Premier Benjamin Netanyahu
NOS Nieuws

Premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet Israël

De Israëlische premier Netanyahu heeft besloten het in oktober gevormde oorlogskabinet te ontbinden. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt in een vergadering met de andere leden ervan, melden Israëlische media vandaag.

Vorige week zondag stapte Benny Gantz van de Partij van Nationale Eenheid uit het oorlogskabinet. Gantz had Netanyahu een ultimatum gesteld: de premier moest met een duidelijk plan komen voor hoe het verder moet na de oorlog. Dat plan bleef uit.

Voor de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober, zat Gantz in de oppositie. Ook oppositieleider Lapid was uitgenodigd om deel uit te maken van het oorlogskabinet, maar hij weigerde. Na het vertrek van Gantz kreeg Netanyahu het verzoek van minister van Financiën Bezalel Smotrich en minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir om in het oorlogskabinet te worden opgenomen.

De twee ministers zijn nationalistisch-religieuze partners in de Israëlische coalitie. Beiden hebben al gedreigd uit de coalitie te stappen als er bij een wapenstilstand tussen Hamas en Israël concessies worden gedaan. Als de twee zouden worden opgenomen in het oorlogskabinet, zou dat de spanningen met internationale partners, waaronder de Verenigde Staten, hebben vergroot.

Los van gewone kabinet

Verwacht wordt dat Netanyahu nu over de Gaza-oorlog overleg gaat voeren met een kleine groep ministers, onder wie minister van Defensie Yoav Gallant en minister van Strategische Zaken Ron Dermer. Zij zaten beiden ook in het zeskoppige oorlogskabinet.

Dat het oorlogskabinet wordt ontbonden, betekent niet dat de regering van Netanyahu zijn meerderheid in het parlement verliest. Het oorlogskabinet stond namelijk los van het gewone kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl