad een van zijn ambulances door Israëlische troepen onder vuur is genomen, maar maakt geen melding van slachtoffers.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook zijn er de afgelopen 24 uur 30 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen, van wie 14 in Khan Younis. In totaal zijn meer dan 39.000 Palestijnen omgekomen in de oorlog, zegt het ministerie.

Rook stijgt op boven Khan Younis na een Israëlische beschieting

Hezbollah-strijder gedood bij Israëlische aanval

Een 24-jarige strijder van Hezbollah is gedood bij een Israëlische aanval in Zuid-Libanon. Dat zegt de Libanese militante groepering op Telegram. Het Israëlische leger bevestigt de aanval.

Het leger zegt op X dat het een Hezbollah-strijder met een drone heeft aangevallen in de plaats Rab al-Talathin in het zuiden van Libanon. De locaties die Hezbollah en het leger geven komen overeen. Volgens het leger waren er vanuit deze plaats raketten op Israël afgevuurd.

Israël en Hezbollah beschieten elkaar sinds het begin van de oorlog in Gaza vrijwel dagelijks. Daarbij zijn honderden Hezbollahstrijders en Libanese burgers en zeker twintig Israëliërs om het leven gekomen. Tienduizenden mensen aan beide kanten van de grens hebben hun huis verlaten. Gisteren publiceerde Hezbollah drone-beelden van een militaire basis diep in Israël.

Rook boven Noord-Israël na een aanval van Hezbollah eerder deze week

Aantal Europarlementariërs wil drastische koerswijziging Israëlbeleid

Een groep van 21 Europarlementariërs wil naar aanleiding van het advies van het Internationaal Gerechtshof een "drastische koerswijziging" van het EU-beleid ten aanzien van Israël. Dat schrijven ze in een brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de EU-buitenland-chef Josep Borrell. Eén van de Europarlementariërs is Tineke Strik van Groenlinks.

Vrijdag oordeelde het IGH dat Israël met de bezetting van de Palestijnse gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, op meerdere punten het internationaal recht schendt. In een niet-bindend advies stelde het hof onder andere dat de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal zijn en moeten worden ontruimd, en dat Israël zich in de bezette gebieden schuldig maakt aan rassenscheiding en apartheid.

De Europarlementariërs noemen het advies baanbrekend, omdat het volgens hen "de volledige omvang onthult van de Israëlische schendingen van het internationaal recht".

EU-verbod

Het hof stelde ook dat andere landen de plicht hebben niet mee te werken of bij te dragen aan de bezetting. Met name dit punt is aanleiding voor de Europarlementariërs om een koerswijziging te vragen, "zodat de EU handelt in overeenstemming met internationaal recht". Zo willen ze een EU-verbod op handel met de Israëlische nederzettingen in bezet gebied en een heroverweging van het EU-associatieverdrag met Israël.

Veel Israëlische politici hebben het advies van het hof verworpen. Premier Netanyahu zei dat "Joden geen bezetter van het land van hun voorvaders" kunnen zijn. Vorige week nam het Israëlische parlement al een motie aan tegen de oprichting van een Palestijnse staat, die de gebieden zou moeten omvatten die nu bezet zijn.

16 Palestijnen overgebracht naar Spanje voor behandeling

Zestien Palestijnen met een "gecompliceerde medische aandoeningen" zijn van Egypte naar Spanje overgebracht voor behandeling. Dat zeggen de Wereldgezondheidsorganisatie en de EU. Het gaat om vijftien kinderen, tussen 3 en 17 jaar oud, en een volwassene. Ze worden vergezeld door familieleden.

In eerdere stadia waren de patiënten vanuit Gaza overgebracht naar Egypte, via de Rafah-grensovergang tussen Gaza en Egypte. Het is de eerste medische evacuatie van Palestijnen die door de EU wordt gecoördineerd. In mei had de EU aan lidstaten gevraagd Palestijnse patiënten op te nemen, met oog op de dramatische humanitaire situatie in Gaza.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er sinds het uitbreken van de oorlog in totaal 5000 mensen uit Gaza geëvacueerd voor medische behandeling, van wie het merendeel in Egypte, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten wordt behandeld. Sinds de sluiting van de Rafah-grenspost op 6 mei zijn er nog slechts 23 mensen geëvacueerd, via de Kerem Shalom-grenspost tussen Israël en Gaza.

Door de aanhoudende bombardementen en tekorten aan medicijnen is de gezondheidszorg in Gaza nagenoeg ingestort. Een arts van Artsen zonder Grenzen zei gisteren dat zijn ziekenhuis in Khan Younis de stroom gewonden simpelweg niet meer aankan, waardoor patiënten overlijden die met de juiste middelen gered zou kunnen worden.

"Welkom in Spanje", schreef de Spaanse premier op X:

VS-functionaris: Deal Israël-Hamas 'in afrondende fase'

De onderhandelingen over een staakt-het-vuren en gevangenenuitruil tussen Hamas en Israël bevinden zich in een "afrondende fase". Althans, dat zegt een anonieme Amerikaanse functionaris tegen persbureau AFP.

Het is vaker gebeurd, zowel in de afgelopen weken als in eerdere stadia van de oorlog in Gaza, dat er positieve geluiden naar de media werden gecommuniceerd over een mogelijk akkoord. Telkens bleek de realiteit weerbarstiger en liepen de onderhandelingen toch weer vast.

Vandaag staat een gesprek gepland in het Witte Huis tussen president Biden en premier Netanyahu, die gisteren het Amerikaanse Congres toesprak. Volgens de functionaris gaat Biden in dit gesprek proberen "de laatste plooien glad te strijken".

Tijdens zijn toespraak zei Netanyahu nog dat Israël door zal vechten totdat een "totale overwinning" is bereikt. Volgens Hamas bewijst deze uitspraak dat Netanyahu helemaal niet van plan is een akkoord te sluiten. Ook in Israël krijgt Netanyahu de kritiek een deal tegen te houden, bijvoorbeeld van een hoofdrolspeler binnen het Israëlische onderhandelingsteam, Mossad-baas David Barnea.

Het Witte Huis

Israël bergt vijf lichamen van gegijzelden

Het Israëlische leger heeft in Khan Younis de lichamen van vijf mensen gevonden die op 7 oktober in Israël werden vermoord en meegenomen naar de Gazastrook.

Het gaat volgens het leger om vier militairen die sneuvelden in gevechten met terroristen op 7 oktober. Het vijfde slachtoffer is een 56-jarige kleuterleidster uit de kibboets Nir Oz.

Hun lichamen werden op basis van onderzoek van inlichtingendienst Shin Bet gevonden in het deel van Khan Younis waar het Israëlische leger deze week een nieuw offensief begon. Shin Bet (ISA) kwam mede aan die informatie door het ondervragen van vermoedelijke terroristen.

Israël denkt dat er nog zo'n tachtig gegijzelden levend in Gaza worden vastgehouden. Van nog eens enkele tientallen gegijzelden wordt naar inschatting van de inlichtingendiensten het lichaam in Gaza vastgehouden.

Hamas-functionaris: 'Toespraak Netanyahu bewijst dat hij geen akkoord wil sluiten'

Sami Abu Zuhri, een hoge Hamas-functionaris, heeft tegenover Reuters gereageerd op de toespraak van de Israëlische premier Netanyahu in het Amerikaanse Congres in Washington. Volgens hem blijkt uit de toespraak dat Netanyahu niet uit is op het sluiten van een akkoord voor een staakt-het-vuren. "De toespraak van Netanyahu zat vol leugens", zei Abu Zuhri.

In een afzonderlijke verklaring beschuldigt Hamas Netanyahu ervan verantwoordelijk te zijn voor het mislukken van de onderhandelingen. "Hij was degene die alle pogingen om de oorlog te beëindigen en een akkoord te bereiken over de vrijlating van gijzelaars verhinderde."

Netanyahu: 'Israël gaat door tot totale overwinning'

Netanyahu wil doorgaan met de gevechten in Gaza tot Israël een totale overwinning heeft bereikt. Dat zei de Israëlische premier in zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres in Washington. Ook deelde hij kort zijn visie voor Gaza na de oorlog. Netanyahu kon tijdens zijn bevlogen toespraak rekenen op meerdere staande ovaties.

"De dag nadat we Hamas hebben verslagen, zal er een nieuw Gaza ontstaan", zei Netanyahu. Hij roept op tot een "gedemilitariseerde en gederadicaliseerde Gazastrook". Daarbij maakt hij de vergelijking met Duitsland en Japan na de Tweede Wereldoorlog, en stelde hij dat eenzelfde aanpak zou kunnen leiden tot "een toekomst van veiligheid, welvaart en vrede" in Gaza.

Al maanden neemt de internationale druk op Israël toe om een overeenkomst over een staakt-het-vuren in Gaza te sluiten. Ook de Amerikaanse president Biden voerde de afgelopen maanden regelmatig de druk op Israël op om tot zo'n overeenkomst te komen. Morgen zou een Israëlische delegatie naar Caïro vertrekken voor vredesonderhandelingen, maar eerder vandaag werd aangekondigd dat dat is uitgesteld tot na Netanyahu's bezoek aan de Verenigde Staten. Daarom vroegen experts zich voorafgaand aan de toespraak af of Netanyahu zou spreken over de vredesonderhandelingen met Hamas.

Netanyahu spreekt in Amerikaanse Congres

Netanyahu spreekt op dit moment het Amerikaanse Congres toe. Hij is hier op uitnodiging van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson, en zal proberen meer Amerikaanse steun voor Israël te vergaren. Hij begon met het uitspreken van zijn dankbaarheid voor de steun van de Amerikaanse president Biden aan Israël.

Ook noemde Netanyahu de duizenden demonstranten die momenteel in Washington op de been zijn om te protesteren tegen zijn bezoek. "Wie weet financiert Iran de protesten die nu buiten plaatsvinden wel", zei hij.

Netanyahu is voor het eerst in de Verenigde Staten sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober. De internationale druk op Israël neemt toe naarmate de oorlog langer voortduurt en het aantal slachtoffers aan Palestijnse kant steeds verder stijgt. Ook Biden was de afgelopen maanden vaker openlijk kritisch op Netanyahu. Hij probeert de druk op de Israëlische premier om tot een staakt-het-vuren met Hamas te komen op te voeren. Het is de vraag of Netanyahu tijdens zijn speech zal spreken over de onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

Zeker 50 Democratische congresleden zijn niet aanwezig in het Congres, uit protest tegen Netanyahu en de oorlog van zijn regering in Gaza. Onder hen zijn Bernie Sanders en de invloedrijke voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

Duizenden demonstranten op de been in Washington wegens bezoek Netanyahu

In Washington zijn duizenden demonstranten op de been om te protesteren tegen het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu. Hij spreekt op dit moment het Congres toe over de Amerikaanse steun aan zijn land.

Een groep demonstranten probeerde een weg te blokkeren om zo te zorgen dat Netanyahu het Capitool niet kon bereiken. De politie heeft de demonstranten met geweld verwijderd en zou ook pepperspray hebben gebruikt.

Er zijn zowel uitgesproken pro-Palestijnse demonstranten als familieleden van door Hamas gegijzelde Israëliërs op de been. Die laatste groep vindt dat er een staakt-het-vuren moet komen met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen. Volgens hen draagt het Israëlische optreden in Gaza niet bij aan de overlevingskansen van de gijzelaars. De pro-Palestijnse demonstranten roepen de Amerikaanse regering op om te stoppen met wapenleveranties aan Israël.

De demonstranten gingen in Washington de straat op:

Duizenden demonstranten in Washington tegen Netanyahu

In Washington werden gisteren zo'n 200 mensen gearresteerd die protesteerden tegen het "financieren van de aanhoudende genocide op de Palestijnen". De demonstranten hielden een zogenoemde 'sit-in' in een gebouw van het Capitool. De protestactie werd georganiseerd door Jewish Voice for Peace, een progressieve Joodse organisatie die zichzelf antizionistisch noemt.

Netanyahu spreekt behalve in het Congres ook met president Biden, de Republikeinse presidentskandidaat Trump en beoogd Democratisch presidentskandidaat Harris. Het is de eerste keer dat Netanyahu op bezoek is in de Verenigde Staten sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober.

  • AFP
    Pro-Palestijnse demonstranten protesteren in Washington
  • EPA
    Onder de demonstranten zijn ook familieleden van door Hamas gegijzelde Israëliërs

AzG-arts in Gaza: we staan op een breekpunt

Ziekenhuizen in de Gazastrook worden de afgelopen weken overstelpt met gewonden. "We kunnen het niet meer aan", zegt een arts van Artsen zonder Grenzen in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis. Op één dag waren daar 230 gewonden te behandelen.

De arts beschrijft hoe een meisje zonder familie bij haar overleed aan haar verwondingen, terwijl ze gered had kunnen worden. "We kunnen niet zó veel gewonden behandelen [..] dag in dag uit."

Maandag viel het Israëlische leger Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, binnen. Volgens lokale hulpdiensten zijn 121 Palestijnen gedood bij de aanval, en honderden gewond geraakt.

Bekijk hier het interview met de arts:

AZG-arts in Gaza: we staan op een breekpunt

Israëlische ministers ruziën over status Tempelberg

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft uitgehaald naar de ultrarechtse minister Ben Gvir, nadat die had gezegd dat het nu voor Joden was toegestaan op de Tempelberg te bidden.

"Itamar Ben-Gvir probeert voortdurend het Midden-Oosten op te blazen", schrijft Gallant op X. Hij voegt toe dat hij een wijziging van de status quo op de Tempelberg resoluut afwijst. Het bureau van premier Netanyahu verduidelijkte ook in een verklaring dat Israël niet van plan is de status van de Tempelberg te veranderen.

De voor moslims heilige Al-Aqsamoskee staat op de Tempelberg, of Haram al-Sharif voor moslims. Ook voor Joden is het een heilige plek. Volgens bestaande afspraken tussen Israël en islamitisch-religieuze autoriteiten mogen niet-moslims op bepaalde tijden de Tempelberg bezoeken, op voorwaarde dat ze daar niet bidden.

Save the Children: Palestijnse kinderen mishandeld in Israëlische gevangenissen

Opnieuw heeft een internationale hulporganisatie stevige kritiek geleverd op de omstandigheden waarin Palestijnse gevangenen in Israël worden vastgehouden. Save the Children stelt op basis van getuigenissen van 49 vrijgekomen minderjarigen dat de situatie in militaire gevangenissen sinds oktober vorig jaar is verslechterd. Kinderen hebben in toenemende mate te maken met "uithongering, infectieziekten, mishandeling, seksueel geweld en overvolle cellen", schrijft Save the Children in een rapport.

"Na hun vrijlating vertoonden de kinderen duidelijke sporen van geweld en mishandeling, zoals blauwe plekken, shock, traumatische stress en gewichtsverlies", zegt de organisatie, en noemt daarbij de leeftijden van 12 tot 17. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er sinds oktober vorig jaar 650 kinderen opgepakt op de Westelijke Jordaanoever, en een onbekend aantal in Gaza. 250 van hen zitten nog vast. Veel van hen zitten vast op beschuldiging van het gooien van stenen, waar een maximale straf van 20 jaar op staat.

De kritiek op de behandeling van Palestijnse gevangenen in Israël is niet nieuw; al maanden uitten mensenrechtenorganisaties hun zorgen. Vorige week veroordeelde Amnesty Internationaal de "marteling en afzondering" van Palestijnse gevangenen uit Gaza. Israël heeft herhaaldelijk gezegd gevangenen correct te behandelen. Wel heeft het eind mei een adviescommissie ingesteld om de omstandigheden van Palestijnse gevangenen te onderzoeken. Op de laatste aantijging van Save the Children heeft Israël voor zover bekend niet gereageerd.

NOS-correspondent Nasrah Habiballah maakte eerder deze reportage over de langdurige detentie van Palestijnen:

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël

Hezbollah maakt drone-beelden van militaire basis diep in Israël

De Libanese militante organisatie Hezbollah heeft drone-beelden van een militaire basis in Israël gepubliceerd. De beelden zouden gisteren zijn gemaakt. Het gaat om de vliegbasis Ramat David, zo'n 50 kilometer van de grens met Libanon.

Het is de derde keer dat Hezbollah drone-beelden van strategische plekken in Israël verspreidt. De groep wil hiermee laten zien dat het in staat is het Israëlische luchtafweersysteem te omzeilen en diep in Israël door te dringen.

Het Israëlische leger zegt in een reactie dat de video is gemaakt door een drone die alleen kan filmen en dat de basis geen hinder heeft ondervonden van de drone. Afgelopen nacht heeft het leger twee posities van Hezbollah beschoten in het zuiden van Libanon. Israël en Hezbollah beschieten elkaar sinds het begin van de oorlog in Gaza vrijwel dagelijks. Hierbij zijn honderden Hezbollahstrijders en Libanese burgers omgekomen, en zeker 20 Israëliërs. Tienduizenden mensen aan beide kanten hebben hun huis moeten verlaten.

De video van Hezbollah, via het X-account van een journalist van nieuwszender Al Jazeera:

Iran ontbiedt Duitse ambassadeur vanwege sluiting islamitisch centrum

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Duitse ambassadeur in Teheran ontboden vanwege de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. Een Iraanse functionaris noemt het verbieden van de organisatie een "vijandige actie" in strijd met de "basisprincipes van de mensenrechten".

Eerder vandaag verklaarde Duitsland een islamitische organisatie die in Hamburg is gevestigd verboden. Vier moskeeën van de organisatie zijn gesloten en ook dochterorganisaties elders in Duitsland moeten hun activiteiten per direct staken. Het centrum zou een "extremistische ideologie" aanhangen en mensen rekruteren en donaties inzamelen voor Hezbollah. Ook zou het propaganda verspreiden voor Iran.

Lees hier meer:

Nieuwe aanvallen op Khan Younis, dodental loopt op tot 121

Het dodental onder Palestijnen sinds het begin van de Israëlische operatie in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook is opgelopen tot 121. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van lokale hulpdiensten. Israëlische troepen vielen maandag de stad binnen, nadat het zich een paar maanden geleden juist terug had getrokken, omdat Hamas zich daar zou hergroeperen.

Vanochtend heeft het Israëlische leger nieuwe aanvallen op Khan Younis uitgevoerd, waarbij huizen zijn verwoest en meer mensen op de vlucht zijn geslagen. Palestijnse dokters vertellen aan persbureau Reuters dat er twee doden zijn gevallen bij een Israëlische luchtaanval in Bani Suhaila, ten oosten van de stad.

Daarnaast meldt Reuters negen doden bij een Israëlische aanval in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Bureij in Centraal-Gaza. Ook waren er luchtaanvallen in Noord-Gaza. Het Israëlische leger zegt grondoperaties uit te hebben gevoerd in Khan Younis en Rafah en daarbij een niet nader genoemd aantal militanten te hebben uitgeschakeld.

Gisteren stond het dodental in Khan Younis op 89, maar werd al gezegd dat er nog tientallen mensen werden vermist. Hulporganisatie Save the Children schreef gisteren op X dat er onder de doden 24 kinderen zijn. Volgens de VN zijn maandag 150,000 mensen uit Khan Younis gevlucht. In totaal zijn 1,9 miljoen Palestijnen in de Gazastrook ontheemd, zo'n 90 procent van de totale bevolking.

Palestijnen sloegen massaal op de vlucht voor de nieuwe Israëlische aanval op Khan Younis

Israëlische troepen doden Palestijnen op Westoever

Israëlische troepen hebben een Palestijnse jongen doodgeschoten in het dorp Qalandiya op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat vertellen Palestijnse medische bronnen tegen de Israëlische krant Haaretz. Het gaat om Ahmed Nidal Aslan, die volgens nieuwszender Al Jazeera 16 jaar oud was.

De troepen waren het dorp ingetrokken om het huis te slopen van een Palestijn die vorige maand vier Israëlische kolonisten doodschoot, meldt Haaretz op basis van een militaire bron. Het is een standaard strafmaatregel van Israël om de huizen van Palestijnen die een aanslag hebben gepleegd op de Westoever te slopen. Bij de operatie gooiden Palestijnen stenen en opende de troepen het vuur. Ook raakten zes Palestijnen gewond, aldus Haaretz.

Palestijnse douanier gedood

Bij een ander incident op de Westoever, ook gemeld door zowel Haaretz als Al Jazeera, werd een Palestijnse douanebeambte gedood door Israëlische soldaten. Al Jazeera meldt dat een Israëlische undercover team de plaats Tubas binnenviel en de douanier, Abdel Sarhan, doodschoot en een ander verwondde. Het Israëlische leger zegt dat de douanier omkwam bij confrontaties met militanten en dat het incident wordt onderzocht. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is dat een groepje militairen van dichtbij een man in uniform doodschiet. Deze beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Verder meldt Al Jazeera dat twee Palestijnen die gewond waren geraakt tijden eerdere Israëlische invallen in Tulkarem, zijn overleden. Sinds 7 oktober hebben Israëlische troepen en kolonisten volgens de laatste cijfers van de VN zeker 554 Palestijnen op de Westoever gedood. Palestijnse militanten doodden in dezelfde periode 14 Israëliërs. Vrijdag oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, het nederzettingenbeleid en de beperkingen die Israël oplegt aan de bewegingsvrijheid van Palestijnen, in strijd zijn met het internationaal recht.

De begrafenis van de Palestijnse douanier Abdel Sarhan op de Westoever

Zo'n 200 arrestaties in Washington bij pro-Palestijns protest

In Washington zijn zo'n 200 mensen gearresteerd die protesteerden tegen het "financieren van de aanhoudende genocide op de Palestijnen", een dag voordat de Israëlische premier Netanyahu het Amerikaanse Congres toespreekt. De sit-in werd georganiseerd door Jewish Voice for Peace, een progressieve Joodse organisatie die zichzelf anti-zionistisch noemt, opkomt voor het lot van de Palestijnen en kritisch is op Israël.

De demonstranten droegen onder meer t-shirts met leuzen erop als 'Niet in mijn naam' en 'Joden zeggen: stop met Israël bewapenen'. Ze werden gearresteerd omdat er in gebouwen van het Capitool niet gedemonstreerd mag worden.

De demonstranten kwamen het gebouw legaal binnen en begonnen daar de onaangekondigde sit-in. Na zo'n halfuur klappen en zingen kregen ze van de speciale Capitoolpolitie een waarschuwing, waarna ze werden gearresteerd en weggeleid. De Capitoolpolitie verwacht meer demonstraties en schrijft daarom het Amerikaanse grondrecht op protest te respecteren, maar waarschuwt dat demonstraties "legaal en vreedzaam" moeten verlopen.

Netanyahu spreekt behalve in het Congres ook met president Biden, de Republikeinse presidentskandidaat Trump en beoogd Democratisch presidentskandidaat Harris.

Trump bevestigt ontmoeting met Netanyahu

De Amerikaanse oud-president Trump heeft deze week een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu, meldt Trump op zijn socialemediakanaal. De twee ontmoeten elkaar in Trumps huis Mar-a-Lago in Florida. Gisteren werd al bekend dat Netanyahu van plan was behalve met president Biden ook met Trump te spreken, maar toen had Trump nog niet gereageerd.

Netanyahu brengt komende dagen een bezoek aan de Verenigde Staten. Hij spreekt er onder meer het Congres toe. Donderdag heeft hij een ontmoeting met president Biden. Die had eigenlijk vandaag moeten plaatsvinden, maar werd mede door de coronabesmetting van Biden uitgesteld.

Hezbollah: tientallen raketten op noorden van Israël afgevuurd

Hezbollah zegt tientallen raketten te hebben afgeschoten op Kiryat Shmona, een Israëlisch dorp in de buurt van de Libanese grens. Eerder op de dag meldde de terroristische groep ook twee militaire posten te hebben beschoten met raketten. Volgens Hezbollah zijn de aanvallen een vergelding voor een Israëlische droneaanval op een dorp in het zuiden van het land, waarbij één hooggeplaatst lid van de terreurgroep om het leven kwam.

Het Israëlische leger bevestigt de aanvallen en meldt de plekken onder vuur te hebben genomen waar de raketten vandaan kwamen. Het leger maakt melding van "talrijke verdachte luchtdoelen" die vanuit Libanon richting Noord-Israël vlogen. Het leger zegt dat de meeste raketten uit de lucht zijn geschoten, maar dat een aantal plekken alsnog geraakt is, waaronder Kiryat Shmona. Niemand raakte bij de aanvallen gewond.

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober beschieten Israël en Hezbollah elkaar dagelijks in Noord-Israël en Zuid-Libanon.

'Houthi-dreiging in Rode Zee groeit'

De situatie in de Rode Zee voor scheepvaartverkeer wordt steeds gevaarlijker doordat de dreiging van de Houthi-rebellen is toegenomen. Dat heeft de speciaal VN-gezant voor Jemen, Hans Grundberg, gezegd tegen de VN-Veiligheidsraad.

In een briefing over de situatie in Jemen waarschuwde Grundberg voor het reële gevaar van een regionale escalatie van het conflict tussen de Houthi's en Israël. Die waarschuwing volgt na de aanhoudende aanvallen van de Houthi's op vrachtschepen en de eerste aanval van Israël op Jemen, als vergelding voor een droneaanval op Tel Aviv van afgelopen vrijdag. Bij de aanval op Tel Aviv kwam één persoon om het leven, bij de vergeldingsaanval werden zes mensen gedood.

In Hoideida ontstond een grote brand na de Israëlische luchtaanval:

Grote brand na Israëlische wraakactie in Jemen

"Ik blijf zeer bezorgd over de aanhoudende aanvallen op de internationale scheepvaart in de Rode Zee en omliggende wateren", zei Grundberg. "Recente ontwikkelingen tonen dat de dreiging voor het vrachtverkeer is toegenomen, zowel in omvang als precisie."

De Jemenitische aanval op Tel Aviv en de Israëlische vergeldingsaanval op Hodeida betekenen "een nieuw en gevaarlijk niveau" van geweld, aldus de VN-gezant. "Het is alarmerend dat er nog geen tekenen zijn van de-escalatie, laat staan van een oplossing."

De Houthi's vallen al maandenlang geregeld vrachtschepen in de Rode Zee en Golf van Aden aan. Doelwit zijn schepen die volgens de Houthi's banden hebben met Israël. De Houthi's hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen en worden gesteund door Iran.

Lees hier meer over welke rol de Houthi's spelen in het conflict in het Midden-Oosten:

Geheime ontmoeting in Abu Dhabi over naoorlogs plan voor Gaza

Functionarissen uit de Verenigde Staten, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben afgelopen donderdag in het geheim in Abu Dhabi een overleg gehad. Bronnen zeggen tegen de Amerikaanse nieuwssite Axios dat ze plannen hebben besproken voor het bestuur in de Gazastrook als de oorlog is beëindigd.

Minister Zayed van Buitenlandse Zaken van de VAE, de Amerikaanse Midden-Oosten-gezant McGurk, de Israëlische minister Dermer van Strategische Zaken en nog twee hooggeplaatste Israëlische functionarissen zouden met elkaar om tafel hebben gezeten. Het feit dat er zo'n bijeenkomst is geweest, wijst er volgens Axios mogelijk op dat premier Netanyahu begint te erkennen dat er een naoorlogs plan nodig is voor de Gazastrook.

Netanyahu heeft regelmatig de kritiek gekregen dat hij te weinig bezig is met de situatie in Gaza als de oorlog voorbij is. Dat gegeven leidde begin juni ook tot het opstappen van minister zonder portefeuille Gantz, waarna het oorlogskabinet werd ontbonden.

Internationale stabilisatiemissie

Bronnen zeggen tegen Axios dat de Verenigde Arabische Emiraten een plan op tafel hebben gelegd dat lijkt op het plan dat in januari werd gepresenteerd door de Israëlische minister Gallant van Defensie. Kern daarvan was dat Gaza na de oorlog bestuurd moet worden door Palestijnen. De veiligheid in het gebied zou dan een zaak van Israël worden, maar voor kolonisten zou geen plek zijn. Netanyahu wees het plan destijds af.

Een hoge functionaris van de Emiraten zei vorige week tegen The Financial Times dat haar land een belangrijke rol kan spelen in het conflict. De Emiraten zouden bereid zijn om troepen naar Gaza te sturen in het kader van een internationale "stabilisatiemissie". Voorwaarde daarbij is dat de Verenigde Staten een leidersrol nemen en helpen met het streven naar een Palestijnse staat. Dat zal een lastige opgave blijken, aangezien de Israëlische regering juist stappen onderneemt die ertoe leiden dat de tweestatenoplossing steeds verder uit zicht raakt.

Lees hier welke rol de Verenigde Arabische Emiraten spelen in de machtsstrijd in het Midden-Oosten:

WHO 'extreem bezorgd' over verspreiding polio binnen Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt "extreem bezorgd" te zijn over de verspreiding van het poliovirus binnen de Gazastrook en misschien ook daarbuiten. Dat is mogelijk door de erbarmelijke hygiëneomstandigheden in het gebied, zegt WHO-teamleider Ayadil Saparbekov voor de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

"De kans is groot dat het poliovirus zich zal verspreiden binnen Gaza, mede vanwege de erbarmelijke waterzuivering. Er is ook een kans dat het zich buiten de Gazastrook verspreidt." Volgens Saparbekov zullen medewerkers van de WHO en van Unicef morgen in Gaza aankomen om monsters van uitwerpselen te nemen, om te kijken hoe het staat met de verspreiding van het virus.

Hij hoopt dat er eind deze week meer duidelijk is over wat voor maatregelen er genomen moeten worden om de ziekte tegen te gaan. "Dan weten we meer over de noodzaak van een massale vaccinatiecampagne, over wat voor vaccin er dan nodig zou zijn en welke leeftijdsgroep die toegediend zou moeten krijgen."

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het poliovirus was opgedoken in rioolwatermonsters in de Gazastrook. Polio kan verlamming veroorzaken en zelfs dodelijk zijn, vooral voor kinderen onder de 3 jaar. Zondag maakte het Israëlische leger bekend dat het militairen in Gaza gaat vaccineren tegen polio. Ook zouden er genoeg vaccins zijn voor meer dan 1 miljoen van de 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook.

ICC-besluit over vervolging Netanyahu en Hamas-leiders loopt vertraging op

Het lijkt erop dat het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag over het uitvaardigen van een arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Netanyahu, zijn defensieminister Gallant en drie kopstukken van terreurgroep Hamas aanzienlijke vertraging oploopt.

Voordat het hof een besluit neemt, mogen meer dan zestig regeringen en andere partijen hun standpunt indienen. Het hof heeft daar vandaag toestemming voor gegeven, wat inhoudt dat de partijen eerst hun standpunten moeten opstellen en die voor 6 augustus moeten dienen. Daarna zal het driekoppige hof die stukken beoordelen. Het accepteren van tientallen standpunten zal ertoe leiden dat de rechtbank er langer over zal doen om tot een oordeel te komen. Er is geen deadline is voor het besluit.

Onder de indieners zijn zowel voor- als tegenstanders van Israël en Hamas. Onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Hongarije zijn tegen een arrestatiebevel voor Netanyahu en Gallant. Spanje, Ierland, Zuid-Afrika en Brazilië sympathiseren met de Palestijnse zaak. Er staan ook rechtsgeleerden en belangenorganisaties op de lijst.

'Voldoende bewijs'

Aanklager Karim Khan deed in mei het verzoek tot het uitvaardigen van arrestatiebevelen. Khan schreef destijds dat hij voldoende bewijs heeft tegen het vijftal om hen te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog tussen Israël en Hamas.

De Hamas-leiders Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh en Mohammed al-Masri worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moorden, gijzelingen en verkrachtingen tijdens de aanval op 7 oktober en voor verkrachtingen van gijzelaars in de periode erna. Netanyahu en Gallant wordt verweten dat onder de Palestijnse bevolking veel burgerslachtoffers zijn gevallen in de reactie daarop. Khan zegt dat Israël onder meer bombardementen en uithongering als oorlogstactiek heeft ingezet. Zowel Israël als Hamas hebben de beschuldigingen afgewezen.

Kijk hier fragmenten uit de videoboodschap die aanklager Khan in mei heeft gedeeld:

Aanklager Khan over verzoek voor arrestatiebevelen vanwege Gaza en 7 oktober

Drie commandanten van milities gedood op Westoever

In Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever zijn drie commandanten van Palestijnse strijdgroepen gedood door het Israëlische leger. Het gaat om Mohammad Awad en Muhammad Badie van de al-Aqsa Martelarenbrigade, een Palestijnse terreurorganisatie die actief is op de Westoever en in de Gazastrook.

Bij de inval van vanochtend is ook Ashraf Nafeh gedood. Hij is een commandant van de al-Qassam-brigade, de militaire tak van Hamas. Volgens het leger was hij verantwoordelijk voor het rekruteren van militanten en het produceren van explosieven. De dood van de drie is bevestigd door Hamas.

Het Israëlische leger zegt de commandanten gedood te hebben met een droneaanval. Militaire bronnen zeggen tegen The Times of Israel dat het leger een list heeft gebruikt om de commandanten naar een plek te leiden waar ze onder vuur konden worden genomen.

Het leger deelde deze beelden van de droneaanval op X:

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa duurde de inval urenlang. Behalve de commandanten zijn er meer mensen gedood, maar onduidelijk is hoeveel precies. Bij de inval bestormden volgens Wafa meer dan 25 militaire voertuigen Tulkarem, waaronder bulldozers.

Israëlische militairen bij de inval in Tulkarem van vanochtend

Israël woedend op Fatah vanwege toenadering met Hamas

Israël heeft uitgehaald naar de Palestijnse beweging Fatah vanwege het verzoeningsakkoord dat vanochtend is ondertekend met Hamas. Minister Katz van Buitenlandse Zaken zegt dat president Abbas van de Palestijnse Autoriteit "zijn ware gezicht heeft getoond". Abbas is lid van Fatah, de partij die de leiding heeft binnen de Palestijnse Autoriteit, die op papier verantwoordelijk is voor het dagelijks bestuur in delen van de Westelijke Jordaanoever.

"Hamas en Fatah hebben in China een akkoord ondertekend voor de gezamenlijke controle van Gaza na de oorlog. In plaats van dat hij terrorisme afwijst, gaat Abbas in zee met de moordenaars en verkrachters van Hamas", schrijft Katz in een verklaring.

De minister verwacht dat er niets terecht zal komen van verzoening. "Het bewind van Hamas zal worden verpletterd en Abbas zal Gaza vanaf een afstand moeten bekijken. De veiligheid van Israël zal uitsluitend in de handen van Israël blijven."

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz

Veertien rivaliserende Palestijnse groepen, waaronder Hamas en Fatah, ondertekenden vanochtend in Peking een verklaring over het beëindigen van hun jarenlange onenigheid en het versterken van de Palestijnse eenheid. Op een persconferentie met Chinese media zei Hamas-topman Mousa Abu Marzouk dat is afgesproken dat er een "interim-regering voor nationale verzoening" komt in de Palestijnse gebieden, "die de eenheid van de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en de Gazastrook" moet tonen.

Lees hier meer over de verzoeningspoging:

Tientallen doelen geraakt in Khan Younis, dodental naar 89

Het Israëlische leger zegt de afgelopen dag meer dan 50 doelen te hebben aangevallen in de zuidelijke stad Khan Younis in Gaza. Hamas zegt dat er sinds gisterochtend zeker 89 mensen zijn gedood bij die operatie van het Israëlische leger. 68 mensen worden vermist en nog eens 263 mensen zijn gewond geraakt, aldus Hamas.

De doelen die zijn aangevallen, werden volgens Israël gebruikt door terreurgroepen. Volgens het leger zijn wapenopslagplaatsen, posities voor scherpschutters, en gebouwen en tunnels van Hamas onder vuur genomen. Ook zijn er volgens het leger meerdere militanten gedood. Hamas zegt dat er vrouwen en kinderen onder de doden zijn en dat dertien huizen in Khan Younis gericht onder vuur zijn genomen.

Een Palestijnse familie in Khan Younis rouwt na de bombardementen van gisteren

Het Israëlische leger zegt dat Hamas probeert te hergroeperen in Khan Younis, drie maanden nadat militairen zich hadden teruggetrokken uit het gebied. Het leger riep gisterochtend op tot een evacuatie van het oosten van de stad. Die locatie werd eerder nog aangewezen als veilige zone, al wijzen de Palestijnen, de VN en hulporganisaties er al tijden op dat er geen veilige plek in de Gazastrook bestaat.

Het is niet de eerste keer dat Palestijnen moeten vertrekken uit Khan Younis:

Palestijnen in Khan Younis moeten evacueren: 'We worden drie keer per week ontheemd'

Volgens de Verenigde Naties heeft het geëvacueerde gebied een oppervlakte van 8,7 vierkante kilometer. Daarmee is de humanitaire zone - zoals Israël die noemt - teruggebracht naar 15 procent van de originele grootte. Sinds maandag is bijna 83 procent van de Gazastrook aangewezen als evacuatiezone of als "no-go zone", aldus de VN.

Het gebeurt de laatste weken regelmatig dat het Israëlische leger een nieuw offensief begint in gebieden waar al een operatie is afgerond. Deskundigen zeggen tegen de NOS dat Hamas militair flink is verzwakt, maar dat het oorspronkelijke doel van Israël om de groep volledig te vernietigen niet haalbaar is. Lees daar meer over in dit artikel:

Verzoening kan keerpunt zijn, maar gaat het ook slagen?

v.l.n.r.: vicevoorzitter Mahmoud al-Aloul van Fatah, de Chinese minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken en hooggeplaatst lid Mussa Abu Marzuk van Hamas

Chinese media melden overeenkomst tussen Hamas en Fatah

Chinese media melden dat na bemiddeling in Peking Hamas en Fatah hun jarenlange conflict hebben bijgelegd. Details over wat dat precies inhoudt, zijn nog niet naar buiten gebracht. Voor zover bekend hebben Hamas en Fatah er zelf nog niets over gezegd.

In totaal veertien Palestijnse organisaties onderhandelden sinds zondag onder leiding van de Chinese minister Wang Yi. Inzet was een einde aan de jarenlange twist over de macht in de Palestijnse gebieden: Fatah bestuurt de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de machthebber was in de Gazastrook.

Overeenstemming tussen de gebrouilleerde fracties kan mogelijk ook een uitweg bieden uit de oorlog in Gaza, want Fatah zou voor de internationale gemeenschap beter verteerbaar zijn als machthebber in Gaza dan Hamas.

Deze rol speelt Fatah in de machtsstrijd in het Midden-Oosten:

Nu 70 doden gemeld bij aanvallen Khan Younis

Het dodental van de Israëlische aanvallen van vandaag in de omgeving van Khan Younis is verder opgelopen. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er 70 mensen omgekomen. Eerder op de dag was er sprake van 39 doden.

Er zijn ook 200 gewonden door de aanvallen in het zuiden van de Gazastrook, zeggen de Palestijnen. Een aantal gewonden is er zeer slecht aan toe, zo wordt gemeld.

De doden vielen bij luchtaanvallen en doordat tanks salvo's afvuurden, meldt nieuwszender Al Jazeera. Israël kwam in actie omdat er volgens het leger sprake was van "een terroristische infrastructuur van Hamas" in het gebied. Palestijnse bronnen zeggen dat de bevolking vooraf geen tijd kreeg om de omgeving te ontvluchten.

Rouwende Palestijnen na de aanvallen

Israël meldt dood van twee gegijzelden

Het Israëlische leger meldt de dood van twee Israëliërs die op 7 oktober naar de Gazastrook werden ontvoerd. Het leger zegt dat Yagev Buchshtab en Alex Dancyg zijn doodverklaard na grondige analyse van inlichtingen. Er wordt niet vermeld wanneer de twee zijn omgekomen. Hoe ze zijn overleden wordt verder onderzocht.

Muzikant en geluidsman Yagev Buchshtab (35) werd met zijn vrouw gevangengenomen in kibboets Nirim. Rimon Buchshtab-Kirsht kwam na vijftig dagen vrij in een gevangenenruil. Alex Dancyg, die gisteren 76 zou zijn geworden, woonde in kibboets Nir Oz. Hij werkte meer dan dertig jaar voor Yad Vashem. Het Israëlische herdenkingsinstituut voor de Holocaust noemt hem een gewaardeerde en geliefde collega.

Israël denkt dat er nog zo'n tachtig gegijzelden levend in Gaza worden vastgehouden. Ruim veertig gegijzelden zijn naar inschatting van Israël niet meer in leven, maar hun lichamen zijn nog niet gerepatrieerd.

Alex Dancyg en Yagev Buchshtab

Unicef: 143 kinderen gedood op Westoever

Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook zijn er op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem 143 Palestijnse kinderen gedood, zegt Unicef. Dat is bijna 2,5 keer zoveel als in de eerste negen maanden van 2023. Ook werden twee Israëlische kinderen gedood.

De VN-kinderrechtenorganisatie zegt dat de situatie voor kinderen op de Westoever sinds de oorlog in Gaza hard achteruit is gegaan. Terwijl ook voor de oorlog in oktober uitbrak al 41 Palestijnse kinderen waren gedood, volgens Unicef het hoogste aantal in 20 jaar. De organisatie maakt zich ernstige zorgen over "onnodig en buitensporig geweld tegen de meest kwetsbaren".

"Dit geweld moet stoppen", zegt Unicef-topvrouw Russell. Ze zegt dat kinderen bang zijn om over straat te lopen of naar school te gaan, omdat er verhalen rondgaan van kinderen die daarbij zijn opgepakt of zelfs neergeschoten.

Dodental Khan Younis loopt verder op

Het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook meldt dat het dodental van de Israëlische aanvallen op Khan Younis vandaag is opgelopen naar 37. Meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt, van wie een aantal ernstig.

Het totaal aantal doden in de Gazastrook is volgens deze Palestijnse cijfers opgelopen tot boven de 39.000. Het ministerie zegt op Telegram dat er nu 39.006 doden zijn geteld en 89.818 gewonden. Ook zijn er vele duizenden vermisten, die vermoedelijk nog onder het puin liggen.

Het Israëlische leger zei eerder vandaag dat mensen het oosten van Khan Younis moeten verlaten omdat het daar meer aanvallen gaat uitvoeren.

Een gewond kind wordt bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis binnengebracht

Palestijnse zwemmers trainen in Parijs: 'We hebben al gewonnen'

Twee zwemmers die op de Olympische Spelen uitkomen voor de Palestijnen zijn nog hard aan het trainen. De Palestijns-Amerikaanse Valerie Tarazi (200m wisselslag) en de in Dubai opgegroeide Yazan Al Bawwab (100m rugslag) noemen het een grote eer dat ze in Parijs mogen meedoen.

Ze zijn twee van de acht Palestijnse sporters op de Spelen. Alleen taekwondoka Omar Ismail kwalificeerde zich direct, voor de overige sporters maakte het IOC een uitzondering. "Of we nou een medaille winnen of niet, we hebben al gewonnen", zegt zwemmer Bawwad.

Het IOC heeft het Palestijnse Olympisch Comité in 1993 officieel erkend. Volgens persbureau AP zijn er sindsdien 26 sporters uitgekomen voor Palestina: langeafstandsloper Majed Abu Maraheel was de eerste op de Spelen van Atlanta in 1996.

Palestijnse zwemmers trainen in Parijs: 'We hebben al gewonnen'

Canadees die met mes dreigde doodgeschoten in Israël

Bij het Israëlische dorp Netiv HaAsara, aan de noordgrens van de Gazastrook, hebben militairen een man doodgeschoten die met een mes zou hebben gedreigd. Verder raakte niemand gewond.

Het leger benadrukt dat de man uit het buitenland komt en niet de grens met Gaza was overgestoken. Dat gebeurde wel op 7 oktober, toen zeker zestien mensen in Netiv HaAsara door Hamas-strijders uit de Gazastrook werden vermoord.

Israëlische media melden dat het bij de mesaanval vandaag gaat om een Canadees. Hij zou gisteren met een toeristenvisum Israël zijn binnengekomen en met een huurauto naar het dorp zijn gereden. Daar werd hij bij de toegangspoort tegengehouden. Volgens mediaberichten riep hij in het Engels over "de massamoord in Gaza".

Een verslaggever van de publieke zender Kan 11 deelde deze beelden van het incident:

In beeld: Palestijnen ontvluchten Khan Younis, gewonden naar ziekenhuis

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP is in Khan Younis en ziet vanochtend hoe Palestijnen het gebied ontvluchten in opdracht van het Israëlische leger. Burgers moeten het oosten van de stad verlaten omdat Israël het aantal aanvallen gaat opvoeren.

Ook vandaag heeft het leger het oosten van Khan Younis gebombardeerd. Het dodental is volgens Palestijnse bronnen opgelopen tot zeker 27. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt, voor het merendeel vrouwen en kinderen.

  • AFP
    Een gewonde vrouw komt aan bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis
  • AFP
    Een slachtoffer wordt het Nasser-ziekenhuis binnengebracht
  • AFP
    Een kind wordt het Nasser-ziekenhuis binnengebracht
  • AFP
    Een slachtoffer in het Nasser-ziekenhuis
  • AFP
    Ontheemden ontvluchten oost-Khan Younis
  • AFP
    Ontheemden ontvluchten oost-Khan Younis
  • AFP
    Ontheemden ontvluchten oost-Khan Younis
  • AFP
    Ontheemden ontvluchten oost-Khan Younis

UNRWA: VN-konvooi beschoten door Israël

Een konvooi van de Verenigde Naties is gisteren op weg naar Gaza-Stad door Israëlische militairen onder vuur genomen, stelt UNRWA-topman Lazzarini. De UNRWA is de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Volgens Lazzarini stond er op de auto's duidelijk dat die van de VN waren.

Hij schrijft op X dat niemand gewond is geraakt. Wel liep een van de auto's zulke zware schade op dat ze die moesten achterlaten. De rest van het konvooi kwam uiteindelijk alsnog in Gaza-Stad aan. Hij zegt dat de route van het konvooi, net als andere bewegingen van de VN in Gaza, was voorgelegd aan de Israëlische autoriteiten en door hen was goedgekeurd.

"Hulpverleners zijn GEEN doelwit", schrijft Lazzarini, die ook wil dat de schuldigen ter verantwoording worden geroepen. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd.

Negen maanden later blijft 7 oktober in Israël een open wond

Voor veel Israëliërs is 7 oktober 2023 nog altijd heel dichtbij. Ook ruim negen maanden later zijn de gevolgen van de terreuraanslagen in het land overal merkbaar.

Terwijl buiten Israël de oorlog in Gaza het nieuws domineert, blijft in Israël zelf 7 oktober een open wond. Een wond die maar moeilijk wil helen zolang de gijzelaars nog vastzitten.

Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens sprak met Reut Karp, weduwe van de op 7 oktober vermoorde Dvir. Zij heeft in Tel Aviv een café geopend waar ze bonbons verkoopt die haar man had bedacht. "Zo leeft hij een beetje voort."

Lees hier zijn reportage over rouwverwerking:

Oproep leger: verlaat humanitaire zone Khan Younis

Het Israëlische leger draagt Palestijnen in het oosten van Khan Younis op die humanitaire zone te verlaten en richting zee te gaan, naar al-Mawasi. Hoe ze dat veilig kunnen doen, zegt het leger er niet bij.

Volgens het leger gebruikt Hamas de wijken in het oosten als uitvalsbasis om aanvallen op Israël uit te voeren. Het leger kondigt "een krachtige operatie" aan tegen de terroristische organisatie en beschuldigt Hamas er opnieuw van burgers als menselijke schilden te gebruiken. Hamas ontkent dat het dat doet.

Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat er vanochtend door Israëlische bombardementen op Khan Younis zeker twaalf mensen zijn gedood en tientallen gewond zijn geraakt. Persbureau Reuters meldt op basis van gezondheidsbronnen in Gaza zeker zestien doden in Khan Younis door lucht- en grondaanvallen van Israël.

Palestijnen lopen vanochtend door de verwoeste gebouwen in Khan Younis

Eerder had het leger de oostelijke delen van Khan Younis tot humanitaire zone verklaard, waar ontheemde Palestijnen veiliger zouden moeten zijn voor Israëlische bommen. In de praktijk gaan de aanvallen gewoon door en is volgens de Palestijnen, de Verenigde Naties en hulporganisaties geen enkele plek in de Gazastrook veilig.

Ook in de humanitaire zones vallen vrijwel dagelijks doden. Anderhalve week geleden werden tientallen Palestijnen gedood bij een zwaar bombardement op al-Mawasi, dat volgens Israël was bedoeld om een kopstuk van Hamas uit te schakelen.

Het Israëlische leger deelt een kaart van de te ontruimen stadsdelen:

Netanyahu vertrokken naar de VS

De Israëlische premier Netanyahu is vertrokken naar de Verenigde Staten voor een bezoek aan president Biden en een speech aan het Congres. Voor vertrek zei hij dat Israël Amerika's belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten zal blijven, wie er in november ook president wordt. "Onze vijanden moeten weten dat Israël en de Verenigde Staten elkaar altijd steunen."

Op de luchthaven van Tel Aviv poseerde Netanyahu voor foto's met Noa Argamani. Zij werd begin juni na acht maanden gevangenschap in Gaza bevrijd en vergezelt hem op deze reis.

Premier Netanyahu naast de vorige maand bevrijde Noa Argamani

Naar verwachting spreekt Netanyahu morgen met Biden, mits die voldoende is hersteld van een coronabesmetting. Ook een overleg met vicepresident en beoogd Democratisch presidentskandidaat Harris zou op de planning staan.

Of Netanyahu oud-president Trump gaat ontmoeten, is nog onduidelijk. De krant Yedioth Ahronoth schrijft dat medewerkers van de premier dat wel proberen te organiseren, maar tot dusver tevergeefs. Trump is de Republikeinse presidentskandidaat.

Op woensdag geeft Netanyahu een toespraak voor een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het toespreken van zo'n bijeenkomst is een grote eer, weggelegd voor de belangrijkste bondgenoten van de VS. Netanyahu werd eind mei door de leiders van beide partijen uitgenodigd. Het wordt zijn vierde keer, waarmee hij de Britse oud-premier Churchill (1874-1965) voorbijstreeft.

Nieuw blog

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week is hier terug te vinden.